Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 lip 2009, 20:42

Pink pisze:Tak, jakby chcieli pokazać: "patrzcie, tutaj jest wejście do tego cudu techniki, jakim jest Metro!". No i wejścia wyglądają gdzieniegdzie jak hangary. Zupełnie niepotrzebnie i mam nadzieję, że przy drugiej linii ten błąd zostanie - przynajmniej częściowo - naprawiony.
Wyjście do stacji Centrum miało być tymczasowe (do czasu zagospodarowania okolic Pałacu Kultury...). Dobrze jednak, że wejścia do metra są widoczne i rozpoznawalne, nie widzę nic w tym głupiego (inna sprawa, czy konkrete rozwiązania się komuś podobają czy też nie).
A wejścia na II linii myślę, że będą się zdecydowanie wyróżniać - będą widoczne. Uważam, że projekt ciekawy.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Kra

Post autor: Kra » 22 lip 2009, 11:21

Onet za PAP pisze: Na terenie, na którym stoją KDT, ma powstać łącznik między pierwszą a drugą linią metra.
Ma być wykonywany metodą odkrywkową, dlatego hala zostanie usunięta.
Czy to prawda :?: Myślałem, że ten teren jest potrzebny pod Muzem Sztuki Nowoczesnej a nie pod odkrywkową budowę łącznika (to co wycinamy drzewa). Czy to pomyłka dziennikarska :?:

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 22 lip 2009, 11:43

To są słowa Bufetowej z konferencji. Muzeum stanie tam po skończonych pracach nad łącznikiem
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Kra

Post autor: Kra » 22 lip 2009, 14:15

Colony pisze:To są słowa Bufetowej z konferencji. Muzeum stanie tam po skończonych pracach nad łącznikiem
OK, to wiem ale czy łącznik będzie budowany odkrywką :?:

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 lip 2009, 18:58

Kra pisze:
Colony pisze:To są słowa Bufetowej z konferencji. Muzeum stanie tam po skończonych pracach nad łącznikiem
OK, to wiem ale czy łącznik będzie budowany odkrywką :?:
tak, odkrywką.

Kra

Post autor: Kra » 23 lip 2009, 2:01

MeWa pisze:tak, odkrywką.
Znaczy wycinamy kolejne drzewa w centrum miasta, szkoda, liczyłem na to, iż jednak skutki budowy metra (w tym tego łącznika) będą minimalizowane.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lip 2009, 8:00

Nie żartuj, śmiesz podważać rozwiązania przyjęte dla Królowej Inwestycji? 8-(
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Kra

Post autor: Kra » 23 lip 2009, 10:31

Glonojad pisze:Nie żartuj, śmiesz podważać rozwiązania przyjęte dla Królowej Inwestycji? 8-(
Jestem nadzwyczaj poważny :!: Jak ma być tam kolejna pustynia to ... już nie wiem co lepsze. A tak w ogóle to II-gą linię budujemy pod ziemią tylko łącznik w samym centrum miasta odkrywką - czy tu jest jakaś logika?

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 23 lip 2009, 10:34

Stacje II linii też będą budowane odkrywkowo...

Kra

Post autor: Kra » 23 lip 2009, 10:41

person pisze:Stacje II linii też będą budowane odkrywkowo...
Stacje jestem w stanie zrozumieć ale torowisko ...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lip 2009, 12:17

No to jest jednak odcinek krótki, na ostrym łuku i podłączony do istniejącej stacji...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Kra

Post autor: Kra » 23 lip 2009, 18:17

Glonojad pisze:No to jest jednak odcinek krótki, na ostrym łuku i podłączony do istniejącej stacji...
i ... nie można go zrobić bez odkrywki ?

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 23 lip 2009, 18:24

Kra pisze:
Glonojad pisze:No to jest jednak odcinek krótki, na ostrym łuku i podłączony do istniejącej stacji...
Wiadomo nie od dziś, że budowa odkrywkowa jest o wiele tańsza...
A na koniec posadzą nowe drzewka :-P

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 lip 2009, 20:32

Kra pisze:
Muszę się poprawić:
Obecnie mówi się o drążeniu tego tarczą (choć ostatnie słowo należy do wykonawcy), nie zmienia to faktu, że teren i tak trzeba rozkopać, by: a) wprowadzić tarczę, b) przebić się do ściany przy stacji Centrum.
Nie mniej argumenty przytoczone przez Glonojada (w drugim poście) i marcina są zasadne. A drzewa zasadzić to nie problem i Metro to już robiło. Akurat moim zdaniem uciążliwość odkrywki przy łącnziku byłaby najmniejsza względem innych odcinków.

metron

Post autor: metron » 23 lip 2009, 23:31

Pink pisze:Tak, chociaż powiem szczerze, że gdyby zdecydowali się przy drugiej linii na tak skromne wejścia to byłbym uradowany. Schody ruchome, owszem, za wąskie - właśnie tak ze 2 razy. Ale już zwykłe...czy ja wiem :-k

Moim zdaniem, jeśli idzie o takie stacje jak np. Świętokrzyska czy Centrum, to - obok paru innych grzechów - bezsensowne i po prostu głupie było zrobienie "widowiska" z wejść do metra. Tak, jakby chcieli pokazać: "patrzcie, tutaj jest wejście do tego cudu techniki, jakim jest Metro!". No i wejścia wyglądają gdzieniegdzie jak hangary. Zupełnie niepotrzebnie i mam nadzieję, że przy drugiej linii ten błąd zostanie - przynajmniej częściowo - naprawiony.

Najlepiej zbudujmy wejscia do metra takie jakie budowano przy pierwszych liniach metra, maleńkie wąziutkie dziury w ziemi, pasażerowie niech tratują się na wąskich schodach. Owszem tak budowano na końcu IX i początku XX wieku bo wtedy nie było innej technologii

ODPOWIEDZ