Objazdy tramwajowe 2009
Moderator: Wiliam
chcesz mi powiedziec że 4 to dogmat? ja sam nią oczywiscie nie jezdze ale tez i mi nie po drodze.
co do torowisk w jezdni - to nie musi byc słaby punkt - a poza tym wynika z tego ze miasto przypomina normalne miasto bardziej niz wawa bo dwujezdniowe arterie w calym centrum i wydzielone torowiska mogły powstac tylko w miescie budowanym od nowa (niestety)
co do torowisk w jezdni - to nie musi byc słaby punkt - a poza tym wynika z tego ze miasto przypomina normalne miasto bardziej niz wawa bo dwujezdniowe arterie w calym centrum i wydzielone torowiska mogły powstac tylko w miescie budowanym od nowa (niestety)
PURA VIDA!
@ Glonojad: Dzięki za odpowiedź.
Ale czy na pewno nie było popytu na skręcającą 4? Śmiem dyskutować. Póki skręcała, codziennie widziałem w szczycie popołudniowym całkiem spore zapełnienie w środku (sporo osób stało) po odjeździe z Bankowego i jeszcze przed skrętem.... Tłok w 25 od czasu jej powstania też jakby się zmniejszył. Z drugiej strony w międzyszczycie bywało różnie... Ot, takie obserwacje z ulicy.
Czy splot od strony mostu nie udrożniłby przejazdu?

Ale czy na pewno nie było popytu na skręcającą 4? Śmiem dyskutować. Póki skręcała, codziennie widziałem w szczycie popołudniowym całkiem spore zapełnienie w środku (sporo osób stało) po odjeździe z Bankowego i jeszcze przed skrętem.... Tłok w 25 od czasu jej powstania też jakby się zmniejszył. Z drugiej strony w międzyszczycie bywało różnie... Ot, takie obserwacje z ulicy.
Czy splot od strony mostu nie udrożniłby przejazdu?
Choć torowisko w jezdni jest bardziej dostępne dla pasażerów, to jednak będzie słabym punktem sieci, dopóki miasto nie zacznie ograniczać ruchu w centrum. Kilińskiego w Łodzi jest tego przykłademmariow pisze:co do torowisk w jezdni - to nie musi byc słaby punkt - a poza tym wynika z tego ze miasto przypomina normalne miasto bardziej niz wawa bo dwujezdniowe arterie w calym centrum i wydzielone torowiska mogły powstac tylko w miescie budowanym od nowa (niestety)
tak, ale juz np na Szewskiej we Wrocku nie jestperson pisze:mariow napisał/a:
Choć torowisko w jezdni jest bardziej dostępne dla pasażerów, to jednak będzie słabym punktem sieci, dopóki miasto nie zacznie ograniczać ruchu w centrum. Kilińskiego w Łodzi jest tego przykładem![]()
PURA VIDA!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W jaki sposób torowisko w jezdni jest bardziej dostępne? Przez brak peronu?
Splot by nic nie pomógł organizacyjnie, a utrudniłby wsiadanie do tramu. Chyba, że 4 miałoby tam nie stawać?
Splot by nic nie pomógł organizacyjnie, a utrudniłby wsiadanie do tramu. Chyba, że 4 miałoby tam nie stawać?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
no nie wiem, czy się ignoruje. Nie wiem po co ta obrona Częstochowy. Większość tramwaju wysiada / wsiada na przystanku za / przed skrętem. A inny czekają w kolejce przed Muzeum Niepodległościmariow pisze:nni ignorują inne aspekty np popyt
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Małej liczby silnych linii jeżdżących możliwie na wprost (oczywiście wszędzie się nie da, zwłaszcza na skrzyżowaniach typu "T" czy na Babce albo Kercelaku). Moim zdaniem nie ma przesłanek dla linii skręcającej na placu Bankowym (a już na pewno nie silnej linii), a dla słabej linii o nienajlepszym wykorzystaniu nie ma sensu budować tam specjalnej infrastruktury.mariow pisze: a ty Glon jakiego rozwiazania jestes zwolennikiem?
Kwestii "łamanych" potoków w tym miejscu bym nie demonizował, ale jej rozwiązanie inne niż za pomocą '4' wymagałoby obalenia paru wygodnych dogmatów.
I problem linii 4 nie jest absolutnie kluczowym w nowym układzie, chociaż jestem pewien że to akurat o nią będą kruszone kopie, ważniejsze natomiast sprawy (marszrutyzacja w Alejach, nadpodaż na Marymonckiej, niedobór na Jana Pawła II) zostaną dość szybko odpuszczone...
Natomiast ewidentnie wypadałoby zrobić tu jakiś porządek -MeWa, nudzisz się, może gościnnie posprzątaj
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
<motywator>Ja wiedziałem, że się tego nie podejmiesz. Od początku tak podejrzewałem. Nie dasz rady. Kooooooo-ko-ko-ko...</motywator> 
Z pamiętnika partyzanta:
Poniedziałek - pogoniliśmy Niemców.
Wtorek - Niemcy pogonili nas
Środa - pogoniliśmy Niemców
Czwartek - Niemcy pogonili nas
Piątek - przyszedł leśniczy i wypieprzył wszystkich z lasu.
Idźcie sobie z tym na priva, a nie mi tu śmiecicie!
Poniedziałek - pogoniliśmy Niemców.
Wtorek - Niemcy pogonili nas
Środa - pogoniliśmy Niemców
Czwartek - Niemcy pogonili nas
Piątek - przyszedł leśniczy i wypieprzył wszystkich z lasu.
Idźcie sobie z tym na priva, a nie mi tu śmiecicie!
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Skoro się już pojawiłeś, to mógłbyś posprzątać
.
Jakie częstotliwości i godziny kursowania 42? Ech, i znowu mści się brak przystanku na zachodnim wylocie Prostej w kierunku Jelonek...
Jakie częstotliwości i godziny kursowania 42? Ech, i znowu mści się brak przystanku na zachodnim wylocie Prostej w kierunku Jelonek...
- Solaris U10
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Towarową to ono jedzie, bardziej Ci pewnie chodziło o Okopową
.
Też uważam, że przy zawszesilnym 10 to dobre rozwiązanie by było.
Też uważam, że przy zawszesilnym 10 to dobre rozwiązanie by było.
Aha, bo niedasię podwyższyć poziomu jezdni na wysokości przystanku?Glonojad pisze:W jaki sposób torowisko w jezdni jest bardziej dostępne? Przez brak peronu?
Jest bardziej dostępna, bo nie ma przejść dla pieszych, przejść podziemnych (czyli krótsza droga dojścia)...
Gorzej z ewentualnym hałasem i podwieszaniem sieci, ale i na to są sposoby
No i przychylam się do opinii Mariowa - nie wszędzie są szerokie arterie w centrum miasta, więc z niewydzielonymi torowiskami trzeba się nauczyć żyć i je udoskanalać