A ja wolę żeby w końcu ktoś się zabrał za światła i auta blokujące przejazd. Na Jana Pawła i Broniewskiego problemem nie jest niewystarczająca podaż, tylko NIEREGULARNOŚĆ.zeus pisze:Nie krytykujcie od razu tak strasznie tego pomysłu, ponieważ jego celem jest zachowanie obecnej częstotliwości kursowania większości linii w szczycie (co 10 zamiast co 12 min), więc w momencie kiedy tyle się mówi o priorytecie komunikacji szynowej, likwiduje w związku z tym wygodne połączenia autobusowe to chyba warto zadbać o to aby tramwaje jeździły w miarę jak najczęściej
Wymiany motorniczych w celu poprawy czÄstotliwoĹci
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Jeszcze bardziej będzie mierna regularność na tym ciągu (na który ja też z resztą jestem skazany), gdy postój na pętli zostanie skrócony do 3 czy 2 min. potrzebnych na zmianę.JacekM pisze:NIEREGULARNOŚĆ.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Taaak?? To czemu sie silniki wentylatorów przegrzewają skoro jest tak miodowo?Tymesz pisze:Jakbyś nie zauważył jest to system wymuszonego chłodzenia.MisiekK pisze:Szczególnie ta temperatura obniża się na wiatrakach przetwornic, które drą się cały czas - od 3.30 do 0.30.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Widziałeś rozkład 10, że tak śmiało mówisz o 2-3 minutach postoju?volviak pisze:Jeszcze bardziej będzie mierna regularność na tym ciągu (na który ja też z resztą jestem skazany), gdy postój na pętli zostanie skrócony do 3 czy 2 min. potrzebnych na zmianę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- R-9 Chełmska
Nie, ale skoro to ma dać jakiś zysk brygadowy to chyba trzeba ściąć postoje?pawcio pisze:Widziałeś rozkład 10, że tak śmiało mówisz o 2-3 minutach postoju?volviak pisze:Jeszcze bardziej będzie mierna regularność na tym ciągu (na który ja też z resztą jestem skazany), gdy postój na pętli zostanie skrócony do 3 czy 2 min. potrzebnych na zmianę.
To w takim razie ile mają wynosić te postoje na 10?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
W granicach 8-10 minut. Sam rozkładu nie widziałem, więc pewności nie ma. Zysk będzie przede wszystkim na długich liniach, jak na przykład 33, gdzie przy czasie przejazdu potrzeba postoju dla motorniczego rzędu 15-20 minut. Jeżeli uda się rozpiąć powiązanie motorniczy-wóz będzie można zostawić postoje rzędu 5-10 minut, co na niwelację normalnoruchowych opóźnień wystarczy, a dwie brygady do przodu będzie.
Choć podejrzewam, że dużo tutaj będzie zależało od tego, jak wyjdą testy na 10 i jak to dokładnie będzie wyglądać.
Choć podejrzewam, że dużo tutaj będzie zależało od tego, jak wyjdą testy na 10 i jak to dokładnie będzie wyglądać.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
A czytać ze zrozumieniem umiesz ? Wyraźnie jest napisane, że zmieniać się będą motorniczowie danego składu, sam skład nie będzie zmieniał żadnych oznaczeń liniowych - przyjeżdża motorowy na pętlę, ma akurat przerwę śniadaniową to na nią idzie, a jego wozem odjeżdża kto inny.reserved pisze:Poza tym jak stoi parę tramwajów na pętli to i tak musi odczekać taki tramwaj na swoją kolej. Jak niby przebierze się na pętli i zdoła wjechać na inny tor postojowy?
Jedyne pytanie, to już przytaczane przez poprzedników - czy tabor to wytrzyma ?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Hmm, czyli jak rozumiem jeden motorek ze zmiany A i jeden ze zmiany B będzie zaczynał pracę (rano) lub kończył (wieczorem) na pętli, a nie na ZET... Ciekawe.Paweł_K pisze:A czytać ze zrozumieniem umiesz ? Wyraźnie jest napisane, że zmieniać się będą motorniczowie danego składu, sam skład nie będzie zmieniał żadnych oznaczeń liniowych - przyjeżdża motorowy na pętlę, ma akurat przerwę śniadaniową to na nią idzie, a jego wozem odjeżdża kto inny.reserved pisze:Poza tym jak stoi parę tramwajów na pętli to i tak musi odczekać taki tramwaj na swoją kolej. Jak niby przebierze się na pętli i zdoła wjechać na inny tor postojowy?
Jedyne pytanie, to już przytaczane przez poprzedników - czy tabor to wytrzyma ?
Co do kwestii z cytatu - no chyba oczywiste, że to nie będą BWLki, a przynajmniej nie na zasadzie "co kurs, to inna linia"...
Na pierwszy rzut oka pomysł fajny, ale zastrzeżenie z eksploatacją podzespołów nasuwa się samo... z drugiej strony i tak przetwornicę na wyrównawczym rzadko kiedy kto wyłącza, a z tego co słyszałam (choć być może dotyczyło to konkretnego wozu) to np. w trójskładach wręcz jest to niewskazane, bo zdarza się, że III wóz nie chce odpalić...
No i zasada przypisania motorniczego do wozu z "jego" ZET znika, no nie? A jeśli np. R-4 dostanie u-boota, którego (przynajmniej wg mojej wiedzy, proszę poprawić, jeśli się mylę) nigdy nie miało, to co? Wszystkich przeszkolą? ;>
Linię obsługuje zakład R-7 „Woronicza”
128 131 192 195 210 501 502 510 514 727 N01 N13 N22 N31 N33 N34 N35 N36 N37 N41 N44 N63 N83 N85 N95
128 131 192 195 210 501 502 510 514 727 N01 N13 N22 N31 N33 N34 N35 N36 N37 N41 N44 N63 N83 N85 N95
Ja takie coś pierwszy raz widziałem w Ołomuńcu - co prawda tylko wycinkowo a nie całosciowo - ale zawsze. Więc wyglało to tak, że tramwaj przyjechał na przystanek (w okolicy siedziby zakładu komunikacyjnego) jeden motorowy z niego wysiadł tak jak stał - bez żadnego pakowania, toreb, termosów itp. i poszedł w stronę budynku, a drugi tak jak stał - bez niczego wsiadł w tramwaj i ruszył dalej. Całość trwała nie dłużej niż wymiana pasażerów/zmiana cyklu świateł.Tymesz pisze:Tramwaj tramwajowi nie jest równy (różny stopień wyeksploatowania), większe prawdopodobieństwo awarii i wypadków, aby "poznać" zachowanie się wagonu/składu potrzeba przejeździć ok. jednego kółka. Zmiana i tak będzie trwała ok. dwóch minut, a informowanie się że wóz jest "żyleta" lub ogólnie "sprawny" jest pojęciem względnym. Wagony jeżdżąc bez przerwy będą dosłownie zarzynane
Ale faktem jest, że w niewielkim Ołomuńcu z malutką (ale sprawną i sympatyczną, z klimatycznymi skrzyżowaniami tramwajowo-kolejowymi) siecią nie jest trudno takie coś ochędozyć.
Jednak poczekałbym na testy, bo w sumie skoro da się być nawet dwie brygady do przodu na linii, to gra moze być warta świeczki.
Popatrz, jaka franca!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
@eM: r-4 miało uboty, ale chyba R-4 nie będzie na 10 i tak. W ogólności jednak oznacza to, że owszem - więcej motorowych będzie miało przeszkolenie na krótkoseryjne typy.
No i wszelkie wynalazki w rodzaju modernizacji, 105Nz itp. pewnie pójdą pod płot albo młotek, bo ciężko szkolić na nie wszystkich motorowych.
No i wszelkie wynalazki w rodzaju modernizacji, 105Nz itp. pewnie pójdą pod płot albo młotek, bo ciężko szkolić na nie wszystkich motorowych.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Witam ponownie.
Osobiście podejrzewam (o ile ta bzdura wejdzie w życie), że każda linia będzie obsługiwana przez każdy zakład np.:
"Zachowując" częstotliwość kursowania co "cztery minuty" co czwarta brygada będzie z tego samego zakładu, ale wtedy to chyba solówkami będziemy jeździć, bo brakuje taboru (część rozbitych, część na NG, inne odstawione z powodu braku części, nie wspominając o tych co mają OT).
Co do 105Ng i Nz to przewiduję "standaryzację" na 105 Md lub na 105N2K.
Bo nie są odpowiednio konserwowane.MisiekK pisze:Taaak?? To czemu sie silniki wentylatorów przegrzewają skoro jest tak miodowo?Tymesz pisze: Jakbyś nie zauważył jest to system wymuszonego chłodzenia.
Ubota, Ubota - liczba pojedyncza, a ilość przeszkolonych motorowych z pingwinowa na 116 można policzyć na palcach jednej ręki.Glonojad pisze:@eM: r-4 miało uboty, ale chyba R-4 nie będzie na 10 i tak. W ogólności jednak oznacza to, że owszem - więcej motorowych będzie miało przeszkolenie na krótkoseryjne typy.
Osobiście podejrzewam (o ile ta bzdura wejdzie w życie), że każda linia będzie obsługiwana przez każdy zakład np.:
"Zachowując" częstotliwość kursowania co "cztery minuty" co czwarta brygada będzie z tego samego zakładu, ale wtedy to chyba solówkami będziemy jeździć, bo brakuje taboru (część rozbitych, część na NG, inne odstawione z powodu braku części, nie wspominając o tych co mają OT).
Co do 105Ng i Nz to przewiduję "standaryzację" na 105 Md lub na 105N2K.
Memento mori
120503141125010703240322100835281205031411251309040905112611040811
120503141125010703240322100835281205031411251309040905112611040811
- maciek.dab859
Nawet od jutra. Na pewno 10 jest testowane co już wynika z artykułu z Gazety.pl, poza tym chyba na linii 1, bo w rozkładzie od jutra dziwnie dużą częstotliwość ma. Ale na której jeszcze - trudno rzec...maciek.dab859 pisze:To na których liniach będą prowadzone testy od poniedziałku?
Ale też wymyślili, pierwsze 10 z R-3 w DŚ ma wyjazd o 3:39...
Linię obsługuje zakład R-7 „Woronicza”