Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 29 cze 2009, 7:40

MeWa pisze:A zresztą naprawdę ludzie dojeżdżają regularnie z dalszych obszarów, niż Nadarzyn czy Złotokłosy.
Przecież buspas byłby również dla wszystkich PKS różnej maści. Buspas przez Raszyn jest jednym z pierwszych buspasów który powinien powstać. Ale jest na pierwszym miejscu tych które nie powstaną, bo gdaka w życiu nie tknie palcem żeby coś zrobić w tym kierunku.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2009, 10:02

MeWa pisze:Piątek występuje raz w tygodniu, a nie tylko w wakacje.
I tak sie układu drogowego pod niego nie projektuje.
A zresztą naprawdę ludzie dojeżdżają regularnie z dalszych obszarów, niż Nadarzyn czy Złotokłosy.
To nie oni tworzą korki. Przecież nie proponuję zamknięcia całkowitego, ale do jasnej Anielki po to robi się obwodnicę Raszyna, by ruch z Raszyna wyprowadzić!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Rosa

Post autor: Rosa » 29 cze 2009, 10:04

JotPeCet pisze:
MeWa pisze:A zresztą naprawdę ludzie dojeżdżają regularnie z dalszych obszarów, niż Nadarzyn czy Złotokłosy.
Przecież buspas byłby również dla wszystkich PKS różnej maści.
To naprawde nic nie da. Na katowickiej tez zrobisz buspasy?
Dosyc regularnie jeżdżę na trasie Gocław - Zabia Wola i samochodem zajmuje mi to od 40 min wzwyż, ale nigdy więcej niż 1:30. Komunikacja podmiejska tam nie dojeżdża, PKSy kosztuja 7 zł (czyli wg mnie niemało) i jeżdżą stare trupy autosany z Zyrardowa, w dodatku naprawdę rzadko. Czas przejazdu PKSem przy buspasie skróciłby się przypuścmy o 10 min ale nic to nie zmieni bo pamietajmy ze czas tracimy na katowickiej gdzie autosany jada 60 km/h, na wjazd i wyjazd z Nadarzyna a także na korki na samej trasie. Przez TRAGICZNIE ustawione światła w Siestrzeniu w piątek korek na trasie był kilkukilometrowy (od Siestrzenia do stacji Łukoilu) czyli strata minimum 30 min podczas gdy samochodem mozna było ten korek spokojnie w max 10 min objechac przez Parole czy Książenice.

Gdy PKSem dojedzie się do Warszawy jaką mam dalej alternatywę? Wsiadam w tramwaj na Okeciu, jade kilkanaście minut do Wawelskiej gdzie mam przesiadkę w 523 (lub 167,187 z ktorych i tak się muszę potem jeszcze raz przesiadać) potem kilkanaście minut do kładki, przesiadka w 111, 123, 509 i 10 minut jazdy do domu.
Nawet jak nie ma korków to jadac w ten sposób nie jestem w stanie dotrzec do domu w czasie krótszym niż 2 godziny więc zrobienie buspasu w Raszynie naprawde nic nie zmienia i tak muszę wybrac samochód.

A zresztą gdzie właściwie zrobic ten buspas? W kierunku DO Warszawy się nie da bo są w Raszynie tylko 2 pasy, w kierunku z Warszawy po udrożnieniu skrzyżowania z Droga Hrabską raczej nie bedzie takiej potrzeby a zresztą sprawę naprawde mocno komplikowałyby wyjazdy z bocznych uliczek których w Raszynie jest całkiem sporo.

wojtor

Post autor: wojtor » 29 cze 2009, 10:14

JotPeCet pisze:Buspas przez Raszyn jest jednym z pierwszych buspasów który powinien powstać. Ale jest na pierwszym miejscu tych które nie powstaną, bo gdaka w życiu nie tknie palcem żeby coś zrobić w tym kierunku.
Poczekaj 3-4 lata. Powstanie łącznik Salomea-Wolica. Aleja Krakowska w Raszynie stanie się drogą gminną lub wojewódzką i gddkia nie będzie miała nic do powiedzenia

Rosa

Post autor: Rosa » 29 cze 2009, 10:41

wojtor pisze:
JotPeCet pisze:Buspas przez Raszyn jest jednym z pierwszych buspasów który powinien powstać. Ale jest na pierwszym miejscu tych które nie powstaną, bo gdaka w życiu nie tknie palcem żeby coś zrobić w tym kierunku.
Poczekaj 3-4 lata. Powstanie łącznik Salomea-Wolica. Aleja Krakowska w Raszynie stanie się drogą gminną lub wojewódzką i gddkia nie będzie miała nic do powiedzenia
A czy buspas będzie wtedy potrzebny? I czy Raszyn miałby wogóle ochotę na coś takiego?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 cze 2009, 11:34

Rosa pisze:To naprawde nic nie da. Na katowickiej tez zrobisz buspasy?
Dokładnie - przecież wtedy jedynie korek się przesunie i wydłuży na drogach przed zbiegnięciem się dwóch dróg - krakowskiej i katowickiej. Podobnie w Warszawie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 cze 2009, 11:59

Im bardziej odsuwasz korek od centrum miasta/aglomeracji, tym więcej masz ludzi w strefie od niego uwolnionej :idea:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 29 cze 2009, 12:08

MeWa - wyobraź sobie, że jesteś politykiem. Chcesz zdobyć jak najwięcej głosów jakimś szybkim, skutecznym i tanim działaniem.
Wiedząc, że komunikacją organizowaną przez ZTM jeździ dziennie 2-3 mln ludzi (dane z tekstu do prezentacji ZTM na konferencji naukowo-technicznej "Miasto i Transport" 2008). Czy tyle dziennie jeździ samochodami w Warszawie? Nie. Zatem gdzie jest więcej potencjalnych wyborców, którym możesz coś poprawić (tu: skorcić czas jazdy). Chyba już wiesz gdzie.

Poza tym, buspas obowiązkowo musi powstać wraz z otwarciem Trasy Salomea-Wolica
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Rosa

Post autor: Rosa » 29 cze 2009, 12:16

Bastian pisze:Im bardziej odsuwasz korek od centrum miasta/aglomeracji, tym więcej masz ludzi w strefie od niego uwolnionej :idea:
Ale jak powstałby buspas na drodze wyjazdowej to korek wrzucasz DO centrum miasta/aglomeracji.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 cze 2009, 12:23

Odniosłem się do zbiegu szos katowickiej i krakowskiej - przedmówcom ewidentnie chodziło o kierunek DO miasta.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 cze 2009, 12:26

humptyangel pisze: Chyba już wiesz gdzie.
nie jestem taki pewien, czy ludzie stojący 3h na jedynej sensownej wyjazdówce na płd. z Warszawy należycie doceniliby takie działanie.
Poza tym co ze stawianymi tutaj pytaniami? Korek rozpełza się po Ochocie, a sam bus-pas będzie w dużej mierze dysfunkcyjny z uwagi na liczne wyjazdy boczne w Raszynie.

[ Dodano: Pon 29 Cze, 2009 12:27 ]
Bastian pisze:Odniosłem się do zbiegu szos katowickiej i krakowskiej - przedmówcom ewidentnie chodziło o kierunek DO miasta.
Szkoda, że nie zauważyłeś "Podobnie w Warszawie" na końcu tamtej wypowiedzi...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Rosa

Post autor: Rosa » 29 cze 2009, 12:37

Bastian pisze:Odniosłem się do zbiegu szos katowickiej i krakowskiej - przedmówcom ewidentnie chodziło o kierunek DO miasta.
Ale cos takiego to jest nierelane bo przecież nikt nie zostawi JEDNEGO pasa do wjazdu do Warszawy. Przypominam że w Raszynie wjazdowe są obecnie tylko 2 pasy.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 cze 2009, 12:38

Plus chyba 3 do Salomei :>

Rosa

Post autor: Rosa » 29 cze 2009, 12:50

Piszemy o tu i teraz, zobaczymy co bedzie jak wybuduja Salomea-Wolica.

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 29 cze 2009, 14:42

Rosa pisze:
JotPeCet pisze:Przecież buspas byłby również dla wszystkich PKS różnej maści.
To naprawde nic nie da. Na katowickiej tez zrobisz buspasy?
Dosyc regularnie jeżdżę na trasie Gocław - Zabia Wola i samochodem zajmuje mi to od 40 min wzwyż, ale nigdy więcej niż 1:30. Komunikacja podmiejska tam nie dojeżdża, PKSy kosztuja 7 zł (czyli wg mnie niemało) i jeżdżą stare trupy autosany z Zyrardowa, w dodatku naprawdę rzadko. Czas przejazdu PKSem przy buspasie skróciłby się przypuścmy o 10 min ale nic to nie zmieni bo pamietajmy ze czas tracimy na katowickiej gdzie autosany jada 60 km/h, na wjazd i wyjazd z Nadarzyna a także na korki na samej trasie. Przez TRAGICZNIE ustawione światła w Siestrzeniu w piątek korek na trasie był kilkukilometrowy (od Siestrzenia do stacji Łukoilu) czyli strata minimum 30 min podczas gdy samochodem mozna było ten korek spokojnie w max 10 min objechac przez Parole czy Książenice.

Gdy PKSem dojedzie się do Warszawy jaką mam dalej alternatywę? Wsiadam w tramwaj na Okeciu, jade kilkanaście minut do Wawelskiej gdzie mam przesiadkę w 523 (lub 167,187 z ktorych i tak się muszę potem jeszcze raz przesiadać) potem kilkanaście minut do kładki, przesiadka w 111, 123, 509 i 10 minut jazdy do domu.
Nawet jak nie ma korków to jadac w ten sposób nie jestem w stanie dotrzec do domu w czasie krótszym niż 2 godziny więc zrobienie buspasu w Raszynie naprawde nic nie zmienia i tak muszę wybrac samochód.

A zresztą gdzie właściwie zrobic ten buspas? W kierunku DO Warszawy się nie da bo są w Raszynie tylko 2 pasy, w kierunku z Warszawy po udrożnieniu skrzyżowania z Droga Hrabską raczej nie bedzie takiej potrzeby a zresztą sprawę naprawde mocno komplikowałyby wyjazdy z bocznych uliczek których w Raszynie jest całkiem sporo.
Znam tą linię PKS. Tym autobusem nie musisz jechać do Okęcia, ale do Hynka (401 na Gocław) albo BW1920r, skąd masz więcej tramów i busów do Wawelskiej.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

ODPOWIEDZ