Ja bym raczej stawiał na bałagan strukturalny. No po prostu trudno mi uwierzyć, że ZTM chciałby uwalać (na dłużej niż ten miesiąc) ukochaną szynę. Ale w porządku, może za młody jestem, a może po prostu trudno mi dociec motywów. Co nie zmienia faktu, że tymczasowa reforma wygląda nieco do bani.Glonojad pisze:Przez dwa lata niemal trzymał tam rozkłady wakacyjne. Przyznasz, ze to może budzić wątpliwości co do motywów.Colony pisze: Tak jest podstępny ZTM marzy o cięciu linii na Jana Pawła na stałe...
Objazdy tramwajowe 2009
Moderator: Wiliam
- Colony
- Kontakt:
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zadaj to pytanie komu innemu. Możesz telefonicznie, możesz mailemperson pisze:czemu nie pojawiła się ona na stronie?
Może chodzić o długi okres przed wprowadzeniem i aby ludziom się to ogłoszenie nie pochrzaniło z kolejnym etapem objazdów. Pamiętaj, statystyczny pasażer nie potrzebuje takiej informacji dwa miesiące przed wprowadzeniem (poza tym jeszcze przed wprowadzeniem zostałaby na stronie przysypana mnóstwem późniejszych komunikatów) - a miłośnicy doczytali się w prasie. Wtedy układ na stronie byłby ogłoszony w czasie trwania ostatniego etapu wyłączeń...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Może o to, że ostatni komunikat o VI etapie zmian jest niejasny. Pod tytułem "Zmiany w VI etapie prac związanych z remontem Trasy W-Z" kryją się zmiany zarówno czasowe, jak i docelowe. Na przykład: wcześniej ogłoszono, ze docelowo 10 będzie połączona z 19 i że 33 będzie skrócone do Rakowieckiej (albo zastąpi je 11). A w komunikacie do tego samego worka pt. "Wprowadzenie zmian dla linii:" trafiła 10 według wersji docelowej i 33 według wersji niedocelowej - bo do Wyścigów.Bastian pisze:No zaraz, przecież projekt docelowy był już ogłaszany, więc o co u licha chodzi?
I jak ci biedni ludzie mają się z tego dowiedzieć, gdzie po zakończeniu VI etapu będzie jeździło 33?
Różnica jest taka, że skoro ZTM posiada oficjlaną stronę internetową, obecnie bardzo upraktycznioną, to powinna ona być nawet nie rówrzędnym w stosunku do gazet, ale wręcz pierwotnym źródłem informacji, dlatego że jest a) oficjalna, b) bezpośrednio podlega ZTM-owi. Rzecznik ZTM nie ma żadnej gwarancji, ze to, co wyszło od niego trafi w takiej samej formie i treści do czytelników gazet. Taką gwarancję daje tylko strona internetowa.Bastian pisze:Prasa z palca go nie wyssała, tylko dostała od rzecznika, więc co za różnica?
Nie czytałeś wczorajszego (czy przedwczorajszego) tabloidu (czy tam przedwczorajszego), który wieszczy gehennę i kataklizm po 1 września wspominając m.in. o jakimś "skracaniu 179"? Jest więc różnica, czy komunikat wychodzi bezpośrednio z ZTM, czy przechodzi przez ręce bardziej lub mniej myślącego dziennikarza (bo nie chodzi tylko o skrajne bzdury, ale i o zwykłe poprzekręcanie faktów, numerów linii, częstotliwości.
[ Dodano: |21 Sie 2009|, 2009 11:46 ]
Jak się napisze wyraźnie, w jednym źródle , o co chodzi, to się nie pochrzani. A jak ludzie w gazetach czytają jedno, a na stronie widzą drugie, to dopiero nie wiedzą o co chodzi. Nawet tu na forum. A co dopiero taki zwykły pasażer.Bastian pisze:Może chodzić o długi okres przed wprowadzeniem i aby ludziom się to ogłoszenie nie pochrzaniło z kolejnym etapem objazdów.
Popatrz, jaka franca!
- Bastian
- Sułtan Maroka
No toż dowiedzą się! Przecież to będzie za dwa miesiące!!!drapka pisze:I jak ci biedni ludzie mają się z tego dowiedzieć, gdzie po zakończeniu VI etapu będzie jeździło 33?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
No zawsze się kiedyś dowiedzą, najpóźniej jak ich wywiezie tak jak pewną panią 503 na Ursynów Płn. wywiozło, bo nie dotczytała. Ale skoro za dwa miesiące, to niepotrzebny był ruch rzecznika moim zdaniem. Gdyby to szło dotychczasowym trybem, czyli nowa garść informacji przy okazji nowego etapu i całościowe przedstawienie zmian po remoncie - ale w trakcie trwania ostatniego etapu - miałoby to ręce i nogi.Bastian pisze:No toż dowiedzą się! Przecież to będzie za dwa miesiące!!!drapka pisze:I jak ci biedni ludzie mają się z tego dowiedzieć, gdzie po zakończeniu VI etapu będzie jeździło 33?
A tak - mamy zamieszanie, bo cześc zmian docelowych weszła już, część dopiero wejdzie. Naprawdę konia z rzędem, kto z tego komunikatu zrozumie czy ZTM wycofał sie ze skracania 33 czy nie, skoro zmiana tylko od strony METRA MŁOCINY została umieszczona na jednym poziomie ze zmianą 10 i likwidacją 19.
Ja zrozumiałem, pamiętając informacje z gazet o docelowym układzie, że w tak samo przypadku 10, jak i w przypadku 33 właśnie dokonała sie docelowa zmiana i w przypadku 33 jest ona inna niż to, co zapowiadano.
Popatrz, jaka franca!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Po prostu zmiany tras czasowe i stałe powinny być jakoś zaznaczone, a nie w jednym worze w komunikacie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Chodzi mi dokładnie o to, o czym pisze Drapka. Może gdyby jeszcze w komunikacie o VI etapie wspomniano, że część zmian jest czasowa, a która nie (ze wskazaniem), może gdyby "przypomniano" informacje o docelowym układzie...
I nie jestem pewny, czy to tylko rzecznika (-ów) wina (choć jego/ich najbardziej) - czy ludziom układającym te zmiany nie przeszkadza ten bajzel w informacji, który wprowadzają - najwidoczniej niezbyt ogarnięci w komunikacji - tzw. rzecznicy?
I nie jestem pewny, czy to tylko rzecznika (-ów) wina (choć jego/ich najbardziej) - czy ludziom układającym te zmiany nie przeszkadza ten bajzel w informacji, który wprowadzają - najwidoczniej niezbyt ogarnięci w komunikacji - tzw. rzecznicy?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Być może, ale z drugiej strony pamiętaj, jaki był nacisk - także i tu na forum - na ujawnienie projektu docelowego.drapka pisze:Ale skoro za dwa miesiące, to niepotrzebny był ruch rzecznika moim zdaniem.
Na spokojnie, dla mnie ZTM skrócił na stałe linię 33 do Piasek (bo nie podano powodu jej skrócenia) w zamian nie wiadomo co zrobi bo zlikwidował na stałe linię 22Bastian pisze:Być może, ale z drugiej strony pamiętaj, jaki był nacisk - także i tu na forum - na ujawnienie projektu docelowego.drapka pisze:Ale skoro za dwa miesiące, to niepotrzebny był ruch rzecznika moim zdaniem.
Ze strony ZTM oficjalnie nie padła info o wariancie docelowym zatwierdzonym - to co prasa ogłosiła to tylko przecieki "gazeta x dowiedziała się, że - tak to brzmiało).
Gdybym nie był na forum nic bym się nie dowiedział.
Pzdr
Ciekawość to pierwszy stopieńBastian pisze:Być może, ale z drugiej strony pamiętaj, jaki był nacisk - także i tu na forum - na ujawnienie projektu docelowego.drapka pisze:Ale skoro za dwa miesiące, to niepotrzebny był ruch rzecznika moim zdaniem.
Ale jak by tam nie było z tym 33, to i tak uważam, ze kampania informacyjna wokół tego całego nieuniknionego tramwajowego bałaganu była zrobiona bardzo dobrze. Świetnym -ale chyba niedocenionym pomysłem były plakaty, które jeżdżą w wozach Mobilisu - szkoda, że nie w całym taborze - nawet kosztem plakatów o jakichś niszowych koncertach.
Popatrz, jaka franca!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Że sytuacja jest niejasna, to się mogę zgodzić.
W każdym razie rozwiewam wątpliwości: będzie docelowo silna linia z Aspektu na DWC.
W każdym razie rozwiewam wątpliwości: będzie docelowo silna linia z Aspektu na DWC.
Wisiały też w tramwajachdrapka pisze:Świetnym -ale chyba niedocenionym pomysłem były plakaty, które jeżdżą w wozach Mobilisu - szkoda, że nie w całym taborze - nawet kosztem plakatów o jakichś niszowych koncertach.
Mnie również przypadł do gustu pomysł ustawienia osobnych słupków na przystankach z komunikatem - ale na podsumowanie remontu jeszcze będzie czas
Czy od 1 września będzie już uruchomienie brygad autobusowych na poziomie docelowym?Bastian pisze:Panowie, chyba zapominacie, że kończą się wakacje i jest trochę przedwakacyjnych rozkładów do przywrócenia. Czym to dodatkowe Z-2, taczkami?!mkm101 pisze:zastępując zdjęte z W-Z kursy 23 dodatkowymi kursami Z-2
BTW - czy nadal będzie kursować linia Z-3 ?
Ile brygad Z-2 byłoby potrzebne do zapełnienia dziur po 23 (w wersji co 10 min i w wersji "bez 23")?
Ten tramwaj (23), w tym czasie (kiedy i tak tramwaje nie zapewnią całości popytu na W-Z), w takiej sytuacji (pogorszenie warunków podróżowania na głównym ciągu tramwajowym północ-południe) - nie jest potrzebny.Bastian pisze: Nagle żeście się obudzili "nie trzeba tramwaju, wykombinujcie skądś więcej autobusów!"...
BTW - chodzą słuchy o potrójniakach na 26. Czyżby od 1.09 i czyżby stąd obawy o przepustowość Feminy i Ronda ONZ?