Personalizacja WKM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 cze 2009, 15:41

zzz pisze:Jakos gdzie indziej nie potrzeba numeru buta do identyfikacji.
Przeczytałem wniosek o personalizowaną WKM - nie ma tam prośby o numer buta - o co chodzi?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

zzz

Post autor: zzz » 03 cze 2009, 15:46

MisiekK pisze:Przeczytałem wniosek o personalizowaną WKM - nie ma tam prośby o numer buta - o co chodzi?
No to jeden pozytyw z kart mamy. Okazalo sie ze potrafisz czytac, szkoda tylko ze ta umiejetnosc nie jest polaczona z rozumieniem.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 cze 2009, 15:52

zzz pisze:Tylko w warszawie ZTM twierdzi ze jezeli nie bedzie p[osiadal peselu iadresu zamieszkania naraz to nie da rady
Tylko ciekawe, że podanie adresu zamieszkania przy wyrabianiu WKM nie jest obowiązkowe. Obowiązkowe jest tylko imię, nazwisko i pesel.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 cze 2009, 15:57

zzz pisze:No to jeden pozytyw z kart mamy.
Nie - to wskazuje, że cała ta akacja jest właściwie prowadzona. GIODO nie znalazł przeciwwskazań do takiego prowadzenia akcji i jej nie wstrzymał.
zzz pisze:Okazalo sie ze potrafisz czytac, szkoda tylko ze ta umiejetnosc nie jest polaczona z rozumieniem.
Skończyły się argumenty to będą ataki ad personam? Ostrzegam lojalnie - za to punktujemy.
fik pisze:Tylko ciekawe, że podanie adresu zamieszkania przy wyrabianiu WKM nie jest obowiązkowe. Obowiązkowe jest tylko imię, nazwisko i pesel.
Jest tam wyjaśnienie czemu tak jest....
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

zzz

Post autor: zzz » 03 cze 2009, 16:01

fik pisze:Tylko ciekawe, że podanie adresu zamieszkania przy wyrabianiu WKM nie jest obowiązkowe. Obowiązkowe jest tylko imię, nazwisko i pesel.
Czy cos sie zmienilo w przepisach czy tylko poprawiono wniosek internetowy jakis miesiac temu patrzylem na wniosek i byly * przy adresie. Teraz jeszcze raz popatrzylem i nie ma. #-o

Jak trzeba podac sam pesel to ja juz nie widze nic w tym zlego.

Tm

Post autor: Tm » 03 cze 2009, 22:42

MisiekK pisze:Wieeeelki problem. W sporej części miast legitymacja biletu posiada foto - jakoś nikt tam nie kwęka.
A w sporej części miast nie ma miesięcznych - co z tego wynika? Ano to, że nie ma co sie wzorować na gorszych.
MisiekK pisze:A nie może??? Bilety 7-dniowe i na okaziciela zdjęć nie wymagają.
Jeszcze może, ale nie będzie mógł. Nie ma przeszkód technicznych w kodowaniu biletów imiennych na zwykłej WKM, więc uniemożliwianie tego jest utrudnianiem życia.

[ Dodano: |3 Cze 2009|, 2009 22:43 ]
PS Jak tam z personalizacją Termin będzie dotrzymany?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 cze 2009, 23:57

Tm pisze:A w sporej części miast nie ma miesięcznych - co z tego wynika? Ano to, że nie ma co sie wzorować na gorszych.
Życzyłbym sobie tu komunikację taką jak w 'gorszym' Hamburgu.
Tm pisze:Jeszcze może, ale nie będzie mógł. Nie ma przeszkód technicznych w kodowaniu biletów imiennych na zwykłej WKM, więc uniemożliwianie tego jest utrudnianiem życia.
Możliwości techniczne WKM są o wiele większe niż system biletowy.
Jak narazie nikt nie planuje kodowania biletów innych jak 30 i 90-dniowe i nie wierzę, że kiedyś do tego dojdzie razem z wymogiem spersonalizowanej WKM.
Tm pisze:PS Jak tam z personalizacją Termin będzie dotrzymany?
Też bym chętnie się dowiedział...

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 04 cze 2009, 13:13

Dziecku wyrabialem karte przez internet. Dzis dostalem maila, ze ma sie po jej odbior zglosic osobiscie z ... dowodem osobistym. Nadmieniam, ze ma niecale 9 lat. :D

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 04 cze 2009, 13:31

Dostałeś odpowiedź standardową.

kin

Post autor: kin » 09 cze 2009, 11:38

Strona internetowa SWKM nie wspomina o przenoszeniu aktywowanych biletów okresowych ani opłat parkingowych za starych na nowe karty

Wiecie moze czy czy jest przewidziana procedura przenoszania biletow oraz przedpłat parkingowych na nowa karte miejska?

Cos mi sie widzi ze ja i kilku innych moich znajomych bedzie musialo maksymalnie odkladac moment wymiany kart na nowe...

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 09 cze 2009, 11:48

kin pisze:Wiecie moze czy czy jest przewidziana procedura przenoszania biletow oraz przedpłat parkingowych na nowa karte miejska?
bilet ze starej karty na pewno da się przenieść, lecz tylko na Senatorskiej, w punktach na stacjach metra to jest niemożliwe.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 11 cze 2009, 20:11

onet.pl pisze: Warszawa: nowe karty miejskie do wycofania

Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych chce skłonić ZTM do wycofania się z pomysłu wprowadzenia spersonalizowanych kart miejskich.

TVN Warszawa dotarła do raportu GIODO, który zostanie opublikowany w przyszłym tygodniu. Inspektor zaleca wycofanie kart jeszcze do końca tego roku. Według niego wniosek o wydanie zakodowanego biletu jest bezprawny, bo Zarząd Transportu Miejskiego wymaga od pasażerów podania numeru PESEL i adresu zamieszkania. Czego jako przewoźnik nie ma prawa robić.

Kontrowersji nie brakuje

Całą sprawę komentują radni i już zastanawiają się, czy pomysł spersonalizowanych kart można jeszcze uratować.

- Nie jestem zwolenniczką gromadzenia danych przez różne instytucje. ZTM musi zaproponować inne rozwiązanie, ale na razie tego nie zrobił – przypomina radna PO, Maria Szreder.

Bałagan, który kosztuje

- Mam nadzieję, że znajdzie się jakaś inna droga, bo koszt zamieszania będzie duży – ocenia Dariusz Figura, radny PiS. - Niech ZTM znajdzie jakieś lepsze rozwiązanie – dodaje.

Wprowadzenie spersonalizowanych kart miejskich tanie nie było. 300 tysięcy złotych Zarząd Transportu Miejskiego wydał na kampanię promocyjną. Do tego należy doliczyć kilka milionów złotych wydane na cały system magazynowania danych pasażerów. Czy te pieniądze pójdą w błoto?

Tego na razie nie wiadomo. Zarząd Transportu Miejskiego raport inspektora już ma, ale sprawy nie komentuje. Wszystko wskazuje na to, że ZTM w ciągu najbliższych dni się od niego odwoła. Tak więc gra w karty miejskie na pewno szybko się nie skończy.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 11 cze 2009, 20:20

To zaczyna być jakaś farsa.
Najlepiej z wszystkiego zrezygnować i wrócić do dziurkaczy a za straty oczywiście zapłacą winni czyli my wszyscy.
Jakoś na przykład w Poznaniu adres zamieszkania jest brany do karty i wszystko jest w porządku. W Gdańsku żądają także peselu i też jest ok.

fraktal

Post autor: fraktal » 11 cze 2009, 20:28

Ja tam nie wiem... Ale na przykład uczelnie też gromadzą numery pesel swoich studentów i pracowników. Czy mogą to robić? Może ktoś zaskarży tę decyzję, a przy okazji wyeliminuje usos, bo wszyscy na niego narzekają. :razz: PS Czy ZTM jest przewoźnikiem? Bo myślałem, że przewoźnicy to MZA, ITS itp. Tu upatrywałbym szansę w odwołaniu, bo chyba zaszło lekkie nieporozumienie w postaci pomylenia ZTM z dawnym MZK.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 11 cze 2009, 20:34

Może doadm cytat ze strony MPK Poznań:
Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO) zarejestrował zbiór danych osobowych o nazwie KOMKarta. 31 marca 2003 r., przed rozpoczęciem sprzedaży KOMKart, Emax złożył do GIODO wniosek o zarejestrowanie bazy danych osobowych klientów MPK, która powstaje z wniosków o wydanie imiennej KOMKarty. Do czasu jego rozpatrzenia Emax jako administrator tych danych mógł zgodnie z prawem pobierać je, przetwarzać, gromadzić i wydawać imienne KOMKarty. GIODO szczegółowo i długo badał sposób zbierania, przetwarzania i przechowywania danych osobowych. W szczególności sprawdzał sposób zabezpieczenia technicznego przechowywania tych danych oraz czy podmiot, który się zgłosił do zarejestrowania zbioru jest do tego uprawniony. Decyzja GIODO o zarejestrowaniu zbioru danych oznacza, że zgodny z prawem jest zarówno zakres przetwarzania danych (imiona, nazwisko, adres zamieszkania, PESEL i zdjęcie dołączone do danych osobowych), jak i wniosek jaki wypełniają Klienci MPK oraz to, jak wygląda współpraca w zakresie przetwarzania danych pomiędzy MPK Poznań Sp. z o.o. a firmami z grupy Emax. Oznacza to też, że dane osobowe przekazywane przez Klientów MPK są prawidłowo chronione na każdym etapie ich przetwarzania. Klienci nie muszą się więc obawiać, że zostaną one wykorzystane w innym celu niż przetwarzanie na potrzeby wytworzenia lub odtworzenia KOMKarty, ewidencji wydawania kart i sprzedaży biletów elektronicznych.
To chyba oznacza, że w naszym kraju można swobodnie wydawać decyzje w zależności od czyjegoś widzimisię.

ODPOWIEDZ