Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 20 sty 2010, 15:18

Jako, że tutaj ostatnio toczyła się dyskusja o malowaniu tramwajów to uprzejmie donoszę, że dzisiaj widziałem kolejną nowinkę malowniczą. Chyba z NG wracał przez trasę W-Z ubot 3014, którego pomalowano na zasadzie: czarny pas wzdłuż okien, fartuchy na czerwono, reszta żółta. Wrażenie zrobił na mnie nader pozytywne, może też dlatego, że ładnie się błyszczy ;) Niestety widziałem go tylko od lewej strony, więc nie wiem jak pomalowano drzwi.
Załączniki
schemat-3014.gif
Schemat malowania wagonu 3014, tak pi razy oko. Rysunek ze strony http://www.transport131.webpark.pl
schemat-3014.gif (4.16 KiB) Przejrzano 1951 razy
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 20 sty 2010, 15:32

Wygląda rewelacyjnie =D> , tylko gdyby walnęli tę czerwień na dach zamiast dołu, wyszłoby jak w Pesie :D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2010, 16:37

JKTpl pisze:Wygląda rewelacyjnie =D> , tylko gdyby walnęli tę czerwień na dach zamiast dołu, wyszłoby jak w Pesie :D
To niestety wykraczało ponad wyobraźnię ZTM.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 sty 2010, 18:42

Glonojad pisze:
JKTpl pisze:Wygląda rewelacyjnie =D> , tylko gdyby walnęli tę czerwień na dach zamiast dołu, wyszłoby jak w Pesie :D
To niestety wykraczało ponad wyobraźnię ZTM.
szczerze powiedziawszy czerwień na dole chyba lepsza niż na górze :P:P

ale ciekawe jak to wygląda - zdjęcie mile widziane :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2010, 19:39

Lepsza, nie lepsza, łamie już ustalony standard malowania.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 sty 2010, 19:47

Glonojad pisze:Lepsza, nie lepsza, łamie już ustalony standard malowania.
czyli warto trzymać się standardu malowania, nawet jeśli jest zły? ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2010, 19:48

Nie jest złe. Ale to kwestia gustu... gustu kwestią nie jest natomiast brak jednolitego malowania na tramwajach, głównie dzięki postawie ZTM.

Jeśli chciałeś być dowcipny, to Ci nie wyszło - jesteś jedynie irytujący. :p

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 sty 2010, 19:52

Glonojad pisze:gustu kwestią nie jest natomiast brak jednolitego malowania na tramwajach, głównie dzięki postawie ZTM.
tak jakby wcześniej w TW był jakiś jednolity schemat malowania... tramwaje nawet jednego typu jeździły inaczej pomalowane (i jakoś ujednolicenia próżno było szukać). A teraz jeden winny się znalazł.
Glonojad pisze:Jeśli chciałeś być dowcipny, to Ci nie wyszło - jesteś jedynie irytujący.
Dowcipny - nie :P co do reszty - dobrze, że nie wyszedłem z wprawy ;P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2010, 19:55

MeWa pisze:
Glonojad pisze:gustu kwestią nie jest natomiast brak jednolitego malowania na tramwajach, głównie dzięki postawie ZTM.
tak jakby wcześniej w TW był jakiś jednolity schemat malowania... tramwaje nawet jednego typu jeździły inaczej pomalowane.
Owszem, to prawda - wina ZTM, który nie uważał tego za ważne. Może i dobrze, bo jak wymyslił jakieś ujednolicenie, to wyszło wyjątkowo paskudznie :p
Glonojad pisze:Jeśli chciałeś być dowcipny, to Ci nie wyszło - jesteś jedynie irytujący.
Dowcipny - nie :P co do reszty - dobrze, że nie wyszedłem z wprawy ;P
Nie, nie dobrze, od moderatora oczekiwałoby się czegoś innego.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 sty 2010, 19:59

Glonojad pisze:Owszem, to prawda - wina ZTM, który nie uważał tego za ważne.
wszystko, co złe w tramwajach, to wina ZTM-u, bo nie dopilnował i nie uważał za ważne? ;P
Glonojad pisze: od moderatora oczekiwałoby się czegoś innego.
moderatorem TiP-u nie jestem :P zresztą od moderatora oczekiwałoby się czegoś innego, bo jego w plonkownicy umieścić nie możesz? ;P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2010, 20:13

zresztą od moderatora oczekiwałoby się czegoś innego, bo jego w plonkownicy umieścić nie możesz? ;P
Nikt nie może moderatora w plonkownicy umieścić. Owszem, coś w tym stylu.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 20 sty 2010, 20:16

To zanim się zjecie z chęcią bym się dowiedział, czy ten 3014 to jednorazowy wybryk czy dalej będzie jakieś kombinowanie nad malowaniem? ;)
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2010, 20:19

Był taki pomysł ZTM, ale tylko w odniesieniu do stoszesnastki, z komenatarzem typu "jak się nam będzie chciało, to zrobimy i dla innych wagonów". Nie wiem w ogóle, jakim prawem ZTM się w takie rzeczy bawi, ale to już inna para kaloszy. Cudaczne rzygowiny to przynajmniej nie są.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sty 2010, 19:16

Widziałem dzisiaj 3014. Wygląda nieźle, ale za serce nie chwyta. Ten jasny, żywy czerwony kompletnie nie pasuje na pas dolny. Stary karminowy był lepszy.

No i brak czarnych drzwi, chociaż do części niskopodłogowej, to ewidentna niespójność z malowaniem 120N/Na.

Ogólnie bardziej mi się na stoszesnastkach podobało malowanie "pasiaste", z czerwonym pasem okiennym.

Aha. Podobno już dwie sztuki są w ten sposób pomalowane.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 27 sty 2010, 0:21

Zdjęcie wagonu 3014.
Czerwony za jasny, żółty też raczej inny niż dotychczas. Czarnego za dużo ogólnie, na drzwiach go brakuje ale wtedy wyszedł by jeszcze gorzej.
Pomysł ZTM lepszy niż poprzedni (kremowy z czerwonym przodem) ale jeszcze to nie to. Oficjalnie miało nawiązywać do 120N ale poza odcieniami czerwieni i żółci nawiązań za bardzo nie widać. Na wszelki wypadek pomysłodawcy nie zaproponowali tego wzoru dla innych typów wagonów - w końcu jak było różnorodnie, tak ma być różnorodnie...

ODPOWIEDZ