Ateizm, wiara i tematyka kościelna...
Moderator: Szeregowy_Równoległy
A jednak. Poczynając na tym, że informacje w raporcie pochodzą w wielu miejscach od duchownych, a kończąc na wsparciu prymasa.
Oczywiście w Przekroju o tym nie ma. Lepiej dokopać Kościołowi, ale wiele to nie zmieni. Kto czyta Przekrój ten zdanie i tak miał już wcześniej wyrobione (bądź co bądź to gazeta tzw. lewicy laickiej). Ogólniej mówiąc- w świat poszła informacja o nadużyciach - to dobrze, gorzej jeśli jest nadmiernie rozdmuchiwana i używana do wojny z religią, a jest to niestety zachowanie charakterystyczne dla pewnych środowisk.
Oczywiście w Przekroju o tym nie ma. Lepiej dokopać Kościołowi, ale wiele to nie zmieni. Kto czyta Przekrój ten zdanie i tak miał już wcześniej wyrobione (bądź co bądź to gazeta tzw. lewicy laickiej). Ogólniej mówiąc- w świat poszła informacja o nadużyciach - to dobrze, gorzej jeśli jest nadmiernie rozdmuchiwana i używana do wojny z religią, a jest to niestety zachowanie charakterystyczne dla pewnych środowisk.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- fik
- Naczelne Chamidło
Tomek, litości, NIE ODNOSZĘ SIĘ DO TEKSTU Z PRZEKROJU. Odnoszę się do Twoich wypowiedzi:
Tm pisze:Taki raport istotnie powstał, ale jest objawem dobrym - Kościół umie przyznać się do błędu.
z których wynika, jakoby to Kościół był stroną z inicjatywą w procesie powstawania raportu. Kościół nic nie ujawnił, co najwyżej niczego nie zataił, gdy za sprawę wziął się irlandzki rząd.Tm pisze:jak się wszystko ujawnia - też źle, albo nawet gorzej.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Owszem, część duchownych współpracowała, wcale im się nie dziwię.Tm pisze:A jednak. Poczynając na tym, że informacje w raporcie pochodzą w wielu miejscach od duchownych, a kończąc na wsparciu prymasa.
Ale tutaj ( http://fakty.interia.pl/news/irlandia-p ... la,1310133 ) można znaleźć smaczki typu:
Ustalenia komisji nie zostaną jednak wykorzystane w śledztwach kryminalnych, m.in. dlatego, że Kongregacja Braci w Chrystusie pozwała komisję, domagając się utajnienia tożsamości wszystkich swych członków, żyjących i zmarłych. W raporcie nie pojawiają się żadne nazwiska sprawców ani ofiar.
Wiele ofiar informowało o przemocy jeszcze w okresie dzieciństwa, ale nikt im nie wierzył. Dopiero seria telewizyjnych filmów dokumentalnych i śledztw policyjnych w latach 90. skłoniła władze do utworzenia komisji.
Moim zdaniem państwo nie powinno płacić odszkodowań, lecz zarządzający instytucją, w której przestępstwa miały miejsce. No i w tym miejscu mamy kolejne kuriozum: ofiara nie dostanie odszkodowania, jeśli wystąpi na drogę sądową.Rząd jednocześnie z komisją powołał urząd, który już przekazał 12 500 spośród 14 500 ofiar odszkodowania przeciętnej wysokości 65 000 funtów. Warunkiem ubiegania się o odszkodowanie jest zrzeczenie się prawa do pozwania Kościoła.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
http://wiadomosci.onet.pl/2011219,12,item.htmlZakonnice pędziły do papieża 180 km na godzinę
180 kilometrów na godzinę pędziły autostradą na północy Włoch trzy zakonnice, które wyruszyły w pośpiechu do Aosty, gdy dowiedziały się w piątek o tym, że papież Benedykt XVI trafił do szpitala po upadku.
O "piratkach drogowych" w habitach napisała w sobotę włoska agencja Ansa.
Jadący z zawrotną prędkością samochód został zatrzymany niedaleko Turynu. Funkcjonariusz policji drogowej przecierał oczy ze zdumienia widząc, że w aucie siedzą trzy zakonnice. Miały od 56 do 78 lat.
Najmłodsza z nich, siedząca za kierownicą usłyszawszy od policjanta: "Za szybko jechałyście", powiedziała: "Synku, ma pan rację, jechałyśmy szybko, bo martwimy się o Ojca Świętego".
Ansa zauważa, że to "szlachetne tłumaczenie" nie uchroniło zakonnicy przed mandatem w wysokości 375 euro oraz karą w postaci odebrania prawa jazdy na miesiąc.
Do Aosty dowiozła je druga z zakonnic, również mająca prawo jazdy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No ale cytryną raczej 180 km/h to nie jechały 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Może to była siostra Klotylda?
www.youtube.com/watch?v=pXmaCjhLN1Q
www.youtube.com/watch?v=pXmaCjhLN1Q
O to to właśnie pojwaiło się przed oczami po przeczytaniu tego tekstuTLG pisze:Jak ktoś pamięta postać zakonnicy z francuskiej serii komedii o żandarmie to skojarzenie narzuca się samo
A tu kolejny przykład "pokory" Kościoła:
http://wiadomosci.onet.pl/2682,2011487, ... kalne.html
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A spróbuj zabronić, to zaraz się odezwą obrońcy Uciśnionej Wiary...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Wypowiedź księdza proboszcza jest skandaliczna. Ci ludzie wrzucając na tacę dają mu srodki na życie. Dlatego powinien się z nimi liczyć.Glonojad pisze:A spróbuj zabronić, to zaraz się odezwą obrońcy Uciśnionej Wiary...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
On uważa, że protestują tylko ci, co i tak nie wrzucają.