Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 23 sie 2009, 20:51

Rosa pisze:1. Wybudowane juz zostało i będzie wkrótce zasiedlane osiedle Za Promenadą czyli następni potencjalni pasażerowie korzystający chyba głownie z przystanku Centrum Optyki.
Owszem, obciążenie przystanku powinnno wzrosnąć. Swoją droga osiedle wygląda wyjątkowo szkaradnie 8-(
man1956 pisze:515 zamiast przez Grochowską - przez Ostrobramską (zawsze to 3 brygady na godzinę na Ostrobramskiej więcej), celem zatkania luki po 408.
Wybacz, ale lukę po autobusie wożącym w szczycie 5 osób można równie dobrze załatać taczką. 515 powinno zostać, problem w tym, że nikt ani ZTM, ani dzielnica nie chce ustąpić. W sumie tą jedną jedyną linię na lewy brzeg bym w Rembertowie zostawił i skoordynował z 523 co 10 (przy bus-pasie całkowicie realne), także ze względu na połączenie Grochowska - TŁ.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 sie 2009, 21:14

Emdegger pisze:Powtarzam jeszcze raz: dwuwariantowy przebieg trasy w niczym nie zmieni zapełnienia ani częstotliwości 401 na głównym krańcu oraz TS, liczba pasażerów pozostanie ta sama. Jeśli udowodnisz mi, że przy zachowaniu tej samej i dotychczasowej częstotliwości w głównej części Rembertowa, OKULAROWEJ, PŁOWIECKIEJ i GOCŁAWIU zapełnienie linii zmaleje, straci ona na atrakcyjności dla dzielnic spoza Rembertowa, które przesiadają się przy OKULAROWEJ lub PŁOWIECKIEJ, tak że na AL. WITOSA dotrze jeno kierman, to OK, uznam, że to pomyłka.
Nie o to mi chodzi. Różne końcówki spowodują totalne rozjechanie się koordynacji pomiędzy dwoma wersjami 401. Abstrahując od tego, że efki zawsze były kursami skróconymi, a nie dwoma różnymi relacjami.
Emdegger pisze:Tak właśnie powinno jechać 182, gdyby wylądowało w Ursusie, sam o tym pisałem kilka miesięcy temu.
Jestem za!
Rosa pisze:Wybudowane juz zostało i będzie wkrótce zasiedlane osiedle Za Promenadą czyli następni potencjalni pasażerowie korzystający chyba głownie z przystanku Centrum Optyki.
Nie wiem, jak moi przyszli sąsiedzi, ale ja taki mam zamiar.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 23 sie 2009, 21:28

pawcio pisze:Różne końcówki spowodują totalne rozjechanie się koordynacji pomiędzy dwoma wersjami 401.
Do uporania się. To jest kwestia wymierzenia czasu przejazdu przez Marsa i Korkową oraz jego odpowiedniego ustawienia względem liczby przystanków (jedyną przeszkodę widziałbym w ew. enżetach marysińskich, wtedy owszem możliwe są wahnięcia przez wzgląd na postój i wymianę pasażerów, jeśli będą chętni. Przy czym 401 powinno przy ŁYSAKOWSKIEJ stawać na stałe).
Ja też
. Nie częściej niż co 10 minut i nie jako szkielet połaczeń, tylko dobra linia tranzytowa, która wywalczy sobie pasażerów, którzy niekoniecznie jadą do metra i nie będą blokować pięćsetek do metra, PLK i DWC i na Wolę. Z tym że to i tak nie przejdzie, bo Łukowska się będzie pluć, nie ma się co oszukiwać.

No i z częstotliwością bym nie przesadzał także dlatego, że takie rozdęte 182 blokuje mi peron na 169 :P
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 sie 2009, 21:48

Emdegger pisze:Do uporania się. To jest kwestia wymierzenia czasu przejazdu przez Marsa i Korkową oraz jego odpowiedniego ustawienia względem liczby przystanków (jedyną przeszkodę widziałbym w ew. enżetach marysińskich, wtedy owszem możliwe są wahnięcia przez wzgląd na postój i wymianę pasażerów, jeśli będą chętni. Przy czym 401 powinno przy ŁYSAKOWSKIEJ stawać na stałe).
Czas przejazdu to jedno. Drugie to różnica w postojach na krańcu do niwelacji spóźnień z poprzedniego półkursu.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Rosa

Post autor: Rosa » 23 sie 2009, 21:50

pawcio pisze:
Rosa pisze:Wybudowane juz zostało i będzie wkrótce zasiedlane osiedle Za Promenadą czyli następni potencjalni pasażerowie korzystający chyba głownie z przystanku Centrum Optyki.
Nie wiem, jak moi przyszli sąsiedzi, ale ja taki mam zamiar.
No ładnie :) To teraz pewnie bedziesz anonimy pisał i protestował przeciwko 311, żeby Ci pod oknami nie jeździło ;)

Andrzej

Post autor: Andrzej » 25 sie 2009, 21:54

geograf_OSU pisze:tylko ze oprocz Plowieckiej, to od momentu powstania buspasow na TL, cala Ostrobramska sie zakorkuje, wiec bedzie podobnie jak z Plowiecka.
To jak się Płowiecka zakorkuje na amen, to wtedy niech ewentualnie zabiorą kilka kursów z węzła na Ostrobramską, a nie na zaś! po drugie - budowa już trwa od jakiegoś czasu i na razie nie jest gorzej niż było przedtem i nie sądzę, aby było. po trzecie - boją się przed wyborami wprowadzać świetne projekty (jak wawerski), a nie boją się systematycznie rozwalać komunikacji? demontują stary system, a nie dają nic w zamian.
*
na Zapłowieczu naprawdę już na serio robi się nieciekawie. takiego pogorszenia i bałaganu jak dziś jeszcze nigdy nie było. rzadkie linie, słabe albo porozwalane kordynacje, nadpodaż w DP w Marysinie (ale nie nadpodaż a brak miejsca na pętli przeszkadza ztmowi by upchnąć tam jeszcze 520 co 5 minut), nakładające się 125 i 525 w Aninie, Międzylesiu, nadpodaż i chaos tras w Starej Miłosnej, rzadkie linie w Wesołej (a od września jeszcze rzadziej szczyt), rzadkie linie w Rembertowie (a od września jeszcze mniej kursów). projekt wawerski był krokiem otwierającym drogę do zapłowieckich porządków, ale skoro nic z tego, to chociaż niech nie robią jeszcze większego burdelu i nie zabierają kolejnych kursów, bo już i tak gdzieniegdzie niewiele zostało do zabrania.

[ Dodano: |25 Sie 2009|, 2009 21:57 ]
Emdegger pisze:
pawcio pisze:To też 514 z rozkładem wakacyjnym zostanie powiększając liczbę półgodzinnch dziadów na Zapłowieczu.
Tak samo jak 401 może być zainstalowane w Rembertowie bez niczyjej zgody i mieć dwuwariantowy przebieg trasy z Kolonii co 10 przez Marsa i Marysin co 20, od Okularowej znów co 10. Niczyjej zgody tutaj nie potrzeba.
Dla mnie ten pomysł to dziwactwo.
Najlepsze miejsce na 401 jako 5XX to Stary Rembertów, w ostateczności Nowy.

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 25 sie 2009, 23:16

Andrzej pisze:słabe albo porozwalane kordynacje
Dziś spotkałem się z czymś takim (i z tego co widzę tak już pozostanie). Z Zawodowej jechałem 30 minut tymi cholernymi przesiadkami tylko do Okularowej! Człowieka złość bierze. @Bastian: nie wiem skąd bierzesz swoje pomiary z 515, ale dziś kursem o 12:51 jechało 70 osób, tak więc skąd u ciebie jakieś dziwne 30 rano w roku szkolnym?!

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 25 sie 2009, 23:40

Rosa pisze:To teraz pewnie bedziesz anonimy pisał i protestował przeciwko 311, żeby Ci pod oknami nie jeździło
Pawcio ma o tyle lepiej, że on ma barierę między oknami, a samą Rechniewskiego. Ja nie mam, ale protestować nie zamierzam, mimo że samo 311 (czy jaki ono wtedy będzie miało numer - przy puszczeniu samodzielnie nowym ciągiem będzie do "ustalenia") będzie mi obojętne, bo i tak spaceruję czy to do "Os. Wilga", czy do "Gocławia".
Andrzej pisze:po trzecie - boją się przed wyborami wprowadzać świetne projekty (jak wawerski), a nie boją się systematycznie rozwalać komunikacji?
Mówisz o radnych, czy o ZTM? Bo ja obserwuję, że to radni się boją, a ZTM nie może wprowadzić w życie swoich projektów (w pierwotnych wersjach), bo działają naciski w relacji: Rada Osiedlowa -> Radni dzielnicy -> (szeroko pojęty) UM -> HGW -> ZTM.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 sie 2009, 8:26

Petroniusz pisze:Pawcio ma o tyle lepiej, że on ma barierę między oknami, a samą Rechniewskiego.
Ale jak się przeprowadzę, będę mieszkał tuż nad Nowaka. I żadnych barier już nie przewiduję.

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 27 sie 2009, 16:13

pawcio pisze:Ale jak się przeprowadzę, będę mieszkał tuż nad Nowaka. I żadnych barier już nie przewiduję.
To teraz odpowiedz na pytanie Rosy. Też jestem ciekaw odpowiedzi. :D

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 sie 2009, 16:22

Ja bardzo chętnie tam jakiś autobus zobaczę. Choć niekoniecznie 311.

patryk148

Post autor: patryk148 » 27 sie 2009, 23:47

151 :)

SK1916

Post autor: SK1916 » 31 sie 2009, 10:41

Co do Trasy, zjazdów i wjazdów z niej związanej to sam dorzucę parę groszy.
Otóż jako mieszkaniec Saskiej Kępy, często zjeżdżając z Trasy Łazienkowskiej autobusem 411 brakuje mi przystanku zaraz po zjechaniu z Al. Stanów Zjednocznych na Saską (przy kładce). Bądź co bądź widziałem, że powstał tam ostatnio tymczasowy przystanek 151. Czy nie można tak zrobić z 411? Wnioskuję to tym, że jadąc z Politechniki niektórzy chcieliby wysiąść wcześniej na Saskiej a nie gnać prawie aż po sam kraniec SK.
Ja wiem, że uliczka jest mała i nie ma nawet zatoczki ale takiego stopa na żądanie zrobić by mogli :-s

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 sie 2009, 11:40

Noż do licha, mało mają linii i kursów z Politechniki na Saską? :twisted:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 31 sie 2009, 12:18

Bastian pisze:Noż do licha, mało mają linii i kursów z Politechniki na Saską? :twisted:
Jako osoba korzystająca z tej relacji. Wieczorem często przyszło mi czekać prawie 15 minut na coś jadącego prosto, a w międzyczasie przyjechało puste 411. Stąd rozumiem kolegi postulat. Niestety, czasem takie dziury się w kursach trafiają.

ODPOWIEDZ