Pośpieszne IC i osobowe samorządowe - czyli reforma kolejowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 20 sty 2010, 12:53

No daj spokój- to co mówisz to herezja . Przewoźnik samowystarczalny dba o komfort podróżnych, jest do nich nastawiony pozytywnie itp. bo wie że dzięki takim podróżnym zyje
A taki dotowany - mówiąc w skrócie ma podróżnych gdzieś.
Jak będziesz chronić takich samowystarczalnych to podróżnym w głowach sie poprzewraca i będą żądali tego samego od tych dotowanych. Normalnie zgroza :D
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

kajo

Post autor: kajo » 20 sty 2010, 17:45

rufio198 pisze:No daj spokój- to co mówisz to herezja . Przewoźnik samowystarczalny dba o komfort podróżnych, jest do nich nastawiony pozytywnie itp. bo wie że dzięki takim podróżnym zyje
A taki dotowany - mówiąc w skrócie ma podróżnych gdzieś.
Nie koniecznie, jeśli przewoźnik będzie odstawał ciągle pieniądze od podróżnych i jednocześnie będą przetargi, to nikt mi nie powie, że w Niemczech ten system źle działa.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

ness

Post autor: ness » 20 sty 2010, 19:11

Nie jestem pewien. UE daje możliwość ograniczenia dostępu komunikacji komercyjnej tam, gdzie w pierwszej kolejności powinna się "zwracać" komunikacja publiczna.
Nie jestem tez zorientowany ale imo nie mozna w ten sposob promowac jakiegokolwiek przewoznika.
Promocja moze sie ograniczac do prawa zamowien publicznych.
W pewnych przypadkach po prostu mozna przepisy PZP pominac, czyli zlecac okreslonym podmiotom wykonanie uslug bez przetargu albo bez dotowac je bez przetargu.

Zabronic w ogole prowadzenia uslug raczej nie.
Nie chodzi tu przeciez o wyczerpanie pojemnosci szlakow czy brak 'slotow' w okreslonych godzinach. Ze IC chcialoby jezdzic a nie moze bo IR zajmuje miejsce i nie ma wolnego.
Tylko wykoszenie okreslonego przewoznika wg kryterium podoba sie/nie podoba sie.
Wg mnie zostanie to udupione albo przez uokik albo przez ue.

Infra kolejowa nalezy do panstwa, a nie do plk. Plk tylko tym zarzadza wiec nawet pomijajac skale i charekter infry analogie np z TW czy metrem sa bez sensu.
www.plk-sa.pl pisze:Do podstawowych zadań Spółki należy:

* udostępnianie linii kolejowych przewoźnikom z zachowaniem zasady równego ich traktowania
To maja centralnie na glownej stronie i jest to chyba statutowy/ustwowy obowiazek.

Wypowiedz Wacha to jest po prostu everest idiotyzmu.
Przewoznicy dotowani musza byc chronieni przed innymi graczami !!!!!!
Po prostu japierdole, az oslabia czlowieka jak sie cos takiego czyta.

Powiedzmy sobie szczerze spora czesc tych dotowanych relacji moglaby byc realizowana bez nich. To ze inni jezdza bez dotacji jest tego dowodem.
Na sama mysl obciecia latwej $ otrzymywanej bez zadnego zachodu robi sie niektorym gosciom mokro w portkach.
Latwiej zgarnac dotacje niz powalczyc o klienta na wolnym rynku.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 21 sty 2010, 14:02

Wydaje mi się, że DB jest zbyt silnie umocowane - dzięki pozycji Niemców w Komisji Europejskiej - by UTK odważyło się wypowiedzieć im wojnę. Próby ograniczenia kabotazu, jakie podejmują PKP raczej świadczą o ich strachu i słabej pozycji.

[ Dodano: |21 Sty 2010|, 2010 14:04 ]
rufio198 pisze:2. Moderatorzy - nie bijcie- jak jest temat o PLK, Infrastrukturze itp to proszę o połączenie.
Mi się wydaje, że ten temat zasługuje na osobne potraktowanie, bo jest ciekawy i bardzo aktualny.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 sty 2010, 0:04

Nieco więcej w dość przystępnej (bardzo obrazowej) formie...

Obrazek
Rząd nas przewiezie
Mariusz Jałoszewski
2010-01-21, ostatnia aktualizacja 2010-01-21 19:13

To może być koniec wojny cenowej w pociągach i autobusach. Konkurencję pomiędzy przewoźnikami chce ograniczyć rząd, bo widzi w tym sposób na ucywilizowanie komunikacji publicznej

Porządek z komunikacją publiczną w Polsce chce zrobić Ministerstwo Infrastruktury. Dziś jest tak: na najbardziej obleganych liniach pomiędzy np. Warszawą a największymi miastami Polski jeżdżą nie tylko PKS-y, lecz także drobni przewoźnicy oferujący niski komfort jazdy rozklekotanymi busami, ale za niską cenę. By zarobić, jeżdżą szybko i często, podbierając sobie pasażerów. Do podobnej sytuacji doszło też na kolei, szczególnie na linii Warszawa-Kraków, czy Warszawa-Łódz. Wysłużonym taborem, pod nazwą InterRegio, pasażerów do jazdy zachęca spółka Przewozy Regionalne, co uderzyło PKP InterCity - przewoźnika z lepszym taborem, ale i wyższymi cenami. Zdarzało się, że w tym samy kierunku pociągi odjeżdżały co pięć minut. Efekt jest piorunujący. Do Krakowa można pojechać teraz nie za 100 zł, ale zaledwie 30 zł. Tyle że rządowi taka walka o podróżnych się nie podoba. Bo niższe ceny oznaczają, że pasażerowie czekają na transport na zdewastowanych dworcach i przystankach, jeżdżą zdezelowanym taborem i nie wiedzą, jakie bilety obowiązują u przewoźnika. Ale walka o pasażera trwa tylko na najbardziej obleganych liniach, bo np. za bilet kolejowy do Gdańska, mimo że pociąg wlecze się prawie pięć godzin, wciąż trzeba płacić ponad 100 złotych.

Dlatego Ministerstwo Infrastruktury w projekcie ustawy o publicznym transporcie zbiorowym chce uporządkować komunikację w Polsce. Jak? Samorządy lokalne i ministerstwo mają stworzyć sieć połączeń. Na części z nich (nie wiadomo gdzie) urzędnicy będą mogli przyznać jednemu przewoźnikowi wyłączną obsługę linii. Maksymalnie na pięć lat.

Wspomagane mają być szczególnie te trasy, na których transport jest niedochodowy i na których przewoźnicy mogą liczyć tylko na zwrot poniesionych kosztów, ale nie na zarobek.

Do obsługi linii będzie mógł stanąć każdy z przewoźników, tylko że tym razem firmy startujące w przetargach wozić ludzi będą musiały transportem nowoczesnym, ekologicznym i przyjaznym dla niepełnosprawnych. To z rynku skutecznie wyeliminuje operatorów tanich, wyposażonych w przestarzały tabor.

Nowe prawo ma także wymóc uporządkowanie rozkładów jazdy, tak by pociągi czy autobusy nie odjeżdżały jeden po drugim. Ministerstwo zapewnia jednocześnie, że nowy pomysł na komunikację jest poparty unijnymi przepisami i doświadczeniem.

Paweł Ney, rzecznik PKP InterCity nie ukrywa, że zmiana mu się podoba: - W kolei nie ma konkurencji na całym świecie, a podbieranie sobie nawzajem pasażerów do niczego dobrego nie prowadzi.

Czy zmiany oznaczają wycięcie np. tanich pociągów ze stolicy Krakowa czy Łodzi? - One mogą zostać, ale będą jeździć w dłuższych odstępach czasu i np. będą zatrzymywać się w małych miejscowościach, żeby nie być bezpośrednią konkurencją dla szybkich połączeń - tłumaczy Ney. Konkurent InterCity, czyli Przewozy Regionalne (należy do nich InterRegio), pomysłu rządu również się nie boi. Rzecznik firmy Piotr Olszewski zastrzega jednak, że gdy zlecenia na obsługę połączeń będą obwarowane licznymi wymaganiami, pasażerowie więcej zapłacą za bilety, a pociągów będzie mniej.

Kto ma rację w tym sporze? Rząd zajmie się proponowanymi zmianami już we wtorek. Jeśli ten go zaakceptuje, to reforma komunikacji ruszy za rok.

Koniec PKP

Ministerstwo chce do końca roku zreformować PKP. Jeśli rząd zaakceptuje ten plan, a związki zawodowe go nie zablokują, to być może zniknie firma PKP SA, czyli najważniejsza spółka kolejowa. Jak zapowiada wiceminister infrastruktury Juliusz Engelhardt, w jej miejsce powstałaby agencja mienia kolejowego, a majątkiem, czyli dworcami i torami, opiekowałby się skarb państwa. Reszta mniejszych spółek PKP będzie sprywatyzowana. Rząd chce też remontować dworce za pieniądze z Unii i opłatę dworcową (jej wprowadzenie mogłoby zwiększyć cenę biletu np. o złotówkę). W planach do 2015 r. są też budowy torów na lotniska m.in. w stolicy, Gdańsku, Szczecinie czy Wrocławiu oraz remonty ok. 1,5 tys. torów.
http://www.emetro.pl/emetro/1,88815,748 ... iezie.html
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 26 sty 2010, 8:29

I to podobno liberałowie rządzą w Polsce ](*,)
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 sty 2010, 10:17

Liberałowie, którzy są za odgórnym sterowaniem podaży... :lol:

Widzę złote czasy dla PKSów...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 sty 2010, 10:19

rufio198 pisze:I to podobno liberałowie rządzą w Polsce ](*,)
Pamiętaj jeszcze o PSL - Rolnick Stones.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Tm

Post autor: Tm » 26 sty 2010, 11:04

rufio198 pisze:I to podobno liberałowie rządzą w Polsce ](*,)
Myślałem, że będę pierwszy. Hyhyhy.
Wolfchen pisze:Widzę złote czasy dla PKSów...
Pewnie, jak dalej będą mieć takie pomysły, to busom zakażą jeździć po głównych trasach. :twisted:

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 sty 2010, 11:40

Tm pisze:Pewnie, jak dalej będą mieć takie pomysły, to busom zakażą jeździć po głównych trasach. :twisted:
Tu już byłby większy problem, bo do dróg ma dostęp każdy przewoźnik :P

No i celowo napisałem o PKSach :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 26 sty 2010, 20:56

ręce precz od InterRegio :!:

a wracając do Świnoujścia - IMO jeśli DB chce jeździć w Polsce to niech zainstaluje drugi system (polski), który będzie nieczynny - używać może niemieckiego (polski będzie nieaktywny) HOWGH :!:
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 26 sty 2010, 22:53

Z zapytaniem. InterRegio, które jest połączeniem międzywojewódzkim, dostaje dopłatę z budżetu państwa na połączenia międzywojewódzkie?
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 26 sty 2010, 23:13

Nie.

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 27 sty 2010, 9:06

Czym jest to uwarunkowane?
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 27 sty 2010, 10:29

Nie wiem dokładnie, jak to z punktu widzenia prawa wygląda. Natomiast słyszałem, że TLKi Warszawa-Łódź są niedotowane (stąd osobna oferta "Bilet Łódzki")

ODPOWIEDZ