KtĂłre linie powinny mieÄ sobotnie rozkĹady jazdy ?
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Grzegorzu.Glonojad pisze:...Witajcie, Jak pokazuje przykład 198, jednak dasię wprowadzić rozkłady sobotnie. Domyślam się, że odpowiedzialny za to pracownik ZTM był głodem przez pół roku nękany, by się na tę herezję zgodzić, niemniej - precedens jest....Moje propozycje:...
nie to żebym się czepial, naprawdę (ponieważ dotyczy to każdą osobę zakładającą nowy temat).
po co wyważać otwarte już drzwi ?
temat o sobotnich rozkładach jazdy był wałkowany na wawkomie, jego założycielem był "Gacek" w dniu 28 grudnia 2006 r. a temat ten zatytułował : "Które linie powinny mieć sobotnie rozkłady jazdy ?"
wystarczyło przejrzeć bogate archiwum dyskusji na forum i kontynuować tam co tutaj (ponownie) zostało rozpoczęte.
proszę spojrzeć: tematów o linii 189 jest conajmniej 3 (słownie: trzy), dotyczących komunikacji w Rembertowie - conajmniej 2 (słownie: dwa), komunikacji podmiejskiej z Okęcia (choć różnie zatytułowanych) również conajmniej 2 (słownie: dwa) itp.
proponuję każdej osobie mającej zamiar założyć nowy temat aby przejrzała archiwum wawkomu i zastanowiła się jaki ma w tym cel aby dublować istniejący temat.
.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tylko jeden? Ja znalazłem dwatadeo pisze:temat o sobotnich rozkładach jazdy był wałkowany na wawkomie, jego założycielem był "Gacek" w dniu 28 grudnia 2006 r. a temat ten zatytułował : "Które linie powinny mieć sobotnie rozkłady jazdy ?"
I wszystkie trzy zostały połączone.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Jak najbardziej jestem ZA sobotnimi rozkładami.
NA wielu trasach jest zdecydowanie więcej pasażerów w soboty. Także czas przejazdu w niektórych przypadkach można lepiej dopasować do rzeczywistości.
W kwestii czy oddzielna kolumna czy literka: zdecydowanie oddzielna kolumna, literkami nie opisze się wygodnie częstotliwości np co 15 w sobotę i co 20 w niedzielę.
Problem kosztów: częściowo wzmocnienie sobotnie można zrekompensować osłabieniem w niedzielę.
Poza tym wyraźnie zwiększony ruch w sobotę jest dość krótko: od 8/9 do 13.
Które linie? Z tramwajowych w sobotę jest ścisk na praktycznie całej trasie Gocławek-Okęcie. Do wzmocnienia też ciąg Jana Pawła na centralnym odcinku.
Z linii autobusowych myślę, że przede wszystkim dowożące duże grupy ludzi do centrów handlowych oraz pozwalające wyjechać z dużych osiedli w stronę Centrum/węzła przesiadkowo-zakupowego. Wiem że to określenie obejmuje bardzo dużą część linii - oczywiście wśród nich trzeba wybrać te najbardziej oblegane.
NA wielu trasach jest zdecydowanie więcej pasażerów w soboty. Także czas przejazdu w niektórych przypadkach można lepiej dopasować do rzeczywistości.
W kwestii czy oddzielna kolumna czy literka: zdecydowanie oddzielna kolumna, literkami nie opisze się wygodnie częstotliwości np co 15 w sobotę i co 20 w niedzielę.
Problem kosztów: częściowo wzmocnienie sobotnie można zrekompensować osłabieniem w niedzielę.
Poza tym wyraźnie zwiększony ruch w sobotę jest dość krótko: od 8/9 do 13.
Które linie? Z tramwajowych w sobotę jest ścisk na praktycznie całej trasie Gocławek-Okęcie. Do wzmocnienia też ciąg Jana Pawła na centralnym odcinku.
Z linii autobusowych myślę, że przede wszystkim dowożące duże grupy ludzi do centrów handlowych oraz pozwalające wyjechać z dużych osiedli w stronę Centrum/węzła przesiadkowo-zakupowego. Wiem że to określenie obejmuje bardzo dużą część linii - oczywiście wśród nich trzeba wybrać te najbardziej oblegane.
Nie zapominając o studentach zaocznych. A liczba tych wydaje się rosnąc w stosunku do dziennych. Nie zawsze jeżdźą oni i w sobotę, i w niedzielę, często tylko w sobotę. Ale to już kwestia obserwacji.dawidek pisze:Z linii autobusowych myślę, że przede wszystkim dowożące duże grupy ludzi do centrów handlowych oraz pozwalające wyjechać z dużych osiedli w stronę Centrum/węzła przesiadkowo-zakupowego
Popatrz, jaka franca!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O ile wiem, przeszkoda była raczej natury programistyczno - ludzkiej, więc sam fakt o ile się różni nie jest tak istotny jak fakt, że w ogóle taka możliwość się pojawiła.MeWa pisze:A ten rozkład 198 to w ogóle zawiera jakieś istotne zmiany?
BO ja tam widzę tylko inne literki i może jeden kurs więcej...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- R-9 Chełmska
To jest PKS, więc raczej kwestia, o której pan Grodzisław parkuje to auto pod domem/ile czasu śpi w autobusieBJ pisze:To o której to jest na zajezdni?! :O
[ Komentarz dodany przez: Bastian: |9 Mar 2010|, 2010 22:59 ]
Korekta cytowania.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
R-9 Chełmska pisze: pan Grodzisław
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nie dramatyzuj z łaski swojej. Rozkład weekendowy dla 709/727 jest optymalny i nie ma co marnować brygad na ewentualne, sobotnie 709!BJ pisze:W tej kwestii trzeba rozpatrywać każdą linię oddzielnie.
Ze swojego podwórka podam przykład 709.
Ta linia mogłaby dość spokojnie w sobotę jeździć we własnym takcie co 10, tj. nie połączonym z 727 na zasadzie 10, 20, 40, 50 709; 00, 30 727 tak jak teraz, jeno co 10 709 i co 30 727.
Nie byłoby to potrzebne, gdybym się parenaście razy w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy nie zmieścił do 709 w sobotę o takich porach jak 11, 15, 18 czy 19...
PS. Poza tym Chłopie opanuj się! Masz jeszcze 739 na dokładkę i jeszcze Ci mało.
Chodzi chyba też o poprawę komfortu podróży, a nie tylko o to, żeby wszyscy jak bydło w zagrodzie przykleili się do szyb i tak jechali 40 min.?Santos pisze:Nie dramatyzuj z łaski swojej. Rozkład weekendowy dla 709/727 jest optymalny i nie ma co marnować brygad na ewentualne, sobotnie 709! Fakt, zdarzają się sytuacje, że po południu w sobotę 709 odjeżdża z Południowego z zajętymi w większości miejscami stojącymi(zdarza się to też nie raz od strony PKP), ale nie dzieje się to notorycznie, więc tragedii nie ma. Widać punkt widzenia, zależy od miejsca... siedzenia(dosłownie )
Ja nie narzekam.
Tak jak mówisz - mogę sobie wyjść parę minut wcześniej na 739, tylko nie powinna mieć miejsca sytuacja, w której w weekend autobusy bywają niezabieralne