Parkingi Park&Ride

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 sty 2010, 13:24

Obrazek
Rekordowa frekwencja na parkingu przesiadkowym
osa
2010-01-08, ostatnia aktualizacja 2010-01-08 09:40

"Parkuj i stój" zamiast "parkuj i jedź" przy Połczyńskiej - ZTM znalazł w końcu sposób na inwestycyjny niewypał z czasów Lecha Kaczyńskiego i pusty parking przesiadkowy na Jelonkach udostępnił mieszkańcom okolicznych bloków.

Miejsc jest tu aż 500, ale po to, żeby przesiąść się do tramwajów jadących w stronę centrum, parkują nieliczni. - Jakieś 20-30 aut. Czyli bieda - przyznaje Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego.

Dlatego w połowie dekady "Gazeta" przestrzegała przed budową parkingu przy Połczyńskiej między Cmentarzem Wolskim a ul. Powstańców Śląskich. Inwestycji sprzeciwiało się też Ministerstwo Transportu, które dzieliło wtedy unijne fundusze. Ekipie Lecha Kaczyńskiego udało się jednak przekonać Brukselę i zmarnowała 7 mln zł. Teraz podatników słono kosztuje utrzymanie pustego placu. Tylko na jego ochronę miasto wydaje miesięcznie 24 tys. zł. Co więcej, tramwaje z pasażerami z Jelonek muszą hamować koło parkingu na dodatkowym przystanku, z którego nikt nie korzysta. Zaś uruchomiona specjalnie sygnalizacja dla skręcających na parking niepotrzebnie zatrzymuje innych kierowców.

W dniu otwarcia tego niewypału wiosną 2007 r. przyjechał tylko jeden kierowca. Dlatego nowe kierownictwo ZTM wspominało o urządzeniu tam kina samochodowego. Przymierzano się też do budowy w tym miejscu "zintegrowanego centrum sterowania", czyli wspólnej siedziby dla wszystkich spółek komunikacyjnych. Z tych planów nic jednak nie wyszło.

Od początku o udostępnienie pustego placu zabiegali za to mieszkańcy okolicznych bloków, przy których brakuje miejsc postojowych. ZTM długo był jednak niechętny tej propozycji ("Żeby nie był to parking osiedlowy"). W końcu jednak urzędnicy ustąpili. Za 3,5 tys. zł miesięcznie wydzierżawili Spółdzielni Mieszkaniowej Jelonki 50 miejsc. - Lepiej coś komuś wynająć, niż niepotrzebnie generować koszty - stwierdził wczoraj rzecznik ZTM. Od strony osiedla w płocie zamontowano dodatkową furtkę.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... kowym.html
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 11 sty 2010, 13:29

Plesim pisze:Parking P+R Połczyńska przeszedł na cykl otwarcia całodobowego od poniedziałku do piątku. Część wygrodzona została wynajęta mieszkańcom pobliskich bloków.
Cytowany post pochodzi z 21.10. Nie ma to jak świeże wiadomości w artykule...

alojzy

Post autor: alojzy » 25 sty 2010, 15:56

Czy ktoś wie, czy planowana jest rozbudowa parkingu P&R na Młocinach?
Już teraz w ciągu dnia zapełnienie sięga 100% na trzech poziomach (dach zimą jest chyba zamkniety), obawiam się, że gdy przez MP ruszy Białołęka, Legionowo itd. każdy skrawek miejsca wokół Młocin będzie zastawiony autami. A dokładnie na przeciwko wjazdu na P&R jest wolna, porośnięta zagajnikiem działka, która idealnie nadawłaby się na P&R bis.
Budowę takiej inwestycji należałoby rozpozcząć już teraz!

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 25 sty 2010, 16:25

alojzy pisze:Już teraz w ciągu dnia zapełnienie sięga 100% na trzech poziomach (dach zimą jest chyba zamkniety),
To nie dach lecz poziom +3 i jest on cały czas otwarty.
alojzy pisze:A dokładnie na przeciwko wjazdu na P&R jest wolna, porośnięta zagajnikiem działka, która idealnie nadawłaby się na P&R bis.
Jeżeli wyłożysz gotówkę na wykup tej działki (ziemia w tym rejonie wbrew pozorom nie należy do tanich), a następnie kolejne fundusze na wycinkę tego zagajnika (porównywalne z kosztem ziemi) to nie ma sprawy. ;-)
alojzy pisze:Czy ktoś wie, czy planowana jest rozbudowa parkingu P&R na Młocinach?
Parking może być podniesiony o jedna kondygnacje.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 sty 2010, 18:33

I jest to jedyny prawidłowo zlokalizowany i wykorzystany P+R w Warszawie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 25 sty 2010, 22:10

Jakieś źródło? :razz:

P+R Metro Wilanowska nie jest parkingiem na obwodzie, ale na kordonie centrum. Uważasz że to zła lokalizacja?
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 sty 2010, 22:24

Owszem, uważam to za złą lokalizację chociażby dlatego, że pewna część (wg niektórych - znaczna nawet) użytkowników używa go jako taniej alternatywy dla parkingu w biurowcu (przeciętnie 4-5x droższego). To dowodzi, że lokalizacja (albo polityka cenowa) jest wybrana źle, bo miejsc dla ludzi, którzy by tam zostawili samochód zamiast nim wjeżdżać do centrum braknie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 26 sty 2010, 18:47

Dobrze że do Centrum trzeba jeszcze dojechać, a pracę w biurowcach zaczyna się później. 8-(
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sty 2010, 18:55

Nie wszystkie biura zaczynają pracę o 9. To mit.

Zresztą, kumpel przeprowadził drobne badanie wśród kolegów z pracy - niektórzy z nich zostawiają samochód na PnRze.

mariow

Post autor: mariow » 27 sty 2010, 9:39

moze nie wszystkie ale myślę że większość
PURA VIDA!

st1545

Post autor: st1545 » 27 sty 2010, 10:41

Glonojad pisze:I jest to jedyny prawidłowo zlokalizowany i wykorzystany P+R w Warszawie.
W Warszawie "jest" jeszcze P&R Wesoła.
Prawidłowo zlokalizowany, blisko stacji, po właściwej stronie torów (korzystnie dla mieszkańców Wesołej, nie ma problemu ze szlabanami).
Prawidłowo wykorzystany - zapełnienie 101% (-; nie jest podkradany przez mieszkańców, okolicznych pracowników ani klientów sklepów.

Tylko jakoś tak dziwnie się składa, że nie jest prawidłowo z b u d o w a n y. Drobiazg (-;
O ile wiem - kwestia formalna: ZTM nie ma prawa do terenu i musi uzyskać zgodę wojewody na wykorzystanie terenów kolejowych pod budowę. A to oznacza wnioski, opinie itd. itp. a poza tym po co w ogóle cokolwiek robić skoro jest tak dobrze (patrz wyżej)???

Myślę, że gdyby nie analogiczne (lub jeszcze większe) problemy formalne w Rembertowie, to o rozpoczęciu budowy w Wesołej w ogóle przestano by mówić. PKP Rembertów ma tę zaletę, że jest stacją końcową dla części SKM-ek. Poza tym może (przy zapewnieniu bezszlabanowych dojazdów z obu stron torów) zbierać pasażerów i z całego Rembertowa i z części Wesołej (Zielonej).

pozdrawiam, tomek

Teokryt

Post autor: Teokryt » 06 mar 2010, 15:09

na Okęciu wycięto drzewa, ogrodzono i zdjęto humus - budowa się zaczęła na dobre.

Adrian1990BI

Post autor: Adrian1990BI » 14 mar 2010, 14:10

Parkingi P+R są najlepszym sposobem na usprawnienie ruchu drogowego bo nie tylko można w ten sposób walczyć ze spalinami, również mże nie być korków. Jest jedna wada że autobusy, tramwaje i metro mogą być zapchane i lepiej pomyśleć jeszcze o nowych liniach ZTM żeby było mniej tłoczności (zwłaszcza trolejbusy, bo też się opłaca) ;-) .

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 14 mar 2010, 14:24

Adrian1990BI pisze: mogą być zapchane
Są zapchane, nie mogą...
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

drapka

Post autor: drapka » 17 mar 2010, 11:49

Własnie zapoznałem sie z problemami, jakie radnym w Poznaniu sprawiła kwestia biletów na parkingi P+R (których jeszcze nie ma, ale maja być). Otóż tam założenie poczynili odwrotne do warszawskiego: kwitek z parkingu ma uprawniać do bezpłatnego korzystania z komunikacji miejskiej. Pierwotnie zakładano, że będzie to kierowca i osoba towarzysząca, ale przytomnie zrezygnonwano z osoby towarzyszącej zamykajac furtkę różnej maści cwaniakom.
Aż chciałoby się zapytać, czemu oni nie pójdą drogą warszawską. Moze przyczyna tkwi w tym, że te parkingi, jak się domysliłem, mają jakiegoś właściciela, którym nie jest miasto, a miasto woli trochę obniżyć wpływy z biletów niż wydawać pieniądze na budowę i utrzymanie parkingów? Ale chyba jednak warszawska metoda jest wygodniejsza i dla ludzi, i dla zarządców, chociaż może droższa.
Popatrz, jaka franca!

ODPOWIEDZ