Nowe nazwy przystanków

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lut 2010, 12:35

Ale masz stację Ursynów mimo, że Ursynów jest nazwą całej dzielnicy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

drapka

Post autor: drapka » 25 lut 2010, 13:04

Glonojad pisze:Ale masz stację Ursynów mimo, że Ursynów jest nazwą całej dzielnicy
Co sensowne szczególnie nie jest, bo Ursynów ten faktyczny - a nie administracyjny - kończy się według szkoły falenickiej między Stokłosami a Imielinem, a wg szkoły otwockiej, między Imielinem i Natolinem (naturalnie mam na myśli nazwy stacji metra).
Tyle tylko, że trudno znaleźć lepszą propozycję, chyba tylko Ursynów Północny (przy przemianowaniu wiadomego zespołu przystankowego)
Popatrz, jaka franca!

slav

Post autor: slav » 25 lut 2010, 14:20

JKTpl pisze:De facto ZNANA to też Jelonki.
Jelonki zaczynają się po drugiej stronie torów kolejowych, więc nie wprowadzaj w błąd.
Poza tym STEGNY, URSUS, WILANÓW czy TARGÓWEK to też ogólna nazwa i jakoś problemów nie ma. A nazwa JELONKI dla dużej pętli Oś.GÓRCZEWSKA była by w pełni rozpoznawalna dla wszystkich.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2010, 14:46

slav pisze:Jelonki zaczynają się po drugiej stronie torów kolejowych, więc nie wprowadzaj w błąd.
To ty wprowadzasz w błąd - Jelonki linią kolejową zostały przecięte - a więc Znana, Pola i Boznańskiej to takie same Jelonki, jak Oświatowa i plac Kasztelański. Potem zbudowano osiedle, które nazwano Jelonkami, i odtąd część starej zabudowy przed torami kolejowymi zwie się Starymi Jelonkami. Ulrychów natomiast był na tej wysokości, ale po drugiej stronie Górczewskiej.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

slav

Post autor: slav » 25 lut 2010, 15:13

to gdzie niby twoim zdaniem zaczynają się Jelonki :?:
tylko może nie w tym temacie, bo tu o czym innym..

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2010, 20:20

Proste. Bloki Koła (bodajże os. Mszczonowska :roll:) kończą się mniej więcej na linii Krępowieckiego - Sowińskiego. Tu była dawna rezerwa pod Trasę NS (stąd zresztą kretyńska nazwa osiedla). Dalej - pusty wygon i działki (obecnie ten teren się zabudowywuje i wypełnia). Dalej zaczynały się domki, położone wzdłuż Znanej, Boznańskiej, Strąkowej i Pola. To właśnie Stare Jelonki, odcięte torami od "nowych" Jelonek.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

slav

Post autor: slav » 25 lut 2010, 20:26

Zmieniają się granice państw a co dopiero osiedli. Ale mniejsza o to.
Wracając do tematu, nadal uważam że pętle OSG powinno się przemianować na JELONKI i żałuję, że nie zrobiono tego razem z Witolinem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2010, 20:31

slav pisze:nadal uważam że pętle OSG powinno się przemianować na JELONKI i żałuję, że nie zrobiono tego razem z Witolinem
Abstrahując od tego, czy słusznie, czy nie (osobiście też bym wolał nazwę JELONKI), nie widzę powodu, by musiało to być razem. Przecież chyba o OSG nie zahacza żadna linia ani z Witolina, ani jadąca przez któryś z przystanków o zmienianej nazwie (no, może z wyjątkiem 154 :D).

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 25 lut 2010, 20:49

Ale 189 się zmieniało, więc przy okazji...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lut 2010, 21:08

Bastian pisze:Proste. Bloki Koła (bodajże os. Mszczonowska :roll:) kończą się mniej więcej na linii Krępowieckiego - Sowińskiego. Tu była dawna rezerwa pod Trasę NS (stąd zresztą kretyńska nazwa osiedla)
Zaaaraaaaz, przecież Mszczonowska jest po drugiej stronie średnicy... Mszczonowska miała się łączyć z Redutową, czy jak?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

slav

Post autor: slav » 25 lut 2010, 21:18

Abstrahując od tego, czy słusznie, czy nie (osobiście też bym wolał nazwę JELONKI), nie widzę powodu, by musiało to być razem.
Ja też nie widzę powodu, ale jak ma miejsce zmiana nazw kilku zespołów przystankowych to można było rozprawić się i z OSG.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 25 lut 2010, 21:20

A ja bym to nazwał jak dawniej GÓRCZEWSKA i ta racja jest racja najmojsza. ;]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2010, 21:56

Glonojad pisze:Zaaaraaaaz, przecież Mszczonowska jest po drugiej stronie średnicy... Mszczonowska miała się łączyć z Redutową, czy jak?
Z jaką Redutową? :>

Od północy ślad jest wyraźny: pętla Koło - Krępowieckiego do Sowińskiego. Dalej nie jestem pewien - albo na wprost do Fortu Wola, albo śladem Sowińskiego. Za torami nie trafiało to dokładnie w Mszczonowską, tylko na zachód od niej (tzw. Nowo-Mszczonowska). Oczywiście były to plany równie mityczne, jak żywo niegdyś dyskutowane przedłużenie Mickiewicza do Żeromskiego. W końcu rezerwa została "przytulona" do linii kolejowej...

[ Dodano: |25 Lut 2010|, 2010 21:58 ]
slav pisze:Ja też nie widzę powodu, ale jak ma miejsce zmiana nazw kilku zespołów przystankowych to można było rozprawić się i z OSG.
Jest to o tyle skomplikowane, że objęłoby ćwierć sieci tramwajowej...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lut 2010, 21:58

Z obecnego przebiegu Mszczonowskiej jak byk wychodzi Redutowa, a nie Sowińskiego... no i ten cmentarz po drodze - aczkolwiek to planistom zastanawiająco rzadko przeszkadzało, że wspomnę M2 w wariancie przez Człuchowską, o Trasie Międzycmentarnej nie wspominając.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2010, 22:02

To jeszcze raz:
Bastian pisze:Za torami nie trafiało to dokładnie w Mszczonowską, tylko na zachód od niej (tzw. Nowo-Mszczonowska).

ODPOWIEDZ