Zbiorkom w Białołęce, sugestie mieszkańców i.......

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 20 lis 2009, 23:47

Wolfchen pisze:Przejrzyj nowy rozkład dla linii radomskiej. Częstotliwość kursowania wybitnie zachęcająca.
Korzystam codziennie i jestem zadowolony. Tam będą utrudnienia w związku z budową łącznika na Okęcie i jest to od KM niezależne.
Wolfchen pisze:A ponadto SKM ma przewagę nad KM, że obowiązują tam wszystkie bilety ZTMu.
Większość pasażerów korzysta z biletów okresowych (1 dzień i więcej). A o przeraźliwym brudzie w pociągach SKM pisałem. Ponieważ były one kupowane za pieniądze miasta stołecznego, to zarząd spółki SKM powinien beknąć za brak obsługi tych pojazdów.
Wolfchen pisze:Ponadto nie wiem, jak chcesz zachęcać ludzi do przesiadania się na kolej bez oferowania regularnego i częstego połączenia, ale to już inna sprawa.
Przypomnij sobie jak regularne było SKM jeżdżące do Falenicy.
Wolfchen pisze:Nie ulega watpliwości ponadto, że kolej dla Białołęki nie jest aż tak korzystna. Choszczówka to jeszcze, ale do poprawienia komunikacji w sposób snaczący potrzebny jest tramwaj na Nowodwory + reforma (byle z głową) dojazdu na os. Derby i dalsze części "polnej" Białołęki. Chociaż tutaj przeszkodą może być marny stan infrastruktury... :-k
Poza tym uważam, że jeżdżenie autobusem po krzakach, gdzie inne linie wożą samego kierowcę nie nagoni w sposób cudowny pasażerów pociągom.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 21 lis 2009, 17:10

patryk148 pisze:nie wiem jak z przejezdnością ulic, pewnie musiały by być midiki. ale trasa mi się podoba, oczywiscie kosztem całej 144

Wszystkie wymienione ulice są przejezdne.

[ Dodano: |21 Lis 2009|, 2009 17:19 ]
MisiekK pisze:Poza tym uważam, że jeżdżenie autobusem po krzakach, gdzie inne linie wożą samego kierowcę nie nagoni w sposób cudowny pasażerów pociągom.

TO PO CO TAM JEZDZĄ CZWÓRKI (144) JAK wożą powietrze ,trochę rozeznania a potem 100% wypowiadania, takie stwierdzenie to pasuje do 206 a jakoś nikt nie chce tego skasować. Pute to na pewno by nie było bo PŁUDY VILAGE I INNE osiedla się tam znajdujące. Stwierdzam, że ktoś tu nie ma ZIELONEGO pojęcia o budowie nowych osiedli w tym rejonie. To nie lata 70-te gdzie ludnośc tej dzielnicy można było policyć n palcach jednej ręki. Ktoś siedzi jeszcze w początkach 20-ego wieku a nie początek 21.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 lis 2009, 17:51

MisiekK pisze:Tam będą utrudnienia w związku z budową łącznika na Okęcie i jest to od KM niezależne.
Nie aż takie, które by powodowały stado, a potem dziurę w rozkładzie sięgającą godziny lub więcej. A częstotliwość nawet i 30 minut nie zachęca do przesiadek...
MisiekK pisze:Większość pasażerów korzysta z biletów okresowych (1 dzień i więcej).
A od kiedy to w pociągu KM można kasować bilety kartonikowe? :shock:
MisiekK pisze:Przypomnij sobie jak regularne było SKM jeżdżące do Falenicy.
Obecnie jest dużo regularniejsze.
MisiekK pisze:Poza tym uważam, że jeżdżenie autobusem po krzakach, gdzie inne linie wożą samego kierowcę nie nagoni w sposób cudowny pasażerów pociągom.
Wożenie osiedla Derby do pociągu byłoby głupotą.

Natomiast myślę, że dobrym rozwiązaniem byłby terminal przesiadkowy przy pętli Żerań Wschodni. Kurduple jeżdżą po zabudowujących się krzakach, a potem dowożą do tramwajów. Ale do tego potrzeba nowego taboru tramwajowego + wygodnego węzła.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

desert_eag

Post autor: desert_eag » 21 lis 2009, 18:38

Wolfchen pisze:
MisiekK pisze:Większość pasażerów korzysta z biletów okresowych (1 dzień i więcej).
A od kiedy to w pociągu KM można kasować bilety kartonikowe? :shock:
Nie wiem od kiedy, ale...
ZTM pisze:Na stacjach i przystankach, na których nie ma zainstalowanego kasownika ZTM, legalizacji (nadania ważności) biletom dobowym, 3-dniowym i 7-dniowym, dokonuje bezpłatnie kierownik pociągu, poprzez wpisanie na odwrocie ww. biletów kartonowych, nad paskiem magnetycznym: nr pociągu, aktualnej daty i godziny. Wpis kierownik pociągu potwierdza stemplem, umieszczonym poniżej paska magnetycznego - w dolnej części biletu, albo na czołowej stronie biletu. Na bilecie nie wolno dokonywać skreśleń i poprawek.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 lis 2009, 18:45

Mogli by tylko przekazać kierownikom, żeby tak nie bazgrali, bo wbrew pozorom to, czy bilet dobowy został skasowany o 11, czy o 14, to jednak ma znaczenie. :P
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 lis 2009, 18:50

Gorzej, jak ktoś chce do metra z takim biletem wejść... Kasuje raz jeszcze? :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

desert_eag

Post autor: desert_eag » 21 lis 2009, 19:02

O tym też pomyślano:
ZTM pisze: Jeżeli bilet z naniesionymi danymi, o których mowa wyżej zostanie skasowany w późniejszym terminie w kasowniku lub bramce metra, datę ważności takiego biletu liczy się od daty i godziny wpisanej przez kierownika pociągu.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 lis 2009, 19:18

Gorzej, jak taki bilet się nie chce skasować w bramce metra, na przykład w wyniku tuszu bądź tłuszczu na pasku magnetycznym :P

Ponadto co zrobić, jak wsiąziesz z biletem do drugiej jednostki, a w niej kierpocia nie będzie? Mam bilet, więc nie obowiązuje mnie przecież wsiadanie na poczatku składu pociągu :P

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 lis 2009, 19:46

Wolfchen pisze:Mam bilet, więc nie obowiązuje mnie przecież wsiadanie na poczatku składu pociągu :P
Nie masz ważnego biletu na przejazd, musisz się zgłosić w celu jego legalizacji. Dokładnie tak samo, jak z abonamentowym.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 lis 2009, 20:17

fik pisze:Nie masz ważnego biletu na przejazd, musisz się zgłosić w celu jego legalizacji. Dokładnie tak samo, jak z abonamentowym.
Hm, to już mi się pomieszało. Przy "wspólnym bilecie" obowiązują przepisy taryfowe ZTM czy KM?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 21 lis 2009, 20:19

Wolfchen pisze:Nie aż takie, które by powodowały stado, a potem dziurę w rozkładzie sięgającą godziny lub więcej.
Zatrudnij się w KM jako pchacz składów EN57 w godzinach, gdy będzie wyłączone zasilanie. Wtedy będa pociągi jeździć regularnie.
Wolfchen pisze:A częstotliwość nawet i 30 minut nie zachęca do przesiadek...
Mnie zachęciła. Przy takich połączeniach ważne jest alby pociąg jechał wtedy gdy ludzie jadą do pracy (żeby mieli czas na dojście z przystanku) lub z niej wracają (żeby mieli czas na dojście do pociągu). To świetnie spełniają kursy kierowane do samego Służewca i z niego startujące.
Wolfchen pisze:A od kiedy to w pociągu KM można kasować bilety kartonikowe? :shock:
Od zawsze - w kasownikach na niektórych stacjach i u kierownika pociągu. Dawno ten temat maglowano, a zawsze się znajdzie ktoś, kto nie doczytał informacji i się czepia...
Wolfchen pisze:Wożenie osiedla Derby do pociągu byłoby głupotą.
Oczywiście. Tak samo zwiedzanie krzaków, gdzie w inne linie nikt nie wsiada.
Wolfchen pisze:Gorzej, jak taki bilet się nie chce skasować w bramce metra, na przykład w wyniku tuszu bądź tłuszczu na pasku magnetycznym :P
Jak będziesz na bieżąco myć ręce, to nie będziesz tłuścił biletów :P A poważnie - windą do metra.
Wolfchen pisze:Ponadto co zrobić, jak wsiąziesz z biletem do drugiej jednostki, a w niej kierpocia nie będzie?
Jedziesz na gapę - ostrzegam - kolejową, a nie ZTM - trochę wyższe kary.
gregory5576 pisze:TO PO CO TAM JEZDZĄ CZWÓRKI (144)
Taaaa... Szczególnie, że przecież 144 po Zielonej Białołęce jeździ....
gregory5576 pisze:JAK wożą powietrze ,trochę rozeznania a potem 100% wypowiadania, takie stwierdzenie to pasuje do 206 a jakoś nikt nie chce tego skasować.
Frekwencja na Zbyszka z Bogdańca albo Wielkiego Dębu się nagle poprawiła?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 lis 2009, 21:15

MisiekK pisze:Zatrudnij się w KM jako pchacz składów EN57 w godzinach, gdy będzie wyłączone zasilanie. Wtedy będa pociągi jeździć regularnie.
Wobec tego nie powinno się zachęcać ludzi do korzystania z kolei do czasu zakończenia tego remontu. Zwłaszcza, kiedy remont ma się skońcyć częstą SKMką.
MisiekK pisze:Przy takich połączeniach ważne jest alby pociąg jechał wtedy gdy ludzie jadą do pracy (żeby mieli czas na dojście z przystanku) lub z niej wracają (żeby mieli czas na dojście do pociągu).
Przy dowożeniu do pracy i z powrotem tak, ale jako oś komunikacyjna dla mieszkańców już nie...
MisiekK pisze:Od zawsze - w kasownikach na niektórych stacjach i u kierownika pociągu.
W kasownikach, to wiem. Sam z tych kasowników wielokrotnie korzystałem...
MisiekK pisze:Tak samo zwiedzanie krzaków, gdzie w inne linie nikt nie wsiada.
Możn prosić o przykłady? Bo z pamięci, to tylko mogę przywołać 384... Ale to na Bielanach...
MisiekK pisze:Jak będziesz na bieżąco myć ręce, to nie będziesz tłuścił biletów :P A poważnie - windą do metra.
Nie każdy jest inwalidą/ma wózek dziecięcy/duży bagaż :P
MisiekK pisze:Jedziesz na gapę - ostrzegam - kolejową, a nie ZTM - trochę wyższe kary.
To było pytanie czysto teoretyczne :P Pociąg jest atrakcyjny pod kilkoma warunkami i nie dla przypadkowego pasażera, ot co :P

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 21 lis 2009, 21:26

Wolfchen pisze:Zwłaszcza, kiedy remont ma się skońcyć częstą SKMką.
Albo się i nie skończy.
Wolfchen pisze:Przy dowożeniu do pracy i z powrotem tak, ale jako oś komunikacyjna dla mieszkańców już nie...
A tych mieszkających przy Dolinie Biurowców po prostu tłuuuuumyyyyy.....
Wolfchen pisze:Możn prosić o przykłady? Bo z pamięci, to tylko mogę przywołać 384... Ale to na Bielanach...
373 na Odolanach i 104 w wersji Nowodwory - Bródno Podgrodzie.
Wolfchen pisze:Nie każdy jest inwalidą/ma wózek dziecięcy/duży bagaż :P
A takich co nie mieszczą się w tej grupie to już winda parzy?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 lis 2009, 21:34

MisiekK pisze:Albo się i nie skończy.
W każdym razie jak nie SKM to KM... Co kwadrans powinien pociąg być.
MisiekK pisze:A tych mieszkających przy Dolinie Biurowców po prostu tłuuuuumyyyyy.....
Tamte pociągi obsługują jeszcze parę innych p.o.
MisiekK pisze:373 na Odolanach i 104 w wersji Nowodwory - Bródno Podgrodzie.
Na Odolanach to akurat wszystko będzie muchowozem. A 104 już nie ma na tej trasie...
MisiekK pisze:A takich co nie mieszczą się w tej grupie to już winda parzy?
Zgodnie z Regulaminem nie mogą z niej korzystać.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 lis 2009, 21:53

Wolfchen pisze:Hm, to już mi się pomieszało. Przy "wspólnym bilecie" obowiązują przepisy taryfowe ZTM czy KM?
Jeżeli masz ważny bilet ZTM, to ZTM, ale póki go nie masz (=nie skasujesz go), to w pełni TP-KM.

ODPOWIEDZ