SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
A gdy linia ruszy to nagle okaże się że ktoś kto 2 lata temu zaczynał remont torowisk nie pomyślał o tym żeby przygotować je do wzmożonego ruchu aglomeracyjnego...
Ehhhh... jak zawsze brutalna rzeczywistość
Tak na marginesie, nie lepiej jest zainwestować w lokomotywownię poza granicami Warszawy?
Niby będzie to trochę kosztować bo trzeba kupić teren - ewentualnie dogadać się z jakąś podwarszawską gminą - ale może się okazać że za 5 lat teren na Odolanach będzie tyle droższy że nie opłaca się tam stawiać lokomotywowni.
Może to moje osobiste spostrzeżenie ale tak to widzę. Podobnie zastanawia mnie kwestia KM-owej lokomotywowni Ochota. Nie taniej byłoby im przenieść lokomotywownię pod Warszawę a teren pchnąć? Lokalizacja gwarantuje zysk...
Ehhhh... jak zawsze brutalna rzeczywistość
Tak na marginesie, nie lepiej jest zainwestować w lokomotywownię poza granicami Warszawy?
Niby będzie to trochę kosztować bo trzeba kupić teren - ewentualnie dogadać się z jakąś podwarszawską gminą - ale może się okazać że za 5 lat teren na Odolanach będzie tyle droższy że nie opłaca się tam stawiać lokomotywowni.
Może to moje osobiste spostrzeżenie ale tak to widzę. Podobnie zastanawia mnie kwestia KM-owej lokomotywowni Ochota. Nie taniej byłoby im przenieść lokomotywownię pod Warszawę a teren pchnąć? Lokalizacja gwarantuje zysk...
Ja bym dał odprawę z Gdańskiej jednego składu co 80 minut. 4 składy po 1 jednostce i mamy co 20 minut. Po dodaniu KM, które chcą jeździć co 15-20 minut wychodzi chyba i tak nadmiar podaży (przynajmniej na początku, zanim się ludzie od busów nie odzwyczają).
No i SKM potrzebuje całych 4 jednostek w ruchu + coś na Grochowie (wspólne dla obu linii).
ps. wiem że ma być z Woli, ale dla mnie to akurat bezzasadne. Ruch jest do metra i wystarczy żeby KM jeździły z Woli.
ps 2. w sumie to nawet 14WE bym dał. Niech tam się psują
No i SKM potrzebuje całych 4 jednostek w ruchu + coś na Grochowie (wspólne dla obu linii).
ps. wiem że ma być z Woli, ale dla mnie to akurat bezzasadne. Ruch jest do metra i wystarczy żeby KM jeździły z Woli.
ps 2. w sumie to nawet 14WE bym dał. Niech tam się psują
-
kebe
Gdyby było to by nie robili takiego szumu, że będzie od grudnia, bo by się skompromitowali. A w zasadzie to tak jest 
Oj. Ostatnio obserwuję, o dziwo, że coraz większa liczba osób jezdzi porannymi pociągami z Zoo, Gdańskiej na Kasprzaka czy na Wolę. Chyba niektórzy przekonali się, że to w godzinach szczytu całkiem szybkie połączenie. Mówię tu o ilościach nawet 10-15 osób. Jak na tak dziurawą relację to nieźle. Najbardziej problematycznie jest to, że ludzie zupełnie nie wiedzą gdzie jest przystanek Wola, że mogą w przeciągu 3min przejść na Zachodni.ps. wiem że ma być z Woli, ale dla mnie to akurat bezzasadne. Ruch jest do metra i wystarczy żeby KM jeździły z Woli.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
3 lata termu to akurat były wybory.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja rozumiem że Wola nie jest do wywalenia. Tylko że jak par pociągów w relacji Legionowo-Warszawa ma być 6-7 na godzinę to dla czystej oszczędności nie każdy musi zajmować się realizacją kilku procent zadania pod tytułem KM9/S9. Tak samo jak nie każdy jedzie do Iłowa.
Jak się na DB wpisze Zoo-Wola to wychodzi coś co już powinno zadowolić tam pracujących. A w każdym razie żaden autobus nie podskoczy.
Jak się na DB wpisze Zoo-Wola to wychodzi coś co już powinno zadowolić tam pracujących. A w każdym razie żaden autobus nie podskoczy.
SKM od początku jest narzędziem walki politycznej.
Najpierw jej uruchomienie pomogło zyskać poparcie dla Kaczyńskiego w wyborach Prezydenckich. Potem Marcinkiewicz by zyskać poparcie mieszkańców Wesołej przedłużył kursująca wcześniej do Rembertowa linię S2 do Woli Grzybowskiej. Teraz linia do Legionowa. Dlaczego wszystko co nieosiągalne wcześniej nagle przed wyborami udaje się zrobić?
Najpierw jej uruchomienie pomogło zyskać poparcie dla Kaczyńskiego w wyborach Prezydenckich. Potem Marcinkiewicz by zyskać poparcie mieszkańców Wesołej przedłużył kursująca wcześniej do Rembertowa linię S2 do Woli Grzybowskiej. Teraz linia do Legionowa. Dlaczego wszystko co nieosiągalne wcześniej nagle przed wyborami udaje się zrobić?
- humptyangel
- Kontakt:
Kończenie biegu na Warszawa Wola wynika tylko z tego, iż na Gdańskim nie ma teraz gdzie ich odstawiać z powodu remontu. Choć z drugiej strony wprowadzenie stałego taktu na odcinku W-wa Gdańska - W-wa Wola może spowodować wzbudzenie ruchu. Obecnie jeździ tam powietrze ze względu na brak sensownej częstotliwości kursowania
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
Akurat S9 ma się nijak do twojej teorii. Jest modernizacja, a po niej będzie to idealna linia dla SKM.
Śmiem się nie zgodzić.
Gdybyś nie zauważył obecnie w remoncie jest cala Modlińska do tego wiadukty na Toruńskiej mają tam całkowity paraliż Białołęki i północnego Targówka. to ze 300 tys. głosów będzie więc jest o co walczyć tym bardziej że mieszkańcy są nastawieni anty PIS i anty PO - Marcinkiewicz, Kaczka, i Hanke strasznie zaleźli za skórę ludziom zwłaszcza gierkami przy moście i właśnie trasie Toruńskiej.
Żebyś zobaczył jak się uwijają przy robieniu porządnego dojazdu do stacji dla autobusów - poezja.
>Choć z drugiej strony wprowadzenie stałego taktu na odcinku W-wa Gdańska - W-wa Wola może spowodować wzbudzenie ruchu.
Ruch się obudzi nie martw się, będziesz miał wybór jechać od Zachodniej pociągiem lub wlec się Prymasa w korku autobusem to wybierzesz pociąg.
-
bartoni722
KLYK
Zmiana rozkładu jazdy SKM
od 13.12.2009 (niedziela)
Obowiązuje: dzień powszedni, sobota, niedziela
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. 
Bardzo dużo kursów Warszawa Wschodnia - Pruszków i Sulejówek Miłosna - Warszawa Zachodnia. Nie wspomnę już o 'ciekawych' kursach Warszawa Zachodnia - Warszawa Wschodnia / Rembertów...bartoni722 pisze:KLYKZmiana rozkładu jazdy SKM
od 13.12.2009 (niedziela)
Obowiązuje: dzień powszedni, sobota, niedziela