Pośpieszne IC i osobowe samorządowe - czyli reforma kolejowa

Moderator: JacekM

ness

Post autor: ness » 19 gru 2009, 12:57

Jesli w 2010 to i tak juz za pozno na blokowanie i straszenie PR.
Co mial niby PIC 'stracic' na konkurencji IR to juz sie na raporcie rocznym za 2009 odbilo.

Jak juz PIC puszcza na gielde, dostana zastrzyk gotowy (ktory mam nadzieje nie zostanie w calosci przejedzony) , to gora raczej nie bedzie blokowala poczynan PR.
Zreszta wojenny topor chyba zostal zakopany, od nowego rozkladu IR lepiej sie zgrywaja z tlk, o dlugach przycichlo. Rozejdzie sie po kosciach.

Z inwestorskiego pkt widzenia to nawet lepiej ze PIC musial skorygowac i uporzadkowac swoja oferte przed wypuszczeniem na gielde, a nie potem sie z tym babrac.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 21 gru 2009, 12:40

Zaraz, ale PIC ma być oddłużony (za pieniądze z budżetu) i mieć kasę na inwestycje (z giełdy), a PR nic? I to ma być uczciwe?

Związkowiec pisze:Jeśli firma jest dobrze zarządzana, to wcale nie musi być prywatyzowana - mówi Stanisław Stolorz, przewodniczący Federacji Związków Zawodowych PKP.
=;
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 gru 2009, 16:00

Właśnie o to chodzi. Żeby było lepiej, to potrzeba wydzielić coś jak GDDKiA, które zarzadzałoby infrastrukturą i ruchem pociągów oraz odpowiadało za przepływ informacji na linii maszynista - macierzysta spółka. No i kasy by mogli mieć.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 gru 2009, 16:31

Wolfchen pisze:Właśnie o to chodzi. Żeby było lepiej, to potrzeba wydzielić coś jak GDDKiA, które zarzadzałoby infrastrukturą i ruchem pociągów oraz odpowiadało za przepływ informacji na linii maszynista - macierzysta spółka. No i kasy by mogli mieć.
Masz przecież PLK SA...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 22 gru 2009, 16:33

Mam też firmę Kulczyka na autostradzie...
Wolfchenowi chodziło raczej o kogoś świadomego celu swojego istnienia.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 gru 2009, 16:36

zofey pisze:Mam też firmę Kulczyka na autostradzie...
Wolfchenowi chodziło raczej o kogoś świadomego celu swojego istnienia.
Jeszcze nie teraz jak chodzi o kolej. Podział na spółki polegał na zmianie nazw dyrektorów na prezesów - beton zbrojony jak był tak siedzi, a PLK to jeden z najtwardszego betonu w tym bałaganie.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 22 gru 2009, 16:46

Żeby było jasne. PLK porównałem tu do koncesjonariusza autostrady. Odpowiednika GDDKiA nie widzę.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 gru 2009, 17:05

MisiekK pisze:Masz przecież PLK SA...
Własnie chodzi o to, żeby to nie było PLK S.A. Beton zbrojony rozgonić na cztery wiatry, utworzyć dyrekcję podległą MI (analogicznie jak GDDKiA) i wtedy niech rządzi. Oczywiście podział linii kolejowych na "krajowe" i "samorządowe" - czyli np. Łomża - Ostrołęka pod samorząd oddać. To skrótem, jeśli będzie taka wola, to napiszę szerzej, jak bym to widział. 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

kajo

Post autor: kajo » 22 gru 2009, 20:46

Wolfchen pisze:Własnie chodzi o to, żeby to nie było PLK S.A. Beton zbrojony rozgonić na cztery wiatry, utworzyć dyrekcję podległą MI (analogicznie jak GDDKiA) i wtedy niech rządzi.
Tak się dzieje, ostatnio czytałem jak to ma wyglądać i jak sprywatyzują Intercity i Cargo a jeszcze SKM 3 miasto też coś, to się zrobi, ale kiedy to nie wiem.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 gru 2009, 21:40

O zmianach w strukturze PKP rozmawiamy w temacie o reformie kolejowej!
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 20 sty 2010, 10:45

UTK będzie mógł ograniczać przewoźnikom dostęp do infrastruktury?

Według prezesa PKP S.A. Andrzeja Wacha, który udzielił wywiadu dzisiejszej "Rzeczpospolitej", "potrzebne są takie przepisy, które będą chronić przewoźników funkcjonujących na rynku i jednocześnie korzystających z dotacji publicznych, w przypadku wejścia na rynek nowych graczy". "Rynek Kolejowy" dotarł do projektu Ustawy o zmianie ustawy o transporcie kolejowym, która ma wprowadzić możliwość ograniczania dostępu do infrastruktury kolejowej przewoźnikom przez regulatora rynku transportu kolejowego.

Wspomniany projekt zmiany ustawy wprowadza m.in. dodatkowe ustępy do art. 29a. Można w nich przeczytać np.: "Przewoźnikom kolejowym świadczącym krajowe usługi przewozu osób w przypadku kolizji między złożonymi zamówieniami o przydział tras szczególnie między przejazdami pociągów różnych przewoźników na tych samych liniach a świadczących usługi o charakterze publicznym i komercyjnym może zostać ograniczone prawo dostępu do infrastruktury na podstawie przeprowadzonych przez regulatora rynku transportu kolejowego analiz eksploatacyjno-handlowych i ekonomiczno-rynkowych świadczonych usług z uwzględnieniem potrzeb podróżnych, gospodarki narodowej przy najkorzystniejszym wykorzystaniu zdolności przepustowej linii kolejowej".

Według projektu prezes UTK będzie miał możliwość "ograniczenia dostępu do infrastruktury transportu kolejowego, jeśli naruszona została równowaga ekonomiczna usług o charakterze publicznym świadczonych przewoźników, wystąpiły przesłanki dyskryminacji w dostępie do infrastruktury i zasadach uczciwej konkurencji, naruszone zostały zasady procesu ustalania rocznego rozkładu jazdy, naruszone zostały potrzeby i postulaty podróżnych". Dokument stwierdza, że szef Urzędu będzie mógł w drodze decyzji "ograniczyć całkowicie, częściowo lub czasowo dostęp do danej trasy dla przewoźnika. Ograniczenie może dotyczyć odcinka linii, terminów i częstotliwości kursowania". Projekt postuluje, aby wniosek o takie postępowanie mógł do UTK złożyć przewoźnik kolejowy, organizator przewozów lub zarządca infrastruktury kolejowej. Prezes Urzędu mógłby taką decyzję podjąć nie później niż na 3 miesiące przed dniem wejścia w życie nowego rozkładu jazdy.

Od ewentualnej decyzji o ograniczeniu dostępu do infrastruktury ma przysługiwać odwołanie do sądu arbitrażowego przy prezesie UTK. Postanowienie tego organu będzie można zaskarżyć do Sądu Okręgowego w Warszawie.

Projekt ustawy stwierdza także, że ministerstwo infrastruktury w drodze rozporządzenia określi kryteria, na podstawie których określana będzie równowaga ekonomiczna świadczenia usług publicznych na krajowym rynku przewozu osób. Jako przykładowe kryteria wymienione są: wpływ na rentowność usług o charakterze publicznym, popyt wśród podróżnych, terminy i częstotliwość kursowania pociągów, przerwy między przejazdami, kryterium ustalania ceny biletu i poziom tych cen oraz wykorzystanie zdolności przepustowej.

Dokument ma zmienić również brzmienie art. 30 - prezes UTK ma nadzorować także proces koordynacji przydzielania tras pociągów przez zarządcę przewoźnikom pasażerskim. Ma on uwzględniać pierwszeństwo przewozu osób oraz obowiązek służby publicznej, potrzebę skoordynowania ruchu pociągów dla przewozu osób, obowiązek wykonania przewozu nałożony przepisami prawa przewozowego, udostępnienie tras pociągów, które w poprzednim rozkładzie jazdy pociągów były wykorzystywane przez tego samego przewoźnika kolejowego oraz umowy ramowe. Przed ostatecznym przydzieleniem tras wnioskodawcom, zarządca infrastruktury według projektu zobowiązany będzie do przedłożenia (na min. 3 miesiące przed wejściem w życie nowego rozkładu jazdy) prezesowi UTK porozumienia ws. projektu rocznego rozkładu jazdy do konsultacji. Wszelkie spory w sprawie procesu układania rozkładu jazdy mają być rozstrzygane przez sąd arbitrażowy przy prezesie UTK.

W związku z powyższym, wysłaliśmy do Ministerstwa Infrastruktury kilka pytań:

* Jaki jest cel wprowadzenia przepisów umożliwiających regulatorowi rynku transportu kolejowego ograniczenie prawa dostępu do infrastruktury?
* Kto będzie przeprowadzał wymagane w projekcie analizy eksploatacyjno-handlowe i ekonomiczno-rynkowe?
* Kiedy będzie znany projekt stosownego rozporządzenia?
http://www.rynek-kolejowy.pl/14124/1412 ... uktury.htm

Dwie sprawy:
1. Wacha powinni jak najszybciej odwołać- albo przywrócić komunę powinni.
Jeżeli to przejdzie to PO pokaże jaka to z niej ,,liberalna''partia

2. Moderatorzy - nie bijcie- jak jest temat o PLK, Infrastrukturze itp to proszę o połączenie.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 sty 2010, 10:55

"Przewoźnikom kolejowym świadczącym krajowe usługi przewozu osób w przypadku kolizji między złożonymi zamówieniami o przydział tras szczególnie między przejazdami pociągów różnych przewoźników na tych samych liniach a świadczących usługi o charakterze publicznym i komercyjnym może zostać ograniczone prawo dostępu do infrastruktury na podstawie przeprowadzonych przez regulatora rynku transportu kolejowego analiz eksploatacyjno-handlowych i ekonomiczno-rynkowych świadczonych usług z uwzględnieniem potrzeb podróżnych, gospodarki narodowej przy najkorzystniejszym wykorzystaniu zdolności przepustowej linii kolejowej".
O ile się orientuję, to jest to niezgodne z przepisami UE... :-k

Swoją drogą, to to jest żałosne - piszą o "ochronie potrzeb podróżnych", a sami mają tych podróżnych w głębokim poważaniu... Cóż - wypada tylko współczuć pasażerom kolei, bo jest to bat nie tyle dla zagranicznych przewoźników, co na IR.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 sty 2010, 11:08

IC boi się konkurencji DB, przy okazji załatwił sobie wykoszenie konkurenta w postaci IR, bo "w Polsce nie ma prawa istnieć konkurencja. Po za tym my chcemy na giełdę".

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2010, 12:07

Wolfchen pisze:O ile się orientuję, to jest to niezgodne z przepisami UE... :-k
Nie jestem pewien. UE daje możliwość ograniczenia dostępu komunikacji komercyjnej tam, gdzie w pierwszej kolejności powinna się "zwracać" komunikacja publiczna.

Trzeba by poszperać w zapisach...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2010, 12:40

No zaraz, to chyba przewoźników samowystarczalnych wypada chronić przed nieuczciwą konkurencją przewoźników dotowanych. :-$
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ