Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Kursy skrócone (i wariantowe) linii całodziennych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 wrz 2009, 15:48

Zakładam nowy temat, najwyżej Moderatorzy przeniosą do "rodzin linii" ;)

Otóż w ostatnim czasie wprost pączkują linie, które mają wariantowo skrócone kursy. Wprowadza to zamieszanie wśród pasażerów, którzy są zdezorientowani i niekiedy się mylą i wsiadają nie w ten kurs, co potrzeba (szczególnie dotyczy to osób, mających problem z dostrzeżeniem małych literek na przedniej tablicy Ikarusa - sam już dwukrotnie się pomyliłem)...

W związku z powyższym, proponowałbym następujące rozwiązania:
1. Oznaczenie wariantów osobnym numerem (coś jak "rodziny" linii);
2. Kursy skrócone oznaczać dodaniem końcówki "bis" (na rozkładach i na płetwach jest tylko numer podstawowy, natomiast przy kursie wariantowym jest adnotacja np. "f - kurs do przystanku WIATRACZNA, wykonywany jako linia 521bis");
3. Żółte tło jak dla zjazdów, bądź numerek "kreślony".

[ Komentarz dodany przez: Bastian: |9 Gru 2009|, 2009 08:36 ]
Korekta tytułu.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 wrz 2009, 16:00

Wolfchen pisze:Wprowadza to zamieszanie wśród pasażerów, którzy są zdezorientowani i niekiedy się mylą i wsiadają nie w ten kurs, co potrzeba (szczególnie dotyczy to osób, mających problem z dostrzeżeniem małych literek na przedniej tablicy Ikarusa - sam już dwukrotnie się pomyliłem)...
Czytanie ze zrozumieniem jest w naszym społeczeństwie problemem. Należy walczyć o widoczność tablic a ikarusach - tu się zgodzę.
Wolfchen pisze:W związku z powyższym, proponowałbym następujące rozwiązania:
1. Oznaczenie wariantów osobnym numerem (coś jak "rodziny" linii);
Po co mnożyć numerki?
Wolfchen pisze:2. Kursy skrócone oznaczać dodaniem końcówki "bis" (na rozkładach i na płetwach jest tylko numer podstawowy, natomiast przy kursie wariantowym jest adnotacja np. "f - kurs do przystanku WIATRACZNA, wykonywany jako linia 521bis");
Jak wyżej.
Wolfchen pisze:3. Żółte tło jak dla zjazdów,
Nie po to przez lata wypracowywano czytelny schemat, żeby znów w tym gmerać.
Wolfchen pisze:bądź numerek "kreślony".
To już wogóle nic nie będzie wiadomo - z czystością tablic w MZA jest problem więc niektóre kwadraty już dziś wyglądają jak kreślone.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 wrz 2009, 16:05

MisiekK pisze:Czytanie ze zrozumieniem jest w naszym społeczeństwie problemem.
Niestety, to też problem - rozkładów nawet niektórzy nie potrafią rozczytać.
MisiekK pisze:Należy walczyć o widoczność tablic a ikarusach - tu się zgodzę.
Niestety, jeśli chodzi o Ikarusy, to wątpię, czy na tym małym kwadraciku cokolwiek da się zrobić. O wkładanej dużej tablicy za przednią szybę można chyba zapomnieć.
MisiekK pisze:Po co mnożyć numerki?
"Bis" byłoby neutralne - nie przybywałby ani rozkład, ani naklejka na płetwie - byłoby to po prostu wyróżnienie kursu wariantowego.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 wrz 2009, 16:14

Wolfchen pisze:Niestety, to też problem - rozkładów nawet niektórzy nie potrafią rozczytać.
Zdaje się, że ZTM nie jest od edukowania. Od tego są inni specjaliści wykonujący swoją pracę w ramach kontraktu z NFZ.
Wolfchen pisze:Niestety, jeśli chodzi o Ikarusy, to wątpię, czy na tym małym kwadraciku cokolwiek da się zrobić.
Dobrze oświetlić. Przez obie żarówki, bez zwisających drutów i żarówek wystających poza obudowę
Wolfchen pisze:"Bis" byłoby neutralne - nie przybywałby ani rozkład, ani naklejka na płetwie - byłoby to po prostu wyróżnienie kursu wariantowego.
To nadal mnożenie numerków.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 wrz 2009, 16:20

MisiekK pisze:Dobrze oświetlić. Przez obie żarówki, bez zwisających drutów i żarówek wystających poza obudowę
Nic nie da. Małe literki krańca w okularach widzę z odległości około 5-6 metrów, bez okularów z odległości metra - dwóch. Jeśli natomiast autobus jedzie "pod słońce" i następuje odbicie czegokolwiek w szybie (choćby nieba), to kompletnie nic nie widać.
MisiekK pisze:To nadal mnożenie numerków.
Jak dla mnie jest to zwykłe dbanie o czytelność układu komunikacyjnego. Warianty są dobre, o ile jest tylko kilka kursów dziennie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 wrz 2009, 16:24

Pamiętajcie o jednej rzeczy - f-ki to najczęściej rozwiązania tymczasowe, prowizoryczne. Stosowane tam, gdzie trzeba dostosować podaż lub zapotrzebowanie na wozy przy niemożności dokonania zmian trasowych. Dlatego bardzo ostrożnie trzeba podchodzić do idei uruchamiania dodatkowych linii. Kasacja jakiejś 3XX, 4XX lub bis-ki może być bardzo trudna, gdy zajdzie taka potrzeba. Przypomnę dowóz UKSW do Młocin po otwarciu stacji, realizowany przez kilka tygodni przez 106f. Nie było sensu uruchamiać odrębnej linii, a zaraz potem by się ją pochowało i Super Express by wypisywał, ile to linii ZTM skasował...

Walczyć trzeba o jak najlepsze oznakowanie (nawet na wyświetlaczach 501f się zmieści). Oraz o zmiany tras - uruchomienie 215 w Rembertowie i Marysinie pozwoli np. pozbyć się f-ek na 196.

[ Dodano: |10 Wrz 2009|, 2009 16:27 ]
Wolfchen pisze:to kompletnie nic nie widać
To i numeru nie widać :>
Wolfchen pisze:Jak dla mnie jest to zwykłe dbanie o czytelność układu komunikacyjnego. Warianty są dobre
A tu pytanie, czy mówimy o kursach skróconych (z tymi moim zdaniem trzeba się pogodzić), czy z wariantowymi - bo do tych entuzjazmem nie pałam. Ale czy w związku z tym postulujesz, by zamiast podjazdów 163 i 164 do szkoły w Powsinku jechały tam odrębne linie, mające parę kursów dziennie? ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 wrz 2009, 16:28

Wolfchen pisze:
MisiekK pisze:Dobrze oświetlić. Przez obie żarówki, bez zwisających drutów i żarówek wystających poza obudowę
Nic nie da.
Bardzo dużo.
Wolfchen pisze:Małe literki krańca w okularach widzę z odległości około 5-6 metrów, bez okularów z odległości metra - dwóch. Jeśli natomiast autobus jedzie "pod słońce" i następuje odbicie czegokolwiek w szybie (choćby nieba), to kompletnie nic nie widać.
Odległość 5-6 metrów wystarcza do podjęcia decyzji czy ma się do autobusu wejść, czy nie. Napis KURS SKRÓCONY na żółtym tle na tablicy bocznej też jest niewidoczny?
Wolfchen pisze:Jak dla mnie jest to zwykłe dbanie o czytelność układu komunikacyjnego. Warianty są dobre, o ile jest tylko kilka kursów dziennie.
Dbałość przez tworzenie numerologii stosowanej?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 wrz 2009, 16:36

Bastian pisze:Pamiętajcie o jednej rzeczy - f-ki to najczęściej rozwiązania tymczasowe, prowizoryczne.
Prowizorki sa zwykle u nas - niestety - najtrwalsze :>
Bastian pisze:Walczyć trzeba o jak najlepsze oznakowanie (nawet na wyświetlaczach 501f się zmieści).
Jeśli kurs skrócony jest obsługiwany przez autobus z wyświetlaczem, to nie mam nic przeciwko...
Bastian pisze:To i numeru nie widać :>
Taka natura szyb, że im większy i bardziej kontrastowy obiekt jest za nią, tym łatwiej go zauważyć ;)
Bastian pisze:Ale czy w związku z tym postulujesz, by zamiast podjazdów 163 i 164 do szkoły w Powsinku jechały tam odrębne linie, mające parę kursów dziennie? ;)
Absolutnie nie - wiadomo, że jeśli jest na przykład kilka podjazdów w ciągu dnia, to nie ma sensu osobnego numeru robić.
MisiekK pisze:Odległość 5-6 metrów wystarcza do podjęcia decyzji czy ma się do autobusu wejść, czy nie.
Pod warunkiem, że jesteś z przodu autobusu. Gorzej, jak podchodzisz od tyłu lub - co gorsza - dobiegasz.
MisiekK pisze:Napis KURS SKRÓCONY na żółtym tle na tablicy bocznej też jest niewidoczny?
Za dużo różnych napisów odnosi sie do żółtego tła numerka. Spora część osób zapewne wiąże to z objazdami.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 wrz 2009, 16:38

Wolfchen pisze:Spora część osób zapewne wiąże to z objazdami.
Niech wiąże, z czym chce - oznacza to konieczność sprawdzenia, czy danym autobusem na pewno dojedzie tam, gdzie chce. Tu nie gra roli, czy autobus do przystanku tej osoby nie dojedzie, czy też ominie go szerokim łukiem.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 wrz 2009, 16:47

Wolfchen pisze:Pod warunkiem, że jesteś z przodu autobusu.
Z boku jest deska boczna.
Wolfchen pisze:Za dużo różnych napisów odnosi sie do żółtego tła numerka. Spora część osób zapewne wiąże to z objazdami.
Pisałem o napisie. Ale tu to chyba już problem niezrozumienia czytanego tekstu (o którym pisałem wyżej) się kłania....

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 wrz 2009, 17:02

MisiekK pisze:Z boku jest deska boczna.
A z tyłu nie ma nic oprócz numerka...
MisiekK pisze:Pisałem o napisie.
Nie każdy czyta/zdąży przeczytać napis. Numer w pierwszym rzędzie powinien być jasną informacją, gdzie dany autobus jedzie.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 wrz 2009, 17:09

Wolfchen pisze:A z tyłu nie ma nic oprócz numerka...
I to powinno zostać zmienione.
Wolfchen pisze:Nie każdy czyta/zdąży przeczytać napis.
Bez przesady. Autobusy nie oddalają się z prędkością światła.
Wolfchen pisze:Numer w pierwszym rzędzie powinien być jasną informacją, gdzie dany autobus jedzie.
Przecież jest.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 wrz 2009, 17:20

MisiekK pisze:I to powinno zostać zmienione.
Nie powiem, to by był dobry pomysł, tylko jak to zrobić? ZZ by jeszcze protestowały, że co kraniec kierowca musi zasuwać i dechę przekładać :P
MisiekK pisze:Przecież jest.
Im więcej wariantów, tym mniej precyzyjna informacja :>
Bastian pisze:Niech wiąże, z czym chce - oznacza to konieczność sprawdzenia, czy danym autobusem na pewno dojedzie tam, gdzie chce.
Sam rozkład niewiele pomoże - przy opóźnieniach często jest tak, że o godzinie kursu skróconego odjeżdża autobus, który ma kurs na podstawowej trasie. Wyjściem byłoby wprowadzenie wyświetlaczy we wszystkich autobusach. I rozważenie wyświetlaczy bocznych.

reserved

Post autor: reserved » 10 wrz 2009, 18:42

A ja myślę, że nie ma co kombinować. I tak niedługo era Ikarusów pójdzie tam gdzie pójdzie a na autobusach wszystkich zagoszczą wyświetlacze.

Tm

Post autor: Tm » 10 wrz 2009, 19:26

Wolfchen pisze:O wkładanej dużej tablicy za przednią szybę można chyba zapomnieć.
A tak właśnie powinno być. W Krakowie dasię.
A kursy wariantowe, zwłaszcza te stałe jak na 306, powinny być MSZ zaznaczone przez dodanie A, bądź kolejnych liter - krótsze i bardziej rozpowszechnione niż "bis".
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

ODPOWIEDZ