KM po ukoĹczeniu budowy pierwszej linii Metra
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie każdą, tylko taką, która nie obsługuje relacji wykorzystywanych codziennie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Idąc takim rozumowaniem proponuję zlikwidować busy na Żeromskiego (też są w strefie dojścia do metra i tramów na Broniewskiegopatryk148 pisze: Co znajduje się przy ul. Marymonckiej? Wszystko jest w strefie dojscia do Kasprowicza i metra.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Strefy dojścia powinno się akurat różnicować w zależności od charakteru zabudowy i miejsca w mieście.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A tak w teorii to ile powinny one wynosić wśród zabudowy blokami ... Czy 925 m to jeszcze strefa dojścia czy już nie ... ? Kiedyś dawno dawno temu dowiedziałem się, że z Aspektu do Wawrzyszewa owe 925 m to już nie strefa dojścia.Glonojad pisze:Strefy dojścia powinno się akurat różnicować w zależności od charakteru zabudowy i miejsca w mieście.
Dzięki z góry za info.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wiesz co, tych teorii to jest tyle, że ciężko powiedzieć o konkretach - co książka to inny wynik, do tego jeszcze polityka transportowa to określa jakoś...
Kiedyś przyjmowało się 1000 m dla metra i 500 m dla komunikacji naziemnej klasycznej (dla tramwaju szybkiego trochę więcej) - z grubsza więc wychodzi zależność "tyle, ile między przystankami" ale to trochę bzdurne się intuicyjnie wydaje. Obecnie, ze względu na starzenie się społeczeństwa słyszałem i o 400, i o 300 i to nawet bez uwzględnienia wyjątku dla metra/szybkiego tramwaju (tj. konieczność organizacji dowozówek czy parkingów rowerowych).
A w centrum miasta te długości wypada jeszcze o 1/3 zmniejszyć.
Dlatego piszę, że to wymaga analizy jednostkowej.
Kiedyś przyjmowało się 1000 m dla metra i 500 m dla komunikacji naziemnej klasycznej (dla tramwaju szybkiego trochę więcej) - z grubsza więc wychodzi zależność "tyle, ile między przystankami" ale to trochę bzdurne się intuicyjnie wydaje. Obecnie, ze względu na starzenie się społeczeństwa słyszałem i o 400, i o 300 i to nawet bez uwzględnienia wyjątku dla metra/szybkiego tramwaju (tj. konieczność organizacji dowozówek czy parkingów rowerowych).
A w centrum miasta te długości wypada jeszcze o 1/3 zmniejszyć.
Dlatego piszę, że to wymaga analizy jednostkowej.
strefa dojścia była wymieniona jako potencjalna alternatywa. z awf jest 300 m, gorzej z PRZY AGORZE, ale tu jest 103, 121 i 303 oraz 17 do M. MARYMONT
nie wiem co ul. Marymoncka ma mieć cudownego, skoro jest słabo zabudowana, ma owszem AWF, UKSW, szpital bielańśki i osiedle wrzeciono. i to jest powód dla którego utrzymuje się bardzo silną linię tramwajową 17, gorszą 5 oraz całą plejadę autobusów jadących lączących każdy przystanek z każdym 103, 121, 181, Ł, Łbis?
trochę ekonomii i ekologii, bo tramwaje nie są w pełni wykorzystywane.
181 jest niepotrzebne. 121 i 103, a także 303 ze 114 w pełni obsłużą całą relację linii 181. warunkiem jest dociągnięcie np. 114 do cm. północnego.
oczywiście mówimy o sytuacji po otwarciu torowiska za Awf-em
nie wiem co ul. Marymoncka ma mieć cudownego, skoro jest słabo zabudowana, ma owszem AWF, UKSW, szpital bielańśki i osiedle wrzeciono. i to jest powód dla którego utrzymuje się bardzo silną linię tramwajową 17, gorszą 5 oraz całą plejadę autobusów jadących lączących każdy przystanek z każdym 103, 121, 181, Ł, Łbis?
trochę ekonomii i ekologii, bo tramwaje nie są w pełni wykorzystywane.
181 jest niepotrzebne. 121 i 103, a także 303 ze 114 w pełni obsłużą całą relację linii 181. warunkiem jest dociągnięcie np. 114 do cm. północnego.
oczywiście mówimy o sytuacji po otwarciu torowiska za Awf-em
Ł i Ł Bis - to żeś uderzył...patryk148 pisze:całą plejadę autobusów jadących lączących każdy przystanek z każdym 103, 121, 181, Ł, Łbis?
103 jest, owszem, ale na odcinku 4 przystanków na Marymonckiej. 121 również (i to tych samych).
Masz jakiekolwiek pojęcie o tym, jak wygląda komunikacja na Bielanach, czy tak na ślepo ułożyłeś projekt?
Jechałeś nim kiedykolwiek, że wydajesz takie osądy?patryk148 pisze:181 jest niepotrzebne
dodatkowo przystanki tramwajowe i autobusowe są w dużej odległości od siebie ( nie licząc szpitala) Także nie ma co podpierać komunikacji tramwajowej autobusową. Zarówno 103 jaki i 121 nie obsługują zbyt dobrze Marymonckiej.
Nie wiem kiedy zostanie zamknięty tramwaj na Marymonckiej ale ja bym 121 od Sokratesa puścił Kasprowicza, Metro Młociny, AK Kampinos, Marymoncka.
Przy Agorze sobie poradzi bez 121 tak jak dotąd radziło sobie bez 103.
Nie wiem kiedy zostanie zamknięty tramwaj na Marymonckiej ale ja bym 121 od Sokratesa puścił Kasprowicza, Metro Młociny, AK Kampinos, Marymoncka.
Przy Agorze sobie poradzi bez 121 tak jak dotąd radziło sobie bez 103.
"Żyj!- krzyknęła nadzieja...bez Ciebie nie potrafię - odparło cicho życie..."
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Akurat Ł ma wejść do wsp. biletu..
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie mam na ten temat pewnych informacji. Wiem, że rozmowy są.
kiedyś ten temat był poruszany ale postanowiłem aby odżył 
a więc...wpadłem na taki dosyć dziwny pomysł... skierowanie 203 od skrzyżowania Conrada/Kwitnąca ulicami: Kwitnąca (za cmentarzem)-Wólczyńska-Wolumen-Kasprowicza-Metro Młociny. 203 na Sokratesa się trochę marnuje, a tak połączyłoby Leclerc z Fortem i metrem Wawrzyszew. Jedynym problemem na tej trasie był by skręt z Wólczyńskiej w Wolumen. Ktoś kiedyś też pisał o uruchomieniu linii dowożącej studentów do UKSW. Proponowana trasa chyba leciała ulicami: UKSW-Dewajtis-Lindego-Kasprowicza-Zgrupowania AK "Kampinos"-Pułkowa-Dzierżonowska-Wóycickiego-Młociny UKSW
No i tak się zastanowiłem nad linią 114 bo na co ona będzie na odc. <M> Młociny-Młociny UKSW skoro jak się domyślam linia łącząca oba kampusy będzie jeździła bardzo często? Nie warto by wtedy skrócić 114?
a więc...wpadłem na taki dosyć dziwny pomysł... skierowanie 203 od skrzyżowania Conrada/Kwitnąca ulicami: Kwitnąca (za cmentarzem)-Wólczyńska-Wolumen-Kasprowicza-Metro Młociny. 203 na Sokratesa się trochę marnuje, a tak połączyłoby Leclerc z Fortem i metrem Wawrzyszew. Jedynym problemem na tej trasie był by skręt z Wólczyńskiej w Wolumen. Ktoś kiedyś też pisał o uruchomieniu linii dowożącej studentów do UKSW. Proponowana trasa chyba leciała ulicami: UKSW-Dewajtis-Lindego-Kasprowicza-Zgrupowania AK "Kampinos"-Pułkowa-Dzierżonowska-Wóycickiego-Młociny UKSW
- Bastian
- Sułtan Maroka
UKSW w większości przeprowadziło się na Wóycickiego, więc przewozy między campusami systematycznie spadają.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow