Horroru na samolotach ciąg dalszy!

Moderator: Wiliam

dzidek

Post autor: dzidek » 18 lis 2009, 19:13

Już dawno wspominałem o przepełnionych porannych autobusach czy to 175 czy to 504 jadących ok. 7 z Zawiszy w stronę Lotniska i Kabat. Głównie za sprawą ludzi jadących do biur przy 1 Sierpnia czy na Lotnisko ale warunki podróży przed 9 rano od strony Śródmieścia 175 są gorsze od tych jakie mają świnie wiezione na ubój. :/ Tłumy pasażerów jeżdżą na 9 do niedawno otwartych biurowców Lipowego Biznes Parku (przystanek Baleya) i do Wiśniowego Parku (przystanek Novotel). Zapraszam ludzi od liczenia frekwencji do autobusów chociażby 175 przed 9 rano na przystanek Rakowiec -> Lotnisko Okęcie i niech obliczą frekwencję. Obawiam się, że zapełnienie wyniesie nie 100 a przynajmniej 150%-180% Ogólnie ludzie stoją z przygniecionymi twarzami do szyb w autobusach. Wygląda to okropnie. Dziś przeładowany autobus 8137 na 7/175.
Już teraz tłumy pasażerów przyjeżdżają pociągami do stacji Warszawa Żwirki i Wigury ale mimo wszystko nadal linia 175 wiedzie prym i dopóki pociągi w porannym szczycie z Śródmieścia nie będą kursować do stacji Żwirki i Wigury co 10 min to linia 175 w wybranych godzinach powinna kursować zamiast co 10 to co 5 min. Jeżeli nie można wpisać dodatkowych wozów w rozkład to chociaż wtyczki powinny się pojawić na 175.
I żeby ktoś nie napisał, że myślę tu o sobie. Ja dzięki Bogu rano nie muszę jeździć z Śródmieścia na Ochotę ale to co przeżywają pasażerowie 175 dzień w dzień to chora i nienormalna sytuacja.

Awatar użytkownika
rosier

Post autor: rosier » 18 lis 2009, 19:43

cóż, faktycznie tam często bywa wesoło w szczycie. Ale nie sądzę, żeby coś się na razie zmieniło w kwestii 175, dopóki nie ma więcej wlkp taboru...
117 119 130 138 167 168 174 210 318 504 N36 N37

Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.

dzidek

Post autor: dzidek » 18 lis 2009, 19:54

Ale nawet wpuszczenie jak kiedyś wtyczek by dużo dało! Może z następnej dostawy 5 wozów z Mobilisu mogłoby zasilić linię 175. Zawsze to odciążyłoby tę linię :/

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 18 lis 2009, 20:07

Niestety codziennie rano moja mama ma równie traumatyczne przeżycia w 175, jak te opisane powyżej.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
rosier

Post autor: rosier » 18 lis 2009, 20:09

dzidek pisze:Ale nawet wpuszczenie jak kiedyś wtyczek by dużo dało! Może z następnej dostawy 5 wozów z Mobilisu mogłoby zasilić linię 175. Zawsze to odciążyłoby tę linię
"coś" może - ale bałbym się sytuacji takiej, jak była swego czasu na 523 z wtyczkami - przez 20 min nie przyjeżdżało nic, potem przyjeżdżała solówkowa wtyczka, działy się w niej dantejskie sceny, a dopiero 5 min potem podjeżdżał wóz wlkp, czasem już nieodpowiednio zapełniony, bo ludzie woleli się tratować w solówce... :-"
117 119 130 138 167 168 174 210 318 504 N36 N37

Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.

dzidek

Post autor: dzidek » 18 lis 2009, 20:12

ZaciszaniN pisze:Niestety codziennie rano moja mama ma równie traumatyczne przeżycia w 175, jak te opisane powyżej.
Moim zdaniem ludzie nie powinni płacić za taki przejazd. Gdyby każdy kupował tylko jednorazówki zamiast długoterminowych to raczej nikt by ich nie kasował w 175. Organizacje praw człowieka powinny się zająć tą linią i warunkami jakie oferuje się pasażerom :D

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 18 lis 2009, 20:29

dzidek pisze:
ZaciszaniN pisze:Niestety codziennie rano moja mama ma równie traumatyczne przeżycia w 175, jak te opisane powyżej.
Moim zdaniem ludzie nie powinni płacić za taki przejazd. Gdyby każdy kupował tylko jednorazówki zamiast długoterminowych to raczej nikt by ich nie kasował w 175. Organizacje praw człowieka powinny się zająć tą linią i warunkami jakie oferuje się pasażerom :D
No właśnie :grin: Np. Amnesty International zajmuje się brakiem swobód obywatelskich w krajach trzeciego świata. Jakby zajrzeli rano do niektórych stołecznych autobusów (tak jak to robi np. ITD ;) ) na najbardziej zatłoczonych liniach (np. wspomnianego 175) to dopiero by się przerazili :D
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 18 lis 2009, 21:15

ale warunki podróży przed 9 rano od strony Śródmieścia 175 są gorsze od tych jakie mają świnie wiezione na ubój. :/
Myślisz, że tylko tam jest taki problem o tej porze?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

dzidek

Post autor: dzidek » 18 lis 2009, 21:19

pawcio pisze:
ale warunki podróży przed 9 rano od strony Śródmieścia 175 są gorsze od tych jakie mają świnie wiezione na ubój. :/
Spoko, tylko, że na innych liniach coś się robi żeby było lepiej (np. wycofanie 186 z Rakowca w celu zwiększenia częstotliwości na Tarchominie) a na 175 jak się nic nie robiło tak się nie robi i raczej nie zrobi :/ I jak tu zachęcać pracowników biur do jazdy komunikacją jeśli zwierzęta są wożone w lepszych warunkach niż pasażerowie 175.

Inna sprawa, że na Lotnisku Okęcie powinna powstać ekspedycja by w przypadku opóźnień sterować linią a kierowcy powinni mieć kategoryczny zakaz sprzedaży biletów na terenie Lotniska Okęcie. To chociaż spowodowałoby poprawę regularności (ale jak już wcześniej zauważyłem częstotliwość też powinna zostać poprawiona).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2009, 21:21

pawcio pisze:
Wydawałoby się, że jakieś BWLki zorganizować zapewniające dojazd na 9 to jednak powinno dać radę, bo to już jednak pora gdy dzieci do szkół dowiezione.
Nie dałoby na przykład rady jakiegoś E-4/E-8 kończącego koło ósmej na Marymoncie puścić PT do Piłsudskiego na 175?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

dzidek

Post autor: dzidek » 18 lis 2009, 21:24

Glonojad pisze:
pawcio pisze:Myślisz, że tylko tam jest taki problem o tej porze?
Wydawałoby się, że jakieś BWLki zorganizować zapewniające dojazd na 9 to jednak powinno dać radę, bo to już jednak pora gdy dzieci do szkół dowiezione.
Nie dałoby na przykład rady jakiegoś E-4/E-8 kończącego koło ósmej na Marymoncie puścić PT do Piłsudskiego na 175?
Żeby dodatki z 517 zjeżdżające na Woronicza były bardziej punktualne (ah ta Ryżowa w porannym szczycie :/ ) to możnaby coś z nimi pokombinować. Tym bardziej, że kończą w Centrum i na pusto zjeżdżają ale przez opóźnienia sprawa staje się trudniejsza...

Awatar użytkownika
Pink
Oh by the way, which one's Pink?

Post autor: Pink » 18 lis 2009, 21:24

Nawet tak nie żartujcie z tymi Amnesty International i innymi tego typu nawiedzonymi organizacjami, bo jeszcze ktoś od nich tu zajrzy, faktycznie się tym "zajmą" i dopiero będą jęki ;-)

Co do tego zakazu sprzedaży biletów przez kierowców na terenie lotniska...gdyby tak zrobili, to naprawdę spory procent pasażerów nie miałby biletu w 175. Wtedy linia ta stałaby się nie tyle bardziej lubiana przez pasażerów, ale przez kontrolerów :grin:

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 18 lis 2009, 21:44

dzidek pisze:
Glonojad pisze: Wydawałoby się, że jakieś BWLki zorganizować zapewniające dojazd na 9 to jednak powinno dać radę, bo to już jednak pora gdy dzieci do szkół dowiezione.
Żeby dodatki z 517 zjeżdżające na Woronicza były bardziej punktualne (ah ta Ryżowa w porannym szczycie :/ ) to możnaby coś z nimi pokombinować. Tym bardziej, że kończą w Centrum i na pusto zjeżdżają ale przez opóźnienia sprawa staje się trudniejsza...
O! I teraz zaczynacie gadać jak ludzie, a nie babcie z bazaru.
Z dojazdem na 8 będzie na pewno problem, bo wtedy to wszystkie brygady są wykorzystywane. Brygad zjeżdżających przed 8:00 zostały na Kleszczowej i Woronicza łącznie dwie sztuki i są to 733 i 721 z bagażem Raszyna.
A pierwszy dodatek z 517 wolny na DWC jest dopiero o 8:55 (plus Ryżowa).
I na koniec zadam inne pytanie. Jak wyglądają obecnie opóźnienia 504 w przyjazdach na DWC z rana?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 18 lis 2009, 21:45

dzidek pisze:Już dawno wspominałem o przepełnionych porannych autobusach czy to 175 czy to 504 jadących ok. 7 z Zawiszy w stronę Lotniska i Kabat. Głównie za sprawą ludzi jadących do biur przy 1 Sierpnia czy na Lotnisko ale warunki podróży przed 9 rano od strony Śródmieścia 175 są gorsze od tych jakie mają świnie wiezione na ubój.
Przed ósmą wszystko co odjeżdża z Zawiszy w stronę ŻiW jest niezabieralne (chyba, że podjadą trzy na raz to jakoś się rozładowuje). Wszystko przez m. in studentów. Autobusy rozluźniają się na Banacha-Szpital i Uniwersytet medyczny.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2009, 21:46

pawcio pisze: Z dojazdem na 8 będzie na pewno problem, bo wtedy to wszystkie brygady są wykorzystywane. Brygad zjeżdżających przed 8:00 zostały na Kleszczowej i Woronicza łącznie dwie sztuki i są to 733 i 721 z bagażem Raszyna.
A pierwszy dodatek z 517 wolny na DWC jest dopiero o 8:55 (plus Ryżowa).
I na koniec zadam inne pytanie. Jak wyglądają obecnie opóźnienia 504 w przyjazdach na DWC z rana?
A Tarchomin?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ