Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 31 lip 2009, 18:25

Jak opracujesz lepszy sposób kontroli, to myślę, ż emożesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami z ZTM.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bella

Post autor: Bella » 31 lip 2009, 22:19

Z nami też ;)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 31 lip 2009, 22:48

rhemek pisze:Dzis o 12 w 525 pomiedzy przystankami centrum optyki a Fieldorfa bylem swiadkiem nonsensownej kontroli. Dwoch weszlo z dwoch stron autobusu i po zablokowaniu kasownikow zaczelo spradzac bilety. W tym momecie 3 osoby szybko wstaly i podeszly do 3 drzwi. Glupi widzialby po co, a kanarzy nie chcieli widziec... Oczywiscie nim doszli do 3-cich drzwi byl przystanek bo przejazd tam trwa z 50 sec.. Osoby bez biletu spokojnie wyszly. Kanarzy tylko awanturowali sie na przystanku z 4-tym niespostrzegawczym, ktory kanara zauwazyl dopiero na przystanku i wyrywajac sie im szybko wysiadl. Oczywsicie na przystanku go dorwali, ale tam chyba byli wobec przepisow bezsilni.
Ja mam pytanie: po co sa takie nonsenswne kontrole? Bo w taki sposob to mozna zlapac staruszke, a nie tych zlodziei jezdzacych bez biletow...
Bardzo sensowna kontrola - tak by mieli zero kwitów, a tak mają choć jednego.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 01 sie 2009, 12:31

radeom pisze:
Group 4 Securicor pisze:20.09.2007
Group 4 Securicor wygrała przetarg na "Ochronę osób i mienia w komunikacji miejskiej " zorganizowany przez Zarząd Transportu Miejskiego w Warszawie
w zakresie:

* Ochrony pasażerów komunikacji miejskiej oraz pracowników ZTM,
* Ochrony taboru i personelu obsługującego pojazdy wykonujące zlecenia ZTM,
* Ochrony infrastruktury przystankowej będącej we władaniu ZTM na przystankach komunikacji miejskiej na terenie miasta stołecznego Warszawy i gmin sąsiadujących.

Wartość kontraktu wynosi 861.120,00 zł netto i obejmuje 3-miesięczną ochronę począwszy od dnia 1 października 2007 roku. Dzięki ochronie Group 4 Securicor, zarówno podróżujący środkami warszawskiej komunikacji miejskiej, jak i pracownicy ZTM będą dużo bezpieczniejsi. Będą też zawsze będą mogli liczyć na pomoc naszych pracowników ochrony wykonujących usługę.
GeForce tej zimy też latali z kanarami... Chociaż by w SKMkach byli bardzo często.

dzidek

Post autor: dzidek » 01 sie 2009, 12:58

A ten pan kontroler ze zdjęcia kilka postów wyżej to może, któryś z tu piszących? Bo miałem przyjemność być w czwartek kontrolowany przez niego w al. Krakowskiej w tramwaju w stronę Okęcia :)

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 01 sie 2009, 14:51

dzidek pisze:A ten pan kontroler ze zdjęcia kilka postów wyżej to może, któryś z tu piszących? Bo miałem przyjemność być w czwartek kontrolowany przez niego w al. Krakowskiej w tramwaju w stronę Okęcia :)
Nie.
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 05 sie 2009, 13:39

Mam takie pytanie, teraz naładowałem sobie na WKM bilet 30 dniowy z ulgą 50%. W ciągu tego okresu, ku mojej rozpaczy, oddam wysłużoną legitymację studencką na uczelnię żeby odebrać dyplom i od tej pory nie będę uprawiony do przejazdów ulgowych. Co mam zrobić, aby te niewykorzystane środki mi nie przepadły. Informacja o 20% potrąceniu niezbyt mnie cieszy. Może ZTM ma jakieś inne rozwiązanie?
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 05 sie 2009, 14:21

Nie można łączyć biletów różnego rodzaju, więc jedynym rozwiązaniem jest zwrot biletu po utracie prawa do ulgi i zakup nowego w normalnej cenie. Zwroty są przyjmowane na Senatorskiej i Świętokrzyskiej.

Trzeba było kupić sobie bilet 30-dniowy zamiast 90-dniowego :P

jgas

Post autor: jgas » 14 sie 2009, 0:07

Mam 3 pytanka dotyczące automatów biletowych w metrze:
- po co ustawia się po dwa automaty tuż obok siebie zamiast jej bardziej rozproszyć?
- czy kiedykolwiek udało Wam się kupić bilet 40-minutowy w automatach ASEC? Mnie nigdy.
- czy coś wiadomo, kiedy będzie można zapłacić za doładowania/bilety kartą płatniczą?

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 14 sie 2009, 0:26

- po co ustawia się po dwa automaty tuż obok siebie zamiast jej bardziej rozproszyć?
A po co otwiera się wiele okienek na poczcie, jak można rozproszyć urzędy pocztowe?

Rozwiązanie na wypadek dzikich tłumów chcących kupić bilet.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 14 sie 2009, 7:15

jgas pisze:- czy coś wiadomo, kiedy będzie można zapłacić za doładowania/bilety kartą płatniczą?
W automatach Mennicy już można? :-s
W każdym POPie można...

lamero

Post autor: lamero » 14 sie 2009, 10:46

Mam pytanie.
Posiadam dwa dobowe bilety ulgowe.
Czy osoba nieposiadająca prawa do ulgi może po skasowaniu tych dwóch biletów na raz korzystać z komunikacji miejskiej przez 24 godziny?

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 14 sie 2009, 10:49

person pisze:
jgas pisze:- czy coś wiadomo, kiedy będzie można zapłacić za doładowania/bilety kartą płatniczą?
W automatach Mennicy już można? :-s
W każdym POPie można...
W automacie Mennicy na metro Politechnika można płacić kartą. Skorzystałem z takiej przyjemności. Ocena: za dużo kombinowania. Dwa terminale, dwie klawiatury, ludzie starsi nie będą wiedzieli które do czego jest.

[ Dodano: |14 Sie 2009|, 2009 10:50 ]
lamero pisze:Mam pytanie.
Czy osoba nieposiadająca prawa do ulgi może po skasowaniu tych dwóch biletów na raz korzystać z komunikacji miejskiej przez 24 godziny?
Jak na logikę, to chyba nie ma problemu. Przy jednorazowych można skasować dwa ulgowe, żeby "normalnie" jeździć. Myślę, że i tu podobnioe, ale nie wiem jaka jest praktyka z dobowymi. :-k
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
Bella

Post autor: Bella » 14 sie 2009, 13:03

Tak, można w ten sposób.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 14 sie 2009, 13:43

Domino2001 pisze:W automacie Mennicy na metro Politechnika można płacić kartą. Skorzystałem z takiej przyjemności. Ocena: za dużo kombinowania. Dwa terminale, dwie klawiatury, ludzie starsi nie będą wiedzieli które do czego jest.
Nie oceniam wykonania, a jedynie informuję o istniejącej możliwości płacenia kartą ;)
BTW: jak sobie wyobrażasz procedurę kodowania karty i płacenia kartą inaczej, skoro są to dwa zupełnie różne kawałki plastiku?
Czy na automacie nie ma instrukcji (nie wyświetlają się wskazówki) kodowania i płacenia?
Żeby było oficjalnie:

§ 12 Taryfy przewozowej (http://www.ztm.waw.pl/?c=132&l=1)
Pasażer może dowolnie łączyć nominały biletów jednorazowych, czasowych, krótkookresowych, długookresowych i długookresowych na 1 linię w ramach jednego rodzaju biletów, tak by uzyskać obowiązującą w danej strefie opłatę za przejazd. Dowodem dokonania opłaty jest legitymowanie się skasowanymi lub aktywowanymi biletami o łącznej wartości nie niższej niż wymagana w taryfie.

Zablokowany