Parkingi Park&Ride

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 17 mar 2010, 20:44

drapka pisze: Ale chyba jednak warszawska metoda jest wygodniejsza i dla ludzi, i dla zarządców, chociaż może droższa.
Warszawska metoda jest najlepsza, bo nawet biletu nie musisz mieć ](*,)
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 mar 2010, 21:25

A nawet jeśli masz, to nie musisz wcale korzystać ze zbiorkomu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

drapka

Post autor: drapka » 18 mar 2010, 8:52

Glonojad pisze:A nawet jeśli masz, to nie musisz wcale korzystać ze zbiorkomu.
Ale i tak są tu dwie korzyści:
- pieniądz z biletu zasila kasę a pasażer nie zatłacza pojazdów
- samochód i tak nie jedzie do centrum

Póki miejsc na tych parkingach jest więcej niż chętnych, a może nawet jeśli jest ich mniej, ale parking nie służy za darmowe miejsce postojowe dla "białych kołnierzyków" czy klientów centrów handlowych, które każą sobie płacić za parkowanie, to jest ok. Ale gdyby takie P+R gdzieś na Służewcu powstało (przykładowo) to wątpię, czy chociaż jeden uzytkownik zbiorkomu zdołałby tam zaparkować
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 mar 2010, 11:02

Koło PnR Wilanowska też są biurowce i wiem na 100%, że ich pracownicy tam za półdarmo parkują.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

drapka

Post autor: drapka » 18 mar 2010, 11:16

A zapełnienie dochodzi tam do 100%? Jeśli nie, to pal sześć, w sumie zawsze lepiej, ze parkują tam i są łaskawi przejść się kawałek, zamiast parkować gdzie popadnie (tj,. na chodnikach, przejściach dla pieszych, trawnikach, przystankach) pod drzwiami biurowca. Gorzej by było, gdyby nie korzystając z km zajmowali miejsce innym. Wtedy pewnie trzeba byłoby zrezygnować z biletów dobowych, 3-dniowych i może 7-dniowych jako uprawniających do bezpłatnego korzstania z parkingu?
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 mar 2010, 12:46

Ale to trochę zaprzeczenie idei P+R, jeżeli z puli pieniędzy na komunikację miejską funduje się komuś parking.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 18 mar 2010, 13:00

Dlaczego funduje ? To jest możliwość zaparkowania na P+R bez posiadania ważnego biletu okresowego ? Jeśli nie, to nie jest żadne fundowanie, bo bilet mieć trzeba.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 mar 2010, 13:20

Nie opowiadaj andronów. Miesięczny "rynkowy" koszt parkowania na parkingu wielopoziomowym, wybudowanym jako element fundamentów (które i tak trzeba wybudować) to jest od 300 złotych w górę (600 zł też widziałem). Nawet, jeśli zysk operatora jest równy 50% [co byłoby wynikiem absurdalnym], to oznacza, że koszt eksploatacji i amortyzacji jednego miejsca na PnR jest większy od 100 zł miesięcznie. Na PnR można zaparkować na bilecie ulgowym kwartalnym na jedną linię...

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 18 mar 2010, 13:53

No tak, tyle że wyrażenie "funduje" zrozumiałem jako całkowite pokrywanie kosztów parkowania danej osoby, co chyba nie jest możliwe, bo jednak jakiś bilet okresowy posiadać trzeba (inną kwestią jest stosunek ceny biletu do ceny komercyjnych parkingów). Mowa więc o co najwyżej "współfinansowaniu" takiego parkowania z puli pieniędzy na komunikację miejską.
Rozwiązanie z Poznania ma swoje zalety, bo można podyktować dowolną (w granicach rozsądku) cenę za parking i zawrzeć w niej "darmowy" przejazd komunikacją, co w mniejszym stopniu powoduje "współfinansowanie" takiego parkowania
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 mar 2010, 21:16

Funduje trzy czwarte (albo coś koło tego), lepiej?
Że służy okolicznym biurowcom, to P+R Wilanowska też był oskarżany.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 mar 2010, 21:18

pomysły jak lepiej to zorganizować?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 18 mar 2010, 21:19

Glonojad pisze:Koło PnR Wilanowska też są biurowce i wiem na 100%, że ich pracownicy tam za półdarmo parkują.
Nie tylko tu. Na Marymoncie są to przedstawiciele handlowi pobliskich bazarków. Za to na Młocinach korzystający z ZUS-u i pobliskiej przychodni.
drapka pisze:A zapełnienie dochodzi tam do 100%?
Z samego rana, nawet na długo przed tym za nim białe kołnierzyki zaczną pracę.
Paweł_K pisze:To jest możliwość zaparkowania na P+R bez posiadania ważnego biletu okresowego ?
Taka sama jak przejazd bez ważnego biletu komunikacją miejską. ;-)
Glonojad pisze:Na PnR można zaparkować na bilecie ulgowym kwartalnym na jedną linię...
Niestety ale taki nie występuje w Warszawie. ;-)
Wracając do problemu należy też zauważyć, że przez większość parkingów dziennie przewija się więcej pojazdów niż miejsc parkingowych.
Mnie osobiście bardziej od parkowania tych pracujących obok parkingów wkurzają osoby które przyjeżdżają w okolicach 8 i już po dwóch, trzech godzinach odjeżdżają zajmując miejsce tym, którzy chcieli zostawić swój pojazd na dużo dłuższy czas.

[ Dodano: Czw 18 Mar, 2010 ]
KwZ pisze:Funduje trzy czwarte (albo coś koło tego), lepiej?
Na obecną chwile jest to około kilkunastu pojazdów.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 mar 2010, 22:08

Plesim pisze:
Glonojad pisze:Koło PnR Wilanowska też są biurowce i wiem na 100%, że ich pracownicy tam za półdarmo parkują.
Nie tylko tu. Na Marymoncie są to przedstawiciele handlowi pobliskich bazarków. Za to na Młocinach korzystający z ZUS-u i pobliskiej przychodni.
drapka pisze:A zapełnienie dochodzi tam do 100%?
Z samego rana, nawet na długo przed tym za nim białe kołnierzyki zaczną pracę.
Wbrew pozorom, kołnierzyki nie zaczynają pracy wyłącznie od 9. Jak dowodzi podany przeze mnie przykład.

Biura projektowe często startują od 8 i wcześniej, a część firm ma elastyczny czas pracy z "częścią wspólną" np. 9-13.

[ Dodano: |18 Mar 2010|, 2010 22:10 ]
MeWa pisze:pomysły jak lepiej to zorganizować?
Jak najdalej od miasta, najlepiej w sąsiedztwie takich obiektów, które zaczynają pracę zdecydowanie później niż pasażerowie i mogą być celem podróży w drodze do domu.

Czyli mall - owszem, biurowiec - nigdy.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 14 kwie 2010, 0:42

gdzie wcięło komunikat o likwidacji przystanków Okęcie 12 i Okęcie 09?
Jak sie tam odbywa teraz ruch?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 11 maja 2010, 0:19

Obrazek

Parkuj, jeśli się zmieścisz, i jedź

Parking Parkuj i Jedź przy ul. Wolskiej na czas budowy drugiej linii metra będzie miniaturowy. Czemu? Ratusz nie dogadał się z parafią ewangelicko-augsburską. Teraz pracuje nad wariantem awaryjnym.

Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz przekazała Zarządowi Transportu Miejskiego działkę na tzw. serku wolskim, czyli przy skrzyżowaniu Wolskiej i Karolkowej obok byłego Pedetu. Tutaj ma powstać nowy, tymczasowy parking Parkuj i Jedź na czas budowy metra pod ul. Świętokrzyską.

Zaparkuj i się przesiądź

Parking musi powstać przed zaplanowanym na jesień zamknięciem Trasy W-Z dla aut. Kierowcy będą mogli zostawić auto na podstawie miejskiego biletu i przesiąść się do tramwajów i autobusów.

– To dobra lokalizacja, ze świetną komunikacją. A że teraz są tam tylko krzaki, więc nie będzie problemu z wyznaczeniem miejsc dla samochodów – mówi rzeczniczka Woli Anna Fiszer-Nowacka.

Minusem działki jest jej wielkość – zajmuje tylko 1522 mkw. Odliczając miejsce, potrzebne na dojazdy, parkować będzie mogło tam co najwyżej kilkadziesiąt samochodów. Tymczasem jeszcze w lutym ZTM zapowiadał, że zmieści się kilkaset.

– Teren pod Parkuj i Jedź przy Wolskiej miał być znacznie większy – przyznaje wicedyrektor ZTM Andrzej Franków. – Planowaliśmy wynająć na czas budowy metra sąsiednią działkę należącą do parafii ewangelicko-augsburskiej. Usłyszeliśmy jednak tak astronomiczną kwotę, że musieliśmy zrezygnować – twierdzi.

– Chętnych do skorzystania z parkingu może być wielu, bo połączenie komunikacyjne jest tam doskonałe – mówi Anna Fiszer-Nowacka.

Parkowanie na dziko

Jak wybrnąć z tej sytuacji? Nieoficjalnie usłyszeliśmy, że kierowcy i tak sami zaparkują auta na pustym terenie należącym do parafii protestanckiej. Dla kierowców dojeżdżających do centrum Warszawy od zachodu ZTM udostępni też słynny parking Parkuj i Jedź na 500 miejsc przy ul. Połczyńskiej, który nadal świeci pustkami. Jak usłyszeliśmy, ratusz chce też wyznaczyć miejsca parkingowe na jednym pasie ul. Kasprzaka przed Karolkową, którędy będzie prowadził objazd zamkniętej Prostej. Na tej ostatniej znajdzie się szyb startowy dla tarcz do drążenia tunelu. Na jego budowę poczekamy jednak co najmniej do końca wakacji, bo przygotowania do inwestycji się opóźniają. Po stronie Pragi parkingi Parkuj i Jedź mają się znaleźć na Radzymińskiej i jednym poziomie centrum handlowego Wileńska.

Obrazek
*Tzw. serek wolski widziany z biurowca Daewoo. Parking na czas budowy II linii metra znajdzie się w górnej części trójkąta

Obrazek
Podczas budowy drugiej linii metra na Trasę W-Z nie wjadą samochody. Kierowcy mieli zostawiać auta na parkingu. Pozyskany przez miasto teren jest jednak kilka razy mniejszy od pierwotnego.
http://www.zw.com.pl/artykul/474610_Par ... i_jedz.htm
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

ODPOWIEDZ