Komunikacja miejska w Ursusie

Moderator: Wiliam

dzidek

Post autor: dzidek » 02 cze 2009, 22:49

R-11 Kleszczowa pisze:Problemem tutaj jest 178, z którym nie za bardzo jest co zrobić (a coś trzeba bo o ile relacje w Ursusie oraz podwóz do PKP Włochy jeszcze jakoś ją trzymają o tyle później linia jest potrzebna głównie jako połączenie ośrodków handlowych w alejach z ciągiem Kasprzaka). Włochy bez 178 obyłby się.
Też o tym pomyśłałem, że po tych wszystkich proponowanych reformach na Popularnej i Kleszczowej najbardziej wadzić będzie linia 178 ... A może poprostu skierować ją Jerozolimskimi jak kiedyś E-5 i dalej bezpośrednio w Ryżową z podjazdem pod CH Skorosze albo (z pominięciem Skoroszy) w Spisaka :-k

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 cze 2009, 22:57

Można rozważyć proponowany przez Ciebie wariant ale obawiam się, że 178 byłoby wtedy puściutkie w alejach - podobnie jak we wcale nie tak odległych czasach E-5 :( Mnie chodzi ostatnio po głowie taki szatański pomysł aby 178 z alej skręcało w lewo w Śmigłowca i przez Szczęśliwice jechało na Rakowiec i gdzieś tam kończyło trasę. W Ursusie oczywiście potrzebna byłaby rekompensata np. 278 z PKP Ursus pod CH Skorosze.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

dzidek

Post autor: dzidek » 02 cze 2009, 23:15

R-11 Kleszczowa pisze:Można rozważyć proponowany przez Ciebie wariant ale obawiam się, że 178 byłoby wtedy puściutkie w alejach - podobnie jak we wcale nie tak odległych czasach E-5 :(
No racja ale w zasadzie teraz na Popularnej i Chrobrego jeśli chodzi akurat o tę linię jakoś dobrze nie jest ;) Tak jak napisałeś Włochy bez niej sobie poradzą a przynajmniej Ursus nie straci skoro na terenie swojej dzielnicy w większym stopniu z 178 korzysta. Prostując trasę może trochę opóźnienia się zmniejszą i linia stałaby się bardziej regularna :-k

R-11 Kleszczowa pisze:Mnie chodzi ostatnio po głowie taki szatański pomysł aby 178 z alej skręcało w lewo w Śmigłowca i przez Szczęśliwice jechało na Rakowiec i gdzieś tam kończyło trasę. W Ursusie oczywiście potrzebna byłaby rekompensata np. 278 z PKP Ursus pod CH Skorosze.
O nie! Idź Pan z taką linią na Rakowcu! Wystarczy jak jeździła przez pewien czas w trakcie remontu wiaduktu nad Grójecką! :P
A tak na poważnie jedynie co mi się by widziało to zakrańcowanie 178 na pętli Szczęśliwice tylko zaraz się okaże, że o ile autobusy jeździły po policjantach na Drawskiej tak była to tylko trasa objazdowa i na stałe nic z tego nie wyjdzie.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 cze 2009, 23:23

dzidek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Można rozważyć proponowany przez Ciebie wariant ale obawiam się, że 178 byłoby wtedy puściutkie w alejach - podobnie jak we wcale nie tak odległych czasach E-5 :(
No racja ale w zasadzie teraz na Popularnej i Chrobrego jeśli chodzi akurat o tę linię jakoś dobrze nie jest ;) Tak jak napisałeś Włochy bez niej sobie poradzą a przynajmniej Ursus nie straci skoro na terenie swojej dzielnicy w większym stopniu z 178 korzysta. Prostując trasę może trochę opóźnienia się zmniejszą i linia stałaby się bardziej regularna :-k
Rozkopią węzeł przy Łopuszańskiej, rozkopią węzeł przy wylotówce na Katowice opóźnienia będą jeszcze większe niż na obecnej trasie, a ludzi wcale w autobusach nie przybędzie. Spójrz jaki już są korki w alejach przez Łopuszańską jadąc od Pruszkowa.
dzidek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Mnie chodzi ostatnio po głowie taki szatański pomysł aby 178 z alej skręcało w lewo w Śmigłowca i przez Szczęśliwice jechało na Rakowiec i gdzieś tam kończyło trasę. W Ursusie oczywiście potrzebna byłaby rekompensata np. 278 z PKP Ursus pod CH Skorosze.
O nie! Idź Pan z taką linią na Rakowcu! Wystarczy jak jeździła przez pewien czas w trakcie remontu wiaduktu nad Grójecką! :P
A tak na poważnie jedynie co mi się by widziało to zakrańcowanie 178 na pętli Szczęśliwice tylko zaraz się okaże, że o ile autobusy jeździły po policjantach na Drawskiej tak była to tylko trasa objazdowa i na stałe nic z tego nie wyjdzie.
Proponowałem Rakowiec głównie w kontekście dojazdu do Blue City i Reduty. Wydaje mi się, że takie 178, które nie stałoby w korku na BW1920 byłoby interesujące z punktu widzenia Szczęśliwic i Rakowca w dojeździe do sklepów.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

dzidek

Post autor: dzidek » 02 cze 2009, 23:35

R-11 Kleszczowa pisze:Rozkopią węzeł przy Łopuszańskiej, rozkopią węzeł przy wylotówce na Katowice opóźnienia będą jeszcze większe niż na obecnej trasie, a ludzi wcale w autobusach nie przybędzie. Spójrz jaki już są korki w alejach przez Łopuszańską jadąc od Pruszkowa.
Obiecują zachowanie jak najdłużej takiej samej liczby pasów aby ruch nie był zbyt utrudniony. Zobaczymy na ile im się uda ale terenu trochę jest do wykorzystania na tymczasowe jezdnie ;)
R-11 Kleszczowa pisze:Proponowałem Rakowiec głównie w kontekście dojazdu do Blue City i Reduty. Wydaje mi się, że takie 178, które nie stałoby w korku na BW1920 byłoby interesujące z punktu widzenia Szczęśliwic i Rakowca w dojeździe do sklepów.
Póki co jedynie Drawską mogłyby autobusy jechać a ta jest cała w "policjantach" i pewnie nikt nie skieruje nią autobusów. Poza tym jak zacznie się kopanie metra to linia 178 będzie miała jakiś sens w Śródmieściu? Może poprostu najlepiej zostawić ją na obecnej trasie a i tak wraz z etapami budowy metra będzie trzeba coś z nią zrobić...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 cze 2009, 23:48

Przed Łopuszańską dziś są korki - nawet jak zachowają obecną ilość pasów to budowa sprawi, że aleje będą jeszcze bardziej zapchane. Jeśli wierzysz, że w czasie budowy nie będzie tak źle to zazdroszczę optymizmu ;) :p

Progi to nie problem - jeśli będzie wola to można je przecież usunąć. Natomiast budowa metra na pewno odbije się także na 178 jednak źle by się stało gdyby ta inwestycja zakończyła żywot relacji Kasprzaka - Prymasa - Berestecka ponieważ jest ona dość popularna.
Albert Camus-"Dżuma"

rudy

Post autor: rudy » 03 cze 2009, 8:38

dzidek pisze:
mariow pisze:nie no oczywiscie że 187 skrócone a 182 do Ursusa
No to sprawa prosta... 173, 178, 191 na Popularnej a 182, 517 + linie jadące z Hynka na Kleszczowej.
Ale po co na Kleszczowej mocniejsza linia niż obecne 187, tam nie ma takiej potrzeby, moim zdaniem.
Może powinno się puścić mocne 182 Popularną, a lekko osłabione 191 Kleszczową :?:
Pozdrawiam

dzidek

Post autor: dzidek » 03 cze 2009, 8:54

R-11 Kleszczowa pisze: Jeśli wierzysz, że w czasie budowy nie będzie tak źle to zazdroszczę optymizmu ;) :p
Optymizm w tych czasach to podstawa :P Czym by było życie bez optymizmu? :-k :P
R-11 Kleszczowa pisze:Progi to nie problem - jeśli będzie wola to można je przecież usunąć.
Myślę, że gdyby to nie był taki problem to już dawno zostałyby usunięte :-k Jest ich zbyt dużo i mieszkańcy tego (w dużej części azjatyckiego) osiedla nie zgodzą się na usunięcie. Poza tym sąsiedztwo z parkiem gdzie biega dużo dzieci raczej będzie budzić wielkie protesty przeciw likwidacji progów.
R-11 Kleszczowa pisze:Natomiast budowa metra na pewno odbije się także na 178 jednak źle by się stało gdyby ta inwestycja zakończyła żywot relacji Kasprzaka - Prymasa - Berestecka ponieważ jest ona dość popularna.
To pomyśl o obecnych opóźnieniach i tych jakie pojawią się gdy metro zaczną budować w centrum. Taka linia jako dowozówka do CHR i BC zupełnie nie będzie miała sensu bo 157 o ile jeździ opóźnione to przynajmniej dość często a 178 ani punktualnie ani często ;)

rudy pisze:
dzidek pisze: No to sprawa prosta... 173, 178, 191 na Popularnej a 182, 517 + linie jadące z Hynka na Kleszczowej.
Ale po co na Kleszczowej mocniejsza linia niż obecne 187, tam nie ma takiej potrzeby, moim zdaniem.
Może powinno się puścić mocne 182 Popularną, a lekko osłabione 191 Kleszczową :?:
Okej, przy obecnej częstotliwości 517 na ulicy Kleszczowej nie potrzeba kolejnej tak częstej linii jaką ma być 182.

W takim razie na Popularnej 173, 182, (178?) a na Kleszczowej 189, 191, 517, 401.
Jednak nie zgadzam się z propozycją cięcia 191 chyba, że będzie wówczas wyłącznie na 15 metrowych autobusach jeździć :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 cze 2009, 8:55

Skrócić 178 do Reduty, wzmocnić 207 i 191?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

dzidek

Post autor: dzidek » 03 cze 2009, 9:05

Reduta już więcej miejsca nie ma na kolejne linie. Jeśli już to do BC ale niestety brak przystanku RZS w stronę BC uniemożliwia skierowanie Bohaterów Września i Opaczewską 178. Tak naprawdę kraniec BC byłby najodpowiedniejszy dla tej linii.

rudy

Post autor: rudy » 03 cze 2009, 9:20

Glonojad pisze:Skrócić 178 do Reduty, wzmocnić 207 i 191?
A co w zamian za 178 na Spisaka :?: Coś tam być musi w kierunku PKP.
Pozdrawiam

mariow

Post autor: mariow » 03 cze 2009, 9:37

rudy pisze:
dzidek pisze: No to sprawa prosta... 173, 178, 191 na Popularnej a 182, 517 + linie jadące z Hynka na Kleszczowej.
dlatego własnie zaczeło mi chodzic po głowie pozbycie sie 191 w zamian za bardzo silne 182 na Popularnej i porządne 173 z pozostawionym 178.

a na Kleszczowej 517, którego zresztą ze względu na zajezdnię pewnie stamtąd wydobyć sie nie da.
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 cze 2009, 9:39

rudy pisze:
Glonojad pisze:Skrócić 178 do Reduty, wzmocnić 207 i 191?
A co w zamian za 178 na Spisaka :?: Coś tam być musi w kierunku PKP.
Na dowozówkę 178 i tak jest za słabe... może 177?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mariow

Post autor: mariow » 03 cze 2009, 9:40

Glonojad pisze:
rudy pisze: A co w zamian za 178 na Spisaka :?: Coś tam być musi w kierunku PKP.
Na dowozówkę 178 i tak jest za słabe... może 177?
jeszcze słabsze.
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 cze 2009, 9:43

Skoro to połączenie to i tak socjal...

ODPOWIEDZ