O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 10 cze 2009, 14:10

Wczoraj w stronę Mińska był niezły bałagan więc wszystko było możliwe.
17:34 z Sulejówka do Mińska przyjechał z ok 40min opóźnieniem, zaraz za nim przyjechał kolejny Mińsk (17:59) opóźniony już tylko 20min.

Łukowianka była też opóźniona prawie 20min...

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 10 cze 2009, 14:18

Burza źle wpływa na urządzenia SRK
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 10 cze 2009, 14:35

A to czasem KM ni wydało zarządzania 2 czy 3 lata temu, że służbówka nie jest służbówką tylko ogólnodostępnym przedziałem? To było po tym jak kierpoć chciał pobić rowerzystę w służbówce
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 10 cze 2009, 14:37

Zgadza się. Ale jak myślisz co jest ważniejsze- zarządzenie czy przepisy? I czemu UTK wyganiało ludzi z przedziału?
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

przewoz

Post autor: przewoz » 10 cze 2009, 15:00

Mewa - zanim wyjedziesz.... ten post marcina89 z 14:10 to moje słowa.
Burza źle wpływa na urządzenia SRK
Zgadza się. Bardzo źle..
ale to było przed burzą akurat. Ale to chyba ogół Warszawy narozrabiał, bo wszystko co ok 17 z Wwy jechało z opóźnieniem, a tuż przed Flirtem jechał pośpiech, który chyba powinien nieco wcześniej jechać. Spiętrzenie było jakieś.
Burza potężna przeszła nad okolicą MMz po 19 i wtedy mogły byc problemy poważniejsze. Ale chyba wszystko jeździło.
rufio198 pisze:Zgadza się. Ale jak myślisz co jest ważniejsze- zarządzenie czy przepisy?
No właśnie. Te 2 lata temu po tej aferze była jakaś dyskusja na KM Forum (świętej pamięci). Ale już nie pamiętam do jakiego wniosku doszliśmy. Na pewno przepis o zakazie przebywania osób postronnych w kabinie i przedziale służbowym EZT ma swoje uzasadnienie. Popatrzcie sobie na wypadki z udziałem EZT. Szczególnie zderzenia z samochodami. Dopuszczono w szczególnych przypadkach możliwość przebywania pasażerów, ale nie na codzień. Warto to podkreślić. To nie jest zła wola maszynisty czy kierownika pociągu (choć argument kierpocia kiepski akurat). Tu chodzi o bezpieczeństwo.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 cze 2009, 18:22

No ale jesli de facto nie ma juz przedzialu sluzbowego :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 10 cze 2009, 18:30

Co do tych rowerów to prawie zawsze się burzą i zawsze staram się wybierać "dalszą" służbówkę jak jadę z rowerem, ale np ostatnio podjechał pojedynczy kibelek SKM, a koniec był zajęty przez "ciekawe" towarzystwo więc wsiadłem z przodu. Niestety nie dostałem zgody na wejście do służbówki :p wiec stałem na mostku. Dwie stacje dalej wsiadł facet z rowerem i wszedł no prawie, że na siłę. W końcu rowerki zostały w służbówce, a my na mostku ;)

przewoz

Post autor: przewoz » 10 cze 2009, 20:33

Glonojad pisze:No ale jesli de facto nie ma juz przedzialu sluzbowego
W zasadzie tylko w EN57KM i pochodnych można mówić o całkowitym braku służbówki. Tam za to przedział maszynisty jest dłuższy (za fotelem maszynisty jest sporo miejsca). W pozostałych sprzętach jednak pewien rozdział jest. Aczkolwiek... nieoznakowany już niczym, tylko piktogramem z rowerem. Faktycznie przydało by się jasne jednoznaczne stanowisko.
Może jakiś napis?

[ Dodano: |10 Cze 2009|, 2009 20:35 ]
marcin89 pisze:Niestety nie dostałem zgody na wejście do służbówki wiec stałem na mostku
Jeżeli jestem przyciśnięty sytuacją i muszę stanąć z przodu, to zawsze staję na pomoście. Kiedyś jeszcze się pchałem do służbówki, ale zwykle teraz nie ma takiej potrzeby.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 10 cze 2009, 20:56

marcin89 pisze:Co do tych rowerów to prawie zawsze się burzą i zawsze staram się wybierać "dalszą" służbówkę jak jadę z rowerem, ale np ostatnio podjechał pojedynczy kibelek SKM, a koniec był zajęty przez "ciekawe" towarzystwo więc wsiadłem z przodu. Niestety nie dostałem zgody na wejście do służbówki :p wiec stałem na mostku. Dwie stacje dalej wsiadł facet z rowerem i wszedł no prawie, że na siłę. W końcu rowerki zostały w służbówce, a my na mostku ;)
W SKM nie wpuścili? :shock:
Uczciwie przyznam że mnie zaskoczyłeś. Tam nigdy nie było problemów

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 10 cze 2009, 21:22

rufio198 pisze:W SKM nie wpuścili? :shock:
Nie wpuszczają ostatnio. Nawet wywieszają karteczkę "przedział służbowy"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 cze 2009, 23:15

przewoz pisze:
Glonojad pisze:No ale jesli de facto nie ma juz przedzialu sluzbowego
W zasadzie tylko w EN57KM i pochodnych można mówić o całkowitym braku służbówki. Tam za to przedział maszynisty jest dłuższy (za fotelem maszynisty jest sporo miejsca). W pozostałych sprzętach jednak pewien rozdział jest. Aczkolwiek... nieoznakowany już niczym, tylko piktogramem z rowerem. Faktycznie przydało by się jasne jednoznaczne stanowisko.
No ale kto o tym decyduje? Przewoznik? Homologacja?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 11 cze 2009, 19:02

Premo pisze:
rufio198 pisze:W SKM nie wpuścili? :shock:
Nie wpuszczają ostatnio. Nawet wywieszają karteczkę "przedział służbowy"
Widocznie też ich UTK ścignęło

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 cze 2009, 19:41

Ale z tego, co rozumiem, to ścigają tylko za zajmowanie przedziału służbowego za czynną kabiną maszynisty, czyli teoretycznie w dwuskładzie kibla, to "środkowe" przedziały służbowe są ogólnodostępne, a "zamknięty" jest tylko jeden ze skranych w zależności od kierunku jazdy? Jeśli tak, to mogą być kłopoty z czytelnym i jednoznacznym ich oznakowaniem, a więc pole do spychologii stosowanej...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

przewoz

Post autor: przewoz » 11 cze 2009, 21:17

Glonojad pisze:No ale kto o tym decyduje? Przewoznik? Homologacja?
Kto decyduje o oznakowaniu? Nie wiem, pewnie zobowiązany jest do tego przewoźnik (albo i nie, bo jak widać - tylko SKM oficjalnie stosuje "wywieszkę"). Tutaj przepisów żadnych nie znam.

[ Dodano: |11 Cze 2009|, 2009 21:20 ]
rufio198 pisze:przewoz napisał/a:
rufio198 napisał/a:
Kiedy to było? Bo raczej nie ostatnio.

Dziś.

Musiałeś coś źle zobaczyć. Mam inne informacje.
No, ale dziś to już na pewno za pociąg 8047 pojechały 2xEN57, w tym jeden plastikowy. Widziałem wyraźnie ;) nie wiem jak na pozostałych, cały dzień npoza domem i jakąkolwiek koleją, nie licząc paru mało uczęszczanych przejazdów kolejowych gdzieś na podlasiu.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 12 cze 2009, 9:52

Przedwczoraj (środa) do Mrozów 2 jednostki zamiast 3.
Efekt przerzucenia na Radom (Radom-Mińsk rano w 3 - pierwszy raz taki widziałem) czy raczej jednostkowy przypadek?

ODPOWIEDZ