SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
Szkoda tylko, że Rembertów wciąż będzie miał kilka linii autobusowych i w dodatku SKM. A Falenicy pozostanie tylko jedno jedyne połączenie ze śródmieściem (linia 521) - i to w dodatku bez tzw. wtyczek w rozkładach, których pozbawiono mieszkańców po uruchomieniu SKM w zeszłym roku
www.skm.zu.pl - Forum Pasażerów SKM
jak znam życie to teraz potną lekko 515, więc może wtyczki na 521 wrócą.
W sumie możliwe, jeśli ZTM się uprze bo z jednej strony SKM a z drugiej metro prawie na Bielanach (wiem, wiem..prawie robi wielką różnicę).
W sumie możliwe, jeśli ZTM się uprze bo z jednej strony SKM a z drugiej metro prawie na Bielanach (wiem, wiem..prawie robi wielką różnicę).
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
Prędzej czy później SKM wróci do Falenicy. W nowym rozkładzie jazdy SKM mogła by jeździć z Pruszkowa do Falenicy, gdyby nie brak JEDNEGO składu. Brakuje zaledwie - a może "aż" - jednego pociągu, by kolejka łączyła Pruszków z Falenicą z częstotliwością kursowania co 30 minut.
www.skm.zu.pl - Forum Pasażerów SKM
Skąd te wyliczenia?
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tylko po co komu SKM co 30 minut? Nie lepiej się z KM-KM dogadać, żeby na obu liniach jeździły pociągi nie rzadziej niż co 20 minut?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Widzisz... Istnieje jeszcze cos takiego jak polityka i glupie bronienie chybionych decyzji. Wladzom miasta nie zalezy na zadnym porozumieniu z KM-KM. Obecne trasy wspolne z KM-KM sa wymuszone przez nagonke prasowa.inż. Glonojad pisze:Tylko po co komu SKM co 30 minut? Nie lepiej się z KM-KM dogadać, żeby na obu liniach jeździły pociągi nie rzadziej niż co 20 minut?
Poza tym jak znam zycie to obecne SKM jezdziloby nie co 30, a co 40-60 minut, co wogole mija sie z celem wiec dalej woziloby powietrze.
[ Dodano: 2006-05-05, 13:35 ]
A ja uwazam, ze predziej, czy pozniej SKM powinno zostac ozenione z KM-KM. A co do kursowania SKM licz się z tym, że conajmniej jeden pociąg musi stać w bazie jako rezerwa. Co da czestotliwosc 90 minut. Czemu nie, mozna i tak.Yattaman pisze:Prędzej czy później SKM wróci do Falenicy. W nowym rozkładzie jazdy SKM mogła by jeździć z Pruszkowa do Falenicy, gdyby nie brak JEDNEGO składu. Brakuje zaledwie - a może "aż" - jednego pociągu, by kolejka łączyła Pruszków z Falenicą z częstotliwością kursowania co 30 minut.
Fajne to forum jednego czlonka.Yattaman pisze:www.skm.zu.pl - nieoficjalne forum SKM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Inna psrawa, że to ŻW pierwsza ze szczęścia siusiała z powstania SKM, zresztą przypisywali sobie zasługę jej powstania ("Zrobiliśmy metro z kolei", pisali).
Czy teraz oddadzą te 50 baniek ? ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Czy teraz oddadzą te 50 baniek ?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- fik
- Naczelne Chamidło
Moment, moment, rejony obecnie obsługiwane przez SKM mają linii do Centrum więcej niż jedno 521 [525, 125, 359]...Yattaman pisze:Szkoda tylko, że Rembertów wciąż będzie miał kilka linii autobusowych i w dodatku SKM. A Falenicy pozostanie tylko jedno jedyne połączenie ze śródmieściem (linia 521)
Plusem opcji rembertowskiej jest też fakt, że przy przebudowie węzła Marsa/Płowiecka Falenica i Wawer ma inną drogę ucieczki do Centrum - Rembertów praktycznie żadnej.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
inż. Glonojad pisze:Inna sprawa, że to ŻW pierwsza ze szczęścia siusiała z powstania SKM, zresztą przypisywali sobie zasługę jej powstania ("Zrobiliśmy metro z kolei", pisali).
ŻW pisze:Komentarz - Marcin Hadaj, dziennikarz:
Od chwili rozpoczęcia przygotowań do budowy Szybkiej Kolei Miejskiej z ust ekspertów i radnych stolicy słychać było głosy zimnego sceptycyzmu. Większość osób mówiła wprost: to się nie uda. Opozycja od początku zarzucała ludziom Lecha Kaczyńskiego, że przygotowują SKM po to, by zwiększyć szanse prezydenta na zwycięstwo w wyścigu o główny urząd w kraju.
Ratusz oczywiście święcie oburzał się na takie oceny, ale dzisiaj już widać, że rację mieli oponenci władz miasta. Stolica wydała 50 mln zł na podrasowane, ale stare pociągi, w których już po kilku dniach po premierze psuło się prawie wszystko.
Szkoda, że po wygranych wyborach zapał w poprawianiu „standardów komunikacyjnych” w Warszawie tak osłabł. Można by przecież usiąść do stołu z PKP i podwarszawskimi samorządami, wydać pieniądze na kolejne składy SKM (ok. 100 mln zł z wydawanych co roku ponad dwóch mld zł na komunikację w stolicy) i zacząć budować sieć SKM. Można by, tylko po co? Choćby po to, że niedługo wybory samorządowe.
Coś mi się wydaje, że prawem jest inwestowanie w komunikację przed wyborami, aby uzyskać poparcie. Po wyborach zmienia się opcja polityczna i dalekosiężne plany ulegają "przedawnieniu". Aż do kolejnych wyborów...Marcin Hadaj w ŻW pisze:Szkoda, że po wygranych wyborach zapał w poprawianiu „standardów komunikacyjnych” w Warszawie tak osłabł
Sprawę mógłby też uratować wspólny bilet ZTM-KM, ale z tym też ciągle problemy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Składy do Ursusa mogłyby kursować, ale nie krańcować. Brak jest odpowiedniej infrastruktury - nie ma torów postojowych. Wskutek tego musiałyby pojechać aż do Pruszkowa, gdzie takowe są (do remontu). Tu pozostaje porozumienie między W-wą a Pruszkowem w sprawie dofinansowania.Busmann pisze:Co do meritum: SKM mogła by dotrzeć do Ursusa i Rembertowa, co by znacznie przyspieszyło przejazd do Centrum z tamtych wiecznie zakorkowanych rejonów. Ale znowu trzeba by się było dogadać z KM o rozkład, bo częstotliwośc 60 minut by nic nie dała.
Sprawę mógłby też uratować wspólny bilet ZTM-KM, ale z tym też ciągle problemy.
A do Rembertowa 'dasię'.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
http://www.skm.warszawa.pl/?id=7&ne=18
boh.
Poprawione tagiSKM Warszawa pisze: Oświadczenie Zarządu
09.05.2006
W związku z nieprawdziwymi informacjami dotyczącymi przetargu i dostawy elektrycznych zespołów trakcyjnych dla SKM Sp. z o.o. Zarząd firmy pragnie złożyć następujące oświadczenie:
* termin dostarczenia dokumentacji projektowej został, na prośbę jednego z uczestników postępowania (Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S.A. Holding), wydłużony do 4 miesięcy od dnia podpisania kontraktu. O powyższej zmianie zostały powiadomione wszystkie podmioty które pobrały specyfikację przetargową. Licząc okres postępowania, czas od ogłoszenia przetargu do złożenia dokumentacji projektowej wynosił 8 miesięcy. Zainteresowane gazety odmówiły zamieszczenia naszego sprostowania w tej sprawie.
* terminy dostaw poszczególnych elektrycznych zespołów trakcyjnych zostały ustalone we wrześniu 2004 w specyfikacji przetargowej. Terminy te umożliwiały uzyskanie Licencji i Świadectwa Bezpieczeństwa, pozwalających na uruchomienie przewozów w Rozkładzie Jazdy 2005/2006. Kwota przeznaczona na zakup pojazdów wynikała z możliwości budżetu Warszawy.
* specyfikacja przetargowa nie precyzowała czy dostarczone pojazdy mają być fabrycznie nowe czy modernizowane. Wymagana była zgodność rozwiązań technicznych i zastosowanych materiałów z obowiązującymi przepisami i normami (w większości PN-EN) oraz 30-letnia żywotność pojazdów. Postawiono wymaganie całkowitego braku azbestu. Minimalne okresy gwarancji wynosiły:
o na wagony 40 miesięcy,
o na pudła wagonów 180 miesięcy,
o na ramy wózków 60 miesięcy,
o na zestawy kołowe z maźnicami 60 miesięcy,
o na podzespoły elektroniczne, sterowania 60 miesięcy,
o na systemy elektroenergetyczne 60 miesięcy,
o na maszyny elektryczne 60 miesięcy.
* kryterium ceny stanowiło 70%. Zastosowane kryteria umożliwiały zwycięstwo oferty droższej o 30% ale gwarantującej lepsze warunki gwarancji i bardziej zaawansowane rozwiązania techniczne. Oferenci byli zobowiązani do przedstawienia analizy kosztu życia pojazdów (tzw. LCC) oraz przejazdu teoretycznego wybranego odcinka trasy (Milanówek – Brwinów), co dawało możliwość porównania osiągów trakcyjnych, zużycia energii elektrycznej i kosztów eksploatacji.
* w przetargu nieograniczonym wpłynęła tylko jedna oferta. Nie wniesiono protestów i odwołań.
* koszt jednego ezt typu 14WE wynosi 7 390 000 zł. netto. Wymieniona kwota stanowi mniej niż połowę ceny porównywalnych pojazdów oferowanych przez światowe koncerny.
Za kwotę 610 000 zł. netto zakupiono części zamienne. SKM Sp. z o.o. otrzymuje zwrot podatku VAT.
* w dostarczonych przez NEWAG S.A. pojazdach typu 14WE wykorzystano następujące elementy pochodzące z używanych elektrycznych zespołów trakcyjnych typu EN57:
o wózki - zostały zmodernizowane wg projektu Instytutu Pojazdów Szynowych z Poznania,
o zestawy kołowe - wymieniono maźnice i obręcze,
o silniki trakcyjne - zostały przezwojone oraz wymieniono łożyska, komutatory i przewody doprowadzające,
o sprzęgi czołowe.
Pozostałe elementy są fabrycznie nowe, w tym ostoje pudeł. Pudła wykonano w nowoczesnej technologii tzw. profili otwartych. Poszycie pudeł wykonano z blach ze stali nierdzewnej.
* pojazdy 14WE na eksploatowanej obecnie trasie Warszawa Zachodnia – Warszawa Falenica uzyskują prędkość komunikacyjną, uwzględniającą czasy postoju na przystankach pośrednich 30 km/h. Charakterystyka trakcyjna tych pojazdów umożliwia w przypadku prawidłowego stanu torów i likwidacji ograniczeń prędkości uzyskanie na tej trasie prędkości komunikacyjnej 50 km/h.
SKM Sp. z o.o. wnosi do PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. opłaty za dostęp do infrastruktury, umożliwiające wspomnianej firmie dokonywanie poprawy stanu torów, sieci trakcyjnej i urządzeń sterowania ruchem kolejowym.
* pojazdy 14WE dostosowane są do istniejącego układu zasilania elektrotrakcyjnego. Wprowadzenie w istniejący układ pojazdów o zdecydowanie wyższych parametrach trakcyjnych (wyższe przyspieszenie a zatem moc elektryczna) wiąże się z modernizacją układu zasilania należącego do PKP PLK S.A. i PKP Energetyka Sp. z o.o.
* wszystkie pojazdy SKM wyposażone są w liczniki energii elektrycznej. Intencją SKM Sp. z o.o. jest wspólne z PKP Energetyka Sp. z o.o., wdrożenie systemu rozliczania zużycia energii elektrycznej na podstawie wskazań liczników, co będzie stanowiło pierwszy krok w kierunku oszczędności (dotychczas stosowany jest system rozliczeń ryczałtowych na podstawie statystyk pracy przewozowej).
Autor: Michał Hamryszak, Jerzy Obrębski
boh.
Na stronie PLK nigdzie nie widac, trzeba by było w BIPie poszukać...
Wcale bym się nie zdziwił, bo termin się zbliża
Wcale bym się nie zdziwił, bo termin się zbliża
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
- Bastian
- Sułtan Maroka
O przetargu nie wiem nic, natomiast stan faktyczny jest taki, że prace się już rozpoczęły. Dziś tam zajrzałem. Kręci się tam spora ekipa panów w kubraczkach z ciężkim sprzętem, koszą zielsko i wycinają stare szyny. Oczyszczono z trawy i ziemi boczny tor od pd. strony, by wjechać nań dźwigiem. Wcześniej żadnego ruchu tam nie widziałem, mogłem nie zwrócić uwagi, ale jest całkiem prawdopodobne, że właśnie dziś zaczęli.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow