PiS i LPR osiągnęły efekt odwrotny od zamierzonego. Zapewne chcieli, by uczniowie zaczęli poważniej traktować ten przedmiot. Gdy w szkole trafiał się nauczyciel który stawiał "oceny uwzględniające faktyczny stan wiedzy" to lekcje religii pustoszały. Z 27 osób w klasie I które chodziły na religię w II klasie chodziły tylko 3 osoby. Niestety w wielu domach jest tak że rodzice zmuszają do chodzenia na lekcje religii.Wolfchen pisze:Zależy gdzie i dla kogoChoć pomysł wliczania religii do średniej mi się niezbyt podoba, bo mi na przykład zaniżało średni a(pozioma krecha)
Ateizm, wiara i tematyka kościelna...
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Otóż to. Sam miałem w gimnazjum w klasie osobę, która była przez rodziców zmuszana do chodzenia na religię. Poradziła sobie w prosty sposób - otrzymała ocenę niedostateczną i po kłopocie.Premo pisze:Niestety w wielu domach jest tak że rodzice zmuszają do chodzenia na lekcje religii.
Wątpię, element dresiarski lubi się bić, więc będą mieli pretekst...MZ pisze:I skończy się zapewne tak samo, jak zapowiadany kilkanaście dni wcześniej (prawdopodobnie przez tego samego pana) protest przed ratuszem. Przyszło kilkunastu dziennikarzy i... tylko ten jeden pan
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ja w LO miałem śmiechową akcję, bo chodziłem na etykę i - ku mojemu totalnemu zaskoczeniu - okazało się, że za sprawą 5 z etyki dostałem także na koniec 5 z filozofiiAdam G. pisze:ale w większości szkół tak etyka, jak i religia to po prostu łatwa piątka i podwyższenie średniej
[ Dodano: |13 Sie 2009|, 2009 00:38 ]
Jeśli rodzice tylko tak umieją zrozumieć, że dziecko nie chce chodzić na religię, to pochwalam ten sposób perswazjiWolfchen pisze:Poradziła sobie w prosty sposób - otrzymała ocenę niedostateczną i po kłopocie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Technicznie rzecz biorąc, dziecko przed 18ka powinno chodzic na religię, jeśli rodzice tak chcą. A zwłaszcza dzieciak z gimnazjum.
Z drugiej strony - po bierzmowaniu jest chyba religijnie samodzielne...
Z drugiej strony - po bierzmowaniu jest chyba religijnie samodzielne...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nadal nie zrozumieli, nawet po tym. Chcieli komisa, etc, na szczęście sprawa skończyła się pozytywnie dla ucznia.levar pisze:Jeśli rodzice tylko tak umieją zrozumieć, że dziecko nie chce chodzić na religię, to pochwalam ten sposób perswazji![]()
Nie do końca, bo rodzice powinni uwzględniać zdanie dziecka - zwłaszcza w kwestii światopoglądu i wiary, bo to nie jest coś, co się da narzucić. Mniej więcej na tej samej zasadzie mogą kazać chodzić do kościoła - wiadomo, jak to się kończyGlonojad pisze:Technicznie rzecz biorąc, dziecko przed 18ka powinno chodzic na religię, jeśli rodzice tak chcą.
BTW. Zgodnie z prawem, to w takim wypadku jedynym sposobem na nieuczęszczanie na religię jest złapanie ndst na koniec roku. Choć przy obecnym prawodawstwie jest to związane z drastycznym obniżeniem średniej.
W teorii, bo ktoś, kto zdecydował, że nie chce chodzić na religię (o ile jest to decyzja z przekonania, a nie z przekory czy "buntu") nie pójdzie do bierzmowania - wiem po sobieGlonojad pisze:Z drugiej strony - po bierzmowaniu jest chyba religijnie samodzielne...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
W takim wypadku trudno mówić o lekcji, bo jeśli dany ksiądz/katecheta za brak zeszytu i odpowiadanie na każde pytanie "nie wiem" postawiłby tróję, to ja dziękuję za takie lekcje - na takie obijanie się, to mógłbym chodzićMZ pisze:Jak trafisz na dobrodusznego księdza, który nawet największym olewaczom postawi 3, żeby ich "nie skrzywdzić", to może być trudne
.
- Petroniusz
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przecież dziewczęta od paru lat mogą być ministrantami.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja widziałem w jednej parafi. Nie było to w zasadzie dla mnie zaskoczeniem, ale okazało się, że służenie do mszy przez dziewczyny gdzieś tam komuś nie pasowało i już nie ma "ministrantek".Premo pisze:Cytat:
Przecież dziewczęta od paru lat mogą być ministrantami.
A widział ty kiedy dziewczynę-ministranta?
To coraz częstsza praktyka- zwłaszcza, że w wielu parafiach nie ma zbyt wielu chłopców chętnych do służby.Premo pisze:A widział ty kiedy dziewczynę-ministranta?
Choć w mojej parafii w szczytowym momencie było 200 ministrantów i 200 bielanek i póki co podział na ministrantów i bielanki raczej się nie zmieni.
A czemu nie? Te osoby nie służą do mszy po to żeby mieć 6 z religii. A taka 6 im się należy. Tak samo jak wyższe oceny dostają olimpijczycy czy uczestniczy różnych konkursówJKTpl pisze:osobom będącym ministrami [tfu, ministrantami]

Moim zdaniem ocena z religii jest dziwna, bo co tu właściwie oceniać? Wiarę? Wiedzę?florekf pisze:Te osoby nie służą do mszy po to żeby mieć 6 z religii. A taka 6 im się należy. Tak samo jak wyższe oceny dostają olimpijczycy czy uczestniczy różnych konkursów