Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 04 cze 2009, 9:35

Domino2001 pisze:W ubiegłym tygodniu chciałem kupić sobie bilet miesięczny ulgowy w nowym automacie Mennicy. Z przyczyn wyższych nie miałem drobnych, więc dałem automatowi 100 zł i zaraz zwrócił. Co to oznacza? Brak wydania reszty, czy banknotu nie rozpoznał?
trzeba kilka razy włożyć, aż połknie. normalna sprawa.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 cze 2009, 16:09

jajcys pisze:
Domino2001 pisze:W ubiegłym tygodniu chciałem kupić sobie bilet miesięczny ulgowy w nowym automacie Mennicy. Z przyczyn wyższych nie miałem drobnych, więc dałem automatowi 100 zł i zaraz zwrócił. Co to oznacza? Brak wydania reszty, czy banknotu nie rozpoznał?
trzeba kilka razy włożyć, aż połknie. normalna sprawa.
Nie do końca - najprościej to rozmienić stówę... Stówy bowiem nie przyjmuje dla biletu ulgowego, opisywałem przecież to kilka postów wcześniej.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 05 cze 2009, 9:24

MeWa pisze:
jajcys pisze: trzeba kilka razy włożyć, aż połknie. normalna sprawa.
Nie do końca - najprościej to rozmienić stówę... Stówy bowiem nie przyjmuje dla biletu ulgowego, opisywałem przecież to kilka postów wcześniej.
A tak mówili w mediach i reklamowali, że nie będzie problem z wydawaniem reszty. Problem jak był przy starych automatach i tak został przy nowych. A w kiosku za kupno batonika stówkę aż wstyd rozmieniać.

[ Dodano: |5 Cze 2009|, 2009 12:52 ]
Pierwsze drzwi wkrótce we wszystkich liniach

Od kilkunastu miesięcy w większości autobusów obsługiwanych przez KZK GOP, bilety sprawdzane są przez kierowców. Zdaniem Związku pomysł sprawdził się doskonale i będzie realizowany na większą skalę.

Pierwsze autobusy z obowiązkiem pokazania biletu kierowcy pojawiły się już w 2005 roku w kilku liniach w Zagłębiu. Kiedy okazało się, że przychody z biletów zwiększyły się, system ten wprowadzano do kolejnych autobusów, najpierw w Zagłębiu, a później także w PKM Katowice i Gliwice.

Obecnie ponad tysiąc kierowców pracujących w KZK GOP ma obowiązek sprawdzania biletów w większości linii autobusowych, a jak zapewniła nas Alodia Ostroch, rzeczniczka prasowa KZK, do wakacji obowiązek pokazania i skasowania biletu pojawi się we wszystkich liniach. - Kierowcy "załapali" ten system - przekonuje.

Kierujący autobusami sami mogą podjąć decyzję, czy kontrolować bilety. Jeśli do autobusu chce wejść inwalida, bądź osoba starsza i schorowana, może to uczynić tylnymi drzwiami bez konieczności pokazywania biletu. - Oczywiście, zdarzają się przypadki, kiedy kierowca jest zbyt nadgorliwy. Sporadycznie również pojawiają się skargi, ale zapewniam, że jest to zdecydowana mniejszość - przekonuje rzeczniczka. W pierwszych tygodniach akcja spotkała się z niezadowoleniem pasażerów. Obecnie jednak się to zmienia.

- System ten jest wprowadzany tylko na tzw. "krótkich" liniach, czyli tam, gdzie nie jeżdżą autobusy przegubowe. Oczywiście sprawdzanie biletów to także kwestia rozsądku kierowcy, gdyż jeśli jest duża liczba pasażerów, może odstąpić od tej czynności - dodała Alodia Ostroch. Obecnie "pierwsze drzwi" obowiązują na 240 liniach obsługiwanych przez KZK GOP, a na kolejnych 15 pojawią się w ciągu najbliższych tygodni.

Przychody ze sprzedaży biletów są wyższe, co szczególnie było widoczne na początku akcji. Teraz trzymają się na stałym poziomie. - System ten powoduje wyrobienie sobie wśród pasażerów przyzwyczajenia, że trzeba kupić bilet - dodała Naczelnik. A zyski są duże. Według danych na koniec 2008 roku, ze sprzedaży stacjonarnej zyski wynoszą pół miliona złotych, natomiast ze sprzedaży wśród kierowców aż 160 tysięcy.

System sprawdzania biletów na razie nie będzie wprowadzany w tramwajach. - Myśleliśmy o tym, jednak jest to dość kłopotliwe rozwiązanie, dlatego nie planujemy objąć tym systemem także tramwajów - zapewniła Alodia Ostroch.

Paweł Leśniak, GazetaSosnowiec.pl
W Sosnowcu jednak taki system się przyjął.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 11 cze 2009, 0:58

Czy może mi ktoś podać jakiś racjonalny powód dlaczego bilet seniora odbija się w eldepie jako przeterminowany 365 dnia używania jeżeli jego odbicie nastąpi po godzinie zbliżenia biletu? Taryfa mówi jasno - ważny do 23:59, czytnik co innego. Gruszki na wierzbie i pomsta do nieba emerytek.
--
Oko za oko, kwit za dowód.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 cze 2009, 8:40

A to w ogole jest legalne, nie przyjac prawnie obowiazujacego srodka platniczego (banknotu 100 czy 200 PLN)?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Gdabski

Post autor: Gdabski » 11 cze 2009, 13:43

Glonojad pisze:A to w ogole jest legalne, nie przyjac prawnie obowiazujacego srodka platniczego (banknotu 100 czy 200 PLN)?
Ee, automat z gumami do żucia też musiałby przyjmować banknoty?

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 12 cze 2009, 22:56

pojawiło się światełko w tunelu - można będzie płacić kartą w biletomatach:
W biletomatach można już płacić kartą

Od czwartku w pierwszych biletomatach można płacić kartą. Wkrótce będzie to możliwe we wszystkich urządzeniach.

To prawdziwy przełom. Po pierwsze pasażerowie nie będą musieli martwić się, czy mają gotówkę. Po drugie przestaną się obawiać o to, czy maszyna wyda resztę. Od czwartku kartami VISA i Mastercard (w tym Maestro) można płacić w czterech biletomatach: na stacjach metra Centrum, Ratusz-Arsenał, a także na dworcach: Centralnym i Śródmieście. Od przyszłego tygodnia będzie to możliwe we wszystkich 64 urządzeniach, które do tej pory ustawiła Mennica Polska. Wkrótce zaczną działać kolejne biletomaty m.in. na następnych dworcach, przy lotnisku na Okęciu i przy centrach handlowych. Do jesieni Mennica ma zainstalować łącznie 160 urządzeń. Od niedawna trwają też testy biletomatów, który ustawi firma Asec. Łącznie ma ona zainstalować 100 urządzeń. Zarząd Transportu Miejskiego liczy, że również w nich będzie można płacić kartą.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... karta.html
Zapłać kartą za bilet

Już jutro (11 czerwca) zostaną uruchomione testowo pierwsze cztery terminale do płatności kartą w biletomatach Mennicy Polskiej. Na początku przyszłego tygodnia terminale będą działały już we wszystkich urządzeniach.

Testy zostaną przeprowadzone w automatach: na stacji metra Centrum (głowica południowa, strona zachodnia), stacji metra Ratusz-Arsenał (głowica południowa), na Dworcu Centralnym (przy pętli autobusowej od strony Złotych Tarasów) oraz na Dworcu Śródmieście.

Terminale będą akceptowały transakcje dokonywane kartami VISA International (w tym VISA ELECTRON) oraz Mastercard International (MAESTRO oraz MasterCard Electronic). Będzie w nich można płacić zarówno kartami starszego typu (z paskiem magnetycznym), jak również nowszymi - wyposażonymi w mikroprocesor (tzw. czip).

Kartą będzie można zapłacić za dowolny bilet. Nie będzie limitu kwoty.

Obecnie w Warszawie działają 64 biletomaty Mennicy Polskiej. W ostatnim czasie przybyły dwa nowe urządzenia na dworcach kolejowych: Wschodnim i Śródmieście. Kolejnych 30 urządzeń gotowych jest do zainstalowania. Mennica czeka na finalizację umów z dzierżawcami terenu i niezbędne pozwolenia. Automaty pojawią się m.in. na kolejnych dworcach kolejowych, na lotnisku Okęcie oraz przy centrach handlowych.

http://ztm.waw.pl/zaplac_karta.php
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Kazik - Cztery pokoje ;)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 13 cze 2009, 0:05

GW pisze:Od niedawna trwają też testy biletomatów, który ustawi firma Asec. Łącznie ma ona zainstalować 100 urządzeń. Zarząd Transportu Miejskiego liczy, że również w nich będzie można płacić kartą.
Czy ostatnie zdanie jest dopowiedziane przez dziennikarza, czy faktycznie ktoś w ZTMie (rzecznik) mógł tak powiedzieć? Byłoby to kuriozalne, gdyby zamawiający usługę "liczył" na dobrą wolę usługobiorcy, zamiast coś po prostu zamówić...

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 13 cze 2009, 10:22

Faktycznie kartomaty w automatach już są. Widziałem w Centrum. Zdziwiło mnie natomiast, że około godziny 22 przyszedł sobie pan z teczuszką, coś wklepał, otworzył szafę i zaczął go serwisować: uzupełnił kartoniki, sprawdził pieniążki... co on się nie dyga tak sam, o tej godzinie? Bardzo dobrze, że dbają o to aby wszystko działało, ale wydawało mi się, że Mennica serwisu dokonuje się z obstawą w kaskach , a nie facet z torbą przez ramię.
--

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 13 cze 2009, 12:35

Obecnie trwa doinstalowaywanie czytników kart we wszystkich zamontowanych automatach. Są już w wielu m. in. na WKM-ie.
elijah pisze:Bardzo dobrze, że dbają o to aby wszystko działało, ale wydawało mi się, że Mennica serwisu dokonuje się z obstawą w kaskach , a nie facet z torbą przez ramię.
Nigdy nie widziałem serwisu aby chodził z obstawą. Co innego gdy zbierany jest utarg.

kilovolt

Post autor: kilovolt » 13 cze 2009, 18:04

Właśnie, bez sensu byłaby ochrona dla gościa który wozi tylko kartoniki, co innego jak gość wiezie kasę, wówczas jest to niezbędne.

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 14 cze 2009, 20:31

Przekrój 2009-01-15 (07:24)
Kanarzy godni pożałowania
Część śląskich bezrobotnych dostaje oferty nie do odrzucenia: albo zostaną kontrolerami biletów, albo stracą prawo do zasiłku.

Nie pomogły umieszczane na autobusach billboardy z fotografiami uśmiechniętych kontrolerów biletów. Nie pomogły oferty pracy dla strażników miejskich, którym Komunikacyjny Związek Komunalny Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego latem ubiegłego roku proponował pracę kanara po godzinach. – Zero odzewu, bo zajęcie trudne i bez prestiżu – przyznaje Alodia Ostroch, rzeczniczka KZK GOP, instytucji, której podlega na Śląsku tysiąc pojazdów. Był pomysł, by ich kierowcy sprawdzali bilety, ale ci się temu sprzeciwili. A z powodu przechodzenia armii na zawodowstwo zabrakło poborowych zainteresowanych odrabianiem służby wojskowej jako kontroler.

Związek chciałby mieć przynajmniej 150 kontrolerów, a ma około setki, z czego zaledwie 30 zatrudnionych na umowę o pracę. Przedsiębiorstwo traci rocznie miliony złotych na gapowiczach, poszukało więc tych, którzy odmówić nie mogą. Do 13 śląskich powiatowych urzędów pracy Związek wysłał prośby o zakontraktowanie prac interwencyjnych. – Czyli takich, w których część wynagrodzenia przez sześć miesięcy pokrywa państwo – wyjaśnia Iwona Gadomska-Dysy z katowickiego urzędu pracy.

Do prac interwencyjnych – zgodnie z przepisami – odsyła się bezrobotnych, którzy są w najtrudniejszej sytuacji. Na przykład od dawna nie mogą znaleźć pracy, są bardzo młodzi albo mają na utrzymaniu dzieci. – Bezrobotni takiej oferty nie mogą odmówić – dodaje Gadomska-Dysy. – Jeśli to zrobią, tracą na 90 dni prawo do świadczeń.

Na ofertę Związku odpowiedziało siedem urzędów. Pracę zaproponowano dotąd kilkunastu osobom. – Płeć i wiek bez znaczenia – przyznaje Andrzej Nowak, kierownik działu pośrednictwa pracy w bytomskim pośredniaku. Podstawowe kryteria to co najmniej średnie wykształcenie i niekaralność. Ani urzędy, ani Związek nie przeprowadziły wśród kandydatów testów psychologicznych, nie zaproponowały im szkoleń, choćby z podstawowej samoobrony, bo przecież kontrole w autobusach nierzadko kończą się bójkami.
No proszę, a u nas leży stos CV żądnych pracy kanara :)
--

Awatar użytkownika
8917

Post autor: 8917 » 16 cze 2009, 19:49

Od dziś kartą można płacić we wszystkich biletomatach Mennicy. ;-)

Obrazek
Gazeta Wyborcza pisze:W biletomatach można już płacić kartą
miecz, PAP2009-06-16, ostatnia aktualizacja 2009-06-16 16:55

Od wtorku we wszystkich warszawskich automatach do sprzedaży biletów komunikacji miejskiej można płacić kartami płatniczymi - poinformował rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego Igor Krajnow.

Płatności kartą można dokonać za każdy bilet, bez limitu kwoty. Pasażer nie jest przy tym obciążany żadną opłatą dodatkową.

Terminale akceptują transakcje dokonywane za pomocą kart Visa (w tym Visa Electron) i MasterCard (Maestro oraz MasterCard Electronic), zarówno starszego typu - z paskiem magnetycznym, jak i nowszych - wyposażonych w mikroprocesor.

Krajnow powiedział, że obecnie są w Warszawie 64 biletomaty obsługiwane przez Mennicę Polską. Do końca lipca br. ma ich być w sumie 160. W ostatnim czasie biletomaty pojawiły się na dworcach kolejowych - Wschodnim i Śródmieście. Kolejne pojawią się m.in. na lotnisku Okęcie, kolejnych dworcach kolejowych i przy centrach handlowych. Obecnie Mennica Polska obsługuje rocznie kilkaset tysięcy Warszawskich Kart Miejskich, na których kodowane są bilety okresowe i sprzedają taką samą liczbę biletów papierowych.

Rzecznik Mennicy Polskiej Mariusz Przybylski zaznaczył, że we wszystkich automatach do sprzedaży biletów komunikacji miejskiej płacić można także gotówką, zarówno monetami, jak i banknotami. Wszystkie urządzenia wydają do 50 zł reszty w bilonie.

Do 25 listopada w Warszawie ma pojawić się też sto automatów krakowskiej firmy Asec, w których docelowo również będzie można dokonać płatności kartą.

Do końca tego roku warszawiacy mają korzystać z 260 czynnych przez całą dobę biletomatów ustawionych w najbardziej ruchliwych punktach miasta.

Źródło: warszawa.gazeta.pl
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... karta.html
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
8917

Post autor: 8917 » 22 cze 2009, 22:03

Pytanko: ;-)
Jeżeli boki (kanty) miejsca do ręcznego wpisywania danych na WKM są lekko starte (miejscami widać czerwone paski po bokach, ale miejsce gdzie wpisane są dane jest wyraźne i nienaruszone), to czy kontroler ma prawo wmawiać mi, że ścierałem kartę i ją przeprawiałem i próbować wwalić mi mandat za podrabianie karty? :evil: Czy to tak trudno zrozumieć, że karta noszona luzem w kieszeni i dość często wyjmowana przed wejściem do metra, ma prawo się lekko zetrzeć i zniszczyć (a karta jest od bardzo dawna użytkowana)? :>
Pozdrawiam.

ikarus
Kontakt:

Post autor: ikarus » 22 cze 2009, 22:18

Niestety może że pole z danymi było przerabiane, najlepiej kartę starego typu wymienić co roku na nową wtedy wygląd paska z danymi nie ściera się.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus

Zablokowany