Komunikacja miejska w Ursusie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 wrz 2009, 21:25

mariow pisze:
i jeszcze dodatkowe podziekowania za to pocięcie mi powrotu z PKP Ursus. 187 znika na czas remontu a 207 dostało od 17.30 kursy już co 15' zamiast co 10'. To ma mnie rozumiem zachecic do kolei.
Pocięcie 207 jest żenującym posunięciem =; =; =; =; Ursus wybitnie dostał w 4 litery (no może poza sprawą 194) ](*,)
Colony pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Osobiście uważam, że 127 można połączyć z Z7 na trasie przez Nowe Włochy do Ursusa. Pytanie tylko skąd ta linia miałaby jechać - czy z Naruciaka, czy też może bardziej ze Śródmieścia. Pewne jest jednak to, że powinna pojechać przez dworzec Zachodni :-k
Mariensztat przez Ludną i skrócenie 118?
Moim zdaniem jest to dobre rozwiązanie ;)
Solaris U10 pisze:Dlaczego 206 nie będzie się zatrzymywać na zbiorczym przystanku Ursus-Niedźwiadek 01? Zawsze to szansa na jakiegokolwiek pasażera w wozie ;)
Dodam pytanie od siebie - dlaczego 206 nie pojedzie w kierunku Niedźwiadka przez Balicką :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 wrz 2009, 21:39

R-11 Kleszczowa pisze:Pocięcie 207 jest żenującym posunięciem =; =; =; =;
Już się zdążyłem zbulwersować, ale po zajrzeniu w rozkłady nie bardzo widzę to pocięcie. Skrócone zostały szczyty, co mi się nie podoba (kto to wymyślił?! :mur:), ale generalnie częstotliwości w DP się nie zmieniły, a DS się poprawił z 20 na 15 minut :>
mariow pisze:W efekcie z łącznej podaży linii 187, 191, 517 wynoszącej 12 kursów na h zostało 7. Niemal połowa wycięta. Zajebiscie
Liczysz podaż w autobusach, czy w wolnych miejscach w tychże? Niestety to normalne, gdy znika tranzyt. Niedźwiadek nie będzie jeździł przez Skorosze, więc część tej podaży trzeba było przerzucić gdzie indziej. To samo było na Broniewskiego, gdy tamtejsi mieszkańcy przestali korzystać z "dobrodziejstwa" tranzytu z Chomiczówki.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 wrz 2009, 21:43

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Pocięcie 207 jest żenującym posunięciem =; =; =; =;
Już się zdążyłem zbulwersować, ale po zajrzeniu w rozkłady nie bardzo widzę to pocięcie. Skrócone zostały szczyty, co mi się nie podoba,
Właśnie to skrócenie szczytów bardzo mi się nie podoba =; Był już moment (z tego czasu były m.in. rozkłady 207 czy 191) gdy maksymalnie wydłużano szczyt B - było to bardzo dobre posunięcie. Ogromnym błędem jest teraz wycofywanie się z tego - szczególnie w przypadku dowozówek, które powinny kursować bardzo często jak najdłużej... :!: Powtarzam - pocięcie 207 jest ż-e-n-u-j-ą-c-e =; =; =;
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 wrz 2009, 21:50

R-11 Kleszczowa pisze:Ogromnym błędem jest teraz wycofywanie się z tego
Cóż, kto inny robił rozkład... :( Mam nadzieję, że uda się to po remoncie poprawić.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 wrz 2009, 22:01

R-11 Kleszczowa pisze:Ogromnym błędem jest teraz wycofywanie się z tego - szczególnie w przypadku dowozówek, które powinny kursować bardzo często jak najdłużej...
Są tacy rozkładowcy w ZTMie, co to uważają, że o 19 już wszyscy są w domu i oglądają dobranockę; dlatego też m.in. 167 kiedyś kursowało od 18:40 co 30 minut z Chomików ;) Może to właśnie taki przypadek.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

mariow

Post autor: mariow » 24 wrz 2009, 22:02

Bastian pisze:po zajrzeniu w rozkłady nie bardzo widzę to pocięcie. Skrócone zostały szczyty,
no toż własnie o takim pocięciu mówię - dla mnie skrócenie szczytu B jest własnie pocięciem. kto to wymyslił? mnostwo osób wraca pociagami po 17.30. Uwazam że stara czestotliwośc do 19 na szczycie B powinna byc.
Bastian pisze:a DS się poprawił z 20 na 15 minut

kolejny objaw czyjegoś geniuszu. przeciez w weekendy nikt w Ursusie pociągiem do centrum nie jezdzi!
Bastian pisze:Liczysz podaż w autobusach, czy w wolnych miejscach w tychże?

nie znam sie na pojemnosciach wozów ale pojemnosciowo to wyjdzie jeszcze wiecej bo ostało sie jedynie 191 a pocieto linie z brygadami wielkopojemnymi
Bastian pisze:Niedźwiadek nie będzie jeździł przez Skorosze, więc część tej podaży trzeba było przerzucić gdzie indziej.
część? tak, naprawdę małą część .....
wiem że są potrzebne brygady na Z-7 ale przecież jest też skrócone 187, gdzie jest oszczedność na brygadach. można było dac 517 co 12' a nie co 15'
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 24 wrz 2009, 22:15

Tak sobie dywagujecie o tym co w Ursusie (szczególnie Kleszczowy się rozmarzył), ale kto powiedział, że zabranie 127 z Bródna przejdzie :?: I w jaki sposób chcecie skracać 118 (jeśli 127 miałoby pojechać na Mariensztat) :?:
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 wrz 2009, 22:22

fik pisze:Są tacy rozkładowcy w ZTMie, co to uważają, że o 19 już wszyscy są w domu i oglądają dobranockę; dlatego też m.in. 167 kiedyś kursowało od 18:40 co 30 minut z Chomików ;) Może to właśnie taki przypadek.
Niestety tak.
mariow pisze:ostało sie jedynie 191 a pocieto linie z brygadami wielkopojemnymi
Pustymi? Jeżeli tak, to tym bardziej znaczy, że trzeba je było pociąć :>

Przyjrzymy się, co się dzieje w pierwszych dniach, w razie czego będzie się interweniować. Problem w tym, że nie sposób było precyzyjnie oszacować, co zrobi Niedźwiadek: pojedzie Z-7 (do 401 się nim nie dostanie, do 189 też średnio), czy też dojedzie do stacji i przejdzie przez tunel do pętli. O tym się wkrótce przekonamy, może być różnie i jesteśmy tego świadomi - nie było z czego dać zapasu podaży po obu stronach torów równocześnie.
mariow pisze:można było dac 517 co 12' a nie co 15'
Część brygad z 517 poszła na 160.
ZaciszaniN pisze:kto powiedział, że zabranie 127 z Bródna przejdzie :?:
Toteż ja bym go nie likwidował, tylko puścił przez Bonifraterską, Krakowskie, Królewską, pl. Grzybowski i zakończył na Centralu. I mogłaby być wtedy całkiem porządna linia, i lepiej by pasowała na Królewskiej, niż to nieszczęsne 102...

mariow

Post autor: mariow » 24 wrz 2009, 22:29

Bastian pisze:Pustymi? Jeżeli tak, to tym bardziej znaczy, że trzeba je było pociąć
kto napisał że pustymi? o czym ty mówisz? Bastian, czy ty mi chcesz wmówic ze w weekendy puste 517 jezdziło? i dlatego trzeba było tak Skorosze w weekendy oskubac?
Bastian pisze:Problem w tym, że nie sposób było precyzyjnie oszacować, co zrobi Niedźwiadek: pojedzie Z-7 (do 401 się nim nie dostanie, do 189 też średnio),
przeciez 401 w weekendy nie jezdzi, a ja o weekendach pisze
Bastian pisze:Część brygad z 517 poszła na 160.
dziekuję bardzo ](*,)
w takim razie trzeba było dać chociaż 191 co 15'
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 wrz 2009, 22:36

mariow pisze:Bastian, czy ty mi chcesz wmówic ze w weekendy puste 517 jezdziło? i dlatego trzeba było tak Skorosze w weekendy oskubac?
Nie o tym mówię.

Czy jesteś w stanie odpowiedzieć: jaki procent napełnienia przed SKOROSZEWSKĄ miało 517 teraz, a jakiego się spodziewasz poi skróceniu trasy do Starego Ursusa?

[ Dodano: Czw 24 Wrz, 2009 22:37 ]
mariow pisze:w takim razie trzeba było dać chociaż 191 co 15'
A tu się zgodzę. Ale trzeba było uruchomić 213.

Lipa

Post autor: Lipa » 24 wrz 2009, 22:45

R-11 Kleszczowa pisze:
Colony pisze: Mariensztat przez Ludną i skrócenie 118?
Moim zdaniem jest to dobre rozwiązanie ;)
Ale po co Niedźwiadkowi dwie (po remoncie wróci 517) a Nowym Włochom jedna bezpośrednia linia do Centrum jeżeli w tej relacji jedzie kolej? Uważam, że propozycja połączenia Z-7 ze 187 przez Bitwy i Grójecką jest bardziej korzystna:
1. Dowóz do BW1920,
2. Możliwości przesiadek równie bogate co w przypadku linii przez Dw. Zachodni,
3. Połączenie z metrem w najszybszy z możliwych sposobów (bo z wykorzystaniem buspasa),
4. Likwidacja dubla kolei.

mariow

Post autor: mariow » 24 wrz 2009, 22:48

nie jestem tego ot tak oszacować, chyba że z palucha.

pamietaj jednak że 517 jest bardzo specyficzną linią bo cieszy sie w weekendy olbrzymią popularnością (oczywiscie podkręconą przez centra handlowe w Alejach). nawet po wprowadzeniu 158 jego napełnienie od centrów w kierunku centrum się utrzymuje a Z-7 tego potoku nie przejmie.

nie wiem , może trzeba poobserwować. na razie sie wkurzyłem bo dzielnica ostro "oberwała" komunikacyjnie.

jesli obserwacje wykażą że Reduta i BC sobie radzą ale 517 jest mocno zapełnione w Ursusie to podałem jeszcze jedno rozwiązanie - wzmocnienie 191 do taktu 15' i koordynacja w Ursusie z 517 - na czas remontu taki układ bedzie wykonalny.
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 wrz 2009, 22:49

Tylko że takie 187 mogłoby (czy rzeczywiście, nikt nie wie) być dla Niedźwiadka atrakcyjniejsze, niż dotąd. A to by tylko pogłębiło dysproporcję między tą częścią trasy, a mokotowską.

[ Dodano: Czw 24 Wrz, 2009 22:52 ]
mariow pisze:jeszcze jedno rozwiązanie - wzmocnienie 191 do taktu 15' i koordynacja w Ursusie z 517 - na czas remontu taki układ bedzie wykonalny
No owszem. Wciąż jednak nie wiadomo, z czego wzmocnić. Gdyby były jakiekolwiek wozy w DS, to by już poszły na 523.

mariow

Post autor: mariow » 24 wrz 2009, 22:54

Bastian pisze:Tylko że takie 187 mogłoby (czy rzeczywiście, nikt nie wie) być dla Niedźwiadka atrakcyjniejsze, niż dotąd.
Bastian, a w kwestii przebiegu przez Ochote takiego 187 z Niedzwiadka przez Świerszcza, Popularną to wg Ciebie lepsze jest przez BW1920-Banacha-Żwirki czy BW1920-Grójecką-Wawelską?
za 1. rozwiązaniem przemawia - bliżej szpitala i brak takiej relacji obecnie
za 2. rozwiązaniem - kawałek wiecej buspasa i lepsza przesiadka w kierunku centrum na tramwaje
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 wrz 2009, 22:56

Nie wiem. Natomiast czy Mokotów pozwoliłby zabrać 187 z DWZ? :>

ODPOWIEDZ