Nowe nazwy przystanków

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 lut 2010, 22:18

Hmmm a czy nie można raz pomyśleć chociaż troszeczkę przyszłościowo i trzepnąć te wszystkie zmiany naraz?
Po prostu przeanalizować każdy ZP w całym układzie komunikacyjnym i pozmieniać, co do zmiany.
Takie pieprzenie się latami na pewno jest droższe od jednorazowej akcji.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2010, 22:28

Tu coś mam:

Lech Chmielewski, "Przewodnik warszawski. Gawęda o nowej Warszawie", Warszawa, 1987:
Koło

(...)
Mszczonowska - na zachód od ul. Księcia Janusza i Jana Olbrachta - budowane w latach 1970-1975 według projektu arch. Krzysztofa Stańczyka. Osiedle MSM "Starówka".

(...)
Na koniec warto jeszcze wyjaśnić jedną zagadkę osiedlową. Otóż osiedle położone na wschodnim skraju Koła nosi nazwę Mszczonowska. Zgodnie z tradycją warszawskiego nazewnictwa osiedlowego powinno ono leżeć w pobliżu ulicy Mszczonowskiej. Darmo jednak szukać takiej ulicy w pobliżu, ba, nawet na Woli. Mszczonowska jest niewielką uliczką na Ochocie, biegnącą od Al. Jerozolimskich, już za Dworcem Zachodnim, w kierunku torów. Jest przy niej przystanek kolejki WKD - Reduta Ordona. Bo właśnie w tym miejscu znajdowała się słynna z czasów Powstania Listopadowego reduta*. Ale skąd Mszczonowska na Kole? Kiedyś przed laty projektowano przedłużenie tej ulicy poprzez całą Wolę aż na Żoliborz. Miała to być część szerokiej obwodnicy. Dziś nic nie wiadomo na temat losów tej arterii, a osiedle - jak się okazuje - nazwano na wyrost.
W tym tekście odwołują się do Mszczonowskiej. Nowo-Mszczonowska to moje wspomnienie z jakiegoś przedpotopowego planu. Tego nie jestem w stanie potwierdzić.

*) To też trzeba zweryfikować, w zeszłym roku naukowcy się po latach badań doszukali, że reduta Ordona w rzeczywistości była po drugiej stronie Alei Jerozolimskich - w rejonie ul. Na Bateryjce.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2010, 22:29

BJ pisze:Takie pieprzenie się latami na pewno jest droższe od jednorazowej akcji.
A potem już żadnych zmian tras, rozkładów itp.? Bo jeśli nie, to nie będzie droższe.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 lut 2010, 22:33

Bastian pisze:A potem już żadnych zmian tras, rozkładów itp.? Bo jeśli nie, to nie będzie droższe.
Zmiany zmianami, to oczywiste, ale po prostu jedna akcja tylko w kwestii charakteru ZP i nazwy ZP byłaby lepszym rozwiązaniem.
Choć to może kosztować, to może czas wydawać pieniądze na rzeczy naprawdę ważne i przydatne, a nie na kolejne świetne pomysły jak SWKM ;)
Tak jak dzisiaj, to się będziemy pieścić jeszcze długo...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lut 2010, 22:50

E tam. Powiedzmy, że przeprowadziłbyś taką akcję w całym mieście, powiedzmy, ze dwa lata temu. I co z tego? I tak byśmy teraz zmieniali KINO OCHOTA, HOTEL VERA...

wojtor

Post autor: wojtor » 26 lut 2010, 12:30

Bastian pisze:Tu coś mam:

Lech Chmielewski, "Przewodnik warszawski. Gawęda o nowej Warszawie", Warszawa, 1987:
Koło

(...)
Mszczonowska - na zachód od ul. Księcia Janusza i Jana Olbrachta - budowane w latach 1970-1975 według projektu arch. Krzysztofa Stańczyka. Osiedle MSM "Starówka".

(...)
Na koniec warto jeszcze wyjaśnić jedną zagadkę osiedlową. Otóż osiedle położone na wschodnim skraju Koła nosi nazwę Mszczonowska. Zgodnie z tradycją warszawskiego nazewnictwa osiedlowego powinno ono leżeć w pobliżu ulicy Mszczonowskiej. Darmo jednak szukać takiej ulicy w pobliżu, ba, nawet na Woli. Mszczonowska jest niewielką uliczką na Ochocie, biegnącą od Al. Jerozolimskich, już za Dworcem Zachodnim, w kierunku torów. Jest przy niej przystanek kolejki WKD - Reduta Ordona. Bo właśnie w tym miejscu znajdowała się słynna z czasów Powstania Listopadowego reduta*. Ale skąd Mszczonowska na Kole? Kiedyś przed laty projektowano przedłużenie tej ulicy poprzez całą Wolę aż na Żoliborz. Miała to być część szerokiej obwodnicy. Dziś nic nie wiadomo na temat losów tej arterii, a osiedle - jak się okazuje - nazwano na wyrost.
W tym tekście odwołują się do Mszczonowskiej. Nowo-Mszczonowska to moje wspomnienie z jakiegoś przedpotopowego planu. Tego nie jestem w stanie potwierdzić.

*) To też trzeba zweryfikować, w zeszłym roku naukowcy się po latach badań doszukali, że reduta Ordona w rzeczywistości była po drugiej stronie Alei Jerozolimskich - w rejonie ul. Na Bateryjce.
Nowo-Mszczonowska to nie przedpotopowy plan. Wciąż istnieje. Teraz nazywa się Trasa N-S

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 lut 2010, 12:33

Ale, jak pisałem, w innym śladzie. I nie nazywa się już Nowo-Mszczonowską :]

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 01 mar 2010, 22:47

A ja odniosę się do poruszonego tematu zmiany przystanków na Szczęśliwickiej.
Hotel Vera :arrow: Szczęśliwicka? Super zmiana. Very już od dawna nie ma. Wszystko pasuje
Szczęsliwicka :arrow: Grzymały-Sokołowskiego? No tak se. Obok jest Urząd Dozoru Technicznego i Akademia Pedagogiki Specjalnej. Te nazwy widziałbym bardziej, zamiast krótkiej mało znanej warszawiakom z nazwy ulicy
Ośrodek Informatyki :arrow: Grzymały-Sokołowskiego? Nie, nie, nie. Ja jeszcze rozumiem niezwiązane ze sobą przystanki nazwane tą samą nazwą, będące na wielkim skrzyżowaniu czy rondzie, ale nie rozumiem nazywanie tą samą nazwą przystanków mieszczących się na dwóch różnych skrzyżowaniach i nie mających ze sobą nic wspólnego (zwłaszcza możliwość przesiadki)Obrazek
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 02 mar 2010, 0:11

:arrow: Te odległości naprawdę nie odbiegają znacząco od wielu innych zespołów przystankowych. Poza tym tutaj i tak raczej nikt się nie przesiada.

zap140

Post autor: zap140 » 02 mar 2010, 0:13

Nie tyczy się to wszakże przystanków, ale myslę że warto byłoby uporządkować nazwy obszarów przy krańcach linii znajdujące się na tablicach bocznych. Jest przecież MSI (pomijając jego wady) i firma miejska jaką jest ZTM powinna być konsekwentna w jego stosowaniu.
A tak mamy z jednej strony Ursus Niedźwiadek jako Ursus (zbyt ogólnie, w MSI jest Niedźwiadek) Dw. Wsch. Kij. jako Praga Pn (MSI: Szmulowizna), Dw. Wsch. Lub. jako Praga Pd (MSI: Kamionek), z drugiej Buków jako Buków (zbyt szczegółowo, w MSI są Nowodwory).
tam gdzie diabeł mówi dobranoc

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 mar 2010, 0:41

zap140 pisze:Jest przecież MSI (pomijając jego wady) i firma miejska jaką jest ZTM powinna być konsekwentna w jego stosowaniu.
Błagam... (-o<

drapka

Post autor: drapka » 02 mar 2010, 8:14

Bastian pisze:
zap140 pisze:Jest przecież MSI (pomijając jego wady) i firma miejska jaką jest ZTM powinna być konsekwentna w jego stosowaniu.
Błagam... (-o<
Ano właśnie - bo czasem patrząc na MSI wydaje się, że niekiedy powinno to działać w drugą stronę.
Popatrz, jaka franca!

mariow

Post autor: mariow » 02 mar 2010, 9:38

Michał W. pisze:Obok jest Urząd Dozoru Technicznego i Akademia Pedagogiki Specjalnej. Te nazwy widziałbym bardziej, zamiast krótkiej mało znanej warszawiakom z nazwy ulicy
no te instytucje sa po prostu wszystkim wręcz znane....
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 mar 2010, 10:31

APS jest na pewno bardziej znana od nazwy ulicy "Grzymały Sokołowskiego" :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

mariow

Post autor: mariow » 02 mar 2010, 10:34

myślę że punkt widzenia zależy tu od punktu (za)siedzenia. mi bardziej znana jest nazwa tejże ulicy niż w/w instytucje
PURA VIDA!

ODPOWIEDZ