Na 181 to nie jest znowu aż tak dużo, gorzej ze 185. Ale dlatego pisałem, żeby nie wymieniać wszystkich rozkładów z powodu zmiany charakteru jednego przystanku. Wątpię, żeby pasażera, korzystającego ze 185 na południowym odcinku trasy obchodziło, że jakiś tam przystanek Rudzka stał się nż. Wystarczy wymienić rozkłady na tym konkretnym przystanku - żeby nie wprowadzały w błąd - oraz wymienić naklejki z liniami na tym przystanku, zaktualizować informację na rozkładach w internecie, informację elektroniczną w autobusie oraz ewentualnie wymienić informację na tablicach bocznych. Pasażer wsiadający, jeżeli w ogóle na coś patrzy, to na rozkład lub naklejki na tym konkretnym przystanku a wysiadający na tablicę boczną bądź wyświetlacze. Mało kto lokalizuje przystanek na rozkładzie.Bastian pisze:Policzcie sobie wszystkie przystanki na 181 i 185...
Przystanki na żądanie
Moderator: Wiliam
-
Krzysiek_S
-
michael112
-
michael112
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Może oni jakoś wyliczyli sobie, że około 1/4 przystanków ZTM jest na żądanie. (?)michael112 pisze:...że chyba co czwarty przystanek będzie NŻ (czy to prawda?)...
Kocham to. Był to komentarz dorzucony na końcu przez smętną panią redaktor.michael112 pisze:a potem skrytykowali, bo ktoś się może zagadać i nie zauważyć autobusu.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Jest to dziennikarskie uogólnienie.Tylko, że tym sposobem ZTM dąży do ujednolicenia linii zwykłych i przyspieszonych. 5xx mają coraz to nowe przystanki, a 1xx mają coraz więcej przystanków na żądanie, w efekcie czego różnica czasu przejazdu jest coraz mniejsza.
Jednakże jest w nim ziarno prawdy, na którą boją się otworzyć moje oczy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To otwórz oczy na to, że to jest słuszna droga.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Nie kwestionuję słuszności tej drogi. Strach, o którym mowa wyżej, wynika jedynie z mojego sentymentu do kilku linii przyspieszonych, które uzwyklają się coraz bardziej i podróż nimi wygląda inaczej.
Inna sprawa, że jest kilka specyficznych miejsc, gdzie utrzymywanie linii przyspieszonych w kształcie takim, jaki wynika z nazwy ma sens i jest w miarę praktyczne. Na przykład system na Trasie Łazienkowskiej: przyspieszone dowożące z dalszych dzielnic oraz przewożące pasażerów na relacjach węzeł-węzeł i ich silna linia (ew. linie) osłonowa. Natomiast załóżmy na takiej Radzymińskiej różnic przystankowych pomiędzy 190 i 512 prawie nie ma, dlatego 512 (tudzież inna linia typu Zacisze - Wileński) nie powinno być czerwone.
Inna sprawa, że jest kilka specyficznych miejsc, gdzie utrzymywanie linii przyspieszonych w kształcie takim, jaki wynika z nazwy ma sens i jest w miarę praktyczne. Na przykład system na Trasie Łazienkowskiej: przyspieszone dowożące z dalszych dzielnic oraz przewożące pasażerów na relacjach węzeł-węzeł i ich silna linia (ew. linie) osłonowa. Natomiast załóżmy na takiej Radzymińskiej różnic przystankowych pomiędzy 190 i 512 prawie nie ma, dlatego 512 (tudzież inna linia typu Zacisze - Wileński) nie powinno być czerwone.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czerwonak do Centrum z domkowego Zacisza to od początku była bzdura.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.