Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 cze 2009, 18:26

Krzysiek_S pisze:Teoretycznie wdrażanie stałej organizacji ruchu ma być prowadzone do 1 września
Oby termin został dotrzymany.

:arrow: Coś takiego mi przyszło do łba, ale do ideału to ma daleko ;)

119 - DW. CENTRALNY - ... - Wał Miedzeszyński - Kadetów - Wąbrzeska - Lucerny - Szpotańskiego - ... - MIĘDZYLESIE
Zapewnienie obsługi ciągu Kadetów - Wąbrzeska, częstotliwość 20/30/30

142 - WIATRACZNA - ... - Wał Miedzeszyński - Błota - Wał Miedzeszyński - Bysławska - ... - ALEKSANDRÓW
Zastąpienie linii 161 na BŁOTACH, częstotliwość 30/30/30

161 - ZBÓJNA GÓRA - Podmokła - Cygańska - Kwitnącej Akacji - Izbicka - Panny Wodnej - Zasadowa - Przewodowa - Patriotów - Bysławska - Poezji - Jachowicza - Olecka - OLECKA (powrót: Olecka - Włókiennicza - Michalinki - Patriotów)
Wycofanie z pętli BŁOTA (zastąpienie przez 142), brak podjazdu pod cmentarz na Izbickiej (zastąpione 261). Linia dowozowa do kolei, częstotliwość 30/30/30 (koordynacja z 261).

261 - MIĘDZYLESIE - al. Dzieci Polskich - Zwoleńska - Żegańska - Mrówcza - Panny Wodnej - Izbicka - Zagórzańska - Złotej Jesieni - Podkowy - ALEKSANDRÓW
Objęcie obsługą komunikacyjną ulicy Mrówczej, ciągu Izbicka - Zagórzańska, zapewnienie alternatywnego dojazdu do kolei dla Aleksandrowa, połączenie dwóch wawerskich cmentarzy. Częstotliwość 30/30/30 (koordynacja ze 161).

Zastanawiam się tylko, czy autobus na Izbickiej co 15 minut, to nie za dużo przypadkiem :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 06 cze 2009, 18:26

Bastian pisze:Konsultacje są o tyle, i tylko o tyle, pożyteczne, że pozwalają wyłapać problemy, które w trakcie tworzenia projektu umknęły
Jedyne czemu się sprzeciwiam, to traktowaniu konsultacji jako samo zło. Czy na pewno nie ma sposobów aby przyciągnąć (pozyskać głosy) zadowolonych? Ciekaw jestem czy w Berlinie mieli z tym doświadczenie (okej, wiem że Niemcy nie muszą być tacy na nie, jak Polacy...), czy mogą coś powiedzieć o tym stażyści.
Zgadzam się, że obecny sposób postępowania z efektami konsultacji jest chore (podobnie jak możliwość ręcznego sterowania zmianami przez dzielnice/urzędników). Ale nie można zarzucać konsultacji jako takich...
Możemy już skończyć off-topic i wrócić do opłakiwania Wawra ;)

Andrzej

Post autor: Andrzej » 06 cze 2009, 18:32

Emdegger pisze:Możecie zapomnieć o całej reformie, która dziś na Marysinie ostatecznie padła na pysk.
Czemu żegnać? Czy nie można takich osobników po prostu zignorować?
Jak rozkopią Kościuszkowców to autobusy i tak pojadą na Potockich. Można je tam zostawić. Jeśli mimo to nadal będzie długotrwały opór wielu ludzi, a nie kilku krzykaczy (oraz słabe wykorzystanie przystanków na Potockich), to dopiero wtedy w ostateczności można przywrócić na Kościuszkowców.
I to według mnie może być jedyne ustępstwo, a które właściwie nie wpływa na projekt.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 06 cze 2009, 18:33

Wolfchen pisze:Coś takiego mi przyszło do łba, ale do ideału to ma daleko
Przykro mi ale nie do zaakceptowania, bo główną ideą była poprawa ogólnej częstotliwości przynajmniej do co 20 minut.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 cze 2009, 18:44

Krzysiek_S pisze:Przykro mi ale nie do zaakceptowania, bo główną ideą była poprawa ogólnej częstotliwości przynajmniej do co 20 minut.
Też się zastanawiałem nad tym, czy nie zrobić 161 i 261 na 20/30/30 czy nawet 20/20/30, ale wtedy wychodzi, że Izbicka ma autobus co 10 minut. Brakuje pętli w Radości po prostu... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 cze 2009, 19:10

Andrzej pisze:Jak rozkopią Kościuszkowców to autobusy i tak pojadą na Potockich.
A ja bym puścił 115 wówczas przez Łysakowską tak, by Marysin do tej linii nie miał dostępu. Skoro tak im linia na Potockich przeszkadza, to niech z niej w ogóle nie korzystają.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 cze 2009, 19:10

Wolfchen pisze:119 - DW. CENTRALNY - ... - Wał Miedzeszyński - Kadetów - Wąbrzeska - Lucerny - Szpotańskiego - ... - MIĘDZYLESIE
Aha, zabierasz z Bronowskiej? Powodzenia.
person pisze:Czy na pewno nie ma sposobów aby przyciągnąć (pozyskać głosy) zadowolonych? Ciekaw jestem czy w Berlinie mieli z tym doświadczenie (okej, wiem że Niemcy nie muszą być tacy na nie, jak Polacy...), czy mogą coś powiedzieć o tym stażyści.
Jasna rzecz, że Jarka spytaliśmy. Powiedział, że tam ludzie nie protestują - jeżeli władza uznaje, że coś trzeba zmienić, to widocznie trzeba :P

Ale przede wszystkim nieco rozmijasz się z problemem - nie leży on w konsultacjach, zresztą akurat w tym przypadku są one generalnie na plus (prócz 514, 119 i 401 - inna rzecz, że to i tak rozwala projekt :P). Problem w opiniach dzielnic, samorządów osiedlowych itp.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 06 cze 2009, 19:37

tadeo pisze:strasznie biadolicie nad upadkiem Waszego projektu zmian wawerskich. mnie wcale nie dziwi żeście dostali od radnych Wawra kubeł zimnej wody na Wasze rozpalone głowy. projekt Wasz chociaż misternie przygotowany był jako się tu wcześniej rzekło Waszym egoistycznym pomysłem mającym na celu uszczęśliwienie Waszych wyobrażeń.
niczego się chłopcy nie nauczyliście, nie wyciągnęliście właściwych wniosków choćby z Waszej urojonej reformy linii 502 ? wtedy też chcieliście „na siłę” zmienić wieloletnie przyzwyczajenia ludzi w czym górował jarek.
i co ? sami widzicie. ludzie mają dość ciągłych zmian tras, numerków itp.
ludzie chcą stabilizacji. szczególnie jest ona potrzebna w teraźniejszych trudnych czasach. dociera to do Was zaopatrzonych w niespokojne umysły ?
ludzie nie potrzebują obcych (na przykład przenoszonych z waszej marcowej wycieczki do sąsiedniego kraju) wzorców i wyimaginowanych komputerowych modeli. nie potrzebują rozwalania tego co im zostało dane jako dobrodziejstwo. ludzie chcą, aby linia kursująca od x czasu na danej trasie kursowała również po x czasie. tak postrzegają stabilność w komunikacji miejskiej. musicie to zrozumieć wszelkiej maści reformatorzy, którzyście się dorwali do pracy przy konstruowaniu przebiegu linii komunikacyjnych i nareszcie to uszanować.
jest racja w tym, że w momencie tworzenia nowej linii należy ją na stałe utrzymać na jednolitej trasie. myślę tu o przykładowej linii (d.705 przemianowanej później na 186) na trasie Aleksandrów - Falenica.
każde następne wydłużenie linii lokalnej do większego centrum (w tym przykładzie wydłużenie powstało w przekształcenie w obecne 115) w czasie późniejszym podczas propozycji tzw. reform komunikacyjnych skutkuje słusznymi protestami ludzi.
miejcie również w Waszej świadomości, żeście już dość namieszali (a macie jeszcze dalsze zamiary co widać z waszych wypowiedzi) przy innych nadarzających się Wam okazjach.
uważajcie zatem abyście Waszymi urojonymi pomysłami nie wyprowadzili na dobre z równowagi pani Hani, która gdy się mocno zdenerwuje może Was rozpirzyć na cztery strony świata.
szkoda byłoby wtedy (nie Was ale) dobrodusznego pana Leszka. miejcie to na uwadze póki się Wam z nim dobrze pracuje.

aha, jeszcze jedno: nie zdziwię się gdyby jednak za jakiś czas zapadła decyzja o przywróceniu linii 520 na starą trasę do Chomiczówki przez Broniewskiego.

co do:
Bastian pisze:To już teraz możesz sobie wyobrazić, ile zdrowia nas w zeszłym roku kosztowały Ursus, Tarchomin i Bielany... Psyche siada
Bastian pisze:W każdej dzielnicy to samo. Dęboszczaka mało nie zlinczowali kiedyś na "elitarnym" Żoliborzu, inni koledzy mieli ciężkie przejścia w UD Białołęka...
może trzeba pomysleć o zmianie pracy na bardziej bezpieczną, która nie będzie wyczerpywała psychicznie ?
teraz zrozumiałem dlaczego Bastian troszczy się o ludzkie zdrowie proponując niektórym na niniejszym forum leczenie farmakologiczne oraz używa wobec userów (podaję jedynie dwa z lżejszych jego zwrotów) np. takich słów:
Bastian pisze:Ty chyba oszalałeś
Bastian pisze: Szaleniec...
po prostu psychika siada i nerwy mu puszczają po tak mocno stresującej pracy zawodowej.
.
Pięknie powiedziane, nic dodać, nic ująć =D>

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 06 cze 2009, 21:26

Krzysiek_S pisze:
Wolfchen pisze:Coś takiego mi przyszło do łba, ale do ideału to ma daleko
Przykro mi ale nie do zaakceptowania, bo główną ideą była poprawa ogólnej częstotliwości przynajmniej do co 20 minut.
Tylko sam wiesz, ze poza szczytem np. w 119 polowa miejsc siedzacych jest wolna przy czestotliwosci 30 minut. Kogo beda te autobusy wozic? Powietrze?

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 06 cze 2009, 21:34

pawcio pisze:A ja bym puścił 115 wówczas przez Łysakowską tak, by Marysin do tej linii nie miał dostępu. Skoro tak im linia na Potockich przeszkadza, to niech z niej w ogóle nie korzystają.
O, to jest jakiś pomysł. A od Łysakowskiej Korkową i po trasie 196.

[ Dodano: |6 Cze 2009|, 2009 21:37 ]
Techniczna to będzie przebudowywana, więc wtedy wszystko oprze się na 215 na jakiś czas.
:jupi:

pawulon

Post autor: pawulon » 07 cze 2009, 0:20

Wolfchen pisze:142 - WIATRACZNA - ... - Wał Miedzeszyński - Błota - Wał Miedzeszyński - Bysławska - ... - ALEKSANDRÓW
Zastąpienie linii 161 na BŁOTACH, częstotliwość 30/30/30

161 - ZBÓJNA GÓRA - Podmokła - Cygańska - Kwitnącej Akacji - Izbicka - Panny Wodnej - Zasadowa - Przewodowa - Patriotów - Bysławska - Poezji - Jachowicza - Olecka - OLECKA (powrót: Olecka - Włókiennicza - Michalinki - Patriotów)
Wycofanie z pętli BŁOTA (zastąpienie przez 142), brak podjazdu pod cmentarz na Izbickiej (zastąpione 261). Linia dowozowa do kolei, częstotliwość 30/30/30 (koordynacja z 261).

261 - MIĘDZYLESIE - al. Dzieci Polskich - Zwoleńska - Żegańska - Mrówcza - Panny Wodnej - Izbicka - Zagórzańska - Złotej Jesieni - Podkowy - ALEKSANDRÓW
Objęcie obsługą komunikacyjną ulicy Mrówczej, ciągu Izbicka - Zagórzańska, zapewnienie alternatywnego dojazdu do kolei dla Aleksandrowa, połączenie dwóch wawerskich cmentarzy. Częstotliwość 30/30/30 (koordynacja ze 161).
Dowozówka do kolei co 30 min? :shock:
Wolfchen pisze:119 - DW. CENTRALNY - ... - Wał Miedzeszyński - Kadetów - Wąbrzeska - Lucerny - Szpotańskiego - ... - MIĘDZYLESIE

:kaput:
the best 147!!

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 07 cze 2009, 0:51

pawulon pisze:Dowozówka do kolei co 30 min? :shock:
co 15' na zmianę z 261...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 cze 2009, 1:09

rhemek pisze:Tylko sam wiesz, ze poza szczytem np. w 119 polowa miejsc siedzacych jest wolna przy czestotliwosci 30 minut. Kogo beda te autobusy wozic? Powietrze?
Na Żelaznej 157 jeżdżąc co 20 minut też jeździło pustawe. Gdy częstotliwość wzrosła do 12 minut, nagle pasażerowie się znaleźli.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 07 cze 2009, 7:10

Nagle?
Polityka złym doradcą w pracy!

Gdabski

Post autor: Gdabski » 07 cze 2009, 18:51

Bastian pisze:Ale przede wszystkim nieco rozmijasz się z problemem - nie leży on w konsultacjach, zresztą akurat w tym przypadku są one generalnie na plus (prócz 514, 119 i 401 - inna rzecz, że to i tak rozwala projekt :P). Problem w opiniach dzielnic, samorządów osiedlowych itp.
Ale to wciąż są tylko opinie, a nie uzgodnienia, czy nie? Jakby była wola i przyzwolenie polityczne na wyższym niż dzielnice szczeblu, to by zmiany przeforsował.

Zablokowany