O nazwach ulic

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 31 lip 2009, 20:04

MeWa pisze:Ale - nie zwolnisz z opłat za wszystkie dokumenty, nieleżące w gestii samorządu, nie zwolnisz z konieczności zmieniania i uaktualniania danych w bankach itp., jeszcze większe problemy w przypadku działalności gospodarczej.
A samorząd nie moze zrefundować mieszkańcom kosztów wymiany podstawowych dokumentów (dowód osobisty, prawo jazdy)?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 31 lip 2009, 23:23

Wolfchen pisze:
MeWa pisze:Ale - nie zwolnisz z opłat za wszystkie dokumenty, nieleżące w gestii samorządu, nie zwolnisz z konieczności zmieniania i uaktualniania danych w bankach itp., jeszcze większe problemy w przypadku działalności gospodarczej.
A samorząd nie moze zrefundować mieszkańcom kosztów wymiany podstawowych dokumentów (dowód osobisty, prawo jazdy)?
napisałem właśnie, że podstawowe dokumenty to nie wszystkie... Poza tym potem i tak jest dużo zachodu z podawaniem nowego adresu
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Andrzej

Post autor: Andrzej » 01 sie 2009, 18:56

Z tego co pamiętam, to bardziej urzędnicy nie chcieli, by zmieniano nazwy ulic w Wesołej, argumentując, że to niepotrzebne w tej chwili koszty. Oni bodajże mieli płacić za podstawowe dokumenty (dowód, prawko).
Poza tym pisano, że w banku nazw ulic nie wystarczyłoby na zamianę wszystkiego. Choć co za problem wymyślić jakieś nowe sensowne nazwy?
Osobiście chętnie zamieszkałbym na nowej ulicy. Teraz bywa zamieszanie z korespondencją.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 02 sie 2009, 12:33

ravenheart pisze:
JotPeCet pisze:Dobry pomysł. Miejscem centralnym Pragi jest Targowa przy pl. Wileńskim. Natomiast dla Pragi Południe głównym miejscem jest rondo Wiatraczna - czyli Grochów
P.S. Ciekawe co sądzą mieszkańcy Gocławia na temat tej zmiany ;)
Konsekwentnie:
Targówek zmienić na Bródno
Włochy na Okęcie
Białołęka na Tarchomin

jest jak jest, a zmiana wszystkich pieczątek, tabliczek MSI, itd. pocciągałąby za sobą zbyt duże koszty.
Kasa na MSI częściowo poszła w błoto.
Jak dla mnie tylko 5 z 18 dzielnic mają sensownie wyznaczone osiedla (Śródmieście, Żoliborz, Rembertów, Wesoła i właśnie Praga Płd. - najlepiej ze wszystkich).
W innych dzielnicach pozostawiono wiele mało znanych lub dziwnie brzmiących nazw osiedli, które nadają się do włączenia w inne. Są to Wyglądów, Ksawerów na Mokotowie; Pyry na Ursynowie; Czyste i Mirów na Woli; Szamoty na Ursusie; Załuski we Włochach; Fort Bema na Bemowie; Placówka na Bielanach; Pelcowizna na Pradze Płn.; Elsnerów i Utrata na Targówku; Sadul w Wawrze; Szamocin, Kobiałka, Henryków, Brzeziny na Białołęce.
Sztuczny wydaje się też podział na Wilanów niski i wysoki oraz Marymontu na Kaskadę i Rudę.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 02 sie 2009, 12:52

Andrzej pisze:Kasa na MSI częściowo poszła w błoto.
Jak dla mnie tylko 5 z 18 dzielnic mają sensownie wyznaczone osiedla (Śródmieście, Żoliborz, Rembertów, Wesoła i właśnie Praga Płd. - najlepiej ze wszystkich).
W innych dzielnicach pozostawiono wiele mało znanych lub dziwnie brzmiących nazw osiedli, które nadają się do włączenia w inne. Są to Wyglądów, Ksawerów na Mokotowie; Pyry na Ursynowie; Czyste i Mirów na Woli; Szamoty na Ursusie; Załuski we Włochach; Fort Bema na Bemowie; Placówka na Bielanach; Pelcowizna na Pradze Płn.; Elsnerów i Utrata na Targówku; Sadul w Wawrze; Szamocin, Kobiałka, Henryków, Brzeziny na Białołęce.
To że o nich nie słyszałeś, nie znaczy że są mało znane. Zapewniam Cię że prawie wszystkie wymienione przez Ciebie osiedla są głęboko zakorzenione wśród mieszkańców.

P.S.
Andrzej pisze:Wyglądów
Masz włączoną autokorektę?
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 02 sie 2009, 12:55

Zaraz usłyszę, że Śródmieście Północne i Południowe to też jakaś pomyłka :-s
Fort Bema niepotrzebnie wyróżniany? Bzdura.

slav

Post autor: slav » 02 sie 2009, 13:09

JotPeCet pisze:Andrzej napisał/a:
Kasa na MSI częściowo poszła w błoto.
To że o nich nie słyszałeś, nie znaczy że są mało znane. Zapewniam Cię że prawie wszystkie wymienione przez Ciebie osiedla są głęboko zakorzenione wśród mieszkańców.
Czyste też? Rozciąganie Czystego do skrzyżówania Okopwej z Al. Solidarności to już koszmarne nadużycie. Jak zapytasz o zajezdnię na Czystem, nikt nie pomyśli o Młynarskiej..

Andrzej

Post autor: Andrzej » 02 sie 2009, 13:26

JotPeCet pisze:
Andrzej pisze:Kasa na MSI częściowo poszła w błoto.
O niektórych słyszałem, ale nie są potrzebne. A co do zakorzenienia nazw u tubylców - Zbójna Góra też jest mocno zakorzeniona, a mimo to została "skasowana".
Jak powiem, że mieszkam na Placówce to mało kto skojarzy, gdzie to jest. Ale Piaski, Słodowiec czy Chomiczówkę, każda choć trochę znająca Warszawę osoba, powinna już kojarzyć z Bielanami.
JotPeCet pisze:P.S.
Andrzej pisze:Wyglądów
Masz włączoną autokorektę?
Nie, korzystałem ze strony ZDM, a tam są błędy-literówki w nazwach. To co wiedziałem, poprawiłem..

[ Dodano: |2 Sie 2009|, 2009 13:27 ]
JKTpl pisze:Zaraz usłyszę, że Śródmieście Północne i Południowe to też jakaś pomyłka :-s
Fort Bema niepotrzebnie wyróżniany? Bzdura.
Śródmieście ładnie podzielono.

altar

Post autor: altar » 12 sie 2009, 13:28

A ja mam pytanie z innej beczki. Chodzi mi o nazwę Rondo "Radosława". Czy, skoro mamy np. ul. Zgrupowania AK "Kampinos", rondo też nie powinno miec nazwy Rondo Zgrupowania AK "Radosław"? Tak powstał jakiś dziwny skrót myślowy...
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.

Wujcio

Post autor: Wujcio » 12 sie 2009, 14:55

Oficjalnie nosi nazwę Rondo Zgrupowania AK "Radosław". Natomiast potocznie mówi się Rondo "Radosława", bo tak jest krócej i wygodniej. Tym też tropem poszedł ZTM...

altar

Post autor: altar » 12 sie 2009, 15:23

A tablice MSI?
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 12 sie 2009, 15:24

MSI na tablicach kierunkowych (tu) chyba też używa nazwy Rondo "Radosława"...

EDIT:
Hehe, w tym samym momencie o tym pomyśleliśmy :P

altar

Post autor: altar » 12 sie 2009, 15:27

Czy tylko na kierunkowych? Nie bywam tam zbyt często, ale wydaje mi się, że tablice MSI na samym rondzie też podają taką nazwę...

Wujcio

Post autor: Wujcio » 12 sie 2009, 15:43

Na tablicach ulicznych jest pełna nazwa. Również na tablicy informacyjnej - http://powstanie44.um.warszawa.pl/sites ... 05_web.jpg.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 sie 2009, 18:40

altar pisze:A ja mam pytanie z innej beczki. Chodzi mi o nazwę Rondo "Radosława". Czy, skoro mamy np. ul. Zgrupowania AK "Kampinos", rondo też nie powinno miec nazwy Rondo Zgrupowania AK "Radosław"? Tak powstał jakiś dziwny skrót myślowy...
no i bardzo dobrze - długie nazwy są niepraktyczne, a w sercu wielu nadal jest to Rondo Babka.

[ Dodano: Sro 12 Sie, 2009 18:42 ]
Wujcio pisze:Oficjalnie nosi nazwę Rondo Zgrupowania AK "Radosław". Natomiast potocznie mówi się Rondo "Radosława", bo tak jest krócej i wygodniej. Tym też tropem poszedł ZTM...
ZTM przede wszystkim stwierdził, że nowa nazwa jest za długa na nazwę przystanku...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ