Nowe nazwy przystanków

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 03 sty 2010, 19:50

167, 168, 301 mają blisko siebie przystanki w obie strony: Plac Unii Lubelskiej i Rakowiecka.
131, 422 mają z pół kilometra od siebie przystanki Plac Unii Lubelskiej i Plac Unii Lubelskiej.

Problem dotyczy Plac Unii Lubelskiej 07 który powinien się nazywać Rakowiecka lub nawet Goworka (jako jedyny przystanek o takiej nazwie).

Do faktycznego Placu jest od niego daleko. Zobaczcie sobie jak kosmiczny jest dojazd z ronda do przystanku 07 (żeby znaleźć się po właściwej stornie ulicy).

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 03 sty 2010, 20:11

Gdabski pisze:Akurat kiedy jedzie długim odcinkiem ulicy i ma pętle na jej końcu to nie jest zły pomysł. Podobnie jest z REGULSKĄ, INSTALATORÓW.
:arrow: W tym problem, że SZASERÓW nie jest już przystankiem krańcowym (kiedyś nim był), ale przelotowym na trasie do pętli GOCŁAWEK WSCHODNI.
http://www.ztm.waw.pl/mapa/mapa_5.htm

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 03 sty 2010, 21:56

Nie wiem czy to ktoś pisał, jeśli tak to sory, ale nie chce mi się każdego wątku czytać, ale nie wiem czy zauważyliście, że na nowych mapkach jest błąd. Pętla 188 nazywa się na mapce PKP Gocławek, a pętla chociażby 135 to nadal Olszynka.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

radeom

Post autor: radeom » 03 sty 2010, 22:04

Jest o tym wyżej. ^^^

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 03 sty 2010, 23:44

GÓRALSKA :arrow: CH WOLA PARK ?

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 04 sty 2010, 0:04

NR pisze:GÓRALSKA :arrow: CH WOLA PARK ?
By się przydało, ale takich miejsc jest sporo, chodzi mi np. o centra handlowe : Tesco przy Stalowej i Górczewskiej, Galeria Mokotów, Geant przy Gocławku, CH Bemowo przy Powstańców. Tak można długo by wymieniać.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 04 sty 2010, 2:17

Adam G. pisze:Lotnisko, czy PPL tego chce czy nie, nazywa się "Okęcie". Wiele osób zna je pod tą nazwą, a nie ma pojęcia o tym, że nasz port lotniczy ma również patrona, jakim jest Fryderyk Chopin. Sam wiele razy widziałem zagubionych Polaków oraz osoby innych narodowości, szukające terminali w okolicach pętli tramwajowej. Wiele osób korzysta z naszego lotniska tylko raz. W całym kraju przyjęło się mówić "odlatuję z Okęcia" itp. Nic więc dziwnego, że ludzie się mylą. Nie każdy musi wiedzieć, że na lotnisko nie dojeżdża tramwaj, nie każdy musi znać miasto, nie każdy ma czas na sprawdzenie dojazdu do terminali, nie każdy myśli o tym, że będzie miał jakieś problemy z dojazdem.

Ja na przykład zawsze dokładnie sprawdzam sobie połączenia z lotnisk, na które zdarza mi się przylatywać i nigdy nie zdarzyło mi się pomylić. Niemniej jednak, jestem miłośnikiem i przez to patrzę (podobnie jak i Ty, choć może tego nie dostrzegasz) na sprawy związane z dojazdem z zupełnie innego punktu widzenia. Dla nas jest to najważniejsze, innych to aż tak bardzo nie interesuje.

Oczywiście, dojechanie na pętlę tramwajową Okęcie wynika - w pewnym stopniu - z głupoty (no bo jak można nie sprawdzić sobie dojazdu na lotnisko, samolot w końcu nie poczeka...). Zdecydowanie można jednak zmniejszyć liczbę takich przypadków i ułatwić ludziom życie, zmieniając kontrowersyjną nazwę pętli na cokolwiek innego. Mieszkańcom nie zrobi to absolutnie żadnej różnicy, zaś przyjezdni z pewnością byliby wdzięczni ;)
I to jest prawda obiektywna =D> :!:

[ Dodano: |4 Sty 2010|, 2010 02:33 ]
Ikarus 5780 pisze:Geant
A nie real,-?
Co do Galerii Mokotów bez wątpienia powinni zmienić. To bardzo rozpoznawalne miejsce, a "Rzymowskiego" nie każdemu musi coś mówić.

wojtor

Post autor: wojtor » 04 sty 2010, 10:26

levar pisze:
Adam G. pisze:
[ Dodano: |4 Sty 2010|, 2010 02:33 ] A nie real,-?
Co do Galerii Mokotów bez wątpienia powinni zmienić. To bardzo rozpoznawalne miejsce, a "Rzymowskiego" nie każdemu musi coś mówić.
Jeśli już to nie Real czy Geant tylko King Cross. Podobnie jak nie Carrefour Służewiec tylko Galeria Mokotów, ani nie Auchan Wola tylko CH Wola Park

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 04 sty 2010, 12:47

nie słyszałem, żeby ktoś używał nazwyu King Cross. A poza tym pętla Gocławek jest nazwą bardziej utrwaloną (no chyba, że chcemy ją przenieść na węzeł Marsa :))

wojtor

Post autor: wojtor » 04 sty 2010, 15:33

jasiu pisze:nie słyszałem, żeby ktoś używał nazwyu King Cross. A poza tym pętla Gocławek jest nazwą bardziej utrwaloną (no chyba, że chcemy ją przenieść na węzeł Marsa :))
Podobnie jak prawie nikt nie mówi Rondo Zgrupowania Radosław na Rondo Babka czy Lotnisko Chopina na Lotnisko Okęcie. Ale formalnie te miejsca/obiekty mają oficjalne nazwy i do nich dostosowane jest nazewnictwo przystankowe. Podobnie ludzie jadąc do CH Marki najczęściej mówią, że jadą do Reala.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2010, 18:24

wojtor pisze:
jasiu pisze:nie słyszałem, żeby ktoś używał nazwyu King Cross. A poza tym pętla Gocławek jest nazwą bardziej utrwaloną (no chyba, że chcemy ją przenieść na węzeł Marsa :))
Podobnie jak prawie nikt nie mówi Rondo Zgrupowania Radosław na Rondo Babka czy Lotnisko Chopina na Lotnisko Okęcie. Ale formalnie te miejsca/obiekty mają oficjalne nazwy i do nich dostosowane jest nazewnictwo przystankowe. Podobnie ludzie jadąc do CH Marki najczęściej mówią, że jadą do Reala.
nie ma też powodu dla którego należy uwieczniać w nazwach przystanków nazwy, które nie funkcjonują w świadomości społecznej w momencie, gdy obecne nazwy tych przystanków nie budzą zastrzeżeń.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 04 sty 2010, 20:18

wojtor pisze:Podobnie jak prawie nikt nie mówi Rondo Zgrupowania Radosław na Rondo Babka
:arrow: Wystarczyłoby CH ARKADIA (i niech nikt nie mówi, że się nie da, bo taka nazwa już przecież funkcjonuje kawałek dalej - i to ją można skorygować, jeśli nie mógłby być tak rozległy zespół przystankowy).

Gdabski

Post autor: Gdabski » 04 sty 2010, 20:22

MZ pisze:W tym problem, że SZASERÓW nie jest już przystankiem krańcowym (kiedyś nim był), ale przelotowym na trasie do pętli GOCŁAWEK WSCHODNI.
Może ja przestanę pisać :oops: Nie wiem, co miałem wczoraj w głowie.

pasażer

Post autor: pasażer » 05 sty 2010, 13:50

levar pisze:
Adam G. pisze:Lotnisko, czy PPL tego chce czy nie, nazywa się "Okęcie". Wiele osób zna je pod tą nazwą, a nie ma pojęcia o tym, że nasz port lotniczy ma również patrona, jakim jest Fryderyk Chopin. Sam wiele razy widziałem zagubionych Polaków oraz osoby innych narodowości, szukające terminali w okolicach pętli tramwajowej. Wiele osób korzysta z naszego lotniska tylko raz. W całym kraju przyjęło się mówić "odlatuję z Okęcia" itp. Nic więc dziwnego, że ludzie się mylą. Nie każdy musi wiedzieć, że na lotnisko nie dojeżdża tramwaj, nie każdy musi znać miasto, nie każdy ma czas na sprawdzenie dojazdu do terminali, nie każdy myśli o tym, że będzie miał jakieś problemy z dojazdem.

Ja na przykład zawsze dokładnie sprawdzam sobie połączenia z lotnisk, na które zdarza mi się przylatywać i nigdy nie zdarzyło mi się pomylić. Niemniej jednak, jestem miłośnikiem i przez to patrzę (podobnie jak i Ty, choć może tego nie dostrzegasz) na sprawy związane z dojazdem z zupełnie innego punktu widzenia. Dla nas jest to najważniejsze, innych to aż tak bardzo nie interesuje.

Oczywiście, dojechanie na pętlę tramwajową Okęcie wynika - w pewnym stopniu - z głupoty (no bo jak można nie sprawdzić sobie dojazdu na lotnisko, samolot w końcu nie poczeka...). Zdecydowanie można jednak zmniejszyć liczbę takich przypadków i ułatwić ludziom życie, zmieniając kontrowersyjną nazwę pętli na cokolwiek innego. Mieszkańcom nie zrobi to absolutnie żadnej różnicy, zaś przyjezdni z pewnością byliby wdzięczni ;)
I to jest prawda obiektywna =D> :!:
Czy do licha nie może to być poprostu lotnisko z patronem lub bez niego.
Wczoraj też ok. 21 spotkałem się z pasżerką, która szukała lotniska na pętli tramwajowej.
Wiecie co, a może pokutuje jeszcze w pamięci ludzi wjazd od 17 Stycznia linia 114. ale to możliwe tylko u ludzi starszych, a ta pasażerka napewno tego nie pamięta.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 sty 2010, 15:52

Do jasnej anielki, czy jak ktoś jedzie na Newark albo na Heathrow, to też mu wszystko jedno, czy dojedzie na lotnisko, czy do dzielnicy/miejscowości, która mu nadała nazwę? Wśród ludzi jest niemało bezmyślnych lemingów, ale nie przesadzajmy!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ