Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 24 lip 2009, 2:07

Wracając do wątku ciągniętego przez MeWę, Glona i Marcina, to budowa tego łącznika nie-odkrywkowo wymagała bym nowego TBM - a to oznacza szyb startowy. Poza tym łatwiej jest dostać się do ściany dla łącznika w komorze rozjazdowej na północ stacji Centrum. no chyba, że ktoś chce spektakularnego rozwalenia ściany przez tarczę - jak było przy budowie tunelu pod Kanałem La Manche kiedy to Francuzi i Brytyjczycy się spotkali.
Dodam, że po oddaniu stacji Centrum, był rozjazd na zachodnim torze szlakowym zakończony kozłem oporowym przed ślepą ściana - początkiem łącznika.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

mozgow

Post autor: mozgow » 24 lip 2009, 10:21

No to obstawiamy jak długo będą się sądzić :-)

Obrazek
Życie Warszawy pisze:Mostostal idzie do sądu
ar 24-07-2009, ostatnia aktualizacja 24-07-2009 10:02

Należący do Hiszpanów Mostostal Warszawa nie składa broni w walce o kontrakt na drugą linię metra.

Obrazek
źródło: materiały prasowe
Stacja metra II linii metra Świętokrzyska

Kiedy w połowie miesiąca Krajowa Izba Odwoławcza odrzuciła odwołania chińskiego konsorcjum COVEC i właśnie Mostostalu Warszawa, wydawało się, że do ostatecznego rozstrzygnięcia przetargu coraz bliżej. Podpisanie do końca sierpnia umowy z wykonawcą zapowiadał Krzysztof Malawko, rzecznik Metra Warszawskiego. Dotychczas formalność odwlekały protesty przegranych w przetargu firm. Kwestionowały one poprawność przetargu i zwycięskiej oferty włosko-tureckiego konsorcjum Astaldi-Gulermak.

Po wyroku Krajowej Izby Odwoławczej Chińczycy od razu zapowiedzieli skargę do sądu. Zadeklarowali jednak, że odstąpią od protestów w zamian za kontrakt jako podwykonawca.

Prezes Mostostalu Warszawa Jarosław Popiołek początkowo nie chciał wyjawić, czy także Hiszpanie będą kontynuować sprzeciw. Dziś okazało się, że tak.

"Podtrzymujemy swoje stanowisko, iż Zamawiający w trakcie wyboru wykonawcy na budowę II linii metra w Warszawie dopuścił się szeregu poważnych uchybień o charakterze formalnym oraz merytorycznym" - czytamy w oświadczeniu.

"Zarząd Mostostal Warszawa SA, spółki publicznej, ma obowiązek wykorzystać prawem przewidziane możliwości ochrony jej interesów. Dlatego, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w dniu 23 lipca 2009 złożyliśmy skargę na wyrok KIO do Sądu Okręgowego w Warszawie" - czytamy.
Źródło: Życie Warszawy
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504

Gdabski

Post autor: Gdabski » 24 lip 2009, 21:41

metron pisze:Najlepiej zbudujmy wejscia do metra takie jakie budowano przy pierwszych liniach metra, maleńkie wąziutkie dziury w ziemi, pasażerowie niech tratują się na wąskich schodach.
Schody po południowej stronie stacji Centrum doskonale spełniają ten warunek :evil:

Awatar użytkownika
Pink
Oh by the way, which one's Pink?

Post autor: Pink » 25 lip 2009, 20:46

Nie idzie mi o to, by pod ziemią było wąsko - może być szeroko (choć za szeroko i wysoko też nie wygląda, moim zdaniem, dobrze). Idzie mi o to, by wejścia/wyjścia nie były wielkie i "piękne" jak hangary. A takie są np. na Świętokrzyskiej i częściowo w Centrum oraz przy Ratuszu. Mogą być charakterystyczne, jak ów projekt ze zdjęcia, proszę bardzo. Praktyczne (bo widoczne) a zarazem estetyczne - jestem za w 100%.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lip 2009, 23:20

Najlepiej byłoby postawić budynek, tyle, że musiałby być miejski. A miasto i tak się zarzyna by kretowisko drążyć... chyba, że kamienice komunalne by to były, je i tak miasto budować musi, a przynajmniej problem gruntów byłby od razu rozwiązany. :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 lip 2009, 20:23

Pink pisze:Nie idzie mi o to, by pod ziemią było wąsko - może być szeroko (choć za szeroko i wysoko też nie wygląda, moim zdaniem, dobrze). Idzie mi o to, by wejścia/wyjścia nie były wielkie i "piękne" jak hangary. A takie są np. na Świętokrzyskiej i częściowo w Centrum oraz przy Ratuszu. Mogą być charakterystyczne, jak ów projekt ze zdjęcia, proszę bardzo. Praktyczne (bo widoczne) a zarazem estetyczne - jestem za w 100%.
cóż, kwestia gustu - poza tym wiaty / zadaszenia muszą być dostosowane do funkcji wejścia.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 26 lip 2009, 21:57

humptyangel pisze:...Dodam, że po oddaniu stacji Centrum, był rozjazd na zachodnim torze szlakowym zakończony kozłem oporowym przed ślepą ściana - początkiem łącznika.
Rozjazdu i kozła to tam nie ma, ale miejsce jest ;-)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 lip 2009, 23:20

marcin89 pisze:
humptyangel pisze:...Dodam, że po oddaniu stacji Centrum, był rozjazd na zachodnim torze szlakowym zakończony kozłem oporowym przed ślepą ściana - początkiem łącznika.
Rozjazdu i kozła to tam nie ma, ale miejsce jest ;-)
dlatego, nie wiem, czy zwróćiłeś uwagę, ale humptyangel użył czasu przeszłego.

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 31 lip 2009, 14:34

A ja mam pytanie w sprawie tego łącznika 1 i 2 linii metra przy Świętokrzyskiej. Czy to będzie łącznik wyłącznie techniczny czy też będą nim wykonywane regularne połączenia pasażerskie?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 31 lip 2009, 18:16

techniczny

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sie 2009, 15:33

Dzięki Bogu...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 06 sie 2009, 12:07

I linia metra: kontrola zakończona, budowy nie będzie.. na razie

W środę zakończyła się kontrola zaskarżonego przetargu na projekt i budowę II linii metra od stacji Rondo Daszyńskiego do stacji Dworzec Wileński. Wyniki kontroli? Pozytywne. To według przedstawicieli metra zielone światło dla miasta, które może podpisać w końcu umowę z wykonawcą. Miasto jednak umowy na razie nie podpisze.

- Zgodnie z ustawą taką kontrolę przeprowadza Prezes Urzędu Zamówień Publicznych przed zawarciem umowy. Poprzednia kontrola zakończyła się wynikiem pozytywnym, nie wykazała naruszeń rażących lub mających wpływ na wynik postępowania - czytamy w oficjalnym komunikacie Metra Warszawskiego.

- Zakończenie kontroli oznacza, że można podpisywać umowę, ale kiedy to nastąpi to już decyzja miasta - wyjaśnia Anna Bartoń z Metra Warszawskiego.

Miasto jednak umowy na razie podpisywać nie będzie. - Czekamy na roztrzygnięcie spraw sądowych - mówi nam Tomasz Andryszczyk, rzecznik stołecznego ratusza. - Miasto nie będzie ryzykować. Trzeba pamietać, że to największy kontrakt powojennej Warszawy - dodaje.

Protest za protestem

O tym, że Mostostal złożył protest co do wyników przetargu na II linię metra pisaliśmy już w maju. Po tym jak protest został odrzucony w maju przez metro i w lipcu przez Krajową Izbę Odwoławczą, firma zapowiedziała, że pójdzie do sądu i zrobiła to, 23 lipca. Mostostal zarzuca włosko-tureckiemu konsorcjum Astaldi-Gulermak niedoszacowanie oferty i brak doświadczenia w podobnych inwestycjach na terenie Polski. W przyszłym tygodniu sąd ma wydać decyzję w sprawie terminu rozpatrzenia tej skargi.

Przetarg oprotestowało, a potem odwołało się do sądu także konsorcjum China Overseas Engineering Group. Prawnicy chińskiej firmy uważają, że Astaldi-Gulermak popełniło błędy formalne przy składaniu oferty.

Metro za 4 lata

Centralny odcinek drugiej linii metra będzie miał długość 6,1 km. II linia metra będzie miała 7 stacji: Rondo Daszyńskiego, Rondo ONZ, Świętokrzyska, Nowy Świat, Powiśle, Stadion i Dworzec Wileński. Zakończenie budowy tego odcinka planowane jest na rok 2013 lub 2014.

bolo/par
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1613339,0, ... omosc.html

Awatar użytkownika
Koszałek

Post autor: Koszałek » 13 sie 2009, 15:27

Od ogłoszenia wyników przez komisję przetargową minęło już kika ładnych miesięcy. Czy ktoś się może orientuje, jak długo oferta cenowa ma być wiążąca dla wykonawcy? Ile miasto może zwlekać z podpisaniem umowy, zanim propozycje ewentualnych wykonawców ulegną przedawnieniu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 sie 2009, 19:45

Są okreslone terminy związania umową, po upłynięciu których wykonawca może zrezygnować, żądać zmiany warunków (ale inwestor może się nie zgodzić). Zdaje się, że trochę, choć niedużo czasu pozostało.

patryk148

Post autor: patryk148 » 10 wrz 2009, 19:18

ale za 3,5 miliarda PLN byłyby:

tram na Gocław 200 mln
tram do Wilanowa 250 mln
obwodnica praska I etap 800 mln
obwodnica praska II etap 400 mln
nowolazurowa 700 mln
trasa NS miejska 1 mld

te inwestycje nie powstaną do 2014 roku, a praga się udusi.

ODPOWIEDZ