O trybie SB

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 02 lut 2009, 23:32

ftp://85.128.61.18/5_2009_Przewozy/Zal_ ... _umowy.pdf
6. W przypadku braku możliwości zachowania punktualności kursowania danej linii, ZTM lub pracownik Nadzoru Ruchu Przewoźnika wprowadza TSB, zgodnie z niżej opisanymi zasadami. ZTM, wprowadzając obsługę linii przez więcej niż jednego przewoźnika, wyznacza odpowiedzialnego za prowadzenie TSB w całości. ZTM ma prawo doraźnie zlecić prowadzenie TSB przewoźnikowi innemu niż wskazany według powyższej zasady. Służby pozostałych przewoźników mają obowiązek bezwzględnego podporządkowania się poleceniom przewoźnika wyznaczonego przez ZTM.
6.1. Dla linii ekspediowanych z dwóch krańców TSB należy prowadzić z obu stron.
3/19
ZTM - przetarg nieograniczony nr 5/2009
6.2. Warunkiem koniecznym dla wprowadzenia TSB przez Przewoźnika jest przyjazd brygady na kraniec co najmniej 5 minut po rozkładowym czasie jej odjazdu.
6.3. Decyzja ZTM o wprowadzeniu TSB przekazywana jest niezwłocznie wszystkim przewoźnikom obsługującym linie objęte TSB ze wskazaniem zakresu obowiązków poszczególnych przewoźników.
6.4. W okresie stosowania TSB należy w miarę możliwości zapewnić kierowcom prowadzącym autobusy co najmniej 5 minut postoju na krańcu.
6.5. W TSB należy dążyć do realizacji w maksymalnym stopniu odjazdów z krańca, jak najbardziej zbliżonych do przewidzianych w przystankowym rozkładzie jazdy, bez względu na kolejność odjeżdżających brygad. Traktuje się jako usprawiedliwione opóźnienie odjazdu z krańca do 5 minut w stosunku do rozkładu przystankowego.
Za nieprawidłowe będą uważane odjazdy zrealizowane z danego krańca w odstępie mniejszym niż połowa częstotliwości przed odjazdem rozkładowym.
6.6. W celu zapewnienia realizacji TSB dopuszcza się stosowanie tzw. skrótów. Skrót jest to przejazd brygady jako PTR do wyznaczonego przystanku lub krańca, od którego obowiązuje zabieranie pasażerów i dalsza jazda jako brygada liniowa po trasie linii. Przy podejmowaniu decyzji o skrócie w trakcie TSB nie jest wymagana zgoda Dyżurnego ZTM.
6.7. W TSB odjazdy z krańca nie powinny odbywać się częściej niż przewiduje to rozkład jazdy linii.
Od tej reguły mogą być stosowane odstępstwa w następujących przypadkach:
a) gdy wystąpiła długa przerwa w kursowaniu linii na kierunku znacznie obciążonym pasażerami np. brak 2-3 kolejnych rozkładowych odjazdów,
b) gdy opóźnienia są już coraz mniejsze i odjazdy częściej niż przewiduje rozkład jazdy pozwolą na prawidłowe rozpoczęcie półkursu z przeciwległych krańców.
Dodatkowe odjazdy pozarozkładowe powinny odbywać się w pół częstotliwości pomiędzy brygadami realizującymi odjazdy zgodne z przystankowym rozkładem jazdy.
6.8. TSB ulega zakończeniu po zgodnym z rozkładem jazdy przyjeździe i odjeździe 2 kolejnych brygad. Informację o tym fakcie Przewoźnik przekazuje niezwłocznie właściwym służbom ZTM, nie później jednak niż w ciągu 30 minut.
6.9. Na koniec każdego dnia Przewoźnik przekazuje faksem do ZTM zestawienie dotyczące wszystkich przypadków wprowadzenia TSB z podaniem pełnej informacji zawierającej: godzinę zgłoszenia do ZTM, kraniec, linię, pierwszą brygadę objętą TSB, godzinę rozpoczęcia i zakończenia TSB, a w ciągu 7 dni szczegółowe tabele przedstawiające sposób wykonywania usług przewozowych na trasach objętych TSB.
6.10. W okresie obowiązywania TSB punktualność kursowania wozów na liniach nim objętych oceniana jest w odniesieniu do przystankowego rozkładu jazdy, tj. bez uwzględniania numerów brygad, które powinny realizować kolejne odjazdy.
4/19
ZTM - przetarg nieograniczony nr 5/2009
Jednocześnie na liniach objętych TSB nie jest w tym czasie naliczany wskaźnik punktualności P i niezawodności N (z wyłączeniem awarii, kolizji, wypadków itp.) a wielkość zmiany zadania określona jest na podstawie wykonania. Za czas obowiązywania TSB na linii traktuje się okres od rozkładowego czasu odjazdu z krańca przeciwległego do zgłaszającego wprowadzenie TSB brygady zgłaszanej jako rozpoczynająca TSB do godziny zgłoszonej do ZTM jako moment jego zakończenia.
6.11. W przypadkach, w których przy realizacji przewozów w TSB stwierdzono nieprawidłowości, usługi wykonywane w tym trybie traktowane są jako usługi wykonane niezgodnie z Umową, podlegające rozliczeniu za wykonane przewozy zgodnie z zasadami określonymi w części II załącznika – Zasady dokonywania oceny jakości funkcjonowania linii komunikacji zbiorowej obsługiwanych przez Przewoźnika oraz obliczania i korygowania wynagrodzenia Przewoźnika.
6.12. W trakcie realizacji Umowy zasady TSB mogą być zmienione przez ZTM odpowiednio do istniejących potrzeb.
To jakieś nowe zasady :?:

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 lut 2009, 23:33

W każdym przetargu mogą być inne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 02 lut 2009, 23:37

To znaczy ze w zależności od wozu z odpowiedniej grupy przetargowej różnie się SB wprowadza :?:

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 lut 2009, 23:42

Mogą być różne zasady. Choć podejrzewam, że różnice będą raczej kosmetyczne.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 02 lut 2009, 23:45

Wyobraźmy sobie jedną linię
Przyjedzie wóz z tegoż przetargu -> SB od 5 min
Przyjedzie wóz z MZA -> SB od 10min

](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 lut 2009, 23:48

A nie ma określone, który przewoźnik odpowiada za SB na danej linii? Bo nie wyobrażam sobie dwuwładzy.

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 02 lut 2009, 23:52

Ale czy to zależy od przewoźnika

Bo czy MZA wprowadzi SB od brygady przew. X po czasie 10

Bo czy X wprowadzi SB od brygady MZA po czasie 5

Czy to zależy od wozu z którego jest przetarg, czy bardziej od osoby wprowadzającej :?:

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 02 mar 2009, 22:13

Standardowo na 157 SB z rana było...
A najciekawszy było to że objazd był od Pl.Inwalidów po trasie 205 do Stawek...
Objazdem kierował nadzór ITSu ale to jako ciekawostka
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 03 mar 2009, 13:50

Desert pisze:Standardowo na 157 SB z rana było...
A najciekawszy było to że objazd był od Pl.Inwalidów po trasie 205 do Stawek...
Objazdem kierował nadzór ITSu ale to jako ciekawostka
wcale nie tak standardowo, bo ostatnio SB na tym rzadko

i to raczej do korków i zatorów

ja$

Post autor: ja$ » 11 cze 2009, 20:55

tygrys---widze masz dobre wiadomosci o SB...ciekawy jestem czy poradziłbyś sobie w sterowaniu lini...??? (-X ja nie chwalac sie miałem kiedyś na wiatracznej 8 SB na II zmianie---wszystko mi stało...cała Płowiecka i Grochowska... do 23 .30 sterowałem :boohoo: ---a na Hanke nie gadaj --Ona na emeryturę idzie =D> =D> ma swoje lata---tygrys niewiadomo jacy my będziemy w jej wieku (-X
marzenia są po to ,aby je spełniać

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 11 cze 2009, 21:46

Jaśku, to Ty sie zdecyduj, czy Ty chciałbyś ruchem kierować, czy śmigać na 147, bo faktycznie "marzenia są po to, aby je spełniać" :super:

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 12 cze 2009, 2:23

Hanka jest spoko, ja ją lubię i nic do niej nie mam. Ale SB u niej nie uświadczysz. A przepraszam, Flash kiedyś wywalczył na 117, ale musiał jej dokładnie tłumaczyć, co wbić i wpisać w kartę (chodziło o PTR Wilanów - Gocław).
A co do tygrysa, w sterowaniu na Z-1 radził sobie bardzo dobrze :dance: .

ja$

Post autor: ja$ » 12 cze 2009, 14:43

Jacku ja nie musze sie decydowac ....bo robię to i to...jak mój dawny kolega Marek-dawny -ekspedytor z Centralnego -który też zasilał na Stalowej ,chyba pamietasz go...???

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 12 cze 2009, 16:43

ja$ pisze:Marek-dawny -ekspedytor z Centralnego -który też zasilał na Stalowej ,
chodzi o Marka Ś :?:
levar pisze:A co do tygrysa, w sterowaniu na Z-1 radził sobie bardzo dobrze :dance: .
dziękuję ;-)

ja$

Post autor: ja$ » 12 cze 2009, 16:45

Tak tygrys :D :D -bystry jesteś :-"

ODPOWIEDZ