Funkcjonowanie metra a możliwość podania rozkładu minutowego

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 17 paź 2009, 10:07

MeWa pisze:
JotPeCet pisze:W takim razie jak MeWo uważasz, jak należałoby naciskać na MW żeby sytuację poprawić?
nie do mnie to pytanie.
Tak myślałem. Jesteś niereformowalny jak i metro ;)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 paź 2009, 10:33

JotPeCet pisze:
MeWa pisze:nie do mnie to pytanie.
Tak myślałem. Jesteś niereformowalny jak i metro ;)
Ty raczej NR molestuj, by ten wymóg do umowy wieloletniej wpisali. I będzie - proste jak drut. Na TW dało się przerzucić opracowywanie służb? Dało się.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

jaco

Post autor: jaco » 19 paź 2009, 23:23

Adam G. pisze:
jaco pisze:moze tam jest inna mentalnosc ludzi bo u nas to bydło w postaci człowieka powoduje ponad 90% opoznien kursów składów i stąd nie ma rozkłady godzinowego co do minuty -powiedziałbys w tramwajach np sie czasem da ale nie tu bo tu sa odstepy miedzy skłdamii te bydło,gdyby składy jezdziły praktycznie puste to jest do zrealizoania
świetne podejście... i stek bzdur zarazem. Dokładny rozkład da się wprowadzić - trzeba tylko chcieć. Tego w MW brakuje najbardziej.
tobie jeszcze brakuje paru latek chocby do tego by skonczyc jakas szkołe,a jak to zrobisz to zatrudnij sie w MW zapoznaj sie z zasadami prowadzenia ruchu,z ukształtowaniam linii i predkosciami w danym miejscu,rozkładem semaforow,potokiem ludzi,systemem sop i ilosci składow i wtedy sam sobie odpowiesz na to pytanie-czy juz wiesz co nie ktorzy maja na mysli piszac,ze to "problem złozony"?zreszta taki rozkład istnieje,tylko za wzgledu na wahania czasu 1do 3 minut poprzez podane przeze mnie czynniki,ludziom podaje sie odstepy czasowe w minutach od do,a takze uwzglednia to system SIP ktory pracuje w oparciu o system dyspozytorski i liczy czas do przyjazdu w zaleznosci od połozenia pociagu,wiec nastepstwa czasowe ktore widzisz na stoperach juz uwzgledniaja opoznienia o czym pasazer nie wie,bo jemu obojetne jest czy pojedzie obiegiem 10 czy 14,to jest istone dla maszynisty bo ma to wpływ na czas jego pracy a dla ciebie zawsze pociag ma byc co te 3 minuty i o to w tym chodzi-zadaj sobie pytanie czy przeszkadza ci aktualna czestotliwosc kursowania metra.dasz ludziom co 3 minuty chcieli by co minute ale to polska.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 paź 2009, 23:59

jaco pisze:tobie jeszcze brakuje paru latek chocby do tego by skonczyc jakas szkołe
Jak widać po kwiatkach typu "nie którzy", to i bez skończenia szkoły można pracować w MW.
jaco pisze:o czym pasazer nie wie,bo jemu obojetne jest czy pojedzie obiegiem 10 czy 14,
Ale nie jest mu obojętne, czy ostatnie metro w DP przyjeżdża na Młociny 0:16 czy 0:18 i czy zdąży na N01, czy nie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 paź 2009, 0:33

fik pisze:Jak widać po kwiatkach typu "nie którzy", to i bez skończenia szkoły można pracować w MW.
na stanowiskach technicznych, związanych bezpośrednio z eksploatacją potrzeba przede wszystkim wiedzy technicznej, a w mniejszym stopniu polonistycznej.
fik pisze:Ale nie jest mu obojętne, czy ostatnie metro w DP przyjeżdża na Młociny 0:16 czy 0:18 i czy zdąży na N01, czy nie.
Ostatni pociąg jest podany w rozkładzie.

Niemniej proszę skończyć dyskusję o tym kto jaką szkołę skończył lub nie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 20 paź 2009, 0:39

fik pisze:Ale nie jest mu obojętne, czy ostatnie metro w DP przyjeżdża na Młociny 0:16 czy 0:18 i czy zdąży na N01, czy nie.
Mi już parę razy przez brak rozkładu minutowego uciekały autobusy wieczorami - a czekanie 20-30 min to średnia przyjemność :p ale cóż, jak niedododi...
jaco pisze:tobie jeszcze brakuje paru latek chocby do tego by skonczyc jakas szkołe,a jak to zrobisz to zatrudnij sie w MW zapoznaj sie z zasadami prowadzenia ruchu,z ukształtowaniam linii i predkosciami w danym miejscu,rozkładem semaforow,potokiem ludzi,systemem sop i ilosci składow i wtedy sam sobie odpowiesz na to pytanie-czy juz wiesz co nie ktorzy maja na mysli piszac,ze to "problem złozony"?
Ale powiedz mi, czym się różnimy od Pragi, że oni mogą, a my nie?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 paź 2009, 0:56

Drugie pytanie demagogiczne - czemu oni mogą i jak wygląda to dokładnie z przestrzeganiem, należałoby zapytać się raczej na czeskim forum.

jaco

Post autor: jaco » 20 paź 2009, 9:36

fik pisze:
jaco pisze:tobie jeszcze brakuje paru latek chocby do tego by skonczyc jakas szkołe
Jak widać po kwiatkach typu "nie którzy", to i bez skończenia szkoły można pracować w MW.
jaco pisze:o czym pasazer nie wie,bo jemu obojetne jest czy pojedzie obiegiem 10 czy 14,
Ale nie jest mu obojętne, czy ostatnie metro w DP przyjeżdża na Młociny 0:16 czy 0:18 i czy zdąży na N01, czy nie.
żeś taki wykształcony,a prostych rzeczy nie rozumieszpo po zjezdzie popoludniowych szczytów zmniejsza sie liczba składów co za tym idzie zwiekszaja sie odstepy miedzy składami,jest wiecej czasu na obrotach i jest mniejszy potok ludzi,poprzez te czynniki dyspozytor ma mozliwosc wyregulowania czasu w taki sposob,że zjazdy pozniejsze o raz weekendowe kursy nocne odbywaja sie juz co do minuty.ostatnie metro przyjezdza znacznie pozniej niz podajesz,wiec nierozumiem twojego problemu-nalezy tak sobie zaplanowac podroz by przyjechac sobie na spokojnie na te N01.cwaniakujesz a nawet ci sie w rozklad nie chce popatrzec.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 paź 2009, 2:07

jaco pisze:poprzez te czynniki dyspozytor ma mozliwosc wyregulowania czasu w taki sposob,że zjazdy pozniejsze o raz weekendowe kursy nocne odbywaja sie juz co do minuty
Czyli jednak można by było podać rozkład minutowy dla tych okresów.
jaco pisze:ostatnie metro przyjezdza znacznie pozniej niz podajesz
Bez znaczenia, przykłady można mnożyć dziesiątkami.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

jaco

Post autor: jaco » 21 paź 2009, 9:36

fik pisze:
jaco pisze:poprzez te czynniki dyspozytor ma mozliwosc wyregulowania czasu w taki sposob,że zjazdy pozniejsze o raz weekendowe kursy nocne odbywaja sie juz co do minuty
Czyli jednak można by było podać rozkład minutowy dla tych okresów.
jaco pisze:ostatnie metro przyjezdza znacznie pozniej niz podajesz
Bez znaczenia, przykłady można mnożyć dziesiątkami.
można podać taki rozkład bo taki istnieje,ale poco?jak sie schodzi na stacje wieczorem to długo sie nie czeka na paciąg ok 6 minutowe odstepy wieczorem i weekendy w nocy co rowne 15 minut,zreszta jest coś przyjemniejszego dla pasezera-monitory wskazujace czes do przyjazdu pociągu(rozpowszechnia sie podobny system w tramwajach) i nie sadze ze przy tak czestym kursowaniu metra komus był by potrzebny rozkład minutowy bo nikt chyba az tak szczególowo nie planuje podrozy co do minuty-a jak tak meczysz o ten rozkład to napisz do MW to ci przesla mailem moze ale i tak nic ci on nie da bo nie umiałbys go czytac bo on jest napisany specjalnie pod pracownikow zajmujacych sie ruchem.mysle,że to juz wszystko na ten temat i chyba mozemy zakonczyc dyskusje o rozkładach.

Rosa

Post autor: Rosa » 21 paź 2009, 14:03

jaco pisze: i nie sadze ze przy tak czestym kursowaniu metra komus był by potrzebny rozkład minutowy bo nikt chyba az tak szczególowo nie planuje podrozy co do minuty-
Źle sądzisz, wiadomo ile się jedzie metrem ze stacji do stacji i sam miewałem takie sytuacje gdy nie wiedziałem czy zdążę podjechac metrem do jednego autobusu, czy też jechać innym autobusem na zupełnie inny przystanek aby zdążyć na inny bus. I nie chodzi o to że metro jest czesto, tylko o to że wieczorami autobusu kursują co 20-30 minut i jak się nie zdąży to często mamy połgodzinne oczekiwanie na przystanku.

jaco

Post autor: jaco » 21 paź 2009, 17:55

Rosa pisze:
jaco pisze: i nie sadze ze przy tak czestym kursowaniu metra komus był by potrzebny rozkład minutowy bo nikt chyba az tak szczególowo nie planuje podrozy co do minuty-
Źle sądzisz, wiadomo ile się jedzie metrem ze stacji do stacji i sam miewałem takie sytuacje gdy nie wiedziałem czy zdążę podjechac metrem do jednego autobusu, czy też jechać innym autobusem na zupełnie inny przystanek aby zdążyć na inny bus. I nie chodzi o to że metro jest czesto, tylko o to że wieczorami autobusu kursują co 20-30 minut i jak się nie zdąży to często mamy połgodzinne oczekiwanie na przystanku.
to skoro wiesz ile czasu jedzie sie metrem na interesujacym cie odcinku linii,znasz odstepy czasowe kursowania składów,skoro wiesz,ze autobusy interesujacej cie linii kursuja tak żadko-to jaki problem zaplanowac sobie podroz tak by na ten autobus zdazyc?ciezko wejsc na strone ZTM-u i poczytac rozkłady?człowieku idz do tego metra o takiej porze ,żeby na ten autobus zdazyć,a nie masz pretensje do metra ze ty na autobus nie zdazysz-to jest tylko i wyłącznie twoja wina.Myslec troche trzeba i to wszystko,juz nastepnemu tłumacze ehhh.

Tm

Post autor: Tm » 21 paź 2009, 21:47

Obalmy pewną nieścisłość: nie potrzeba rozkładu minutowego w szczycie. Wtedy wystarczy, podobnie jak dla częstych linii autobusowych, informacja o częstotliwości. Problem jest wieczorami.
jaco pisze:to jaki problem zaplanowac sobie podroz tak by na ten autobus zdazyc?
No taki problem, że nie ma rozkładów dla metra.
jaco pisze:ciezko wejsc na strone ZTM-u i poczytac rozkłady?
Cięzko, bo nie ma ich dla metra.
jaco pisze:Myslec troche trzeba
Powodzenia!
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Rosa

Post autor: Rosa » 21 paź 2009, 21:54

jaco pisze:to skoro wiesz ile czasu jedzie sie metrem na interesujacym cie odcinku linii,znasz odstepy czasowe kursowania składów,skoro wiesz,ze autobusy interesujacej cie linii kursuja tak żadko-to jaki problem zaplanowac sobie podroz tak by na ten autobus zdazyc?ciezko wejsc na strone ZTM-u i poczytac rozkłady?człowieku idz do tego metra o takiej porze ,żeby na ten autobus zdazyć,a nie masz pretensje do metra ze ty na autobus nie zdazysz-to jest tylko i wyłącznie twoja wina.Myslec troche trzeba i to wszystko,juz nastepnemu tłumacze ehhh.
Nie zawsze da się zaplanowac z góry podróż. Rozklad autobusów mozna sobie sprawdzić w telefonie i nawet jeśli jeżdżą RZadko to wiem chociaż o której dana linia przyjedzie. Ale tu trzeba trochę myśleć, to wszystko, a nie powtarzać bez sensu niedasię bo metro jest jakie jest i inne być nie może BO NIE.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 paź 2009, 21:56

Jeśli uważasz, że powtarza się bez sensu "nie bo nie", to chyba nie pamiętasz wcześniejszych niejednokrotnych dyskusji.

ODPOWIEDZ