Moderatorzy: JacekM, Dantte
-
MisiekK
piotram pisze:Przynajmniej nie maluje się całych wnętrz szarą farbą.
Kolor się zmienił. Fakt. Ale burty za gustowną szmatą nadal malują chłopaki z pistoletami.
piotram pisze:No i wszelkie częsci maluje się proszkiem, co powoduje że nie są obdrapane i przerdzewiałe już pod roku.
Ale decyzja o zakupie komory do malowania proszkiem, oraz śrutowni była podjęta w czasach zanim AP pojawił się na T-3. (Oczywiście nie umniejszam zasług AP jak chodzi o różne udogodnienia tylko chciałbym, aby obiektywnie podchodzić do sprawy. W sumie trochę żałuję, że go już nie ma w Warszawie, ale miał powody, żeby się wynieść stąd.)
piotram pisze:Kiedyś żartowało się, jak wygląda remont w T3 i T4. Stawiamy w środku puszkę z olejną farbą, wkładamy dynamit i odpalamy. Tera tylko włożyć szyby, siedzenia i wio!

Tak, zgadzam się z tym całkowicie i jak chodzi o tak zwane NGg to nadal mozna to tak określić.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wiadomo, Adrian został obwołany świętym-meczennikiem, który poległ na froncie walki z betonem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Stary Pingwin
autor: Stary Pingwin » 07 sty 2010, 10:29
Może trochę nie na temat.13N daje się ,spotrójniaczyć, tak samo 105Na. Jak sprawa wygląda z delfinem i hipolitem?
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Szczecińskie delfiny się trojaczyć dają, ale to jest formalnie inna odmiana 105N2k/2000S, z założenia zaprojektowana jako wagon uniwersalny .
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
piotram
Stary Pinwin pisze:Może trochę nie na temat.13N daje się ,spotrójniaczyć, tak samo 105Na. Jak sprawa wygląda z delfinem i hipolitem?
Z hipolitami jest chyba jak z fabrycznymi 105Na - są uniwersalne. A w innych, jak dorobi się gniazda i kontrolki, to chyba wszystko się da.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
-
MisiekK
Stary Pinwin pisze:Może trochę nie na temat.13N daje się ,spotrójniaczyć, tak samo 105Na.
Nie daje się.
Stary Pinwin pisze:Jak sprawa wygląda z delfinem i hipolitem?
Oprogramowanie stosowane w Warszawie tego nie przewiduje.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
Pingwin
- (2525)
Flash8222 pisze:Królikarnia w stronę Malczewskiego
akurat ten izolator możesz pokonać na spokojnie z jazda i nic się niestanie
-
MisiekK
Pingwin pisze:akurat ten izolator możesz pokonać na spokojnie z jazda i nic się niestanie
Mostkująca klema się spali

-
Stary Pingwin
autor: Stary Pingwin » 07 sty 2010, 14:14
OPROGRAMOWANIE.W1986 śmigałem potrójną parówą po Warszawie i żadne oprogramowanie nie było do tego potrzebne

miłośnik 13N
-
rufio198
-
Kontakt:
Adam G. pisze:Słyszałem, że kiedyś działała z drugiego wagonu nawet jazda i hamowanie, ale być może była to anegdotka bez pokrycia w rzeczywistości
Nie była to anegdotka- osobiście przetestowane z jednym takim znajomym motorkowym w latach 80'
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
-
piotram
rufio198 pisze:Adam G. pisze:Słyszałem, że kiedyś działała z drugiego wagonu nawet jazda i hamowanie, ale być może była to anegdotka bez pokrycia w rzeczywistości
Nie była to anegdotka- osobiście przetestowane z jednym takim znajomym motorkowym w latach 80'
W latach 90 w wagonie 809 pamietam, że po naciśnięciu jazdy włączały się dzwonki wewnętrzne

"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
-
MisiekK
Stary Pinwin pisze:OPROGRAMOWANIE.W1986 śmigałem potrójną parówą po Warszawie i żadne oprogramowanie nie było do tego potrzebne

To było daaaaawno temu - 24 lata. Od 1993 roku podczas NG systematycznie wyciągano z wagonów 13N aparaturę umożliwiającą jazdę jako wagon pośredni powodując, że wagony mogą jeździć albo samodzielnie albo jako pierwsze albo jako ostatnie.
piotram pisze:W latach 90 w wagonie 809 pamietam, że po naciśnięciu jazdy włączały się dzwonki wewnętrzne

Zdarzało się tak, gdy nawrotnik nie był dokładnie ustawiony na pozycję '0'. Tak było gdy panowie mechanicy do przestawiania zamiast wajchy do nawrotnika używali kija wekslowego.