Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 sie 2009, 19:49

Dęboszczak pisze:136 na 15 min
kpisz czy o drogę pytasz? Chyba nie rozumiesz słowa pisanego, ale spróbuję jeszcze raz, choć nie lubię się powtarzać.
Linia 186 jeździ teraz co 15 minut. ZTM chce zmienić trasę - skrócić i uczynić ją mniej atrakcyjną. ZTM mówi, jest super, jest super, będzie jeździć częściej i nie będzie się spóźniać. Jeździ co tyle samo i trzeba się przesiąść. Czyli mamy dwa minusy (w tej sytuacji plus powstaje w głowach pracowników ZTM, ale w głowach pasażerów matematyka w tej chwili nie działa) - a moglibyśmy mieć jeden w postaci przesiadki. A w najgorszym przypadku może wyjść, że trzeba będzie czekać 14 minut na 136. Wtedy ci co mają wybór, pojadą następnym razem samochodem. Myślałem że jednak nie trzeba jak z dzieckiem :D
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 22 sie 2009, 20:46

JacekM pisze:
Dęboszczak pisze:136 na 15 min
kpisz czy o drogę pytasz? Chyba nie rozumiesz słowa pisanego, ale spróbuję jeszcze raz, choć nie lubię się powtarzać.
Linia 186 jeździ teraz co 15 minut. ZTM chce zmienić trasę - skrócić i uczynić ją mniej atrakcyjną. ZTM mówi, jest super, jest super, będzie jeździć częściej i nie będzie się spóźniać. Jeździ co tyle samo i trzeba się przesiąść. Czyli mamy dwa minusy (w tej sytuacji plus powstaje w głowach pracowników ZTM, ale w głowach pasażerów matematyka w tej chwili nie działa) - a moglibyśmy mieć jeden w postaci przesiadki. A w najgorszym przypadku może wyjść, że trzeba będzie czekać 14 minut na 136. Wtedy ci co mają wybór, pojadą następnym razem samochodem. Myślałem że jednak nie trzeba jak z dzieckiem :D
Nie było i nie ma potrzeb przewozowych na 10 min w DS na 186. 136 jeździło co 20 teraz będzie co 15 min. Opanuj się roszczeniowcu.

ness

Post autor: ness » 22 sie 2009, 21:36

Wtedy ci co mają wybór, pojadą następnym razem samochodem.
Ci ktorzy maja taki wybor jezdza i beda jezdzic w DS samochodem, bo pusto i miejsc parkingowych pod dostatkiem. Nawet jakby im sie podstawilo busa co 5 min.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 sie 2009, 21:38

To fakt, w DS komunikacja miejska nie ma szansy wygrać z samochodem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

kajo

Post autor: kajo » 22 sie 2009, 21:48

To fakt, w DS komunikacja miejska nie ma szansy wygrać z samochodem.
Moi rodzice rezygnują w weekend z samochodu, bo jak ostatnio próbowali zaparkować przy starym mieście, to przy okazji do BUWu wstąpili. A i do spacerów samochód nie zachęca.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sie 2009, 21:52

JacekM pisze:Linia 186 jeździ teraz co 15 minut. ZTM chce zmienić trasę - skrócić i uczynić ją mniej atrakcyjną. ZTM mówi, jest super, jest super, będzie jeździć częściej i nie będzie się spóźniać.
Ok - weź wszystkie brygady z 404 i daj im tabliczkę 186. O ile ci się zagęści międzyszczyt i DS? Bo moim zdaniem o nic. Owszem, przynajmniej trochę podbić by się przydało, ale trzeba by skądś znaleźć kilka wozów - a zaczyna brakować całek.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 sie 2009, 22:02

A przecież leci chyba od tego samego momentu 522 w DS? Tam są całki chętne na zagęszczenie 186 choćby do 12 minut.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sie 2009, 22:03

Przecież te wozy idą na DS na 520! :roll:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 22 sie 2009, 22:03

JacekM pisze:A przecież leci chyba od tego samego momentu 522 w DS? Tam są całki chętne na zagęszczenie 186 choćby do 12 minut.
Z tych całek powstanie od 5.09 520 co 10'

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 sie 2009, 22:32

Ja odpadam, ale już się przyzwyczaiłem - pogorszyć i nie zadośćuczynić. A dyskusja z Dęboszczakiem to sama przyjemność :D

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 22 sie 2009, 22:43

pawcio pisze:W międzyszczycie i DS co 15 minut.
Ej, miśki, jaja sobie robicie?
To parę brygad się oszczędziło na 186 i 404, a tu nagle nie ma utworzenie drugiej linii od Narutowicza do MW?
Myślałem, że jak już tak dymacie Wilanowską i Służewiec ze 186, to chociaż to 186 będzie co 7/10//12.

Zresztą powinniście raz, a dobrze posłać w diabły to całe 522 vel 422, to może chociaż w DP by starczyło na 186 co 12.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sie 2009, 22:51

Chyba to wy sobie jaja robicie. W znacznym uproszczeniu można powiedzieć, że brygady ze skrócenia 186 pójdą na potrzebne wzmocnienie 504, zaś brygady z 404 pójdą na wzmocnienie 186. Tylko że brygady z 404 to dodatki!!!

[ Dodano: Sob 22 Sie, 2009 22:54 ]
BJ pisze:Zresztą powinniście raz, a dobrze posłać w diabły to całe 522 vel 422
Umów się z dyrektorem i pogadaj :P
geograf_OSU pisze:Jak czytam te zale wylewane na ZTM tutaj, to teraz sie nie dziwie dlaczego upadla reforma wawerska. Tak narzeka sie na tych krzykaczy to pokrzyzowali reforme bo kazdy pilnowal swojego interesu, a co innego jest tutaj?
=D> =D> =D>

PS Jednego trzeba być świadomym. Nie da się zrobić jakiejkolwiek marszrutyzacji, rozumianej jako wzmacnianie komunikacji na ciągach poprzez poprawę częstotliwości kursowania podstawowych linii, bez redukcji połączeń, a przynajmniej jakiejś ich liczby. Czysta logika. Nigdy tak nie jest, że nikt nie straci. Tego też jesteśmy świadomi. Wszelkie gadanie "połączenie linią X należy zastąpić linią Y", osiedlu Z należy się rekompensata" itp. to mieszanie tego samego gówna, żadna marszrutyzacja, żadne naprawianie systemu komunikacyjnego.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 sie 2009, 23:00

I dlatego musi być przesiadka ze 186 na owo 504, ktore je częściowo zastępuje.

A poza tym uważam, że taki "megaważny i sprawdzony obwód w DS" co 15 minut do porażka, natomiast jeśli się o ludzi w DS nie będzie walczyć, to na DP to też będzie miało wpływ. Auto uzależnia, a "skoro i tak już kupiliśmy auto, to przeprowadźmy się na przedmieścia".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 22 sie 2009, 23:01

Bastian pisze:
Ja rozumiem, że niełatwo przeprowadzać zmiany. Ale czy nie możecie czasem zrobić czegoś raz, a dobrze? Tzn., jak chcecie się pozbyć 522, to je skasujecie raz, a dobrze.
Gdybyście rok temu nie zostawili na wakacje 505 na trasie MW - Kabaty, tylko je zawiesili i po wakacjach nie odwiesili tak jak obecnie 408, to byście teraz nie mieli problemu pt. 505.

Akurat ostatnio uważam zdecydowaną większość, jeśli nie wszystkie zmiany, które przeprowadza ZTM za słuszne.
Przykładowo nowe 103. Zrobiliście super linię.
I od dłuższego czasu nie marudziłem na żadne zmiany, bo były dobre!

Ale jak zmiany są złe, to trudno, żeby nie marudzić =;

Pomijam własne wygodnictwo, bo 186 łączyło mnie z połową miasta. Ale nie spodziewałem się, że drastycznie tą linię skrócicie nie poprawiając jej częstotliwości w ogóle poza szczytem! To jest kpina z pasażerów.

ness

Post autor: ness » 22 sie 2009, 23:06

"skoro i tak już kupiliśmy auto, to przeprowadźmy się na przedmieścia".
Gdyby u nas budowali domy z kartonu w cenie 2x samochod to bylo by to tak proste jak mowisz.
Poki co nie jest.
Nie oceniam czy to dobrze czy to zle :P

Zablokowany