13 (pechowa) N

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 06 sty 2010, 13:13

piotram pisze:Przynajmniej nie maluje się całych wnętrz szarą farbą.
Kolor się zmienił. Fakt. Ale burty za gustowną szmatą nadal malują chłopaki z pistoletami.
piotram pisze:No i wszelkie częsci maluje się proszkiem, co powoduje że nie są obdrapane i przerdzewiałe już pod roku.
Ale decyzja o zakupie komory do malowania proszkiem, oraz śrutowni była podjęta w czasach zanim AP pojawił się na T-3. (Oczywiście nie umniejszam zasług AP jak chodzi o różne udogodnienia tylko chciałbym, aby obiektywnie podchodzić do sprawy. W sumie trochę żałuję, że go już nie ma w Warszawie, ale miał powody, żeby się wynieść stąd.)
piotram pisze:Kiedyś żartowało się, jak wygląda remont w T3 i T4. Stawiamy w środku puszkę z olejną farbą, wkładamy dynamit i odpalamy. Tera tylko włożyć szyby, siedzenia i wio! :D
Tak, zgadzam się z tym całkowicie i jak chodzi o tak zwane NGg to nadal mozna to tak określić.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 sty 2010, 13:31

Wiadomo, Adrian został obwołany świętym-meczennikiem, który poległ na froncie walki z betonem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 07 sty 2010, 10:29

Może trochę nie na temat.13N daje się ,spotrójniaczyć, tak samo 105Na. Jak sprawa wygląda z delfinem i hipolitem?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 sty 2010, 11:09

Szczecińskie delfiny się trojaczyć dają, ale to jest formalnie inna odmiana 105N2k/2000S, z założenia zaprojektowana jako wagon uniwersalny .
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 07 sty 2010, 11:37

Stary Pinwin pisze:Może trochę nie na temat.13N daje się ,spotrójniaczyć, tak samo 105Na. Jak sprawa wygląda z delfinem i hipolitem?
Z hipolitami jest chyba jak z fabrycznymi 105Na - są uniwersalne. A w innych, jak dorobi się gniazda i kontrolki, to chyba wszystko się da.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 sty 2010, 12:34

Stary Pinwin pisze:Może trochę nie na temat.13N daje się ,spotrójniaczyć, tak samo 105Na.
Nie daje się.
Stary Pinwin pisze:Jak sprawa wygląda z delfinem i hipolitem?
Oprogramowanie stosowane w Warszawie tego nie przewiduje.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 07 sty 2010, 12:41

Flash8222 pisze:Królikarnia w stronę Malczewskiego
akurat ten izolator możesz pokonać na spokojnie z jazda i nic się niestanie

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 sty 2010, 12:44

Pingwin pisze:akurat ten izolator możesz pokonać na spokojnie z jazda i nic się niestanie
Mostkująca klema się spali :P

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 07 sty 2010, 14:14

OPROGRAMOWANIE.W1986 śmigałem potrójną parówą po Warszawie i żadne oprogramowanie nie było do tego potrzebne O-)
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 07 sty 2010, 14:16

Adam G. pisze:Słyszałem, że kiedyś działała z drugiego wagonu nawet jazda i hamowanie, ale być może była to anegdotka bez pokrycia w rzeczywistości :)
Nie była to anegdotka- osobiście przetestowane z jednym takim znajomym motorkowym w latach 80'
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 07 sty 2010, 15:39

rufio198 pisze:
Adam G. pisze:Słyszałem, że kiedyś działała z drugiego wagonu nawet jazda i hamowanie, ale być może była to anegdotka bez pokrycia w rzeczywistości :)
Nie była to anegdotka- osobiście przetestowane z jednym takim znajomym motorkowym w latach 80'
W latach 90 w wagonie 809 pamietam, że po naciśnięciu jazdy włączały się dzwonki wewnętrzne :)
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 sty 2010, 16:19

Stary Pinwin pisze:OPROGRAMOWANIE.W1986 śmigałem potrójną parówą po Warszawie i żadne oprogramowanie nie było do tego potrzebne O-)
To było daaaaawno temu - 24 lata. Od 1993 roku podczas NG systematycznie wyciągano z wagonów 13N aparaturę umożliwiającą jazdę jako wagon pośredni powodując, że wagony mogą jeździć albo samodzielnie albo jako pierwsze albo jako ostatnie.
piotram pisze:W latach 90 w wagonie 809 pamietam, że po naciśnięciu jazdy włączały się dzwonki wewnętrzne :)
Zdarzało się tak, gdy nawrotnik nie był dokładnie ustawiony na pozycję '0'. Tak było gdy panowie mechanicy do przestawiania zamiast wajchy do nawrotnika używali kija wekslowego.

ODPOWIEDZ