Komunikacja miejska w Ursusie

Moderator: Wiliam

mariow

Post autor: mariow » 03 cze 2009, 9:46

no nie, nie traktuj dowozu do PKP Ursus jako socjału
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 cze 2009, 9:48

Z częstotliwością 207 czy 191 nie, ale z częstotliwością 178, hmmmm.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mariow

Post autor: mariow » 03 cze 2009, 10:06

z całą pewnością punktualnością 178 nie grzeszy i na to sa narzekania z Czechowic

a moze by warto zrobic w Ursusie (na południe od torów bo Niedzwiadek to insza sprawa) dwie dowozówki do kolei i kompleksowo pokryc całą dzielnicę? :-k
PURA VIDA!

dzidek

Post autor: dzidek » 03 cze 2009, 10:11

mariow pisze:
dlatego własnie zaczeło mi chodzic po głowie pozbycie sie 191 w zamian za bardzo silne 182 na Popularnej i porządne 173 z pozostawionym 178.
A to już w ogóle nie wchodzi w grę... Albo opcja z 182 na Popularnej a 191 na Kleszczowej albo 187 musi dalej jeździć na Włochy. Wystarczy zobaczyć jak dużo ludzi przesiada się w zespole ZEA Kleszczowa z linii jadących Łopuszańską w linie do Śródmieścia i ile bloków w tej chwili powstaje wzdłuż Kleszczowej. Burzone są stare domki jednorodzinne a w ich miejscu powstają osiedla wielorodzinne. Samo 517 i linie jadące na Marynarską to zdecydowanie za mało. Oby tylko po ukończeniu budowy nowego osiedla po północnej stronie Kleszczowej, na wysokości przystanku Dojazdowa ten nie stał się stałym dla 517 :-$ Linia 178 jest w ogóle zbędna dla Włoch dlatego jeśli mamy wybierać to 191 powinno zostać a 178 do skrócenia.

mariow

Post autor: mariow » 03 cze 2009, 10:27

dzidek pisze:
Wystarczy zobaczyć jak dużo ludzi przesiada się w zespole ZEA Kleszczowa z linii jadących Łopuszańską w linie do Śródmieścia i ile bloków w tej chwili powstaje wzdłuż Kleszczowej. Burzone są stare domki jednorodzinne a w ich miejscu powstają osiedla wielorodzinne. Samo 517 i linie jadące na Marynarską to zdecydowanie za mało.
#-o bez przesady, powstają pojedyncze bloki, małe osiedla a nie żadne wielkie osiedla. 517 to za mało????? linia co kilka minut w szczycie?????
dzidek pisze: Oby tylko po ukończeniu budowy nowego osiedla po północnej stronie Kleszczowej, na wysokości przystanku Dojazdowa ten nie stał się stałym dla 517 :-$ Linia 178 jest w ogóle zbędna dla Włoch dlatego jeśli mamy wybierać to 191 powinno zostać a 178 do skrócenia.
chodzi o niedublowanie trójcy 182 191 173
PURA VIDA!

dzidek

Post autor: dzidek » 03 cze 2009, 10:38

mariow pisze: #-o bez przesady, powstają pojedyncze bloki, małe osiedla a nie żadne wielkie osiedla. 517 to za mało????? linia co kilka minut w szczycie?????
Szczególnie gdy w Centrum wsiada cały Niedźwiadek i niejednokrotnie trzeba przepuścić jakiś autobus by się zmieścić nawet wieczorami :-$
mariow pisze:chodzi o niedublowanie trójcy 182 191 173
189, 401 i 517 z czego tylko ostatnia do miasta to zdecydowanie mało. Obawiam się, że będzie trzeba inaczej rozwiązać problem wielkiej trójcy bo inaczej część mieszkańców Włoch zablokuje projekt jak w Wawrze ;)
Z mojej strony jest jeszcze inna propozycja czyli zamiast skracać 187 do Zachodniego poprostu należałoby skierować linię do krańca Zajezdnia Kleszczowa. Wówczas można myśleć o kasacji 191 (choć wątpię by Włochy to zaakceptowały)

mariow

Post autor: mariow » 03 cze 2009, 10:42

dzidek pisze:
mariow pisze: #-o bez przesady, powstają pojedyncze bloki, małe osiedla a nie żadne wielkie osiedla. 517 to za mało????? linia co kilka minut w szczycie?????
Szczególnie gdy w Centrum wsiada cały Niedźwiadek i niejednokrotnie trzeba przepuścić jakiś autobus by się zmieścić nawet wieczorami :-$
niedźwiedek jezdzi koleją, przyjedz zobacz. 187 nie jedzie z Centrum.
dzidek pisze:
mariow pisze:chodzi o niedublowanie trójcy 182 191 173
189, 401 i 517 z czego tylko ostatnia do miasta to zdecydowanie mało. Obawiam się, że będzie trzeba inaczej rozwiązać problem wielkiej trójcy bo inaczej część mieszkańców Włoch zablokuje projekt jak w Wawrze ;)
Z mojej strony jest jeszcze inna propozycja czyli zamiast skracać 187 do Zachodniego poprostu należałoby skierować linię do krańca Zajezdnia Kleszczowa. Wówczas można myśleć o kasacji 191 (choć wątpię by Włochy to zaakceptowały)
fetyszyzujesz Kleszczową i kompletnie tego nie rozumiem

super pomysł. a słyszałeś o węźle Łopuszańska?
PURA VIDA!

dzidek

Post autor: dzidek » 03 cze 2009, 10:48

mariow pisze:
dzidek pisze:Szczególnie gdy w Centrum wsiada cały Niedźwiadek i niejednokrotnie trzeba przepuścić jakiś autobus by się zmieścić nawet wieczorami :-$
niedźwiedek jezdzi koleją, przyjedz zobacz. 187 nie jedzie z Centrum.
Ale daje możliwości przesiadki przy Zachodnim . Pełno znajomych jeździ z Centrum czymkolwiek by później przy Zachodnim w 187 wsiaść bo do 517 niejednokrotnie się nie mieszczą.

mariow pisze:fetyszyzujesz Kleszczową i kompletnie tego nie rozumiem

super pomysł. a słyszałeś o węźle Łopuszańska?
Może dlatego, że zbyt często jestem tam u swojej rodziny i stąd widzę ile ludzi korzysta z autobusów na przystanku Zajezdnia Kleszczowa (żeby nie było ja na Włochy autobusem nie jeżdżę więc nie walczę o swoje :) )

A na węzeł Łopuszańska czekam jak na zbawienie :D Szkoda, że tak późno się za to biorą i za modernizację całej Kleszczowej bo już dawno powinno to stać się faktem...

mariow

Post autor: mariow » 03 cze 2009, 10:58

dzidek pisze:
Ale daje możliwości przesiadki przy Zachodnim . Pełno znajomych jeździ z Centrum czymkolwiek by później przy Zachodnim w 187 wsiaść bo do 517 niejednokrotnie się nie mieszczą.
podziwiam, może jako miłośnik powinieneś im dać radę żeby jakoś lepiej sobie transport organizowali. może pociąg? 8-(
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 03 cze 2009, 20:10

mariow pisze:z całą pewnością punktualnością 178 nie grzeszy i na to sa narzekania z Czechowic

a moze by warto zrobic w Ursusie (na południe od torów bo Niedzwiadek to insza sprawa) dwie dowozówki do kolei i kompleksowo pokryc całą dzielnicę? :-k
Jak najbardziej słuszna koncepcja.

Natomiast ponownie odniosę się nieprzychylnie do Twojej koncepcji żeby kosztem Włoch pogarszać komunikację w Ursusie (-( Żadnego cięcia 191 =; =;
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 cze 2009, 20:37

mariow pisze:z całą pewnością punktualnością 178 nie grzeszy i na to sa narzekania z Czechowic
Tym bardziej ciężko go uważać za dowozówkę a nie socjal...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mariow

Post autor: mariow » 04 cze 2009, 9:33

R-11 Kleszczowa pisze:

Jak najbardziej słuszna koncepcja.

:)

R-11 Kleszczowa pisze: Natomiast ponownie odniosę się nieprzychylnie do Twojej koncepcji żeby kosztem Włoch pogarszać komunikację w Ursusie (-( Żadnego cięcia 191 =; =;
zatem albo 182 na Kleszczowej bedzie albo mega nadpodaż na Popularnej :P
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 cze 2009, 10:44

191 co 10 zastąpi 182 co 10. Fakt - będą przeguby. Ale już dziś 191 mogłoby kursować z obecną częstotliwością i być obsługiwane przez wozy 15-metrowe... Osią osiedla jedzie linia na obwód - najbardziej logiczne rozwiązanie jakie mogę sobie wyobrazić w momencie kiedy do Śródmieścia wiezie kolei.

Jaką trasę proponowałbyś dla tej nowej linii dowozowej w Ursusie :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

mariow

Post autor: mariow » 04 cze 2009, 16:26

R-11 Kleszczowa pisze:191 co 10 zastąpi 182 co 10. Fakt - będą przeguby. Ale już dziś 191 mogłoby kursować z obecną częstotliwością i być obsługiwane przez wozy 15-metrowe... Osią osiedla jedzie linia na obwód - najbardziej logiczne rozwiązanie jakie mogę sobie wyobrazić w momencie kiedy do Śródmieścia wiezie kolei.

czy dobrze rozumiem? osią osiedla czyli Popularną 182. a co ze 191? na Kleszczową?

R-11 Kleszczowa pisze: Jaką trasę proponowałbyś dla tej nowej linii dowozowej w Ursusie :?:
trzeba pomysleć i uwzględnić stan na teraz oraz ewolucję w ciągu roku, dwóch

z tego co sie zmieni to niby do końca roku ma powstac Prystora miedzy skoroszewską a Składkowskiego a w 2010 przebudowana Skoroszewska (z zatokami przystankami) od DW do ronda Starodeby

ale tak przyszło mi cos do głowy: linia jadąca skądś (nie mam jeszcze pomysłu) - Spisaka - Jerozolimskie- Bodycha (pod WKD Opacz) - Ryzowa - Prystora - i gdzies dalej. Powrót Ryzowa - Bodycha - Jerozolimskie - (zawrotka przy Starodęby) Jerozolimskie - Bodycha - Spisaka - ....
daje nam to dowóz do WKDki z najbliższych jej rejonów
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 cze 2009, 16:36

mariow pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:191 co 10 zastąpi 182 co 10. Fakt - będą przeguby. Ale już dziś 191 mogłoby kursować z obecną częstotliwością i być obsługiwane przez wozy 15-metrowe... Osią osiedla jedzie linia na obwód - najbardziej logiczne rozwiązanie jakie mogę sobie wyobrazić w momencie kiedy do Śródmieścia wiezie kolei.
czy dobrze rozumiem? osią osiedla czyli Popularną 182. a co ze 191? na Kleszczową?
Dokładnie tak :]
mariow pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Jaką trasę proponowałbyś dla tej nowej linii dowozowej w Ursusie :?: [/color]
trzeba pomysleć i uwzględnić stan na teraz oraz ewolucję w ciągu roku, dwóch

z tego co sie zmieni to niby do końca roku ma powstac Prystora miedzy skoroszewską a Składkowskiego a w 2010 przebudowana Skoroszewska (z zatokami przystankami) od DW do ronda Starodeby

ale tak przyszło mi cos do głowy: linia jadąca skądś (nie mam jeszcze pomysłu) - Spisaka - Jerozolimskie- Bodycha (pod WKD Opacz) - Ryzowa - Prystora - i gdzies dalej. Powrót Ryzowa - Bodycha - Jerozolimskie - (zawrotka przy Starodęby) Jerozolimskie - Bodycha - Spisaka - ....
daje nam to dowóz do WKDki z najbliższych jej rejonów
Szkoda, że w najbliższych planach nie ma budowy łącznika Sosnkowskiego z rondem przy Leroy Merlin. Bardzo by to ułatwiło ułożenie komunikacji :-k

Ja bym wtedy widział układ tak - mikrobus od PKP Ursus trasą jaką proponujesz powyżej do WKD Opacz (bardzo interesująca koncepcja notabene) . Wówczas na Bodycha potrzebne byłby dwa nowe przystanki - przy Valdim oraz przy Ryżowej. Co dalej :?: Nie wiem :-k

Wracając do tego łącznika - można wtedy pokusić się o skierowanie dwukierunkowo autobusów na Sosnkowskiego (np. 177).
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ