Nie mogłaby być sterowana z ekspedycji?Glonojad pisze:Bez objęcia 26 SIPem, można to zrobić jako statyczną jedynie,
(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pod warunkeim, że nie siedzi na niej jakiś związkowiec... nie wiem, prawdę mówiąc - czy ekspedycja ma jakąś władzę nad motorowymi w sytuacjach normalnych?
No i nie wiem, ile tak naprawdę roboty ma ekspedytor i czy miałby czas jeszcze włączać jakieś lampki które 26 odjedzie pierwsze. Poza tym, zaraz by się zaczęło pytanie, "a dlaczego nie ma sygnalizować wszystkich odjazdów"?
No i nie wiem, ile tak naprawdę roboty ma ekspedytor i czy miałby czas jeszcze włączać jakieś lampki które 26 odjedzie pierwsze. Poza tym, zaraz by się zaczęło pytanie, "a dlaczego nie ma sygnalizować wszystkich odjazdów"?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A pamiętasz, jak ktoś przekonywał nas, że 10 minut w DS to nie można, bo koordynacje w całym mieście rozwala. I skoro dało się zrobić w DS co 5 to i co 10 niektóre linie dało by się porobić.Glonojad pisze:O w mordę, niezłe zasilenie. Wypalamy kilometry - to może by solówki na 23 wydłużyć?Paweł D. pisze:Na razie spełniło się marzenie Glona o takcie 5 minut w DS
A co do kilometrów, to w Wigilię (póki co) nie ma żadnych cięć kursów. Naprawdę chyba nie ma potrzeby kursowania niektórych linii co 10 minut w taki wieczór.
- MeWa
- Cukiereczek
ergo: czyli jednak nie da się i powracamy do tego, że tramwaje nie mogą z dwóch torów odjeżdżać...Glonojad pisze:Pod warunkeim, że nie siedzi na niej jakiś związkowiec... nie wiem, prawdę mówiąc - czy ekspedycja ma jakąś władzę nad motorowymi w sytuacjach normalnych?
a co za różnica? Kto zmieniałby SIP na pętli w przypadku NIEPLANOWYCH odjazdów, SB itp.?Glonojad pisze:Bez objęcia 26 SIPem
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bo też i nie muszą. Zresztą będzie tor do zawracania, mogą stać na dwóch i po zwolnieniu drugiego miejsca na zasadniczym objeżdżać pętlę i zajmować miejsce na nim.MeWa pisze:ergo: czyli jednak nie da się i powracamy do tego, że tramwaje nie mogą z dwóch torów odjeżdżać...Glonojad pisze:Pod warunkeim, że nie siedzi na niej jakiś związkowiec... nie wiem, prawdę mówiąc - czy ekspedycja ma jakąś władzę nad motorowymi w sytuacjach normalnych?
No i nie wiem, ile tak naprawdę roboty ma ekspedytor i czy miałby czas jeszcze włączać jakieś lampki które 26 odjedzie pierwsze. Poza tym, zaraz by się zaczęło pytanie, "a dlaczego nie ma sygnalizować wszystkich odjazdów"?![]()
Centrala ZTM, która powinna pilnować SIP jako takiego. Poza tym różnica jest taka, że automatycznie w systemie byłaby zalogowana informacja, która brygada ma odjazd z którego peronu (chociaż to nie zmienia faktu, że sytuacje opóźnień by nie działały prawidłowo, no bo niby skąd system ma wiedzieć, że jest SB i 7/26 odjedzie za trzy minuty na fajka).a co za różnica? Kto zmieniałby SIP na pętli w przypadku NIEPLANOWYCH odjazdów, SB itp.?Glonojad pisze:Bez objęcia 26 SIPem
[ Dodano: |10 Gru 2009|, 2009 23:18 ]
Akurat z tym się nie zgodzę. Co 5 jest częstotliwością, która po prostu nie wymaga żadnej koordynacji. Co 10 - no już niekoniecznie, a 10 z 15 koordynuje się tak sobie.Paweł D. pisze:[
A pamiętasz, jak ktoś przekonywał nas, że 10 minut w DS to nie można, bo koordynacje w całym mieście rozwala. I skoro dało się zrobić w DS co 5 to i co 10 niektóre linie dało by się porobić.
Poza tym, co 5 koordynuje się z co 15 bardzo ładnie
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zasilenia generalnie zorganizowane beznadziejnie. Informacja o nich pojawiła się bardzo późno, nie było żadnej informacji w tramwajach ani wczoraj, ani w ciągu tygodnia. Pomijam duperelę taką, jak informacja na SIP (skoro nie dało się wgrać rozkładów zasileń, to można było chociaż rzucić przewijany pasek: "w dniach tych i tych, linie te i te w godzinach takich a takich kursują co ok. 5 minut. Zapraszamy!").
Rozumiem, że taka promocja to po to by "udowodnić", że wprowadzenie 6/12 w sobotnim szczycie handlowym jest bez sensu, bo "tramwaje jeżdżą puste"? Sprytne!
Rozumiem, że taka promocja to po to by "udowodnić", że wprowadzenie 6/12 w sobotnim szczycie handlowym jest bez sensu, bo "tramwaje jeżdżą puste"? Sprytne!
Czy ZTM zamierza coś poprawić w zakresie zabieralności tramwajów w Al. Waszyngtona? Okazuje się, że 22 było tam potrzebne, ponieważ obecnie w porannym szczycie ludzie notorycznie zostają na przystankach: Park Skaryszewski i Berezyńska, często również już przy Kinowej. Odkąd rano wyludniły się autobusy z Gocławia juz na Szembeka pełno ludzi w tramwaju stoi a od Wiatracznej jest już tłok. I tak jest codzinnie rano po 8:00.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No przecież buduje metro.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To akurat nieistotne najwyraźniej 
Tym niemniej to ciekawe, bo jeszcze niedawno pomiary na Waszyngtona wykazywały napełnienie rzędu 160-180 osób na skład (i poniżej 100 w 22). Ciekawe co spowodowało taką zmianę, przecież nie "spartaczony remont Alei Jerozolimskich", prawda?
Moim zdaniem trzeba skrócić 24 do Wiatraka, wzmocnić 9 i wydłużyć 26 do Gocławka. Ale to bez kasacji 7 lub 8 nie wyjdzie, a to są przecież Niezwykle Istotne Społecznie Połączenia.
Tak więc niestety, nie pojedziesz, bo muchowozy trzymać trzeba.
Tym niemniej to ciekawe, bo jeszcze niedawno pomiary na Waszyngtona wykazywały napełnienie rzędu 160-180 osób na skład (i poniżej 100 w 22). Ciekawe co spowodowało taką zmianę, przecież nie "spartaczony remont Alei Jerozolimskich", prawda?
Tak więc niestety, nie pojedziesz, bo muchowozy trzymać trzeba.
Zgadzam się. Ósemka rano przyjeżdża na Rondo Waszyngtona z zajętymi tylko miejscówkami + kilka osób stoi i to zapewne większość z tych osób wsiadła przystanek wcześniej. W Siódemce jest trochę lepiej. Skrócenie 24 jest jak najbardziej potrzebne. Tak jak piszę: obecnie już na Szembeka jest sporo ludzi w wagonach a na Wiatraczną tramwaj przyjeżdża już mocno zapełniony. Ludzie wybierają tramwaj ponieważ od kiedy mamy buspas na TŁ poranny korek w Al.Waszyngtona przybrał na sile i skutecznie odstrasza od 102, 158 czy 521. Do tego doszedł stale rosnący potok z Gocławia: rano 507 czy E-5 wjeżdżają z Saskiej na Waszyngtona z kilkunastoma osobami stojącymi - co jeszcze kilka miesięcy temu byłoby obrazkiem niemożliwym do zarejestrowania o tej porze dnia. Solówki na 123 jadące rano z Gocławia w kierunku Wiatracznej sa nabite po brzegi. Obecnie na 123 tak naprawdę SU15 byłoby idealne, ponieważ również w kierunku Gocławia od strony Wiatarcznej autobusy są nabite. Do tego jak najbardziej przydałoby się jego skrócenie do Zwycięzców.