Koniec ze zmianami w Komunikacji Miejskiej

Moderator: Wiliam

Czy układ komunikacyjny powinien się zmieniać?

Tak, jest jeszcze wiele do zrobienia.
111
88%
Nie, jest taki, jaki powinien być.
15
12%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 sie 2009, 9:58

EMU 6011 pisze:Kazaliście się przesiadać Bródnu do metra jednocześnie pogarszając częstotliwość i odcinając górny Mokotów.
Jak to odcinając, skoro łączy te dzielnice 4? :>
EMU 6011 pisze:Tylko po co dzieliliście E -4 na E -4 i E - 8 skoro teraz mówicie o łączeniu linii.
Przecież to zależy od wielkości potoku... :mur:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

drapka

Post autor: drapka » 28 sie 2009, 10:02

EMU 6011 pisze:Ale jest ten który jak lew broni literek mówiąc że skoro PKS ma to my też możemy
A przy okazji: dlaczegóż to na 517 występuje literka "z" a nie "f"? Że "z" jak "Zawisza" ? To "f" jak co?
Popatrz, jaka franca!

Kra

Post autor: Kra » 28 sie 2009, 10:15

Bastian pisze: A co pierwszej części twojego postu: wciąż brakuje w innych miejskich instytucjach ludzi tak właśnie myślących. Nasz zespół liczy 6 osób. ...
:arrow: Bastian - nie cytowałem reszty bo nie ma sensu, chyba Cię rozumiem, szacunek dla pracy =P~
Jedno trzeba wziąć pod uwagę, zazwyczaj jesteś postrzegany tk jak instytucja, firma, itd w której pracujesz, na to zresztą każdy z nas się decyduje rozpoczynając pracę. Czy się z tą firmą identyfikujemy czy nie to inna kwestia.
A co sposobu myślenia i pracy niektórych instytucji miejskich ... też mam z nimi nieraz kontakt służbowy i ... czasami niektóry bym coś zrobił (zwłaszcza ich szefom - nominatom nie wiadomo skąd, choć być może kompetencja tzw. najwyższych czynników też jest dziwna).
Do całych rozważań na temat np. radnych trzeba też wziąc pod uwagę skrajne upolitycznienie samorządu warszawskiego - jest tajemnicą poliszynela, że PO nie poprze, choćby najbardziej potrzebnego, projektu zgłoszonego przez PiS i odwrotnie, czyli polityka na szczeblu krajowym odbija się lokalnie.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 28 sie 2009, 10:19

EMU 6011 pisze: Pamiętaj, że im mniejsza częstotliwość tym mniej ludzi. Dobrym przykładem z rejonu Olszynki jest linia 188. Ja pomiętam czasy w których przegubowce na 102 były pełne. Przyczyną obecnej sytuacji było skierowanie 102 Mostem Świętokrzyskim.

Ja pamiętam czasy kiedy na 102 przegubowce były pełne i na 402 tez było ledwo zabieralne. Niestety czasy się zmieniły. Część ludzi przesiadła się na samochody - bo w porównaniu z latami 80 ciut więcej ich się zrobiło - i zakłady które jeszcze istnieją w zmniejszyły zatrudnienie. Sporo zakładów padło, a więc jest mniej pasażerów ( np SPI ,,Walter'' :wikary: ). Kiedyś na przystanku Podskarbińska/Dwernickiego najwięcej ludzi wsiadało/ wysiadało w godz szczytu. I to w czasie kiedy jeszcze ZUS-u na Podskarbińskiej nie było. Teraz ilość osób tam wsiadających mnie po prostu rozbawiła- 1/10 jak nie mniej tego co w latach 80. W tym bym upatrywał przyczynę upadku 102 a nie w kursowaniu przez ten czy inny most.
Część pasażerów uciekła tez na 523 - osobiście znam takie przypadki, bo w sumie tez po co mają się przesiadać po drodze jak mają bezpośredni autobus na Bemowo, Ochotę i Wolę.
EMU 6011 pisze:Linie które były tam kierowane raptownie traciły pasażerów. Przykład: 125, 160, 174 i 512.

125 tak tragicznie to jeszcze nie wygląda. Ale tu z Tobą się zgodzę ze linie skierowane na Most Świętokrzyski tracą na atrakcyjności dla pasażerów. Tamka i Świętokrzyska na odcinku Nowy Świat - Marszałkowska potrafią skutecznie zniechęcić do korzystania z KM na tej trasie.
Inna sprawa że nie widzę miejsca dla tych linii z powrotem na Trasie W-Z.
EMU 6011 pisze:Skoro uważasz, że np. takiej 102 nie ma po co reanimować to jaki jest cel robienia buspasów w centrum (Jerozolimskie, Marszałkowska) :?:

A to tylko jedne 102 po Jerozolimskich i Marszałkowskiej ( sic :!: ) kursuje?
EMU 6011 pisze: Tu wyraziłem się małoprecyzyjnie. Chodzi mi o kierunek zmian: wydłużamy trasę i zmniejszamy częstotliwość w porównaniu do tej z okresu świetności linii. W 1995 r 158 było co 8 - 12 min. To była super dowozówka do Centrum. Miałeś jeszcze do tego 404 co 10 minut. Tak samo było z 501 na Gocławia co 5 min. I zobacz: cięcie :arrow: wydłużenie trasy. W przypadku 501 było tak: cięcie :arrow: 151 :arrow: wydłużenie trasy :arrow: zmiana trasy (część 106). I komu ten autobus się przydaje :?: Też nie jest zbyt popularny

W 2009 masz 158 średnio co 10-15 minut. Aż tak wielkiej różnicy nie ma. Raczej problemem jest to że w/g ZTM szczyt zaczyna sie od 7 rano i trwa do 8 ( to że miś układający rozkłady zaczyna prace o 8 to nie znaczy że inni mieszkańcy też :!: )- ale to dotyczy tez innych linii w tym ostatniego oczka w głowie ZTM -u czyli 26
Inna sprawa to wydłużenie trasy do CH. Reduta - początkowo też zastanawiałem się komu w ZTM odbiło. Po paru przejazdach zmieniłem zdanie. Ta linia nie wozi na wydłużonym odcinku powietrza.
O innych liniach nie będę się wypowiadał - nie mój rejon. Nie znam przyczyn dla których ZTM postąpił z tymi liniami tak jak postąpił.

A tak korzystając z okazji - mam pytanie do ludzi pracujących w ZTM - co za mądra głowa przywróciła do życia 311? I po co? Żeby przez większość dnia muchy woziła.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 sie 2009, 10:38

EMU 6011 pisze:101 linia do nikąd wozi powietrze
Odkad pamiętam było to linia wożąca powietrze. Szczególnie jak kursowała raz na godzinę.
EMU 6011 pisze:Tylko po co dzieliliście E -4 na E -4 i E - 8 skoro teraz mówicie o łączeniu linii.
Gdzie jest zdanie o ponownym połączeniu tych linii?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

rubens
Zbanowany

Post autor: rubens » 28 sie 2009, 12:16

Fakt jest taki, że dosyć częste zmiany są bardzo negatywnie odbierane przez większość pasażerów, którzy mają na głowie wiele ważniejszych spraw, niż śledzenie zmian w KM.
Często życie jest "wyścigiem szczurów" i ludzie maja na głowie ważniejsze sprawy i żyją z przyzwyczajenia nie sledząc rozkładów, o zmianach tras nie wspominając.
Gdy nagle im autobus, lub tram z numerem jakim jezdza od lat nie przyjedzie podnoszą wrzask.
Szarego pasażera nie intertesuje brak brygad i to że ZTM ma ich pewną pule, którą musi ciągle układac i zmieniać. Ci ludzie chca dojechać do pracy, szkoły, domu, bo tak sa zaprogramowani i kazda zmiana zakłóca ich plan zajęc.
Wiadomo że zmiany robi się po to, aby polepszyć KM i wiadomo ze odbywa sie to metoda prób i błędów, które nie zawsze potem można wyprostowac, aby wszystkich zadowolić.
I wszystkie projekty z sensownym wytłumaczeniem ludziskom mozna by było im wbić do głów, ale na litosc boską próba wprowadzenia np: do Wawra 113, czy 143, bo kiedyś jezdziły w tej dzielnicy jest mizernym wytłumaczeniem.
Podobnie jak swego czau ankieta dotycząca zabrania 144 z Białołęki, w momencie podziału 122, bo kiedys 144 jezdziło na Mokotowie-pseudo historycy z ZTMu, może powinni podjąć prace w IPNie =;
Padło juz wiele wypowiedzi dotyczących ludności napływowej do stolicy, którzy nie mają bladego pojęcia o układzie komunikacyjnym z przed kilkunastu lat, a rdzenna ludnośc miasta nie zwraca już uwagi na numerek, tylko wszyscy pragna dobrego, solidnego i czestego połączenia ze strategicznymi dla nich miejscami w mieście.

[ Dodano: |28 Sie 2009|, 2009 12:20 ]
MisiekK pisze:Odkad pamiętam było to linia wożąca powietrze. Szczególnie jak kursowała raz na godzinę.
Skoro można ją było zawiesić na wakacje, a kilkanaście lat temu skaracano ją w DS do trasy Tarchomin-Wschodni, czyli czymś była i jest zastępowana.
Kto nie pozwala dopuścić do udupienia jej i odzyskania pięciu cennych brygad?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 sie 2009, 12:40

rubens pisze:Podobnie jak swego czau ankieta dotycząca zabrania 144 z Białołęki, w momencie podziału 122, bo kiedys 144 jezdziło na Mokotowie
Zaraz... Miał byc odzyskany numerek, a nie relacja miała być skasowana.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 sie 2009, 12:44

Akurat relacja też prędzej, czy później powinna zostać skasowana.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

EMU 6011

Post autor: EMU 6011 » 28 sie 2009, 12:44

Bastian pisze:
EMU 6011 pisze:Kazaliście się przesiadać Bródnu do metra jednocześnie pogarszając częstotliwość i odcinając górny Mokotów.
Jak to odcinając, skoro łączy te dzielnice 4? :>
Jak by 4 obskakiwała całe te osiedla wokół Bokserskiej to by mi nie było żal 524. A tak co :?: Iluzoryczne 505 i 174 po trasie metra. Gratuluję. Już nie wspomnę że 193 było zawieszane w czasie grubszych świąt.
Bastian pisze:
Przecież to zależy od wielkości potoku... :mur:
Podajecie do publicznej wiadomości: łączymy trasy niektórych linii żeby zwiększyć atrakcyjność połączenia poprawiając regularność i częstotliwość - przykłąd: 186 i 404. A na Tarchominie na odwrót. Było 508 i E - 4 to dodano jeszcze E - 8.
Jeden lud! Jeden wawkom! Jeden MeWa!

rubens
Zbanowany

Post autor: rubens » 28 sie 2009, 13:08

MisiekK pisze:
rubens pisze:Podobnie jak swego czau ankieta dotycząca zabrania 144 z Białołęki, w momencie podziału 122, bo kiedys 144 jezdziło na Mokotowie
Zaraz... Miał byc odzyskany numerek, a nie relacja miała być skasowana.
Oczywiście miałem numerek na mysli :D
Zabranie tego numerku z Białołęki napewno ZTMowi nie przyniosła oklasków (-X

Lipa

Post autor: Lipa » 28 sie 2009, 13:11

EMU 6011 pisze:Było 508 i E - 4 to dodano jeszcze E - 8.
Po to żeby Tarchomin mógł w ogóle wejść do autobusu, który dokumentnie zapychały Nowodwory...Najpierw popatrz, które przystanki zaliczają te dwa ekspresy i się zastanów. ](*,)

EMU 6011

Post autor: EMU 6011 » 28 sie 2009, 13:14

rufio198 pisze:
EMU 6011 pisze: Pamiętaj, że im mniejsza częstotliwość tym mniej ludzi. Dobrym przykładem z rejonu Olszynki jest linia 188. Ja pomiętam czasy w których przegubowce na 102 były pełne. Przyczyną obecnej sytuacji było skierowanie 102 Mostem Świętokrzyskim.

Ja pamiętam czasy kiedy na 102 przegubowce były pełne i na 402 tez było ledwo zabieralne. Niestety czasy się zmieniły. Część ludzi przesiadła się na samochody
Toż przecież cały czas gardłują mądre głowy, że odwrócą ten trend. I jak moją to zrobić zmniejszając częstotliwość 102 (bo o niej rozmawiamy) i innych linii
rufio198 pisze:W tym bym upatrywał przyczynę upadku 102 a nie w kursowaniu przez ten czy inny most.
EMU 6011 pisze:Linie które były tam kierowane raptownie traciły pasażerów. Przykład: 125, 160, 174 i 512.

125 tak tragicznie to jeszcze nie wygląda. Ale tu z Tobą się zgodzę ze linie skierowane na Most Świętokrzyski tracą na atrakcyjności dla pasażerów. Tamka i Świętokrzyska na odcinku Nowy Świat - Marszałkowska potrafią skutecznie zniechęcić do korzystania z KM na tej trasie.
Inna sprawa że nie widzę miejsca dla tych linii z powrotem na Trasie W-Z.
To jak wszystkie linie traciły pasażerów a 102 nie :?: Przecież jak jeździła Poniatowskim nigdy nie miała tak fatalnej częstotliwości.
rufio198 pisze:
EMU 6011 pisze:Skoro uważasz, że np. takiej 102 nie ma po co reanimować to jaki jest cel robienia buspasów w centrum (Jerozolimskie, Marszałkowska) :?:

A to tylko jedne 102 po Jerozolimskich i Marszałkowskiej ( sic :!: ) kursuje?
Nie ale wskaż mi linię na alejach która jeździ częściej niż te kilkanaście lat temu. To chcesz aby ludzie wrócili do KM czy nie :?: Jeśli to ma być tylko pic to pytam po raz kolejny po kiego ten cyrk z buspasem :?: , przecież jest tramwaj.
EMU 6011 pisze: Tu wyraziłem się małoprecyzyjnie. Chodzi mi o kierunek zmian: wydłużamy trasę i zmniejszamy częstotliwość w porównaniu do tej z okresu świetności linii. W 1995 r 158 było co 8 - 12 min. To była super dowozówka do Centrum. Miałeś jeszcze do tego 404 co 10 minut. Tak samo było z 501 na Gocławia co 5 min. I zobacz: cięcie :arrow: wydłużenie trasy. W przypadku 501 było tak: cięcie :arrow: 151 :arrow: wydłużenie trasy :arrow: zmiana trasy (część 106). I komu ten autobus się przydaje :?: Też nie jest zbyt popularny
rufio198 pisze:W 2009 masz 158 średnio co 10-15 minut. Aż tak wielkiej różnicy nie ma. Raczej problemem jest to że w/g ZTM szczyt zaczyna sie od 7 rano i trwa do 8 ( to że miś układający rozkłady zaczyna prace o 8 to nie znaczy że inni mieszkańcy też :!: )- ale to dotyczy tez innych linii w tym ostatniego oczka w głowie ZTM -u czyli 26
Inna sprawa to wydłużenie trasy do CH. Reduta - początkowo też zastanawiałem się komu w ZTM odbiło. Po paru przejazdach zmieniłem zdanie. Ta linia nie wozi na wydłużonym odcinku powietrza.
O innych liniach nie będę się wypowiadał - nie mój rejon. Nie znam przyczyn dla których ZTM postąpił z tymi liniami tak jak postąpił.
Mi chodzi bradzie nie o linie tylko o trend. A ten jest niekorzystny. Jeśli potrzeba coś do Blu City to po co rozwalali 128 :?: Ostatecznie można było też próbować wydłużyć 150. Choć ja uważam że linia do Blu City to fanabera.

[ Dodano: |28 Sie 2009|, 2009 13:17 ]
Lipa pisze:
EMU 6011 pisze:Było 508 i E - 4 to dodano jeszcze E - 8.
O komunikacji w tym mieście to chyba nie masz zbyt dużego pojęcia. ](*,)
Po to żeby Tarchomin mógł w ogóle wejść do autobusu, który dokumentnie zapychały Nowodwory...Najpierw popatrz, które przystanki zaliczają te dwa ekspresy a poźniej coś napisz.
NIe odstawiaj lipy :D Przyznałbym Ci w 100 % rację gdyby ZTM nie zmniejszył częstotliwości E - 4 a tylko ją skrócił i dodał E - 8. Wtedy OK. Ale sam wiesz że było inaczej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 28 sie 2009, 13:22

A przeczytałeś chociaż dokładnie o prawdopodobne główne przyczyny upadku 102? Jeżeli tak to postaraj się zrozumieć. Akurat ta linie znam jak własną kieszeń. Kiedyś i teraz.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

EMU 6011

Post autor: EMU 6011 » 28 sie 2009, 13:30

rufio198 pisze:A przeczytałeś chociaż dokładnie o prawdopodobne główne przyczyny upadku 102? Jeżeli tak to postaraj się zrozumieć. Akurat ta linie znam jak własną kieszeń. Kiedyś i teraz.
Z tego co zrozumiałem: to mniej ludzi wsiadających przy Podskarbińskiej i wzrost transportu indywidualnego w przewozach. Jeśli coś przeoczyłem to proszę popraw mnie precyzyjnie. Po co się denerwować.

Ja twierdzę, że główną przyczyną spadku ilości pasażeórw na tej linii była zmiana przeprawy. I jak rozumiem tu się różnimy.

Lipa

Post autor: Lipa » 28 sie 2009, 13:41

EMU 6011 pisze:NIe odstawiaj lipy Przyznałbym Ci w 100 % rację gdyby ZTM nie zmniejszył częstotliwości E - 4 a tylko ją skrócił i dodał E - 8. Wtedy OK. Ale sam wiesz że było inaczej.
Ale jak byś to sobie wyobrażał, jeżeli obsługuje ona teraz połowę dawnego potoku? A zresztą nie przesadzaj z tym zmniejszeniem z 3 na 4 minuty. No tragedia po prostu. Gdyby nie zmniejszył to E-4 i E-8 łącznie kursowałyby chyba co minutę. ](*,)
Powtarzam: chodziło o to aby zachowując sumaryczną częstotliwość umożliwić podóż mieszkańcom starszych bloków na Tarchominie. Jakoś tam nikt narzeka z tego powodu. Jesteś chyba jedyny.

ODPOWIEDZ