kiedy ty nauczysz się ze odpięcie blokady jazdy (blokady drzwiowej w 13N kończy się tym ze 2 wagonu nie otworzysz ??MisiekK pisze:eśli chłopcy bezkarnie cykali 'zetkami', to znaczy, że blokada drzwiowa była wyłączona.
13 (pechowa) N
czy aby otrzymać licencję na parówki trzeba naprawdę wszystkie rozumy pozjadać? wielki pan kabiny i trzech przycisków...Pingwin pisze:kiedy ty nauczysz się ze odpięcie blokady jazdy (blokady drzwiowej w 13N kończy się tym ze 2 wagonu nie otworzysz ??MisiekK pisze:eśli chłopcy bezkarnie cykali 'zetkami', to znaczy, że blokada drzwiowa była wyłączona.![]()
blam blam blam
Niestety, takie są skutki zaniechanej niegdyś przebudowy części wagonów na czynne doczepy.

Pamiętam, jak legenda poznańskich torów - nieżyjący już Piotr Dutkiewicz w czasie jazdy Hetmańską w wagonie 115 z maksymalną prędkością ściągał pantograf przed wjazdem do tuneluStary Pinwin pisze:Zabawa bardzo niszczy nakładki grafitowe i drut jezdny-łuk elektryczny.
15/12/2005-12/7/2019
Dokładnie TLG z tobą się zgodzę mogły być doczepy czynne bez kabiny a i nawet bez pantografu bo można było połączyć wagony kablem WN. W Bydgoszczy tak mają że na drugim pościągali pantografy.TLG pisze:Niestety, takie są skutki zaniechanej niegdyś przebudowy części wagonów na czynne doczepy.Pamiętam, jak legenda poznańskich torów - nieżyjący już Piotr Dutkiewicz w czasie jazdy Hetmańską w wagonie 115 z maksymalną prędkością ściągał pantograf przed wjazdem do tuneluStary Pinwin pisze:Zabawa bardzo niszczy nakładki grafitowe i drut jezdny-łuk elektryczny.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oczywiście, można kabel 600V założyć, ale:
1) przy połamaniu jednego patyka przy wykolejeniu czy awarii sieci nie będzie na czym zjechać - spychanie lub ściąganie składu innym. A przy patyku na drugim wagonie skład sam się może zewakuować (albo sterując z pierwszego wagonu, jak jest prąd w baterii, albo z instruktorem z krótkofalówką robiącego za oczy dla motorowego w drugim wagonie)
2) w Warszawie pracownicy zaplecza są przyzwyczajeni, że pantogfraf opuszczony = pantograf bez prądu. Tymczasem w układzie z pozostawieniem pantografu i położeniem kabla (podstawowe rozwiązanie w PL) w złożonym pantografie II wagonu będzie prąd i to 600VDC. Oczywiście, wina będzie pracownika, ale marne to pocieszenie dla rodziny grzanki...
1) przy połamaniu jednego patyka przy wykolejeniu czy awarii sieci nie będzie na czym zjechać - spychanie lub ściąganie składu innym. A przy patyku na drugim wagonie skład sam się może zewakuować (albo sterując z pierwszego wagonu, jak jest prąd w baterii, albo z instruktorem z krótkofalówką robiącego za oczy dla motorowego w drugim wagonie)
2) w Warszawie pracownicy zaplecza są przyzwyczajeni, że pantogfraf opuszczony = pantograf bez prądu. Tymczasem w układzie z pozostawieniem pantografu i położeniem kabla (podstawowe rozwiązanie w PL) w złożonym pantografie II wagonu będzie prąd i to 600VDC. Oczywiście, wina będzie pracownika, ale marne to pocieszenie dla rodziny grzanki...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Oj tam z tymi łamaniami. Prawda jest taka że to polityka oszczędności. Zauważ że w większości miast stosuje się WN w akwariach. Doczepy są potrzebne bo jednak o te parę miejsc jest więcej, ale teraz to już mało istotna rozmowa bo bezcelowa.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Warszawa była pierwszym miastem w Polsce, które zastosowało kabel WN między wagonami i pierwszym które zrezygnowało z tego rozwiązania.Filip7370 pisze:Oj tam z tymi łamaniami. Prawda jest taka że to polityka oszczędności. Zauważ że w większości miast stosuje się WN w akwariach.
BTW - na czym ma niby polegać ta "oszczędność" o której wspominasz?
Nie ma kasy żeby robić to co np. w Poznaniu. Dużo jak nie wszystkie są porobione 105NaD w Krakowie. U nas uznano to za nie potrzebne bo nia ma sensu marnować pieniędzy i jak awaria to ten drugi wagon ściągnie uszkodzony, nikt mi nie będzie wmawiał że kabiny pozostały po to by ułatwiać życie w razie awarii bo mimo remontów większość jest zdekompletowana i zapewne nie działa. Co do kabla WN to tylko taka dygresja, najlepsze jest rozwiązanie jak w Bulwach. Kabiny nie ma a jakoś nikt nie marudzi.
P.S. Przecież można był przerobić więcej wagonów jak skład 2006+2007, nawet bez impulsowego rozruchu itd.
P.S. Przecież można był przerobić więcej wagonów jak skład 2006+2007, nawet bez impulsowego rozruchu itd.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
On sie poprostu o nią oparł. Nawt były plany, by ją zdemontować i oddać motorowejPaweł D. pisze:TrójkątemPremo pisze:Jak otworzyć tą pokrywę?
[ Dodano: |3 Sty 2010|, 2009 15:48 ]
Ok. Ale w 13N ta linka sobie wisi niczym nie zabezpieczona i każdy kto chce, może się do niej dobrać. W stopiątkach w drugim wagonie masz przecież normalną kabinę.Stary Pinwin pisze:B.J.-wszystkie 13 N(poza ŻABĄ) iwiększość 105 mają pałąk opuszczany linką.Jedna z zabaw małolatów polega na przywiązaniu naprężonej linki-w którymś momencie przy wyższej sieci wagon traci napięcie.Kiedyś w takiej sytuacji dzwoniły dzwonki wewn. ,teraz różnie z tym bywa.Zabawa bardzo niszczy nakładki grafitowe i drut jezdny-łuk elektryczny.
-
prosper5250
Naprawdę wszystkie przełączniki na pulpicie (oświetlenie, drzwi, dzwonki, żarówki) chodzą na 600V? Na panel sterowania nie idzie przez jakiś trafo mniejsze napięcie?
Ależ oczywiście, że nie. Przełączniki działają na napięcie z przetwornicy, tj. 40V.prosper5250 pisze:Naprawdę wszystkie przełączniki na pulpicie (oświetlenie, drzwi, dzwonki, żarówki) chodzą na 600V?
Chyba tylko nagrzewnica jest na 600V...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Następny samouk co wie lepiej.Filip7370 pisze:Nie ma kasy żeby robić to co np. w Poznaniu. Dużo jak nie wszystkie są porobione 105NaD w Krakowie. U nas uznano to za nie potrzebne bo nia ma sensu marnować pieniędzy i jak awaria to ten drugi wagon ściągnie uszkodzony, nikt mi nie będzie wmawiał że kabiny pozostały po to by ułatwiać życie w razie awarii bo mimo remontów większość jest zdekompletowana i zapewne nie działa. Co do kabla WN to tylko taka dygresja, najlepsze jest rozwiązanie jak w Bulwach. Kabiny nie ma a jakoś nikt nie marudzi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.