Komunikacja na Targówku

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 18 lis 2009, 23:30

Ten Żerań FSO to konieczność :?: Podobno tam teraz straszny armagedon więc nie wiem czy istnieje potrzeba kierowania linii aż do Żerania :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 lis 2009, 0:06

ZaciszaniN pisze:Nie mogę znaleźć tematu o Strażackiej, więc piszę tu:

W sobotę mają się zakończyć wszystkie prace związane z budową w/w.

Czy wiadomo już, co ma pojechać tą ulicą (pewnie byle co) i od kiedy, czy zainteresować sprawą np. UD Targówek :?:

Osobiście puściłbym tamtędy albo 202 albo jakieś np. 109:

ŻERAŃ FSO - Toruńska - Wysockiego - Bartnicza - Wyszogrodzka - Chodecka - Budowlana - św. Wincentego - Trocka - Radzymińska - Kraśnicka - Rzeczna - Zgrzebna - księżnej Anny - Zabraniecka - Strażacka - Chełmżyńska - Okularowa - Korkowa - Kościuszkowców - Kajki - Pożaryskiego - Żegańska - al. Dzieci Polskich - MIĘDZYLESIE

z częstotliwością 15/20/15//20 na midibusach bądź solówkach.

Przy okazji można byłoby uporządkować 115.
Kraśnicką jeździ już 140 - i może by tam zostało a nie jechało na Ząbkowską,
a druga opcja to coś z Pl.Hallera zamiast 170/338.
ŁK

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 19 lis 2009, 15:04

ZaciszaniN pisze:ŻERAŃ FSO - Toruńska - Wysockiego - Bartnicza - Wyszogrodzka - Chodecka - Budowlana - św. Wincentego - Trocka - Radzymińska - Kraśnicka - Rzeczna - Zgrzebna - księżnej Anny - Zabraniecka - Strażacka - Chełmżyńska - Okularowa - Korkowa - Kościuszkowców - Kajki - Pożaryskiego - Żegańska - al. Dzieci Polskich - MIĘDZYLESIE

Popieram!!!! Sam parę dni wymyśliłem coś podobego, ale... niezupełnie. U mnie linia jedzie prosto jak w mordę strzelił przez Bródno. 115 krańcuje w tym wypadku na Marysinie. No i nie wiem, czy jednak nie dać linii głębiej w Rembertów, choć to byłoby spore krążenie, tj. przez Żołnierską, Chruściela i Marsa z dobudowaniem jakiejś skromnej wiaty przy Ratuszu. Korzysta Rembertów, to jasne, Marysin nie traci nic, natomiast sporo może stracić Międzylesie. Zwracam jednak uwagę, że nie ma do tej pory skomunikowania tych rejonów z Rembertowem.

@Kleszczu: Przesiadki z linii żerańskich na Zabraniecką i tamtejsze magazyny oraz przesiadki zza Płowiecza na podmiejskie z FSO (jakkolwiek to może już robić 145)
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 19 lis 2009, 18:44

@emdegger: a można dokładniejszy wariant przez Rembertów? I jaka wiata przy Ratuszu? Przecież ostatnio dostaliśmy nową w kierunku AONu :cool2:
ZaciszaniN pisze:Nie mogę znaleźć tematu o Strażackiej, więc piszę tu:
Jest taki na infrastrukturze, ewentualnie ogólny o Rembertowie :p

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 lis 2009, 19:32

Emdegger pisze:
ZaciszaniN pisze:ŻERAŃ FSO - Toruńska - Wysockiego - Bartnicza - Wyszogrodzka - Chodecka - Budowlana - św. Wincentego - Trocka - Radzymińska - Kraśnicka - Rzeczna - Zgrzebna - księżnej Anny - Zabraniecka - Strażacka - Chełmżyńska - Okularowa - Korkowa - Kościuszkowców - Kajki - Pożaryskiego - Żegańska - al. Dzieci Polskich - MIĘDZYLESIE

Popieram!!!! Sam parę dni wymyśliłem coś podobego, ale... niezupełnie. U mnie linia jedzie prosto jak w mordę strzelił przez Bródno. 115 krańcuje w tym wypadku na Marysinie. No i nie wiem, czy jednak nie dać linii głębiej w Rembertów, choć to byłoby spore krążenie, tj. przez Żołnierską, Chruściela i Marsa z dobudowaniem jakiejś skromnej wiaty przy Ratuszu. Korzysta Rembertów, to jasne, Marysin nie traci nic, natomiast sporo może stracić Międzylesie. Zwracam jednak uwagę, że nie ma do tej pory skomunikowania tych rejonów z Rembertowem.

@Kleszczu: Przesiadki z linii żerańskich na Zabraniecką i tamtejsze magazyny oraz przesiadki zza Płowiecza na podmiejskie z FSO (jakkolwiek to może już robić 145)
Trasa proponowana przez Zaciszanina mnie osobiście także się zasadniczo podoba (chociaż fakt - szkoda, ze nie via Rembertów :-k).

W przypadku tych przesiadek z zapłowiecza widać ogromny brak starego 21 Żerań FSO - Praga Płd... Jest 145 - przesiadki fatalne, byłoby 115 - przesiadki równie fatalne :-k Sprawa do głębszej analizy i dyskusji.

Łukasz pisze: a druga opcja to coś z Pl.Hallera zamiast 170/338.
Na żaden plac Hallera =;
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

patryk148

Post autor: patryk148 » 19 lis 2009, 23:22

ale skoro w przyszłości 138 ma jeżdzić min. 10/12/10/12 to może warto przeprowadzić je przez Księcia Ziemowita i Rzeczną, bo tam mieszkają ludzie i sa potoki (na Zabranieckiej nie ma nic, dwa zakładziki i 2 budyneczki mieszkalnem awszystko w strefie 500 m od przystanków - zawsze można skierować MIĘDZYLESIE - TARGÓWEK).

podoba mi się ta trasa z MIĘDZYLESIA, może z CENTRUM KARDIOLOGII - Chełmżyńska - Strażacka - Zabraniecka - Ksiecia Ziemowita - Kraśnicka - .... ewentualnie BRÓDNO
na początek 20 przez cały dzień wystarczy.

a 140 z ELSNEROWA - Kraśnicka - i dalej jak teraz do CH MARKI dowozówka do 190, do supermarketu. na Elsnerowie za Krasnicką są potoki bardzo małe, głównie w godzinach końca i początku pracy.

marekb

Post autor: marekb » 20 lis 2009, 9:13

patryk148 pisze:ale skoro w przyszłości 138 ma jeżdzić min. 10/12/10/12 to może warto przeprowadzić je przez Księcia Ziemowita i Rzeczną, bo tam mieszkają ludzie i sa potoki (na Zabranieckiej nie ma nic, dwa zakładziki i 2 budyneczki mieszkalnem awszystko w strefie 500 m od przystanków - zawsze można skierować MIĘDZYLESIE - TARGÓWEK).

podoba mi się ta trasa z MIĘDZYLESIA, może z CENTRUM KARDIOLOGII - Chełmżyńska - Strażacka - Zabraniecka - Ksiecia Ziemowita - Kraśnicka - .... ewentualnie BRÓDNO
na początek 20 przez cały dzień wystarczy.

a 140 z ELSNEROWA - Kraśnicka - i dalej jak teraz do CH MARKI dowozówka do 190, do supermarketu. na Elsnerowie za Krasnicką są potoki bardzo małe, głównie w godzinach końca i początku pracy.
Jak 140 na Elsnerów, to co z 170? A może 140 można wycofać z Dw. Wschodniego i dać do Międzylesia?
marekb

Lipa

Post autor: Lipa » 20 lis 2009, 13:23

ZaciszaniN pisze:Osobiście puściłbym tamtędy albo 202 albo jakieś np. 109:

ŻERAŃ FSO - Toruńska - Wysockiego - Bartnicza - Wyszogrodzka - Chodecka - Budowlana - św. Wincentego - Trocka - Radzymińska - Kraśnicka - Rzeczna - Zgrzebna - księżnej Anny - Zabraniecka - Strażacka - Chełmżyńska - Okularowa - Korkowa - Kościuszkowców - Kajki - Pożaryskiego - Żegańska - al. Dzieci Polskich - MIĘDZYLESIE
To jest dobra propozycja. Nie dość, że udałoby się pozbyć 202 w obecnej formie to jeszcze na części jego trasy pojawiłaby sie wreszcie ludzka częstotliwość. Prosto przez Bródno już 145 jeździ, jeżeli to właśnie po trasie 202. Ciężko powiedzieć, czy ciągnąć to przez Rembertów: obawiałbym się zbytniego pokręcenia trasy... :-k

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 lis 2009, 13:28

202 jest nie do ruszenia.

Lipa

Post autor: Lipa » 20 lis 2009, 13:37

To niech 202 zostanie w skróconej wersji:
TARGÓWEK - Trocka - Radzymińska - Tarnogórska - Tużycka - Radzymińska - Młodzieńcza - Kondratowicza - Chodecka - BRÓDNO-PODGRODZIE.
A nowa linia z Żerania FSO do Międzylesia dostałaby inny numerek.

patryk148

Post autor: patryk148 » 21 lis 2009, 11:42

125 :-k

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 lis 2009, 12:36

Ciekawy numerek ;)

Wtedy 115 Wiatrak - Międzylesie, 215 do Falenicy/Aleksandrowa :]
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 lis 2009, 12:58

115, 125, 215 i 525 i wszystko na Kajki? :-k
Wiem że nie powinienem się odzywać bo jestem w zasięgu obsługi 5 linii dziennych, ale nie za dużo tego? :^o

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 21 lis 2009, 20:09

marekb pisze:Jak 140 na Elsnerów, to co z 170?
Na Elsnerów 135 z Pl. Hallera...
PiotrekP pisze:@emdegger: a można dokładniejszy wariant przez Rembertów? I jaka wiata przy Ratuszu?
Wiata, czyt. kolejny przystanek w zespole REMBERTÓW-RATUSZ, tyle że od strony Strażackiej, nie wyobrażam sobie, żeby linia na Zabraniecką nie obsługiwała tego przystanku.

Wariant jest pochodną sytuacji w Rembertowie oraz tego, jak rozłożyłyby się potoki. Rembertów na południowym odcinku jest kluczowym odcinkiem. Tymczasem jeśli linia prześlizgnie się przez Wygodę trzeba będzie liczyć na Międzylesie, Anin oraz Marysin. Zaczną się przetasowania pasażerskie na 145, czego wolałbym uniknąć. Poza tym trasa do samego Rembertowa jest za krótka, o wiele za krótka żeby mogła liczyć na powodzenie. Z drugiej strony Rembertów nie jest skomunikowany z ogromną częścią Wawra. Dlatego jednak trasę bym wygiął.

1xx/2xx Międzylesie -...- Okularowa - Marsa - Cyrulików - Chruściela - Strażacka -... Żerań FSO. Zalety są duże: połączenie Międzylesia z Wawrem, obsługa Okularowej z obu stron, możliwość dojazdu z całej Pragi do AON-u z jedną przesiadką, podłączenie liniii do kolei mińskiej i możliwość przesiadek do niej z Wesołej i Sulejowka. Zastrzegam w tym miejscu, że wtedy nie ma miejsca na oddzielną linie Marysin - Wawer, więc 215 idzie precz (przynajmniej z Marysina).

Inne sprawy:

1. Co z połączeniem Bródna z Targówkiem i jak wpasować to do ukladu ze 156 z funkcjami lokalnymi?

2. Jak łączyć Bródno z Targówkiem? Czy szkieletowo przez osiedla z możliwościa wykonania krótkiego podjazdu na ważny przystanek (PRATULIŃSKA, SZPITAL BRÓDNOWSKI, KONDRATOWICZA), czy też takie 115 czy co tam przełożyć na Wyszogrodzką i Bartniczą, aby i one mogły jechać bezpośrednio na Targówek? Czy nie zniechęcimy pasażerów wsiadających na Żeraniu?

3. Jeśli prosto przez Bródno, to istnieje realna groźba osłabienia 145 i zdublowania części funkcji przez nową linię i 145.

Niestety, nie ma tak łatwo.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 lis 2009, 20:18

Emdegger jestem bardzo ciekawy jak widzisz komunikacje Wawra w całości.
Oczywiście proszę o odpowiedź w innym temacie stosownym do rejonu. ;-)

ODPOWIEDZ