Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Dodatkowe przystanki podczas mrozĂłw

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 sty 2010, 1:07

jajcys pisze:można prosić o linka do tego komunikatu? http://ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=138&c=100&l=1 tu nie ma, i na kartkach też.
http://ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=445&l=1
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Solarek
Zbanowany

Post autor: Solarek » 27 sty 2010, 8:19

dzidek pisze:Czy ktoś z ZTM może potwierdzić moje słowa? Otóż dziś obsługując linię 422 miałem tę nieprzyjemność zatrzymywać się na tzw.mrozowych przystankach. Oczywiście ludzie machający w ostatniej chwili lub niepewnie to standard ale mniejsza o to bo to nic nowego.
Mam pytanie dotyczące przystanku Redutowa gdyż jakaś przygłupia pasażerka nacisnęła stop przed przystankiem Redutowa 03. Z uwagi na to, że zatrzymuję się na Redutowej 01 (za rondem) to uznałem, że przed nie mam obowiązku stawać. W końcu to ten sam zespół przystankowy. Zanim dojechałem do ronda rozwścieczona kobieta dobiegła do kabiny i zaczęła drzeć mordę (inaczej tego nie da się nazwać) , że miałem obowiązek ją wypuścić na Redutowej 03. Próbowałem wyjaśnić, że nie obowiązuje ów zasada na tych samych zespołach przystankowych co przystanki podstawowe ale kobieta z uporem maniaka wmawiała, że na każdym jednym mam stawać bo tak ZTM każe. Każda kolejna próba wyjaśnienia jej, że nie ma racji kończyła się co raz to większym obrzucaniem wyzwiskami. Do tego staruchy , które nawet nie wiedziały o co chodzi zaczęły się przekrzykiwać przez wóz, że to ta baba ma rację a nie ja. Powiedziałem by zadzwoniła na infolinię i zapytała. Tak też ma zrobić gdyż jak to stwierdziła poprzedni kierowcy się zatrzymywali i tylko ja tego nie chcę uczynić. W międzyczasie się dowiedziałem, że jestem komuchem
Do wszystkich którzy mówili że da się być bardziej życzliwym dla pasażerów. I co wy na to? i tak słuchaj 10 h .... U mnie ta paniusia by wysiadła na planowym przystanku i jeszcze wiązankę by otrzymała ode mnie...
A jakby reszta się pluła ręczny na przystnaku Redutowa gasimy silnik i nie jedziemy,...
Jarek pisze:Tylko dyskusja z pasażerka niepotrzebna. Lepsza byłaby odpowiedź w stylu: "Staję tylko tam, gdzie mi ZTM kazał stawać. PRzykro mi bardzo, ZTM tak kazał, itp.".
Czy ty żyjesz w innej galaktyce? Toż tak powiedział i ta go z błotem od razu zaczęła zrównywać... Jak wprowadzacie jakieś udogodnienia to wyszczególniajcie co i jak bo ci ***** zawsze leca z mordą do kierowcy

slav

Post autor: slav » 27 sty 2010, 8:50

MZ pisze:ZTM napisał/a:
W związku z występowaniem silnych mrozów, w celu skrócenia czasu oczekiwania pasażerów na autobusy komunikacji miejskiej, od dnia 15.01.2010 do odwołania na trasach wszystkich linii przyśpieszonych oprócz podstawowych przystanków obowiązują wszystkie pozostałe przystanki napotkane na trasie (oprócz zlokalizowanych bezpośrednio przed skrętem w lewo, w bezpośrednim sąsiedztwie przystanków podstawowych oraz przystanków krańcowych innych linii) jako warunkowe.

Niech teraz ktoś wyjaśni, ile metrów to jest "bezpośrednie sąsiedztwo", a ile nie.
No włąśnie i tu się pojawia o przystanek PL. ZAWISZY przy Muzuem Kolejnictwa. Czy 501 powinno tam się zatrzymywać. Niby ten sam zespół ale mowa o bezpośrednim sąsiedztwie jest nadużyciem, to około 400 metrów. Bezpośrednio przed skrętem w lewo też nie jest bo do ronda jeszcze 200 metrów.

dzidek

Post autor: dzidek » 27 sty 2010, 9:00

Solarek pisze:Toż tak powiedział i ta go z błotem od razu zaczęła zrównywać... Jak wprowadzacie jakieś udogodnienia to wyszczególniajcie co i jak bo ci ***** zawsze leca z mordą do kierowcy
Dokładnie. Stąd apel do Pań i Panów z ZTM nie oszczędzajcie na druku i na papierze. Naszemu społeczeństwu trzeba czarne na białym napisać gdyż inaczej zawsze będą interpretować wszystko na korzyść dla siebie. Dlatego nawet lepiej jak się pojawi szczegółowy komunikat niż zbyt ogólny gdzie później ludzie nie rozumieją go i wręcz atakują kierowców autobusów, że jadą zgodnie z przepisami.

[ Dodano: |27 Sty 2010|, 2010 09:03 ]
slav pisze:No włąśnie i tu się pojawia o przystanek PL. ZAWISZY przy Muzuem Kolejnictwa. Czy 501 powinno tam się zatrzymywać. Niby ten sam zespół ale mowa o bezpośrednim sąsiedztwie jest nadużyciem, to około 400 metrów. Bezpośrednio przed skrętem w lewo też nie jest bo do ronda jeszcze 200 metrów.
Na tym krótkim odcinku Towarowej przebijać się z zatoki przez dwa pasy na trzeci? Ja bym nie ryzykował (-X

[ Dodano: |27 Sty 2010|, 2010 09:14 ]
Jakby się temu przyjrzeć jest bardzo dużo podobnych sytuacji : 414 i Rondo Zesłańców Syberyjskich (linia staje za rondem ale machać mogą ludzie też przed nim). Chociaż w tej sytuacji odległość między nimi jest zdecydowanie większa niż w przypadku Redutowej.
A co z Dickensa? Kiedyś 414 stawało za skrzyżowaniem na Grójeckiej, teraz staje przed czy w związku z tym na żądanie pasażera oprócz zaliczenia przystanku Dickensa przed skrzyżowaniem z Grójecką muszę też się zatrzymać za skrzyżowaniem na Grójeckiej? Linia zwykła by się nie musiała zatrzymać a ja?

Moim zdaniem od zaraz potrzebna jest korekta komunikatu mówiąca, że autobusy linii przyspieszonych nie zatrzymują się na żądanie pasażera na dodatkowym przystanku w tym samym zespole przystankowym co przystanek podstawowy na trasie!

Walas

Post autor: Walas » 27 sty 2010, 9:43

Delfino pisze:Z tego co mi tłumaczył jeden kierowca obowiązuje wyłącznie jeden przystanek w zespole i tak np. na CH Targówek linią 527 zatrzymujemy się tylko na właściwym stałym, a ten drugi olewamy, bo należy do zespołu.
Wczoraj jeżdziłem ze znajomym 527 i się zatrzymywaliśmy na obydwu CH Targówek.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 27 sty 2010, 10:30

Jesteście fajni. :ok:

zzz

Post autor: zzz » 27 sty 2010, 10:38

Walas pisze:Wczoraj jeżdziłem ze znajomym 527 i się zatrzymywaliśmy na obydwu CH Targówek.
Tak to jest jak w kabinie nie ma nikgo posiadajacego umiejetnosc czytania ze zrozumieniem :-"

Walas

Post autor: Walas » 27 sty 2010, 10:48

Ale o co wam chodzi? Pasażerowie chcieli wysiąść to wysiedli. Chyba lepiej jest się 2 razy zatrzymać w tym samym zespole przystankowym niż mieć awanture na wozie?
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 sty 2010, 10:53

dzidek pisze:Mam pytanie dotyczące przystanku Redutowa gdyż jakaś przygłupia pasażerka nacisnęła stop przed przystankiem Redutowa 03. Z uwagi na to, że zatrzymuję się na Redutowej 01 (za rondem) to uznałem, że przed nie mam obowiązku stawać. W końcu to ten sam zespół przystankowy. Zanim dojechałem do ronda rozwścieczona kobieta dobiegła do kabiny i zaczęła drzeć mordę (inaczej tego nie da się nazwać) , że miałem obowiązek ją wypuścić na Redutowej 03. Próbowałem wyjaśnić, że nie obowiązuje ów zasada na tych samych zespołach przystankowych co przystanki podstawowe ale kobieta z uporem maniaka wmawiała, że na każdym jednym mam stawać bo tak ZTM każe. Każda kolejna próba wyjaśnienia jej, że nie ma racji kończyła się co raz to większym obrzucaniem wyzwiskami.
Ja bym nie dyskutował, oświadczył, że zatrzymuję się za rondem i kazał napisać skargę jak ma obywatelka problem. Nie ma co się wdawać w kłótnie z frustratkami.

BTW - chyba powoli nadchodzi czas na likwidację mrozowych.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

slav

Post autor: slav » 27 sty 2010, 10:57

dzidek pisze:Ja bym nie ryzykował
to akurat mało istotne czy ty byś ryzykował (-X

dzidek

Post autor: dzidek » 27 sty 2010, 11:17

slav pisze:
dzidek pisze:Ja bym nie ryzykował
to akurat mało istotne czy ty byś ryzykował (-X
Niestety nie pamiętam jak wygląda organizacja ruchu przed tym rondem ale jeżeli zatrzymując się na Zawiszy przy muzeum wyjazd na ostatni pas do skrętu w lewo oznaczałby najechanie na linię ciągłą przed rondem to zgodnie z kodeksem ruchu drogowego nie zatrzymałbym się na wspomnianym przystanku ;)

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 27 sty 2010, 12:05

Walas pisze: Zesztą na 527 jest dobry czas(np.od Św. Wicentego do CH Targówek 6min. przelotu) i jak się kierowca zatrzyma na tym pierwszym CH Targówek to wytraci przyspieszenie-chyba lpeiej być +1 czy +2 niż +5.
Nie, no fantastyczny czas, linia przyspieszona musi się wlec. Dobrze pomyślane. ](*,) Choć tak jest chyba tylko na odcinku na Bródnie (pewnie nie zmienili czasu przejazdu jak 527 zatrzymywało się przy Ratuszu), ponieważ często widzę jak od Arkadii do Żaby kierowca jedzie ile fabryka dała.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 27 sty 2010, 12:36

Ikarus 5780 pisze:
Walas pisze: Zesztą na 527 jest dobry czas(np.od Św. Wicentego do CH Targówek 6min. przelotu) i jak się kierowca zatrzyma na tym pierwszym CH Targówek to wytraci przyspieszenie-chyba lpeiej być +1 czy +2 niż +5.
Nie, no fantastyczny czas, linia przyspieszona musi się wlec. Dobrze pomyślane. ](*,) Choć tak jest chyba tylko na odcinku na Bródnie (pewnie nie zmienili czasu przejazdu jak 527 zatrzymywało się przy Ratuszu), ponieważ często widzę jak od Arkadii do Żaby kierowca jedzie ile fabryka dała.
Ale wczoraj opóźnienie nie przekraczało 5 minut.
A odnośnie powolnej jazdy linii przyspieszonej, nadal wyznaję zasadę, że trzeba je skasować, wtedy problem zniknie.

Solarek
Zbanowany

Post autor: Solarek » 27 sty 2010, 12:38

SławekM pisze:A odnośnie powolnej jazdy linii przyspieszonej, nadal wyznaję zasadę, że trzeba je skasować, wtedy problem zniknie
Skasujmy więc te 517 na Targówku :D Nie potrzebne Tobie :P Do Pl 3 Krzyży i wystarczy :D

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 27 sty 2010, 12:39

SławekM pisze:A odnośnie powolnej jazdy linii przyspieszonej, nadal wyznaję zasadę, że trzeba je skasować, wtedy problem zniknie.
Bo co? Bo żaden na Rogowskiej się nie zatrzymuje? :>

ODPOWIEDZ