Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ruszą, do Feminy.
Natomiast jest szansa, że 17.09 ruszy nie tylko relacja wschód-południe-wschód na Kercelaku, ale także północ- południe. I wtedy będzie właściwie pełna funkcjonalność, bo relacja wschód -zachód jest dobrze objeżdżalna.
Natomiast jest szansa, że 17.09 ruszy nie tylko relacja wschód-południe-wschód na Kercelaku, ale także północ- południe. I wtedy będzie właściwie pełna funkcjonalność, bo relacja wschód -zachód jest dobrze objeżdżalna.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zły adres 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na razie się nie zmienił.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie mówię, że z zachowaniem przepustowości, 30 skrętów na godzinę by Rondo Daszyńskiego nie zniosło
.
Ale teoretycznie relacja objeżdżalna jest. No i zawsze przywrócenie silnego 1 odciąży Kasprzaka z 71.
Ale teoretycznie relacja objeżdżalna jest. No i zawsze przywrócenie silnego 1 odciąży Kasprzaka z 71.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Kurde mol, mówię, że relacja jest objeżdżalna, nie, że można całą W-Z puścić przez Kasprzaka! 
Ale całego Bemowa i całych Jelonek tam i tak nie zmieścisz. Wbrew pozorom przez otwarcie Okopowej nie będzie już od 19.09 docelowej podaży na Moście Śląsko-Dąbrowskim, bo wjeżdżając na Feminę masz albo wąskie gardło na południowym wlocie Ronda "Radosława", albo wąskie gardło na północnym wlocie Pl. Zawiszy, albo wąskie gardło na Kasprzaka, albo brak krańców na południe od Ronda ONZ.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie bardzo rozumiem, co przywrócenie 1 i 22 ma w zaspokojeniu podaży na W-Z - przecież i tak by 1 przez W-Z nie pojechało, bo wtedy by się Z-2 na niej nie zmieściło.
Ale skoro uważasz, że przywrócenie Okopowej od 19.09 jest szkodliwe, to nie ma problemu - da się załatwić odwleczenie.
Ale skoro uważasz, że przywrócenie Okopowej od 19.09 jest szkodliwe, to nie ma problemu - da się załatwić odwleczenie.
Przegubowiec pisze:Na Trasie W-Z będzie mniej przystanków
Dziennik, Sławomir Ślubowski, 18-08-2009
Dotarliśmy do projektów zmian po remoncie mostu Śląsko-Dąbrowskiego
Na pl. Bankowym autobusy i tramwaje będą stawały na tym samym przystanku. Koniec kluczenia po ślimakach Trasy W-Z. Ze Starego Miasta będzie można pojechać tylko tramwajem. 31 sierpnia warszawiaków jadących z Woli na Pragę przez most Śląsko-Dąbrowski czeka dużo niespodzianek. „Dziennik" dotarł do projektów planowanych zmian.
31 sierpnia na trasę przez most wrócą tramwaje. Nie kursowały tędy od 15 marca -wtedy ruszyła przebudowa „wuzetki". Tramwaje wycofano, wprowadzono autobusy zastępcze. Ale zmian będzie o wiele więcej. Na pl. Bankowym zlikwidowany zostanie przystanek autobusowy przy Błękitnym Wieżowcu i Pizzy Hut zarówno w stronę Pragi, jak i Woli. Autobusy będą zatrzymywać się w tych samych miejscach co tramwaje - na torach. Takie rozwiązanie zastosowane będzie w stolicy po raz pierwszy. Chodzi o tzw. PAT - pas autobusowo-tramwajowy (rzecz na świecie dość powszechna, znana też m.in. w Krakowie i we Wrocławiu). Na wysepkę przy pl. Bankowym będzie można dostać się także górą, wprost z jezdni, a nie jak przed remontem wyłącznie z przejścia podziemnego przy metrze. Drugie takie przejście powstanie na wysokości Muzeum Niepodległości. Tam też pojawi się sygnalizacja świetlna -właśnie rusza jej montaż.
Uwaga. O ile następnym przystankiem w stronę Pragi dla tramwajów będzie Stare Miasto (tuż za tunelem), o tyle autobusy nie będą się tam zatrzymywać. Dlaczego? - W tym miejscu nie ma wysepek dla pasażerów. Stający tam na środku jezdni tramwaj nikogo nie dziwi, jednak nie wiadomo, jak kierowcy zareagowaliby na autobus wysadzający na środku jezdni pasażerów. Aby nie dochodziło do wypadków, Zarząd Transportu Miejskiego zdecydował, że autobusy nie będą się tam zatrzymywać - mówi Marcin Wiśniewski, wiceprezes Grupy ZUE, wykonawcy przebudowy Trasy W-Z.
Budowa specjalnej wysepki umożliwiającej bezpieczne wsiadanie i wysiadanie planowana jest dopiero za rok. Wtedy autobusy staną na Starym Mieście. Wspólnym przystankiem (dla autobusów i tramwajów) będzie Park Praski, czyli popularne miśki. Dopiero za nim autobusy jadące w kierunku Dw. Wileńskiego wrócą na swoją część jezdni. Natomiast tramwajem dojedziemy wyłącznie z Pragi do al. Jana Pawła II. W kierunku Woli takiej możliwości nie będzie - dopiero 17 października skończy się remont torów przy Kercelaku.
Jakie linie wrócą na most Śląsko-Dąbrowski? Na pewno będzie nim kursowało 190 (tak jak obecnie). Niewykluczone, że przywrócona zostanie linia 512, którą kilka lat temu z mostu Sląsko-Dąbrowskiego przerzucono na Świętokrzyski. Na ten pierwszy most ma też szansę wrócić linia 160 (kiedyś tamtędy kursowała). Szczegółowych zmian Zarząd Transportu Miejskiego nie ujawnia. - Dopiero będziemy o nich dyskutować. Nic teraz nie powiem - mówi krótko Igor Krajnow, rzecznik ZTM.
31 sierpnia skończy się też krążenie autobusami pod prąd po ślimakach Trasy W-Z. Najbardziej nietypowe rozwiązanie komunikacyjne przechodzi do historii stołecznej komunikacji.
-
Domino2001
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Albo to plotka, albo ktoś, niezadowolony z braku multum tarczek, próbuje via prasa działać metodą faktów dokonanych.
Już tak w przeszłości bywało - o utrzymaniu eksploatacji trójwagonowców wbrew wcześniejszym ustaleniom TW dowiedziało się z brukowca.
Już tak w przeszłości bywało - o utrzymaniu eksploatacji trójwagonowców wbrew wcześniejszym ustaleniom TW dowiedziało się z brukowca.
Gdyby nie było Okopowej, to miejsce 1 na Pl. Zawiszy mogłoby zająć 46. Bo 1 przez Rondo "Radosława" mocna by nie przeszła. Znaczy by przeszła, ale wówczas 41 by nie miało slotów.Glonojad pisze:Nie bardzo rozumiem, co przywrócenie 1 i 22 ma w zaspokojeniu podaży na W-Z - przecież i tak by 1 przez W-Z nie pojechało, bo wtedy by się Z-2 na niej nie zmieściło.
Dziękuję, postoję.Glonojad pisze:Ale skoro uważasz, że przywrócenie Okopowej od 19.09 jest szkodliwe, to nie ma problemu - da się załatwić odwleczenie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan