Komunikacja miejska w Wawrze
Moderator: Wiliam
Komunikacja nie jest robiona głównie pod osoby, które incydentalnie jadą gdzieś na cmentarz albo (nie odnosząc do Ciebie) na jakieś imieniny do cioci, wujka do innej dzielnicy. Tylko takim nie przeszkadzają rzadkie, ale bezpośrednie autobusy.michael112 pisze:W tej kwestii się z Tobą nie zgodzę. Przywołany w Twoim poście przykład potwierdza stanowisko "ładowania" w jedną linię. W miejscu 173, 183, 315 i 514 (4 linie) pojawiają się dwie: 137 i 183. Tym niemniej, nie popieram ładowania całej podaży w małe ilości linii z prostego powodu - obniża się wówczas liczba miejsc, dokąd można dojechać bezpośrednio. I likwidacja 514 jest głównym (jeśli nie jedynym) punktem projektu, z którym się nie zgadzam.mariow pisze:do tej pory ZTM prezentował stanowisko że lepiej ładować w jedną częstą linię niż rozdrabniać, a tu mam wrażenie że się to zmienia
Komunikacja jest raczej robiona pod osoby, które tam mieszkają i które nie chcą marznąć po 20, 30 minut na przystankach.
Sam bardzo cenię 514, którym jeżdżę prawie codziennie, ale mając do wyboru to co jest teraz, ze wszystkimi zaletami i wadami, oraz to co się proponuje - ze wszystkimi plusami i minusami, wolę to co się proponuje. Dla Wesołej niezwykle ważnym elementem jest tu też propozycja mega-częstego 520.
[ Dodano: |29 Maj 2009|, 2009 17:59 ]
Nie chciałbym żeby dojazd Groszówki do PKP Rembertów był zależny od widzimisię Sulejówka. A jeśli Sulejówek nagle zażyczy sobie dwa razy rzadziej to co - 183 ciach do co pół godziny? W takim układzie lepsze już obecne 514.Bastian pisze:No właśnie wcale nie wygląda sensownie.R-11 Kleszczowa pisze: Wygląda całkiem sensownieDodatkowo także Brata Alberta otrzyma linię gdzieś dalej - nie tylko do kolei.
1) 137, aby Marysin miał linię na Grochów niezależną od Sulejówka. Zaraz Sulejówek sobie wymyśli, że woli co 20 albo 40 minut i co? Nowy Rembertów sobie poradzi, zwłaszcza z przyzwoitym 196.
Z powodzeniem można wydłużyć do Sulejówka wariantowo 137, a jeśli Sulejówek zechce rzadziej, to wystarczy skrócić więcej kursów do Woli Grzybowskiej i po sprawie.
*
A samo 137, moim zdaniem też wystarczy co 15/15/15.
Żeby tak więcej osób uważało!Andrzej pisze:Sam bardzo cenię 514, którym jeżdżę prawie codziennie, ale mając do wyboru to co jest teraz, ze wszystkimi zaletami i wadami, oraz to co się proponuje - ze wszystkimi plusami i minusami, wolę to co się proponuje. Dla Wesołej niezwykle ważnym elementem jest tu też propozycja mega-częstego 520.
Warto tą opcję poważnie rozważyć. Obecnie Wał Miedzeszyński jest totalnie odcięty od TŁ.pawulon pisze:Natomiast zaletą przejazdu [147] przez Saską jest mozliwość przesiadki na TŁ na przystanku Saska.
To będzie transakcja wiązana. Albo przesiadki na Saskiej i oberek przez Brazylijską, albo obecna trasa przez Francuską.pawulon pisze:tylko w przypadku 147 nie ma mowy o oberku przez Brazylijską - Międzynarodową - Zwycięzców. Nikt na to z mieszkańców się nie zgodzi.
Bez sensu. Zakręcone jak świński ogonek. I w świetle umierania 155 na Świętokrzyskiej i pożądanego wzmocnienia 151 chyba szkoda pchać to aż na Wiatraczną. Ja tam wolę wygięte 168.Colony pisze:151 Młynów - ... - Jugosłowiańska - Umińskiego - Fieldorfa - Zamieniecka - Grochowska - Wiatraczna
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
By obwód gocławski miał połączenie z Grochowską.jajcys pisze:A ja się powtórzę, 123 skrócić do Gocławia. Po co się w to bawić jak będzie 115?
Na pewno to królowa Bona umarła. Choć 521 ze Szczęśliwic póki co raczej nie wyfrunie.reserved pisze:A ja mam pytanie dotyczące linii 521. Czy to znaczy, że 521 zostaje na pewno na dotychczasowej trasie tylko możliwe są cięcia?
pawulon pisze:tylko w przypadku 147 nie ma mowy o oberku przez Brazylijską - Międzynarodową - Zwycięzców. Nikt na to z mieszkańców się nie zgodzi.
Nie przejdzie, bo wtedy konkurencyjność 147 nad 146 znacznie spadnie dla Wału Miedzeszyńskiego. Jeszcze przejazd samą Saską by uszedł, ale już bez dodatkowych oberków.pawcio pisze:To będzie transakcja wiązana. Albo przesiadki na Saskiej i oberek przez Brazylijską, albo obecna trasa przez Francuską.
A tak nawiasem, to czy przy pozostawieniu 123 co 20/30 nie mozna by było spróbować puścić 147 przez Saską prosto do Waszyngtona, wtedy 123 mogło by byc na solówkach, albo drugi wariant trasy 147 Saską do Zwycięzców, później skręt w lewo w Zwycięzców do Francuskiej i dalej starą trasą? Przesiadka na TŁ byłaby zapewniona i dojazd do Prusa również - może wraz z modernizacją Francuskiej zmienią się lokalizacje przystanków, chodzi mi o to, zeby były za skrzyżowaniami! Co o tym myslisz?
the best 147!!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
A nie opłaciłoby się przywrócić dawne wcielenie 301pawcio pisze:By obwód gocławski miał połączenie z Grochowską.jajcys pisze:A ja się powtórzę, 123 skrócić do Gocławia. Po co się w to bawić jak będzie 115?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
1. Jeżeli nie zmieni się układ przystanków przy pl. Przymierza, to wariant sasko-francuski nie przejdzie z przyczyn oczywistych. A nie wiem, jak to ma wyglądać po remoncie. Także średnio mi się widzi pomysł przekierowania 147 bez ruszania 123,bo to rodzi problem Francuskiej, czy samo wzmocnienie 146 byłoby wystarczającą rekompensatą. W związku z czym pozostaję na stanowisku, ze albo 147 z Saską i Brazylisjką, albo na trasie obecnej.pawulon pisze:czy przy pozostawieniu 123 co 20/30 nie mozna by było spróbować puścić 147 przez Saską prosto do Waszyngtona, wtedy 123 mogło by byc na solówkach, albo drugi wariant trasy 147 Saską do Zwycięzców, później skręt w lewo w Zwycięzców do Francuskiej i dalej stałą trasą? przesiadka na TŁ byłaby zapewniona i i dojazd do Prusa również - może wraz z modernizacją Francuskiej zmienią się lokalizacje przystanków, chodzi mi o to, zeby były za skrzyżowaniami! Co o tym myslisz?
Jeszcze jedna linia w relacji Gocław-Wiatraczna?R-11 Kleszczowa pisze:A nie opłaciłoby się przywrócić dawne wcielenie 301(tzn. to najdawniejsze Wiatarczna - Gocław)
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jeżeli się nie da, to zawróci przez Młodąfik pisze:Swoją drogą, nagle widzę, że dasię puścić dwukierunkową linię przez Olecką?
W takim razie obecna. I ewentualnie przesiadka do 411.pawcio pisze:W związku z czym pozostaję na stanowisku, ze albo 147 z Saską i Brazylisjką, albo na trasie obecnej.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Czy w takim razie ma ktoś z was dostęp do projektu przebudowy Francuskiej gdzie byłaby zaznaczona lokalizacja przystanków? Sam szukałem ale nic nie znalazłempawcio pisze:1. Jeżeli nie zmieni się układ przystanków przy pl. Przymierza, to wariant sasko-francuski nie przejdzie z przyczyn oczywistych. A nie wiem, jak to ma wyglądać po remoncie. Także średnio mi się widzi pomysł przekierowania 147 bez ruszania 123,bo to rodzi problem Francuskiej, czy samo wzmocnienie 146 byłoby wystarczającą rekompensatą. W związku z czym pozostaję na stanowisku, ze albo 147 z Saską i Brazylisjką, albo na trasie obecnej.
Czy gdyby jednak lokalizacja przystanków nie została zmieniona, to czy dałoby radę ustawić przystanek na ul. Zwycięzców przed skrzyżowaniem z Francuską? Wtedy 147 nie obsłużyło by tylko Wersalskiej (ale jest 146) no i Ateńskiej, więc taki wariant trasy byłby najbardziej korzystny bo i wilk syty i owca cała
Jakoś nie zauważyłem tłumów czekających akurat na 411 bo kursy z miłosnej są nie punktualne i często się zdarza, że przyjeżdżają 2 na raz, a na TŁ autobus jest co chwilę iw wiele stron Warszawy. I trasa przez Saską - Zwycięzców - Francuską byłaby najbardziej optymalną trasą dla 147 przez Saską Kępę, a także korzystniejsza dla zachodniego Wawra - z racji połączenia z busami na TŁBastian pisze:W takim razie obecna. I ewentualnie przesiadka do 411.
the best 147!!
-
michael112
Bo to jeszcze nie zostało posprzątane. Nie wszystko naraz, bo się nic nie uda.michael112 pisze:Ale w takim razie nie odpowiedzieliście mi, dlaczego Stary Rembertów nadal będzie miał 515 i jeszcze 408, nie do samego centrum, ale blisko, do metra?
[ Dodano: 2009-05-29, 19:41 ]
Nie jestem przekonany. Rano 411 rzeczywiście bywa mocno chimeryczne.Bastian pisze:W takim razie obecna. I ewentualnie przesiadka do 411.pawcio pisze:W związku z czym pozostaję na stanowisku, ze albo 147 z Saską i Brazylisjką, albo na trasie obecnej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Może rozwałka na węźle Marsa posprzątapawcio pisze:Bo to jeszcze nie zostało posprzątane. Nie wszystko naraz, bo się nic nie uda.michael112 pisze:Ale w takim razie nie odpowiedzieliście mi, dlaczego Stary Rembertów nadal będzie miał 515 i jeszcze 408, nie do samego centrum, ale blisko, do metra?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow