Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sty 2010, 13:13

Jak zwykle bredzisz bez żadnych dowodów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 24 sty 2010, 13:20

Rosa pisze:U nas to obecnosc metra wpływa pozytywnie na wartośc nieruchomości, obecnośc tramwaju na tą chwile wplywa raczej negatywnie.
Metro to za droga zabawka, żeby mogło objąć duży teren. I jest nieekonomiczne, w przypadku mniejszej gęstości zaludnienia. ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 24 sty 2010, 13:22

Rosa pisze:Na zgnilym zachodzie tramwaje mają troszkę inne niż u nas. U nas to obecnosc metra wpływa pozytywnie na wartośc nieruchomości, obecnośc tramwaju na tą chwile wplywa raczej negatywnie.
Tak?? A chciałbyś się załorzyć o... różnicę wartości średniej wielkości mieszkania na Tarchominie, przed a po wybudowaniu linii tramwajowej?
Polityka złym doradcą w pracy!

tramwaj.art.pl

Post autor: tramwaj.art.pl » 24 sty 2010, 13:23

Rosa pisze: U nas to obecnosc metra wpływa pozytywnie na wartośc nieruchomości, obecnośc tramwaju na tą chwile wplywa raczej negatywnie.
Z całym szacunkiem, piep..... waść bzdury. Wystarczy popatrzeć na ceny mieszkań na podobnych sobie blokowiskach z komunikacją tramwajową i bez niej.
Zacznę sztampowo - Tarchomin i Nowodwory.
Albo porównanie cen mieszkań na lekko zapyziałym Bródnie i nowoczesnych leżących kilometr dalej "haj lajf ekskluzywnych osiedlach Derby/Lewandów. Bródno mimo swojej fatalnej architektury, zaniedbania i struktury społecznej jest droższe.
Na koniec - o co woła Twój Gocław? O tramwaj. Ceny mieszkań np. na Jantarze czy Wildze są wyraźnie niższe niż podobnych, przy tramwaju.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sty 2010, 13:31

Widać Gocław chce wymienić szklanki, bo wszyscy wiedzą, że tramwaje je z kredensów przejazdem zrzucają. :zlosliwa_cholera:

Ba, MW twierdziło nawet swego czasu, że to tramwaje są odpowiedzialne za wibracje wzdłuż trasy M1 na Żoliborzu po uruchomieniu metra. :D

[ Dodano: |24 Sty 2010|, 2010 14:02 ]
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=4077

Parę fotek w tym temacie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Rosa

Post autor: Rosa » 24 sty 2010, 14:25

tramwaj.art.pl pisze: Na koniec - o co woła Twój Gocław? O tramwaj. Ceny mieszkań np. na Jantarze czy Wildze są wyraźnie niższe niż podobnych, przy tramwaju.
Kto woła ten woła :) mi tam się nie śpieszy. Mieszkałem lata przy tramwaju i NIGDY WIĘCEJ, to jest katorga.
Oczywiście może bym miał inne podejście gdyby powstała w Warszawie choć JEDNA nowoczesna linia tramwajowa taka jak na zgnilym zachodzie ale na razie się na to nie zanosi. Nawet plany nowoczesnego szybkiego tramwaju przez M Polnocny odeszły przecież w koncu do lamusa.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 24 sty 2010, 14:28

Rosa pisze:Mieszkałem lata przy tramwaju i NIGDY WIĘCEJ, to jest katorga.
Pomieszkaj nad metrem - swego czasu było o tym głośno na Mokotowie :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 sty 2010, 14:37

JotPeCet pisze:Tak?? A chciałbyś się załorzyć o... różnicę wartości średniej wielkości mieszkania na Tarchominie, przed a po wybudowaniu linii tramwajowej?
nie do końca miarodajne będą badania, bo sam Most Północny też może mieć wpływ.
Glonojad pisze:Ba, MW twierdziło nawet swego czasu, że to tramwaje są odpowiedzialne za wibracje wzdłuż trasy M1 na Żoliborzu po uruchomieniu metra
no ba - pomijająć to, że wiele z tych skarg okazuje się nieuzasadniona, ale to nie pociągi metra słychać w odległości pół kilometra od trasy ;)
Wolfchen pisze:Pomieszkaj nad metrem - swego czasu było o tym głośno na Mokotowie
no właśnie - swego czasu, a masz informacje jak jest obecnie?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

tramwaj.art.pl

Post autor: tramwaj.art.pl » 24 sty 2010, 14:48

Rosa pisze:
tramwaj.art.pl pisze: Na koniec - o co woła Twój Gocław? O tramwaj. Ceny mieszkań np. na Jantarze czy Wildze są wyraźnie niższe niż podobnych, przy tramwaju.
Kto woła ten woła :) mi tam się nie śpieszy. Mieszkałem lata przy tramwaju i NIGDY WIĘCEJ, to jest katorga.
Oczywiście może bym miał inne podejście gdyby powstała w Warszawie choć JEDNA nowoczesna linia tramwajowa taka jak na zgnilym zachodzie ale na razie się na to nie zanosi. Nawet plany nowoczesnego szybkiego tramwaju przez M Polnocny odeszły przecież w koncu do lamusa.
Sprytnie nie ustosunkowałeś się do mojego porównania cen mieszkań na różnych osiedlach z dostępem do szyny i bez. Zabrakło argumentów?
Twoje zdanie na temat tramwajów jest (mogę się założyć) w zdecydowanej mniejszości choćby na takim osiedlu jak Twój Gocław.
Żeby nie było - sam mieszkam z oknami na linię bemowską i tramwaj co 2 minuty, owszem, przy otwartych oknach słychać, ale nie jest uciążliwość podpadająca pod pojęcie "katorga", którego użyłeś. A w zamian mam częsty, szybki i niezależny od korków środek transportu pod samym domem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 sty 2010, 15:03

Glonojad pisze:Ba, MW twierdziło nawet swego czasu, że to tramwaje są odpowiedzialne za wibracje wzdłuż trasy M1 na Żoliborzu po uruchomieniu metra. :D
Proszę wszystkich o niekontynuowanie tego wątku (-X

Oczywiste jest, że komunikacja szynowa podnosi atrakcyjność terenu, ceny nieruchomości, atrakcyjność inwestycyjną itp. Jasne też jest, że metro podnosi bardziej, a tramwaj mniej. Ale obydwa podnoszą.

Wszystko jest kwestią ceny. Nigdy nas nie będzie stać na zbudowanie metra wszędzie tam, gdzie w większości przypadków wystarczyłby tramwaj.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 24 sty 2010, 15:23

Rosa pisze:obecnośc tramwaju na tą chwile wplywa raczej negatywnie.
A skąd to wiesz, skoro żaden tramwaj na nowo wybudowanych w warszawskich latach osiedlach jeszcze nie powstał? Mieszkania na Gocławiu będą z pewnością droższe, nawet te starsze i to w porównaniu z Derbami (nie mówię o apartementach). Ech, zresztą pewnie niektóre już są.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Tm

Post autor: Tm » 24 sty 2010, 15:26

Glonojad pisze:Badania prowadzone na zgiłym zachodzie dowodzą, że nowe inwestycje tramwajowe wpływają na wartość nieruchomości i ich atrakcyjność, co wprost sprzyja urbanizacji.
To, że taka korelacja zachodzi to ja wiem, ale jest też masa innych czynników. WKD zapewnia całkiem niezłą komunikację, a jednak okolice Salomei to świecą pustkami.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 24 sty 2010, 15:27

tramwaj.art.pl pisze:Albo porównanie cen mieszkań na lekko zapyziałym Bródnie i nowoczesnych leżących kilometr dalej "haj lajf ekskluzywnych osiedlach Derby/Lewandów. Bródno mimo swojej fatalnej architektury, zaniedbania i struktury społecznej jest droższe.
Tu akurat Zonk. Jeśli mieszkania na Bródnie są droższe niż na Białołęce, to ostatnim powodem takiej sytuacji jest nitka tramwajowa obejmujaca zasięgiem obsługi 1/3-1/4 (przez wzgląd na ostatnich pięć lat ku 25% bym się skłaniał) osiedla.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Teokryt

Post autor: Teokryt » 24 sty 2010, 15:58

WKD zapewnia całkiem niezłą komunikację, a jednak okolice Salomei to świecą pustkami.
Dziwisz się?
1. nad głowami samoloty, obok lotnisko, ULP i podobni, dlatego świeci pustkami.
2. S8 Trasa Salomea Wolica, przetnie Salomeę na pół. Stad takie mało atrakcyjne miejsce.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sty 2010, 21:00

Tm pisze:
Glonojad pisze:Badania prowadzone na zgiłym zachodzie dowodzą, że nowe inwestycje tramwajowe wpływają na wartość nieruchomości i ich atrakcyjność, co wprost sprzyja urbanizacji.
To, że taka korelacja zachodzi to ja wiem, ale jest też masa innych czynników. WKD zapewnia całkiem niezłą komunikację, a jednak okolice Salomei to świecą pustkami.
Pomijając lokalizację w którymśtam pierścieniu OOU Okęcia, czy są tam tereny dopuszczane w MPZP pod zabudowę mieszkaniową?

ODPOWIEDZ