O spółce Przewozy Regionalne

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 25 lut 2009, 23:40

:arrow: Pan maszynista nigdzie nie pojedzie:
Gazeta.pl Wrocław pisze:Dantejskie sceny na wrocławskim Głównym

Piotr Piróg, ostatnia aktualizacja 2009-02-23 10:53

LIST CZYTELNIKA. Jestem stałym klientem PKP od prawie 10 lat, od kiedy regularnie dojeżdżam do pracy na trasie Brzeg - Wrocław. Z czymś takim, czego byłem świadkiem w ostatni piątek, jeszcze się na PKP nie spotkałem. Mam nadzieję (choć bardzo, bardzo wątłą), że nacisk mediów spowoduje, że PKP Przewozy Regionalne odniosą się do pytań, jakie zadałem w poniższym piśmie.

20 lutego pociąg osobowy relacji Wrocław - Kędzierzyn Koźle, planowy odjazd z Wrocławia Głównego o godz. 16.45, uległ awarii. Z ponadpółgodzinnym opóźnieniem podstawiono kolejny pojedynczy skład elektryczny. Po otwarciu drzwi tłum pasażerów zaczął zajmować miejsca w pociągu, grupa pasażerów weszła również do dużego, pierwszego przedziału (za pomieszczeniem maszynisty). Pasażerów była tylu, że część ludzi pozostała na peronie, a ścisk w samym pociągu uniemożliwiał wykonanie jakichkolwiek ruchów. W tym momencie pojawił się kierownik pociągu, który zaczął krzyczeć na zgromadzonych w pierwszym przedziale ludzi, "jakim prawem tu weszli, tu jest przedział służbowy". Pasażerowie tłumaczyli, że drzwi do tego przedziału były otwarte, nie jest on w żaden sposób oznaczony, poza tym tłum jest tak gęsty, że nie mają możliwości wyjścia. Kierownik pociągu zaczął szarpać stojących najbliżej ludzi, krzycząc, że on w takim razie nie zezwoli na odjazd tego pociągu.

Pasażerowie ponownie zapytali, gdzie, wobec takiego ścisku, mają się przesunąć. Kierownik zaczął wywrzaskiwać zdania, cytuję: "Dzwońcie sobie do urzędu marszałkowskiego, niech da pieniądze na drugą jednostkę", "jak się nie podoba, jedźcie innym pociągiem". Na moją (stałem w korytarzu i byłem świadkiem całego zajścia w "przedziale służbowym") oraz innych pasażerów prośbę o podanie swojego imienia i nazwisko oraz numeru służbowego usłyszeliśmy, cytuję, "mogę wam pokazać numer buta", oraz "byle komu nie pokazuję legitymacji służbowej".

W międzyczasie pojawiła się dyżurna ruchu z peronu 2, która na pytanie jednej z pasażerek, czemu obsługa pociągu zachowuje się w tak skandaliczny sposób, usłyszała, że jest "gówniarą bez prawa głosu".

Przybyły patrol policji (wezwał go kierownik pociągu w celu opróżnienia przedziału służbowego), po zapoznaniu się z sytuacją zapytał kierownika pociągu, gdzie ci wszyscy ludzie wobec braku miejsca mają się podziać. Na to pytanie nie uzyskał odpowiedzi - i tak zakończyła się interwencja patrolu.

Po kilku minutach ze swego pomieszczenia wyszedł maszynista i powiedział:"Mnie to nie interesuje - za pół godziny kończy mi się zmiana i tak nigdzie nie pojadę".

Wobec informacji, że ten pociąg nie pojedzie, i faktu, że już podstawiono kolejny pociąg w kierunku Opola (według rozkładu odjazd o 17.50) pasażerowie przeszli do pociągu, który tym razem składał się z dwóch jednostek elektrycznych). Odjechał z 50-minutowym opóźnieniem, o 18.40. I był to pierwszy pociąg osobowy w kierunku Opola, jaki opuścił stację Wrocław Główny od trzech godzin.

W związku z opisaną sytuacją proszę dolnośląską dyrekcję PKP Przewozy Regionalne o odpowiedź na poniższe pytania:

* Dlaczego w każdy piątek (a także w każdy inny dzień roboczy) pomimo tłumu pasażerów oczekujących na pociąg osobowy relacji Wrocław Główny - Kędzierzyn Koźle odjazd 16.45 z Wrocławia Głównego - PKP Przewozy Regionalne podstawiają pojedynczą jednostkę elektryczną?

* Czemu ma służyć zmuszanie ludzi do codziennego podróżowania tym pociągiem w skandalicznych warunkach spowodowanych ciasnotą (a także brudem, regularnymi spóźnieniami i awariami)? Świadomie użyłem słowa "zmuszanie" bo przecież PKP Przewozy Regionalne jest całkowitym monopolistą w zakresie przewozów na odcinku Wrocław - Opole i ja jako pasażer nie mam alternatywy (poza całkowitą rezygnacją z przejazdu)?

* Czy elementarny brak kultury, agresja słowna i fizyczna, pogarda wobec pasażerów chcących skorzystać ze swoich praw (chyba kupując bilet na przejazd, mam takowe?) zaprezentowane 20 lutego we Wrocławiu to standard jakości obsługi ze strony pracowników PKP Przewozy Regionalne?

* Jakie działania zostaną podjęte wobec pracowników PKP Przewozy Regionalne winnych opisywanego zajścia?

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 12 cze 2009, 9:33

Wolfchen pisze:i/lub dalszy rozwój sieci IR :P
Jak na razie, to 15 czerwca nieco stanieją bilety w IRach i będzie w nich honorowana większa pula biletów PRów:
http://www.pr.pkp.pl/aktualne-oferty,s,0,4234.html
:-)

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 12 cze 2009, 11:47

Spadają ceny biletów na trasach kolejowych

(Polska - The Times, pw/12.06.2009, godz. 09:11)

Bilet na pociąg z Warszawy do Krakowa za jedynie 38 zł i 50 groszy i to nie w chwilowej promocji, ale stałej ofercie. Czas przejazdu - 3 godziny i 20 minut, czyli tylko o 30 minut dłużej niż w przypadku pociągu InterCity - czytamy w "Polsce".

Chociaż nowe połączenie pod marką InterREGIO funkcjonuje zaledwie od tygodnia, bije rekordy popularności. Jak się dowiedzieliśmy, pociągi na tej trasie są niemal pełne. Nic więc dziwnego, że operator, spółka PKP z samorządami, chce już we wrześniu uruchomić kolejne tanie połączenia pod tanią marką, m. in. dla studentów.

Pod marką InterREGIO pociągi jeżdżą już od trzech miesięcy - ich sieć rozrosła się do ok. 20 połączeń na najbardziej popularnych w Polsce trasach kolejowych. Dla niektórych klientów to oferta dużo tańsza niż w InterCity - wylicza 'Polska".

Tanie oferty stały się możliwe dzięki objęciu udziałów w PKP Przewozy Regionalne przez 16 samorządów, które są zainteresowane obniżeniem cen i większym ruchem.

Nie wiadomo, jak długo pasażerowie będą cieszyć się z tańszych biletów. Nieoficjalnie mówi się o rosnącym konflikcie wśród zarządzających PKP PR, z których część nie chce wyniszczającej konkurencji z InterCity.

Więcej informacji w "Polsce".
http://biznes.onet.pl/0,1988505,wiadomosci.html

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 15 cze 2009, 6:15

Czy woj. łódzkie ma możliwość zrobić z Bydgostii IR?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 15 cze 2009, 14:02

zofey pisze:Czy Bydgostie mogą trafić do IR?
Nie mogą bo właścicielem jest PKP Intercity.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 cze 2009, 15:05

Ciekawe dla kogo wyniszczająca... Przecież InterRegio ma szansę być chyba dochodowe. Zresztą taka konkurencja jest w interesie klienta.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 15 cze 2009, 18:59

Właścicielem? A nie jest nim samorząd?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 cze 2009, 19:01

zofey pisze:Właścicielem? A nie jest nim samorząd?
Nie. Z chwilą przejęcia przez PIC pośpiesznych, przejęli też tabor od PRów...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 26 cze 2009, 15:03

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 26 cze 2009, 21:09

Z rumunką? To musiał być bardzo odważny ;)
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Tm

Post autor: Tm » 27 cze 2009, 21:22

Podobno jadący koleją Rumuni chcąc w swym pięknym romańskim języku oznajmić Conducatorowi, wróć - konduktorowi, że są już po sprawdzeniu biletów mówią "dupa kontrola".
No tak, jakoś mi sie skojarzyło.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 cze 2009, 22:23

W tej firmie? Pociag dochodowy? Jak ludzie sie wylewaja ze skladu, a bez marszalka "nieoplacasie" dac dwoch ezt?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Aligator

Post autor: Aligator » 09 lip 2009, 18:01

Ostatnio miałem możliwiość porównać IR z Pospiesznym na linii Warszawa-Częstochowa i PR zrobiło na mnie zdecydowanie lepsze wrażenie. Powiem więcej jeżeli tylko będę miał okazję będę korzystał tylko z PR bo w moim subiektywnym odczuciu miałem komfort wyższy niż w pospiesznym, jechałem PR tylko 3 minuty dłużej (wliczając 10 minut postoju na przesiadce) niż klasycznie spóźnionym pociągiem spółki IC, a co najśmieszniejsze zapłaciłem 13 zł mniej niż za pospieszny.

Jeżeli chodzi o spostrzeżenie Glonojada, no cóż nie wiem jak jest na Krakowkiej linii, śmigałem przez Łudzką, tam jeszcze trochę miejsca w pociągu było.
Myślę jednak że jeżeli trend się utrzyma i Kraków będzie tak oblegany to dodatkowy wagon się pojawi, przecież już w IR mówi się o dodatkowym kursie na Małopolskę. Nic straconego w końcu ta trasa to dla PR żyła złota..
Bierz też pod uwagę że Regionalne nie mogą ot tak sobie rzucać taboru na lewo i prawo bo nie będzie czym realizować połączeń lokalnych co więcej do IR też nie mogą rzucić jakiegoś dziąga ale kibelek wyremontowany a tych wszak deficyt...

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 09 lip 2009, 18:15

Aligator pisze:śmigałem przez Łudzką,
? :-s

Aligator

Post autor: Aligator » 13 lip 2009, 12:07

No dobra zrobiłem ortografa ;)

Chodziło mi o podróż dzieloną.

IR Warszawa Łodź do stacji Koluszki ED59.

Potem z Koluszek do Częśtochowy Osobowej regionalnym EN57.

Dokładnie ta sama trasa co pospiechów.

ODPOWIEDZ