Dyskusje o PKSach wszelakich
Moderator: JacekM
Zwykle wysłanie "bisu" zwraca się z nawiązką.zeus pisze:W momencie kiedy wraca na pusto czy mimo to kurs dla przewoźnika jest opłacalny
Najczęściej nocuje w hotelu. Tak jest z liniowym kursem Radom - Bydgoszcz. Do Bydgoszczy dociera około 14 i do 8 rano następnego dnia kierowca ma "wolne", a autobus zjeżdża do bydgoskiego PKSu.zeus pisze:Jeśli "czeka" do następnego dnia to co robią kierowcy bisu?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
Prawdziwym "wirtuozem" bisowania jest PKS Stalowa Wola. Ze dwa lata temu widzialem 3 autobusy odjezdzajace kursem o 16.45 z Dworca Zachodniego. Na TWB chodza plotki, jakoby pewnego razu z Krakowa jechalo 7 sztuk.MZ pisze: Wczoraj wieczorem takich "podwójnych" kursów było sporo - tylko w ciągu około pół godziny widziałem w Radomiu jadące parami z Warszawy PKS-y do Starachowic i Stalowej Woli. Kolejne takie "bisówki" będą zapewne przed Bożym Narodzeniem.
Mam kolejne pytanie co do PKS - jak się ma kwestia odpowiedzialności kierowcy za autobus tzn. czy na autobusy jest wykupione ubezpiczenie AC w przypadku spowodowania wypadku z winy kierowcy czy kierowca sam buli z własnej kieszeni jak np. rozbije autobus
BTW: Poza tym czy to prawda że kierowcy sami sprzątają swoje autobusy
BTW: Poza tym czy to prawda że kierowcy sami sprzątają swoje autobusy
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
Majątek przedsiębiorstwa jest ubezpieczony, a inna sprawa, że przedsiębiorstwo może wysunąć roszczenie odszkodowawcze względem pracownika.zeus pisze:Mam kolejne pytanie co do PKS - jak się ma kwestia odpowiedzialności kierowcy za autobus tzn. czy na autobusy jest wykupione ubezpiczenie AC w przypadku spowodowania wypadku z winy kierowcy czy kierowca sam buli z własnej kieszeni jak np. rozbije autobus
Zależy od firmy. W PKS Toruń na pewno sami sprzątają.zeus pisze:BTW: Poza tym czy to prawda że kierowcy sami sprzątają swoje autobusy
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
W piątek 30 października na Alei Krakowskiej widziany Jelcz do Końskich (odj. 18:45) z kompletem pasażerów.MZ pisze: Wczoraj wieczorem takich "podwójnych" kursów było sporo - tylko w ciągu około pół godziny widziałem w Radomiu jadące parami z Warszawy PKS-y do Starachowic i Stalowej Woli. Kolejne takie "bisówki" będą zapewne przed Bożym Narodzeniem
Klika minut później, na ul. Grójeckiej, do Końskich aż 3 "bisówki" jeden za drugim (w każdym prawie komplet pasażerów).
Ok 19:40, przy Dickensa, Man do Drzewicy - nie więcej, niż połowa zajętych miejsc siedzących
Czy ktoś wie, jaka jst w tej chwili najdłuższa krajowa relacja, obsługiwana przez PKS-y bądź ich następców, typu Veolia?
Z tych, o których ja słyszałem, typowałbym sezonowe kursy z Zakopanego: do Pobierowa (PKS Gryfice, chyba raz w tygodniu) i Kołobrzegu (PKS Zakopane/Veolia Kołobrzeg). W czołówce są też na pewno: Zakopane-HeL(PKS Mława) i Zakopane-Karwia (PKS Kraków i PKS Wejherowo). A z całorocznych to może Białystok-Szczecin lub Białystok-Zielona Góra
Z tych, o których ja słyszałem, typowałbym sezonowe kursy z Zakopanego: do Pobierowa (PKS Gryfice, chyba raz w tygodniu) i Kołobrzegu (PKS Zakopane/Veolia Kołobrzeg). W czołówce są też na pewno: Zakopane-HeL(PKS Mława) i Zakopane-Karwia (PKS Kraków i PKS Wejherowo). A z całorocznych to może Białystok-Szczecin lub Białystok-Zielona Góra
Olsztyn - Kraków też nie jest krótki. Nie tak dawno jeździł prywaciarz na trasie Zamość - Lublin - Warszawa - Poznań - Szczecin, ale nie wiem, czy jeszcze kursuje...
[ Dodano: Wto 17 Lis, 2009 ]
EDIT: Znalazłem Białystok - Zakopane, odjazd z Warszawy 19:35
[ Dodano: Wto 17 Lis, 2009 ]
EDIT: Znalazłem Białystok - Zakopane, odjazd z Warszawy 19:35
Ustka - Zakopane tylko nie pamiętam jaki przewoźnik...
[ Dodano: |20 Lis 2009|, 2009 11:51 ]
Jeszce jest fajny kurs obsługiwany przez nowe Volva na trasie Olsztyn - Katowice
[ Dodano: |20 Lis 2009|, 2009 15:17 ]
http://www.pksbilety.pl/File/3205 pojawiło się ogłoszenie o sprzedaży autobusów, ale mam jedno pytanie - czemu Polonus sprzedaje dwie Scanie Przecież to dosyć nowe autobusy... Rozumiem że się sprzedaje jakieś rzęchy typu DAB ale, że Scanie to mbnie dziwi
[ Dodano: |20 Lis 2009|, 2009 11:51 ]
Jeszce jest fajny kurs obsługiwany przez nowe Volva na trasie Olsztyn - Katowice
[ Dodano: |20 Lis 2009|, 2009 15:17 ]
http://www.pksbilety.pl/File/3205 pojawiło się ogłoszenie o sprzedaży autobusów, ale mam jedno pytanie - czemu Polonus sprzedaje dwie Scanie Przecież to dosyć nowe autobusy... Rozumiem że się sprzedaje jakieś rzęchy typu DAB ale, że Scanie to mbnie dziwi
Poprzednio nabyciem akcji spółki zainteresowani byli: Arriva i PKS Grodzisk Maz.Ministerstwo Skarbu Państwa pisze:Komunikaty prywatyzacyjne
Nie odbędzie się aukcja w sprawie sprzedaży akcji w spółce Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej w Żyrardowie S.A.
Minister Skarbu Państwa informuje,
że z uwagi na brak zgłoszeń do wzięcia udziału w aukcji publicznej wyznaczonej na dzień 20 listopada 2009 roku, przedmiotem której była sprzedaż akcji Skarbu Państwa w spółce Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej w Żyrardowie S.A. z siedzibą w Żyrardowie aukcja nie odbędzie się.
Data publikacji: dn.18 listopada 2009
Opublikowane przez: Agnieszka Steindl
Autor dokumentu: Departament Nieruchomości Instytucji Państwowych i Pakietów Mniejszościowych
Szkoda, że nikt nie chce przejąć żyrardowskiego PKS
Miał ktoś okazję testować nowe ulgi Polonusa na wybrane linie (50%)?
BTW: Ciekawi mnie czemu Polonus z powrotem skrócił kurs do Grudziądza kurs niedawno wydłużony do Malborka Czyżby niewielu chętnych było
BTW: Ciekawi mnie czemu Polonus z powrotem skrócił kurs do Grudziądza kurs niedawno wydłużony do Malborka Czyżby niewielu chętnych było
Pozwoliłem sobie prznieśc post MZ z innego tematu :
Tak na oko zostało na samym dworcu około 20 osób, po drodze na przystanku w Krynicy z tego co wiem od koleżanki jadącej tym kursem też zostało parę osób.
Powiedz to ludziom co zostali w Krynicy 3.01, a chcieli jechać autobusem do Opola.MZ pisze: Wiem, że jest wątek poświęcony różnicom między PKP a PKS, ale z racji toczącej się dyskusji napiszę to tutaj: w takich okresach przedsiębiorstwa PKS jakoś potrafią przewidzieć zapotrzebowanie i część kursów dublują, wysyłając na nie po dwa autobusy. I tyle ode mnie na ten temat .
Tak na oko zostało na samym dworcu około 20 osób, po drodze na przystanku w Krynicy z tego co wiem od koleżanki jadącej tym kursem też zostało parę osób.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach