Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sty 2010, 21:44

Heh, właśnie mi się przypomniało, że niegdyś Skierniewicką nie mogły jeździć parówki, więc 10 była od nich wolna. Ech, były czasy...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 14 sty 2010, 21:44

Tyrystor pisze:O, widzę, że nie tylko ja narzekam na podejrzanie dużo wagonów typu 13N w mojej okolicy
No paaanie. Ile to w Z-1 (OS. GÓRCZEWSKA - OKOPOWA za tramwaj na odc. OSG - PŁOCKA) dało się nasłuchać pasażerów (chociaż głównie starszych pasażerek) ze słowami wobec siebie "pani droga, jak skończą ten remont to na pewno będą jeździły same nowe, bo te stare to wszystko poniszczą!". Skoro słyszałem takie rzeczy niemal codziennie, to mogę wnioskować, że lud jest silnie rozczarowany parówami na tym wyklepanym odcinku.

Ale czekamy na 120Na...
Bastian pisze:Heh, właśnie mi się przypomniało, że niegdyś Skierniewicką nie mogły jeździć parówki, więc 10 była od nich wolna. Ech, były czasy...
Dziwię się, że mieszkańcy Wolskiej nie podnoszą wielkich protestów przeciwko trzynastkom. Przecież tam się niemal żyć nie da (wiem, sprawdzałem swojego czasu :P - skoro nawet mnie, miłośnikowi tramwajów, to przeszkadzało...)

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 14 sty 2010, 21:44

Adam G. pisze:
Tyrystor pisze:(chociaż jak bulwa przyjedzie, to też ma wyłączone ogrzewanie)
phi. jeśli u mnie przyjedzie bulwa, to masz 99% szans na to, że jest to nauka jazdy :P żoliborz z mokotowem na 17 raczą mnie stadem parówek (choć ostatnio i tak pojawiło się jakby więcej stopiątek), zaś wola umila całość, dorzucając swe perełki z numeracją 10xy :)
W 10xy niejednokrotnie ogrzewanie w porywie jedynie ledwo działa. O zapowiedziach w tyrystorach można zapomnieć, na innych liniach jakoś BUSE działa... 8-(

[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 21:45 ]
Bastian pisze:Heh, właśnie mi się przypomniało, że niegdyś Skierniewicką nie mogły jeździć parówki, więc 10 była od nich wolna. Ech, były czasy...
Były stare, drewniane okna... :D

[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 21:47 ]
JKTpl pisze:
Tyrystor pisze:O, widzę, że nie tylko ja narzekam na podejrzanie dużo wagonów typu 13N w mojej okolicy
No paaanie. Ile to w Z-1 (OS. GÓRCZEWSKA - OKOPOWA za tramwaj na odc. OSG - PŁOCKA) dało się nasłuchać pasażerów (chociaż głównie starszych pasażerek) ze słowami wobec siebie "pani droga, jak skończą ten remont to na pewno będą jeździły same nowe, bo te stare to wszystko poniszczą!". Skoro słyszałem takie rzeczy niemal codziennie, to mogę wnioskować, że lud jest silnie rozczarowany parówami na tym wyklepanym odcinku.

Ale czekamy na 120Na...
Nie wiem czemu, ale coś myślę, że wszystkie stare tramwaje, które nie zostaną pocięte, a będą musiały zwolnić miejsce dla 120Na, trafią na Żoliborz, przez co 26 nadal będzie linią z klimatem :D

[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 21:49 ]
JKTpl pisze:Dziwię się, że mieszkańcy Wolskiej nie podnoszą wielkich protestów przeciwko trzynastkom. Przecież tam się niemal żyć nie da (wiem, sprawdzałem swojego czasu :P - skoro nawet mnie, miłośnikowi tramwajów, to przeszkadzało...)
Szlag mnie trafiał jedynie wtedy, gdy ZTM wspaniałomyślnie wydłużył kursowanie 26 i akurat padało na brygady obsługiwane przez 13N. A tak to już jestem znieczulony (dobra, czasem tej zimy, jak do szkoły jadę, zdarza mi się zakląć pod nosem, że znów przyjeżdża parówka :D). Gorzej mają mieszkańcy Skierniewickiej, gdyż tramwaj mają kilka razy bliżej okna niż chociażby ja.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 14 sty 2010, 21:51

Tyrystor pisze:Nie wiem czemu, ale coś myślę, że wszystkie stare tramwaje, które nie zostaną pocięte, a będą musiały zwolnić miejsce dla 120Na, trafią na Żoliborz, przez co 26 nadal będzie linią z klimatem :D
To ja myślałem, że 120Na są kupione z myślą o modernizacji trasy Cm. Wolski - Dw. Wileński... 8-(

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 14 sty 2010, 21:56

Tak? A to przepraszam, ja tu tylko zrzędzę :D
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 14 sty 2010, 22:00

TW pisze:Projekt pn. "Modernizacja trasy tramwajowej W-Z (odc. Cm. Wolski – Dworzec Wileński)" obejmuje:

[blablablablabla]

* zakup taboru niskopodłogowego — 30 wagonów wieloczłonowych, jednoprzestrzennych, klimatyzowanych, z energooszczędnym napędem energoelektronicznym i silnikami prądu zmiennego; pozwoli to na wymianę ok. 60 wagonów klasycznych (przede wszystkim typu 13N).
Chyba dobrze myślałem, mam nadzieję, że mnie Glon nie splonkuje :D

Adam G.

Post autor: Adam G. » 14 sty 2010, 22:41

Część jest dla określonych tras, część ogólnie. Gdzieś (pewnie na tramwarze) jest to pięknie rozpisane ;)
noidea

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sty 2010, 22:42

JKTpl pisze:To ja myślałem, że 120Na są kupione z myślą o modernizacji trasy Cm. Wolski - Dw. Wileński... 8-(
Część tak. Spokojnie, przecież jeszcze nie zaczęły przychodzić...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 15 sty 2010, 22:35

Chętnie zobaczę PESĘ na Żeraniu Wschodnim lub Czynszowej, a raczej po powrocie z tych pętli

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 sty 2010, 22:57

To znaczy? Co się tam ma stać?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 sty 2010, 23:02

Stary Pinwin pisze:Chętnie zobaczę PESĘ na Żeraniu Wschodnim lub Czynszowej, a raczej po powrocie z tych pętli
Na Żerań Wschodni pojadą już w tym roku.

[ Dodano: |15 Sty 2010|, 2010 23:07 ]
JKTpl pisze:
TW pisze:Projekt pn. "Modernizacja trasy tramwajowej W-Z (odc. Cm. Wolski – Dworzec Wileński)" obejmuje:

[blablablablabla]

* zakup taboru niskopodłogowego — 30 wagonów wieloczłonowych, jednoprzestrzennych, klimatyzowanych, z energooszczędnym napędem energoelektronicznym i silnikami prądu zmiennego; pozwoli to na wymianę ok. 60 wagonów klasycznych (przede wszystkim typu 13N).
Chyba dobrze myślałem, mam nadzieję, że mnie Glon nie splonkuje :D
Na pieszczoty trzeba sobie zasłużyć :P

Owszem, na W-Z mają przyjść 120Na, podstawowo na 26, w dużej części z Woli.

Zresztą roszady obsługowe są murowane.

[ Dodano: |15 Sty 2010|, 2010 23:11 ]
Teokryt pisze:Kilka zostawić ale właśnie w rodzaju taboru upychająco-turystycznego i do wynajmowania i takie tam ;)

Mnei tylko jedna rzecz martwi, że jak beda przychodziły pesy 13N będą usuwane - ok tyle tylko ze można czas usuwania wydłużyć po to by sztucznie zwiększyć plan bo 13N usunąć jest szybko a nowy tramwaj wyczarować juz nie.
Nie ma co zwiększać planu szrotem, to bez sensu. Zresztą na obecne trasy taboru wcale nie jest za mało, jest po prostu źle wykorzystany (zarówno przez słabą marszrutyzację, jak i przez brak priorytetów w komunikacji).

Pomijam kwestie inne - brak miejsca w zakładach (nawet na to, co już jest tak naprawdę) i brak wolnych kwot w budżecie miasta na zwiększenie zadań przewozowych.

A przecież M2 rozwiąże wszystkie bolączki komunikacyjne i tramwaje będzie można trasować przy założeniu nie więcej niż 100 pasażerów na skład w szczycie. :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 16 sty 2010, 10:58

Zgadzam się z Glonem, ale warszawskie M2 to jednak nie wiedeńskie U2.
Idiokracja nas otacza

Teokryt

Post autor: Teokryt » 16 sty 2010, 12:05

Glonojad pisze:Nie ma co zwiększać planu szrotem, to bez sensu.
Nie chodzi by to było na stałe tylko by zdążyć ogłosić nowy przetarg zaraz jak sie zacznie kończyć przetarg na 120N aby wymiana była płynna a nie nagle wymieniamy cały tabor i powiemy - mamy nowy tabor ale jest go za mało i potem znów 3 - 5 lat czekać na kolejne tramwaje...
Wiesz chodzi o to by wywalać teraz 13N w Najgorszym stanie a te które sa w dobrym zarówno od strony zardzewienia ja i mechanizmów trzymać tak długo jak sie da i ewentualnie puszczać na linie peryferyjne. Boje się że choroba wieku dziecięcego tez będzie dotykać nowe 120N i jak będzie niech stało 15% w zajezdniach na naprawach to może być krucho.
jest po prostu źle wykorzystany (zarówno przez słabą marszrutyzację, jak i przez brak priorytetów w komunikacji).
zgadzam sie jak najbardziej a w szczególności z priorytetyzacją.
Glonojad pisze:Pomijam kwestie inne - brak miejsca w zakładach (nawet na to, co już jest tak naprawdę) i brak wolnych kwot w budżecie miasta na zwiększenie zadań przewozowych.
Więc może przyszpilić miasto i powiedzieć ze ich nowiutki nabytek będzie stał sobie pod chmurka i niszczał :>
Glonojad pisze:A przecież M2 rozwiąże wszystkie bolączki komunikacyjne i tramwaje będzie można trasować przy założeniu nie więcej niż 100 pasażerów na skład w szczycie.
A ić w diabły z tym M2. Ciekawe jestem co sie będzie działo na Marszałkowskiej w tramwajach miedzy Świętokrzyską a Centrum. Bo nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie jechał metrem jednej stacji by dojechać do Jerozolimskich.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 16 sty 2010, 12:30

Teokryt pisze:Bo nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie jechał metrem jednej stacji by dojechać do Jerozolimskich.
I linia metra będzie "po drodze" na powierzchnię. Ale mam wrażenie, że podwójne przechodzenie przez bramki może zniechęcić ludzi. Raczej obstawiam, że będą piesze pielgrzymki... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

altar

Post autor: altar » 16 sty 2010, 12:33

Już teraz nie brak zapaleńców, którzy specjalnie schodzą na stację Świętokrzyska, żeby podjechać do stacji Centrum, więc wcale bym się nie zdziwił, jak masa ludzi będzie się przesiadała pomiędzy liniami metra...
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.

ODPOWIEDZ