Informacja pasażerska i oznaczenia linii kolejowych w WWK
Moderator: JacekM
"przystanek graniczny stref biletowych ZTM"
"przystanek graniczny obszaru "Wspólnego biletu"
WTF? Mniej jasno się nie dało? Wiem, że na schemacie są cyfry (1.2 strefa), ale...
A reszta jest całkiem całkiem (choć minie sporo czasu nim ludzie się przyzwyczają do innego rodzaju schematu i skończą się narzekania, ech:/)...
"przystanek graniczny obszaru "Wspólnego biletu"
WTF? Mniej jasno się nie dało? Wiem, że na schemacie są cyfry (1.2 strefa), ale...
A reszta jest całkiem całkiem (choć minie sporo czasu nim ludzie się przyzwyczają do innego rodzaju schematu i skończą się narzekania, ech:/)...
KE1, KE2, KE3, KE8, KE9 - ? Nie chodziło o RE?
EDIT I zjadło się chyba oznaczenie R8 przy Służewcu.
EDIT I zjadło się chyba oznaczenie R8 przy Służewcu.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
dla mnie malo czytelne, za duzo roznych oznaczen i z tym jajem to przesadzili.
dla przykladu schemat paryskiego rer http://www.ratp.info/picts/plans/gif/reseaux/rer.gif
dla przykladu schemat paryskiego rer http://www.ratp.info/picts/plans/gif/reseaux/rer.gif
Ale u nas E_ i C_ już jest zajęte. 
Owszem, schemat jest przesadzony, bo kolega opracowujący na siłe wpycha oznaczenia z linii przeciwległych. Wg mnie nie ma sensu gmatwać pasażerom sprawy, skoro system numeracji linii jest oparty na numerze trasy do którego podąża: jeżeli na trasie "siódemce" pojawi sie pociąg oznaczony "jedynką" będzie wiadomo że jedzie na trasę "jedynkę".
Dlatego na schemacie wystarczy pokazać oznaczenia tras, nie mnożąc wielu niepotrzebnych i zaciemniających przekaz oznaczeń.
Owszem, schemat jest przesadzony, bo kolega opracowujący na siłe wpycha oznaczenia z linii przeciwległych. Wg mnie nie ma sensu gmatwać pasażerom sprawy, skoro system numeracji linii jest oparty na numerze trasy do którego podąża: jeżeli na trasie "siódemce" pojawi sie pociąg oznaczony "jedynką" będzie wiadomo że jedzie na trasę "jedynkę".
Dlatego na schemacie wystarczy pokazać oznaczenia tras, nie mnożąc wielu niepotrzebnych i zaciemniających przekaz oznaczeń.
Polityka złym doradcą w pracy!
dokładnie, schamat może jest i ładny ale dla przecietniego użytkownika wydaje sie kompletnie nieczytelny. ma sie wrażenie że jakby wszystko jechało wszędzie!JotPeCet pisze:Owszem, schemat jest przesadzony, bo kolega opracowujący na siłe wpycha oznaczenia z linii przeciwległych. Wg mnie nie ma sensu gmatwać pasażerom sprawy, skoro system numeracji linii jest oparty na numerze trasy do którego podąża: jeżeli na trasie "siódemce" pojawi sie pociąg oznaczony "jedynką" będzie wiadomo że jedzie na trasę "jedynkę".
jest to pokłosiem tego że pociągi na linii otwockiej czy mińsko-siedleckiej moga jechać zarówno z linii radomskiej, grodziskiej, łowickiej czy z DWZ. szkoda, że wzorem wielu innych aglomeracji nie może zapaść na Mazowszu decyzja o stworzeniu systemu linii typu typu R1 Grodzisk - Otwock R2 - Sochaczew - cos tam itd.
Ponadto szczerze mówiąć wiekszości pasazerów czekających np w Ursusie jest totalnie obojetne czy przyjedzie R2,R6 czy R7
PURA VIDA!
Ale zagmatwane. Ciężko się połapać.humptyangel pisze:Przedpremierowy pokaz nowego schematu kolejowego ZTM i oznaczeń Rx
Schemat
Jednakże wynika to z tego, że pociągi jadą z każdego miejsca w każde.
*
Plusem jest włączenie we wspólny układ oznaczeń WKD.
Brakuje rozdzielenia:
R2. Myślę że dojadę do Wesołej, a tu pociąg do Rembertowa.
R7. Myślę że dojadę do Falenicy, a tu pociąg do Gocławka.
R8. Myślę że dojadę do Jeziorek, a tu pociąg do Służewca.
Wiem że to z pozoru uwagi idiotyczne, ale ten schemat nie powstaje dla ogarniętych.
Może dla takich relacji jak Rembertów, Gocławek i Służewiec jednak trzymać się literki S, albo jeszcze innej (B)?
Wiem że to z pozoru uwagi idiotyczne, ale ten schemat nie powstaje dla ogarniętych.
Może dla takich relacji jak Rembertów, Gocławek i Służewiec jednak trzymać się literki S, albo jeszcze innej (B)?
- marcin3001
25. Myślę że dojadę do Banacha, a tu tramwaj do Pl. Narutowicza.zofey pisze:Brakuje rozdzielenia:
Taki już urok kursów skróconych, wyświetlacz nadal będzie na swoim miejscu więc problemów nie powinno być. A gdyby każdemu wariantowi trasy nadać osobne oznaczenie to mielibyśmy dziesiątki linii i to też by nie było wygodne..
Nie wiem jak tam u innych, ale na moim monitorze żółtko mało odbiega kolorystycznie od białka, a myślę że taki schemat może prędko wypłowieć jak będzie wystawiony gdzieś na słońcu - proponuję zmianę kolorystyki.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Za dużo relacji jest możliwych, bez zmiany tego lepiej nie będzie.
Poza tym - schemat RER wygląda oczywiście fajnie, ale w praktyce przebiegi pociągów są dużo bardziej skomplikowane (skrócenia, pominięcia przystanków) i tablica ichniego SIP jest listą stacji, przy każdej żaróweczka, i trzeba się wpatrywać, czy następny jedzie do mojego przystanku.
Poza tym - schemat RER wygląda oczywiście fajnie, ale w praktyce przebiegi pociągów są dużo bardziej skomplikowane (skrócenia, pominięcia przystanków) i tablica ichniego SIP jest listą stacji, przy każdej żaróweczka, i trzeba się wpatrywać, czy następny jedzie do mojego przystanku.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Przekombinowany ten schemat, za dużo informacji, za dużo oznaczeń przy trasach.
Przychylałbym się do wniosku oznaczenia tylko głównych kierunków, a nie wszystkich możliwych relacji.
Pod spodem powinna być legenda do jakich stacji końcowych może dojeżdżać pociąg z danym oznaczeniem (wtedy pasażer sprawdzić mógłby dokąd jedzie pociąg o innym oznaczeniu niż wiodący dla danej linii).
Bo w tym, co zostało tutaj wrzucone, to myślę, że 80% pasażerów by się nie połapało OCB.
Przychylałbym się do wniosku oznaczenia tylko głównych kierunków, a nie wszystkich możliwych relacji.
Pod spodem powinna być legenda do jakich stacji końcowych może dojeżdżać pociąg z danym oznaczeniem (wtedy pasażer sprawdzić mógłby dokąd jedzie pociąg o innym oznaczeniu niż wiodący dla danej linii).
Bo w tym, co zostało tutaj wrzucone, to myślę, że 80% pasażerów by się nie połapało OCB.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Oznaczenie wszystkich relacji skutkowałoby zmianą schematu co korektę albo i częściej bo relacje są przełączane. O stałych relacjach nie możemy mówić do czasu kiedy pociągi dalekobieżne będą wyjeżdżały/przyjeżdżały na WWK o różnych porach.MeWa pisze:Przychylałbym się do wniosku oznaczenia tylko głównych kierunków, a nie wszystkich możliwych relacji.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10